Výplň hliníkových dverí - HPL alebo hliník?

Ahojte ideme dávať hliníkové vchodové dvere od inconu, profil heroal. Ako výplň je na výber Gavaplast, avšak robia ich v rôznch prevedeniach - plastová alebo HPL alebo hliníková výplň. Zaujíma ma aký je rozdiel medzi HPL a hliníkovou výplňou. Ktorá je vhodnejšia, lepšia? Pri HPS akurát píšu, že je viacej dekorov. Prípadne akú ste dali vy a prečo? Diky
Odpovedať
@gavaplast_vchodove_dvere
Odpovedať
Profilova fotka
Naša produktová rada je rozdelená nasledovne: Keď máte záujem o laminované dvere, tak v ponuke máme HPL (živicový materiál) alebo plastové výplne. Keď máte záujem o dvere vo farebnom prevedení RAL - teda prášková farba, tak vtedy sa vyberajú hliníkové dverné výplne. Z hľadiska maximálneho rozmeru dverí by som výplne charakterizoval takto: 1. hliníkové výplne (najväčší rozmer) 2. HPL výplne 3. Plastové výplne (najmenší rozmer) Z hľadiska dizajnu: Plastové výplne - v ponuke sú prevažne rustikálnejšie vzory ale taktiež aj moderné. Povrch dvernej výplne je tvarovaný a nie je to hladký dizajn HPL - moderné vzory s hladkým dizajnom Hliníkové - prevažne moderné vzory s hladkým dizajnom s možnosťou vystupujúcich častí (nie v takej miere ako pri plastových výplniach). Najväčšia kombinácia použiteľných dizajnových prvkov (napríklad drážky + reliéfny profil). Podstatné je si teda vybrať farebné prevedenie a následne dizajn, ktorý sa vám páči + rozmer dverí. Každý materiál má svoje plusy aj mínusy. Oveľa viac ako na rozdelenie týchto materiálov by som sa sústredil na jadro dvernej výplne. Jadro do veľkej miery ovplyvňuje to, ako dvere budú fungovať. Máme o tom popísaných viacero článkov. Tu je video, kde je to najrýchlejšie pochopiteľné: https://www.youtube.com/watch?v=P8tlC... Hliníková dverná výplň prevažne vyhráva u väčšiny klientov, nakoľko to porovnávajú s oknami alebo dverami (Plast verzus hliník). Treba si však uvedomiť, že hliník je tuhý. Je to super vlastnosť pri oknách ale pri dvernej výplni to už taká super vlastnosť nemusí byť. Ak Vám na dvere svieti slnko alebo sú mínusové teploty, tak hliník zmení svoj tvar. Zmenou tvaru sa prehýba a vyvoláva veľké sily, ktorými pôsobí na dverné krídlo. Následne teda môže vzniknúť problém pri otváraní/ uzamykaní alebo prípadne Vám cez dvere môže prefukovať. Z tohto hľadiska vyhráva Plastová výplň, ktorá má veľmi malé sily a rozumný stred je HPL materiál. Každému zákazníkovi radím, aby sa pozeral na dizajn, to čo tam chce mať a dané farebné prevedenie + použitie Jadra F a potom z hľadiska materiálu to už nemusíte riešiť. Skôr zvážte napríklad osadiť madlo do plochy dvernej výplne, kedy nebudete musieť riešiť nedostatok miesta pri odomykaní a zamykaní. Neriešte bezpečnosť vchodových dverí pokiaľ nemáte poriešenú bezpečnosť na všetkých oknách (napríklad sklá so zvýšenou ochranou proti rozbitiu) - to býva častá požiadavka, kedy zákazníci dávajú zbytočne oceľové platne do dverných výplní.... Viem, že som jednoznačne neodpovedal na Vašu otázku. Keby som popísal ďalšie rozdiely materiálov, tak tento článok nedočítate do konca a v skutočnosti by ste si veľmi nevedeli vybrať. Ja osobne som si vybral hliníkovú dvernú výplň - dôvod chcel som štrukturovanú RAL farbu, požadoval som obojstranne predsadenú dvernú výplň + veľká výška dverí.
Odpovedať
@gavaplast_vchodove_dvere Ďakujem za odpoveď. My sme tiež najviac naklonení na hliníkovú výplň dverí. Taktiež budeme mať obojstranne predsadenú dvernú výplň. Spomínané krútenie, prefukovanie, nedoliehanie dverí pozorujete aj na tých vašich? Tomu som sa chcel práve vyhnúť, keďže som sa stretol s plasotvými dverami, ktoré nie je možné poriadne zavrieť alebo zamknúť v lete prípadne v zime.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 Na svojich dverách nepozorujem žiaden z týchto javov. Určite sa však krútia, je to materiál, ktorý pracuje. Podstatné je, aby to krútenie neprerástlo do užívateľsky obmedzujúcich vlastností. Pri takýchto dverách je však podstatné mať viacero doladených vecí. Dverná výplň s pružným jadrom je jedna vec. Druhá vec je aby dverná výplň na krídlo bola nalepená na dostatočne hrubú lepiacu vrstvu. Ak sa roztiahne exteriérová platňa, tak aby nedeformovala krídlo dverí. Ak to nalepíte na tzv. tuhé lepidlo s malou rozťažnosťou, tak je to len otázka času, kedy povolí takýto spoj, alebo prehne krídlo. Veľmi podstatný je druh profilového systému. Heroal to má veľmi dobre doriešené. Exteriérová komora je užšia a interiérová je masívna. Práve interiér sa stará o statiku celých dverí, keďže nie je ovplyvnený vonkajšími teplotami (medzi exteriérovou a interiérovou komoru je prerušenie tepelného mosta a podstatné je, že je to klzné prerušenie). Ďalším dôležitým faktorom je kovanie, závesy a v konečnom dôsledku kvalitná montáž.... Nikdy to nie je o jednom komponente. Myslím, že sú správne predpoklady na to, aby to celé fungovalo...
Odpovedať
@gavaplast_vchodove_dvere Ďakujem. Profil budeme mať Heroal, je to od Inconu. To akým lepidlom bude napalená výplň do rámu neovplivním, to asi prídu už hotové z výroby si myslím. Dvere sú orientované na severo- východ.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?