Výmena okien v starej chalupe

Chcel by som sa spýtať, či má niekto skúsenosti s výmenou okien v starej chalupe (klasické kastlíkové okná). Strechu sme vymieňali na jar a pokračovať sme chceli oknami. Mal som cca. 10 vypracovaných ponúk, pričom som jednu vyhodnotil ako najserióznejšiu (nebola najlacnejšia). Dohodli sme sa s pánom na zameraní, prišiel, poctivo všetko zameral, odišiel. Na druhý deň telefonát, že sa zabudol spýtať, aké sú preklady nad jestvujúcimi oknami. Úprimne som odpovedal, že nemám potuchy, nakoľko som dom kúpil, má 60 rokov, je z nepálenej tehly, šírka múrov cca. 50cm. Jeho odpoveď bola, že v tom prípade do výmeny nejde, lebo by sa mohlo stať, že pri výmene okien vypadne aj časť muriva nad oknom. Vraj mi výmenu neodporúča. Teraz neviem, čo mám robiť ďalej, osloviť ďalšiu firmu v poradí a dúfať, že mi nakoniec nedajú košom, alebo pohľadať nejakého kvalitného stolára + sklenára a nechať okná zreparovať, prebrúsiť, vymeniť sklá... Naozaj som na pochybách. Máte s tým niekto skúsenosť, či už pozitívnu alebo negatívnu? Neverím, že v dnešnej dobe nie je možné vymeniť okná aj na staršom dome pričom predpokladám, že nejaký druh prekladu musí byť aj nad tými jestvujúcimi oknami, ľudia ani v minulosti neboli hlúpi. Za akýkoľvek nápad budem vďačný. Či už za radu, prípadne za odkaz na kvalitného stolára (sklenára) príp. firmu, ktorá by s týou výmenou nemala problém. Niekto z okresu Nitra, Šaľa, Galanta...
Odpovedať
je to pravda, robievalo sa aj tak že okno sa davalo hned pri murovani, obmurovalo sa a hned zaroven služilo aj ako preklad. stalo sa mi na jednej starej budove že na nas vypadol kus muru a skoro nas dolamalo.
Odpovedať
Profilova fotka
@slovrast samozrejme ze preklady tam su..ziadny ram okna by nevydrzal toko co preklad...Kludne sprav nad jednym oknom "sondu" obi na malom kusku omietku( aj tak to pri vymene budes robit) a zistits ake su tam preklady..
Odpovedať
@richard71 to je síce pekné, že odkryjem omietku nad oknom a čo zistím? Nič. Nejaké preklady tam sú, to je aj mne jasné, nakoľko okno je osadené až cca.15 cm až 25 cm (v inej izbe) od vnútornej steny a tehly by tam asi samé od seba len tak nedržali, aj keď ako z fotky vyplýva, je múr nad oknom riešený do oblúku. Ja skôr hľadám firmu, ktorá sa do toho pustí a má s tým skúsenosti. Ja nie som odborník na výmenu okien.
Odpovedať
Ak chcete poradit a mate zaujem tu je t.c.0908748160
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 stretol som sa ze neboli tiez kastlikove okna a osadene do tesarskej zarubne to je masivny ram z fosni ten sa zamuruje a do toho sa naklincuje okeny futral
Odpovedať
Profilova fotka
@slovrast je to pravdepodobne riesene klenbou z tehal ta by mala vydrzat vymenu v pohode len demontaz stareho okna riesit rozumom nie silou aby malta nevypadala Popripade obit omietku vlozit preklad a vybrat stare okno. Je to robota casovo narocna a nikomu sa stym nechce babrat doba je uz taka
Odpovedať
Netradičné riešenie ktoré som už robil bolo dať dole krídla vyrezať priečky , rám ponechať a do tohto rámu na turbo skrutky namontovať okno. To potom skryť do špalety. Je zo netradičné,ale funguje to.
Odpovedať
Ten dom bude starší, než 60 rokov (2018-60=1958), koncom 50. rokov sa už robili rovné nadpražia a nie tieto klenuté. Tu preklad nie je, je to vymurovaná klenbička z tehál na výšku. Okolo tých pálených tehál je murivo z nepálenej tehly, ak je dom z nich. http://dk.spsopava.cz:8080/fotogaleri... Prvá otázka je, prečo je nutné meniť okná - sú skrivené a nedajú za zatvoriť? Drevo je kompletne odhnité? Všetko sa dá opraviť - pre historickú chalupu je oveľa lepšie mať takéto okná, ktoré fungujú aj ako mikroventilácia. Navyše ak nie sú značne skrivené a neprefukuje cez ne, sú špaletové/kastlíkové okná lepšie aj čo sa týka tepelnej a zvukovej izolácie, než jednoduché okná. Poškodené spodné časti okien sa dajú spraviť stolárskou výmenou, starý náter opáliť, ošmirgľovať a nanovo natrieť. My sme tak renovovali oveľa staršie okná, klasicistické, posledný náter mali cca pred 40. rokmi, miestami úplne olúpaný a drevo bolo odhalené. Pokiaľ sú rámy v poriadku a podľa fotky majú dostatočnú hrúbku, dá sa do vonkajšieho okna osadiť dvojsklo. Opáliť a oškriabať náter nie je nič zložité, rovnako ako nanovo natrieť. Dnes sa už ťažko dajú zohnať olejové farby, tak sa pre väčšiu trvanlivosť odporúča očistené drevo natrieť Červostopom/Lignofixom alebo podobným prípravkom proti drevokaznému hmyzu aj plesniam a následne vrstvy: 1. napúšťacia lazúra, 2. základná farba (lepšie skúsenosti máme so syntetikou, než s vodou riediteľnými farbami), 3. minimálne dve vrstvy vrchného syntetického emailu. Pokiaľ si vôbec na nič netrúfate, šikovní stolári pracujú na pamiatkových objektoch - neviem, či existuje nejaká databáza ako napr. v ČR, ale istota je napísať alebo zavolať na pobočku pamiatkového úradu - Nitra je mestská pamiatková rezervácia, na stránke mesta je kontakt na referentku pre pamätihodnosti https://www.nitra.sk/zobraz/sekciu/od... či nemá adresu stolárov, ktorí pracujú na pamiatkach.
Odpovedať
@wegar Bude to asi tak ako píšete, je možné, že je ten dom starší ako uvádzam. Okná sú v pomerne zlom stave, minimálne dve od ulice (pri posledných dažďoch som zistil, že do jedného zateká), nie je možné ich poriadne zavrieť, všade sú obrtlíky, aby sa okno dalo zaistiť. Kľučky sú nefunkčné. Najviac sa na ten stav hnevá manželka, okná nie je možné prakticky umyť, sklá aj pri najmenšom tlaku praskajú, bolo by ich nutné vymeniť. Farba je opluskaná, git okolo skiel vypadaný. Netvrdím, žeby to nebolo možné opraviť, ja si na to netrúfam a či by sa našiel nejaký stolár, ktorý by si trúfol (a s akým výsledkom) je otázne. Oslovil som ďalšiu firmu z vyššie spomenutých ponúk a tí majú nejaké skúsenosti aj s výmenou okien na starších domoch, samozrejme nič negarantujú, ale pokiaľ zistia po vybratí jestvujúcich okien, že tam tie preklady nie sú, vložia nad všetky okná preklady nové. Pokiaľ nič "nevypadne", vložia len samotné preklady, pokiaľ vypadne, opravia a nahradia aj vypadnuté murivo. Samozrejme je to poriadne drahé riešenie, ale okná chceme už definitívne nejako doriešiť.
Odpovedať
@slovrast prerabali sme 100 rocny dom, vsade boli preklady z tehliciek do obluka. Aby sme mali istotu, tak sme najprv obili omietku. Okno treba vyberat opatrne, ale to nie je ziadna veda.. nechapem, coho sa "majstri" boja, my sme to zvadli svojpomocne.. Aj zalozit okno do kamennej steny - to bol iny masaker.. Inak tie oblukove "preklady" drzia jak blbe, to by som sa nebala. Podla mna ti majstri sa neboja, ale maju to ako vyhovorku, lebo je to hnusna robota, nie kazdy je ochotny to urobit.. Je pre nich jednoduchsie menit niekde v panelaku, ako sa s..t s takymto niecim..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?