Zatemnenie okien

Potrebujem poradit. Planujem stavat lepsi NED az PASIV. Vedsinu juznej strany domu som presklil 3xv2,5m x s2m a 1x v2,5m x s3m. Tera studujem ako ako to zatienit napriklad na noc. Nerad by som vkladal nejake kastliky do prekladov alebo do izolacie. Zda sa mi to komplikovane, pracne a ze sa zvysi riziko tepelneho mostu.Zlozenie steny 300porobeton a 200grafitovy polystyren.Nasiel som aj nejake kastliky co su vidno z vonku a netreba ich vkladat, to by som prezil, nevadi mi ze ich bude vydno.Musim davat ale aj pozor na rozpocet. Riesenia. 1.Vonkajsia roleta. Paci sa mi ze pomaha izolovat v noci a vytvori dokonale zatmenie. Nevyhoda je ze sa neda regulovat sukromie. Bud su hore alebo dole. 2. Vonkajsie zaluzie. Nenasiel som inu vyhodu okrem toho ze to dobre vyzera. Nevyhoda je asi ze co som pozeral je to najdrahsie riesenie. 3.Vnutorne zaluzie a zavesy. Cenovo nenarocne riesenie, viem si to namontovat sam da sa regulovat sukromie. .Niejeto v nicom extra dobre riesenie, ani neizoluje ani nezatemni a ani to nevyzera nejak extra. To som zatiasl nastudoval. Ak mi vie niekto dat nejaku radu, cenovo nenarocne dobre riesenie alebo co som prehliadol budem vdacny.
Odpovedať
1
2
Najskôr urobíš okná a potom ich zatienis.. Čudné.... Ale určite by boli najlepšie automatické rolety.
Odpovedať
Dom a okna su este len nakreslene. Aj mne sa najviac pacia rolety. Je mozne dat vypinac do kazdej izbi a jeden centralny co zavrie alebo otvory vsetky naraz? Daju sa zamknut proti zlodejom?
Odpovedať
@gabriel1982 ano, je mozne dat jeden centealny a zaroven samostatne ovladace do izieb. Zaroven sa to da zautomatizovat, aby ich pri nastavenom case vytiahlo (aby decka nevylihovali :-D), aby ich pri urcitej svetelnelnej intenzite zatiahlo (ochrana interieru pred UV), aby ich v noci zatiahlo, ochrana pred vetrom nad x m/s... Na trhu je viacero systemov, vyber je na vas a vasom rozpocte. Ak chcete nieco proti zlodejom, nic z toho pevnostou nevyhovuje, na to su bezpecnostne mreze.
Odpovedať
@daralbajda ty snad ani dvere na dome nemas, ja tak su vacsinou zatvorene...
Odpovedať
Asi ostanem pri co najednoduchsom systeme. Rozpocet ma velmi nepusti. Ja viem ze rolety zlodeja nezastavia , ale trochu spomalit by ho mohli. Ma tu niekto nejake dobre skusenost s nejakou firmou na vychodnom slovensku?
Odpovedať
@gashtaan samozrejme.dvere su precsa na to aby sa zatvarali,ci ty mas cely den a noc vstup do domu otvoreny?cudny si ty clovek...
Odpovedať
Ty kokso. Dnes som tu precital 3 temy za 10minut a mam pocit, ze to pisali.... :-D. Položím otázku, sam si dam odpovede, vymenujem si za a proti a iní mi maju este "poradit". :-D
Odpovedať
@gabriel1982 vsetko dobré k menu :-D
Odpovedať
Dik. :D
Odpovedať
@tomasko007 presne....pritom kazdy predajca tienenia ma tie iste vyhody a nevyhody spomenute.... ]-( ]-(
Odpovedať
Nieco som si nastudoval z netu a s niecim mam vlastne skusenosti, ale bol som nerozhodny. Vsetko ma nejaku vyhodu a nevyhodu. Zatial mi tu jeden clovek povedal svoj nazor a jeden clovek poradil nieco nove. Cakal som vedsiu debatu ale aj za to som vdacny.
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel1982 .pokiaľ z tých okien nemáte výhľad "za všetky peniaze" :-) (čo pochybujem lebo spomínate aj ochranu súkromia), prekreslil by som okná tak aby na letné zatienenie postačoval presah strechy....tým pádom by ste ušetrili peniaze za menšie okná tak že potom by boli vnútorné žalúzie na ochranu súkromia určite grátis :-D , ušetrili by ste peniaze za teplo vyhodené v zime a prípadne by ste peniaze ušetril aj za možné nutné chladenie v lete ....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Vyhlad bude bombovy na slovensky kras, som na vrchu mensieho kopca a okolo seba dam 2m plot. Ak nejaky sused nepostavi poschodovy dom tak som v pohode. A mam aj ten 1m presah strechy. Dom mam orientovany na Juh a polovica stvorakov juznej strany je presklenna. Skor mi ide o izolaciu tepla, zvuku a svetla a mozno aj trochu ochranit okna.
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel1982 v takom prípade by asi stačilo dať okná od podlahy tak, aby ich ten 1m presah stačil zatieniť.....ten výhľad snáď nebude potrebné mať aj z ľahu :-D
Odpovedať
Zena si vydupala ze chce mat presvetleny dom. Okna od podlahy az skoro po strop.
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel1982 v takom prípade všetky logické argumenty treba odložiť nabok a pripraviť sa na večný a tak trochu prehratý súboj s počasím :-) .... a prípadne sa aj poohliadnuť po vhodnej klíme :-)
Odpovedať
Co je zle na roletach? Viem ze to bude nieco stat, ale ma to aj par vyhod. Si 200m na sever odomna je zeleznica. mohlo by to trochu pomoct s hlukom.
Odpovedať
@gabriel1982 no obavam sa, ze ten presah strechy moc tie okna nezatieni. Mate to otestovane v animacii? @daralbajda velke okna na juh sa v pasivnych a nizkoenergetickych domoch davaju kvoli tepelnym ziskom od jesene do jari, a na leto sa bud pouziva na ich zatienenie dobre vypocitany presah strechy alebo ak to nejde, tak vonkajsie rolety alebo okenice.
Odpovedať
@zita19 chcem sa opýtať, tá animácia čo tu spomínaš je niečo čo sa dá stiahnuť alebo je to špecializovaný nástroj pre projektantov?
Odpovedať
@zita19 kua keby si mi to nenapísala ani by ma to nenapadlo ...ináč to nie je dom,ale hajzel by u nás bacik povedal..
Odpovedať
@koki63 je aj volne dostupna na nete, ale nespomeniem si ako sa to vola. Ale ten kto ti kreslil projekt by mal vediet co to je a mal to pouzit, ked vam dom kreslil
Odpovedať
@zita19 on síce vie čo to je ale ked som mu to spomenul tak to v momente nastrelil z brucha. Možno sa mýlim a hovorili z neho skúsenosti, len by som si to rád overil nejak.
Odpovedať
@koki63 https://www.suncalc.org/#/48.7511,21....
Odpovedať
@gabriel1982 v pripade ze pozadujes nieco na ochranu uniku tepla , znizenie hluku , bezpecnost tak jednoznacne rolety. A nie je pravda ze musia byt len hore ci dole. Dokazes si nastavit aj vetraciu polohu a zvysit pristup svetla. Samozrejme rolety v tomto pripade musia byt hlinikove a idealne na motor. Nic plastove
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel1982 ale to ste doteraz nenapísali......ak sa chcete brániť proti hluku tak roleta je určité riešenie.....veľké okná ale odhlučneniu asi nepridajú.....treba si pozrieť aj parametre Rw u okna
Odpovedať
https://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-... @koki63 a robí to aj sketch Up. @gabriel1982 gabo, Gabo :-D ty si sa vôbec nepoučil. Chcel by si všetko tip top ale lacno, veď to sa nedá 😂 a s takouto strechou hovoriť, že šak mám presah jeden meter... Nič v zlom kamo, ale takto to nepôjde. Naše okná si videl ak si ešte pamätáš, slnko riešené presahom a zbytok zavesmi(black out), žiadne žalúzie ani rolety.
Odpovedať
@zita19 @14054 ďakujem vám obom :-)
Odpovedať
@14054 Nazdar. Si mi tu chybal. :D Poznas ma, ja mam rad jednoduche veci. Ten presah sa da este potiahnut. Ak mi niekto vysvetli ze kolko a naco.
Odpovedať
@14054 presne toto som myslela, len googel nasiel kadeco ine :-p
Odpovedať
@gabriel1982 ja mam na oknach rolety, hlinikove plnene pur penou, ovladanie na motor. je to fajn vec, ale ak by som sa mal rozhodnut znova, asi by som isiel do zaluzii. tymi sa da lepsie dosiahnut podstatna vec a sice ze ti nepali dnu slnko, ale zaroven tam nemas tmu. take tie povery ze rolety zabrania hluku, alebo ze ak ich v zime na noc zatiahnes a budu izolovat trochu, to je len marketing
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?