Zháňam strešné okná - tipy, rady, výrobcovia

zdravim, zhanam stresne okna a mam tri kriteria. mali by sa dat zatemnit (vonkajsia roleta asi najlepsia moznost, kludne na elektriku), ale nieje to podmienka. mali by mat aku taku tepelnoizolacnu schopnost (aspon ako klasicke plastove okna s dvojsklom), a vobec nepotrebujem, aby boli otvaratelne, pre mna zbytocna funkcia. hladal som a nic som nenasiel. ak ste sa prosim niekto s takymi stretli, dajte mi vediet vyrobcu. dakujem.
Odpovedať
Ja mam Fakro stresne okna 2 ks , rozmer si uz nepamatam, ani kolko komorovy ram, izolacne 3 -sklo, vonkajsie sietkove roletky, samozrejme otvarave, myslim ze ja som za jedno dal 400€. Roletka 90€ ks, ( zavisi od typu, skla, velkosti, materialu , komor, a doplnkov ) Napr tu si pozri. https://www.lacnestavanie.sk/stresne-...
Odpovedať
@janopopovec jasne, len mi prislo zbytocne zaplatit za nejaky prespekulovany hyperuber otvaraci mechanizmus, ked to okno sa na 99% za celu svoju zivotnost neotvori ani raz. pozeral som aj svetliky, ale este aj svetliky su otvaracie. alebo potom tie divne kruhove svetlovody.
Odpovedať
@tm272 no ked máš rekuperáciu tak ti otvárať netreba, tie sveltíky sú celkom super večička pre veľké bungáče kedy sú chodby dlhé a ponuré. My ich máme v šatníkoch , je to super pre svetlo, a aj intenzívne vetranie je OK, ak otvorím tam, komínovým efektom my vytiahne vzduch aj z prízemia. V šatníku č.3 nemám rekuperačný odťah a je to poznať na vzduchu , ale je to len sklad haraburd.
Odpovedať
@janopopovec ale kde rekuperacia. 😄 to len ten vo to staval sa vytentoval na stresne okna v projekte a je to citit. Ja nemam rad slnko, ale fakt mame bez nich malo svetla.
Odpovedať
Mam styri fakra, trojskla. Uz by som do toho nikdy nesiel. Vyhnut sa stresnym oknam za kazdu cenu. Zdroj problemov do buducna. V zime su ramy spotene aj ked je v dome 50% RH. Kvape z toho voda, proste cely spoj okno-ram postaveny na jednej gumicke. Uplny nezmysel, najhorsia cast celeho domu. A nestali malo, riesil som to par rokov dozadu ked este stresne trojskla fakro ani nemalo v SR katalogu. A teda aby to bolo k teme, mam vonkajsie aj vnutorne roletky. Tie su OK.
Odpovedať
Profilova fotka
@tm272 mali sme stresne okno Velux na predchadzajucom dome, teraz mame 3 svetlovody neotvaratelne so svetlom. U nas spokojnost v obidvoch variantoch...
Odpovedať
Mna odhovaral od stresnych okien clovek, ktory ich dlhe roky predaval (znama znacka). Reku: "...ked mas podlahove kurenie, stresne okna si nedavaj." Posluchol som ho.
Odpovedať
@epto Zaujimave, že prečo odhovaral, iste to je najslabši članok strechy , nachylný na kvalitné prevedenie, ale ja som nikdy nezažil nejaký kondenz, alebo problémy s oknom. Jedno je vysoko to neotvárame nidky, druhé občas pri vetraní. Okno má v sebe zabudovanú odvetrávaciu mriežku v rámci mikrocirkulácie. Fakro - 3 skla. + rekuperácia a práve v šatníkovch kde sú okná sú odťahy. Teraz vlhkosť od 45 - 58 %
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@epto dobrý deň. Prečo vás odhovárali od strešných okien keď máte podlahové kúrenie?? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Dnes už by som sa strešným oknám vyhol za každú cenu. Našťastie som všetky strešné okná z projektu zrušil až na jedno. Snažím sa stavať taký lepší NED s rekuperáciou, takže dávam pozor na každý únik tepla + vzduchotesnosť. A strešné okno je z tohto pohľadu úplný prúser. Mám kyvné okno Fakro PTP-V U5 - trojsklo, bez vetracej štrbiny (kôli rekuperácií) 1) Tepelné mosty / rosenie V rohoch okna (zasklenia) sú tepelné mosty, pozeral som to aj cez termokameru. Tu sa zráža voda. Aj napriek tomu, že je zasklenie deklarované ako "Super energeticky úsporné" Ug = 0,5 W/m2K, dištančný rámik Thermo TGI. Ale rovnaký problém má aj sused s oknami Velux. 2) Vzduchotesnosť Ešte väčším sklamaním bola pre mňa vzduchotesnosť. Píšu, že okno má systém 4 tesnení. No ja som tak reálne napočítal 2. To si ešte budem musieť odkomunikovať s výrobcom. Každopádne, cez tesnenia "prefukuje" a celkom dosť. Najhoršie sú rohy rámu okna. Tesnenia veľmi slabo tesnia. A ani sa tomu nedivím, keď som si pozeral ako sú zrealizované. Takže okno budem musieť nejako dotesniť. Za mňa strešné okno nie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?