Výmena strešných okien

Ahojte. S rodičmi uvažujeme nad výmenou strešných okien (majú zlé izolačné schopnosti, preteká cez ne, prefukuje a pod. - proste sú staré). Pôvodné okná majú cca 25 rokov, ich značku nepoznám. Mali sme na obhliadke pána od striech, no podľa môjho názoru s výmenou starých strešných okien nemá veľké skúsenosti. Vikiere neodporúča (tiež jedna z možností, nad ktorou sme uvažovali). Ďalšou z možností je tiež okná vymeniť, no nevie nám zaručiť, že nebudú pretekať. Pritom som prečítala xy článkov o tom, aké jednoduché je vymeniť strešné okná. Posledné a asi najradikálnejšie riešenie je zhodiť strechu a všetko spraviť nanovo, pritom strecha je v dobrom stave. No a s tým sme už vôbec nepočítali. Samozrejme oslovíme určite ešte nejakého odborníka, ale rada by som poznala aj vaše skúsenosti. Ako ste postupovali? Aké sú vaše rady a názory? Za každú skúsenosť a radu ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@mif_maf treba to riešiť komplexne, tak ako píšete,aj s možnosťami. nečakajte od remeselníka, že bude preferovať inú profesiu (tesára) . Ak Vám z estetických dôvodov vikiere neprekážajú, je to dobré riešenie. treba počítať s tepelnými izoláciami stien vikierov.
Odpovedať
Profilova fotka
@mif_maf Váš príbeh mi pripomínaako cez kopír štrapácie so strešnými oknami môjho synovca... Tiež mi tvrdil, že mu zatekajú 20-ročné okná. Vymeniť, vymeniť... Podotýkam, že ide o okná zn. ROTO - nemecká kvalita. Pozrel som sa na ne zbližšia a....? V skutočnosti uňho ide o kondens - stekanie zrazených pár z vnútornej strany. Nevetrá, a ak, tak nedostatočne, okná má stále zabednené, zaroletované... - iba lamentuje, že ich treba vymeniť. A vymeniť. 8-( Ľahko by sa však mohlo stať, že aj tie nové okná Vám budú "zatekať", ak neurobíte revíziu Vašich užívateľských ná(zlo)zvykov. Vetráte...? Nemáte okná zabednené...? Prúdi Vám na ne teplý vzduch...? Máte / užívate ich v zmysle správneho užívania strešných okien...? https://www.google.sk/search?hl=sk&si... Rodina vyprodukuje za noc niekoľko litrov vodnej pary. Tá sa vám poľahky môže zrážať a toto môže byť v skutočnosti voda, ktorá Vás obťažuje. Možno, že by pomohla malá lokálna rekuperačná jednotka za cca 300 € a vlhkosť zmizne... http://mark-vet.sk/rekuperatory-vzduc...
Odpovedať
@jan45 Ďakujem za Váš názor. :-)
Odpovedať
@leonardom Ďakujem za Vaše postrehy. Zamysleli sme sa aj nad touto možnosťou. Vetráme často, okná zabednené nie sú a nie sú na nich ani rolety. Nevetrali sme len počas tohtoročných mrazov, pretože to nebolo možné, okná boli primrznuté a nedali sa vôbec otvoriť. Tesniaca guma okolo už ani netesní, fúka cez ne, voda všade kvapká a steká po stenách. Preto je fajn, keď nám niekto poradí, povie svoju skúsenosť, prípadne poradí.
Odpovedať
Ako viacročný montážnik aj strešných okien odporúčam. Vikier,vikier,vikier!!! Ak si spravíte vikier aspoň cez dve krokvy/tesári vedia spraviť tzv.výmenu,teda vyrezanie časti krokvy a jej upevnenie priečne o vedľajšie krokvy/ získate priestor kde sa dá v pohode postaviť,podstatne väčšie okno a tým pádom presvetlenie a hlavne podstatne menej problémov. Napr-sneh,zatekanie,zamŕzanie,výhľad len na kozmickú stanicu ,osieranie vtákmi,zabudnuté otvorené okno a ono akurát prší,keď bolo tak krásne slnečno... :-)
Odpovedať
@dodok povedal by som, že všetko má svoje pre, ale aj proti. Ja som sa rozprával so známym, čo premýšľal, že si dá vikiere a nakoniec išiel do strešných okien, lebo že nejaký montážik ho od vikierov odhovoril najmä z dôvodu presvetlenia miestnosti. Vraj s vikiermi človek nedá tej miestnosti toľko svetla.
Odpovedať
Áno pri porovnateľnej ploche okna dá strešné viac svetla. Ale ak dám vikier aspoň cez dve krokvy získam šírku cca 150cm a pri výške 1m mám 1,5m2 okna.Navyše pekný,vysoký priestor. Uzučké vikiere medzi susediace krokvy vypadajú ako holubníky a zvnútra sú absolútne nepraktické.Videl som také domy kde ich mali aj štyri vedľa seba a je to estetické fiasko... Prehrievanie miestnosti cez strešné okno je utrpenie. Zachráni to jedine vonkajšia roleta takmer za cenu okna. Takže z mojich skúseností má strešné okno viac proti ako pre. Maximálne do podkrovnej kúpeľne ho akceptujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?