Vymena okien za vacsie na dome. Suhlas suseda

Dobry den, chceli by sme vymenit 2 okna na dome, ktore su otocene ku susedovi do zahrady. Zrejme budeme potrebovat jeho suhlas. Viete mi prosim niekto dat tip, ako ma takyto suhlas vyzerat? Teda ako to mam formulovat, napisat aby to mohol on podpisat? Staci len ak podpise, ci musi ist aj podpis overit? Dakujem :)
Odpovedať
@natalia4412 menis rozmer okien?
Odpovedať
Profilova fotka
ako myslis suhlas? preco by ste ho potrebovali? budu okna o moc vacsie ako su teraz?
Odpovedať
@natalia4412 Treba upresniť, čo znamená "za väčšie". Ak chceš zväčšovať okná, tak to treba oficiálne cez ohlásenie, v niektorých prípadoch až cez stavebné povolenie. Ak meníš celú stenu za presklenú, tak to už treba to stav. povolenie. Ak budeš zväčšovať šírku okna, tak doporučujem konzultovať s projektantom alebo statikom, kvôli prekladom. Ak to len meníš za francúzske, tak len vyrež stenu pod pôvodnými oknami. Vykašli sa na to, normálne to vymeň. Pokiaľ to nie je zväčšenie o viac, ako 50%, tak jednoducho ich vymeň. Susedov ani stav. úrad nerieš. Keby sa aj niekto ozval, povedz, že si ich nezväčšovala. A keby aj, nikto ti to neprikáže dať do pôvodného stavu.
Odpovedať
Profilova fotka
@natalia4412 Záleží na tom čo to je za zmena, keď sa mení vonkajší vzhľad budovy oproti stavebnému povoleniu treba to nahlásiť na stavebný úrad, začni tým, suseda zatiaľ nerieš.
Odpovedať
Profilova fotka
napisala v nazve temy vymena okien za vacsie na dome, takze ked budu vacsie tak potrebuje suhlas od suseda a musi to ohlasit... ale pochybujem, ze to niekto tak robi @natalia4412 chrobak ti dobre napisal urob to pokial to nieje viac ako o polovicu terajsej velkosti len to prehod...
Odpovedať
Profilova fotka
@natalia4412 My sme robili 3 nové OKIENKA do dvora horného suseda. Na WC, kúpeľni a komore. Rekonštruovali sme dom. Samozrejme, šiel som mu to oznámiť, ale najskôr som nakukol do ďalšieho dvora a on mal k svojmu hornému susedovi tiež takéto okienka (cca 60 x 60 cm). Na všetky 3 okienka 60 x 60 cm sme dali mliečne sklo. Po návšteve suseda som to však najskôr ohlásil na Obecný úrad a tí sa pýtali suseda na vyjadrenie - je na to taký formulár - ohlásenie drobnej stavby, kde je aj kolonka na vyjadrenie dotknutých osôb. Takže asi Vás čaká niečo takéto. Ale najskôr by som to riešil so susedom, či mu to nevadí. 8-) Keby mne urobil dolný sused do môjho dvora nejaké veľké okná, asi by som sa mu to snažil vyhovoriť, alebo zablokovať. A keby si to aj tak spravil a čumákoval mi do dvora, alebo záhrady spôsobom, že by mi to vadilo. Zakopal by som mu pod okná z mojej strany železné stĺpy a natiahol nejakú nepriehľadnú plachtu z OBI. Tak si odpovedzte sama na otázku, o čo ide vo Vašom prípade....(?)
Odpovedať
@natalia4412 keď riešiš súhlas suseda, zamysli sa keby okná robil on a podpis by chcel od teba. Súhlasila by si? Inak čumieť susedovi sa dá aj cez to najmenšie okno, takže je to jedno či malé alebo veľké, už tam sú, tak si vymeň aké chceš
Odpovedať
@andyno ano mame uzke a chceme sirsie dat
Odpovedať
@chrobak7 teraz mame sirku 60cm mliecne sklo. A chceme klasicke velke okno, mozno aj zo zaluziami. Cize aby bolo vidno von. Takze to bude asi viac ako 50%. A keby to neohlasime a ktosi sa stazuje, da sa dokazat, ze tam boli okna mensie? Pripadne by sme dostali pokutu za vymenu bez ohlasenia? Nevies kolko by to mohlo byt?
Odpovedať
@leonardom @foox Nechceme nikomu nikam cumakovat. Je to uz starsi sused, ten na zahradu ani nechodi. Ide o to, ze mame 2 male deti a chceme robit detsku izbu. No ta je od susedov a je tam uzucke okienko. Malo svetla tym padom nam ide do izby. Preto sme chceli zvacsit okno, aby tam decka mali viac slnka, svetla.
Odpovedať
@natalia4412 kolko si od jeho pozemku / domu ? Miecne menit za cire uzbmoze byt problem
Odpovedať
@sysell praveze kusok, na tesno sme. Par metrov mame domy od seba. Asi 3-4, metre
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Susedom povolili dom o meter bližšie, ako káže zákon (teda 6m). Majú tam malú detskú izbu. Dovolili im tam iba podlhovasté okno pod stropom. A to my máme na tej strane len predzáhradku, parkovisko a mliečne okienko kupelne. Išlo síce o stavbu nového domu, ale mám za to, že ani rekonštrukcia starého domu by nemala byť na úkor susedov.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak to bude viac ako o polovicu toho co je teraz, treba to ohlasit ako drobnu stavbu...
Odpovedať
Profilova fotka
@natalia4412 Keď je to tak ako píšeš tak to nepôjde, nemôžeš len tak pridať okná z obytnej miestnosti k susedovi čo je tak blízko ak to urobíš tak ti to neskolaudujú. Treba sa ísť rovno spýtať na stavebný úrad či ti to dovolia s povolením suseda.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?