Výhoda/nevýhoda velkých okien na južnej strane

Ahojte, ideme stavať novostavbu bungalov, práve riešime projekt, chceli by sme obývačku a kuchynu čo najviac presvetliť(južná strana do dvora) a uvažujeme o velkých oknách-resp. sklenenej stene, čo sa týka úspory, aké sú výhody/nevýhody? Obývačka rozmer 9krát 5m , kuchyna rozmer 5 krát 3m, jedná sa o okná slovaktuál ID 8000, 3 sklo. Ďakujem za názory.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Nezabudnut na dostatocne tienenie.... My mame vsetky juzne francuzske okna tienene presahom strechy. Inak by sme cez leto zakapali :-) cez zimu nizke slnko pekne interier prehreje.
Odpovedať
@michalpd1977 suhlasim s prispevkom od @madein1974 Tienenie je dolezite, ci uz presahom strechy, alebo ex. zaluziami. V zime, sa mi paci hlavne to, ze mame doma dostatol slniecka, ktore hned dom vyhreje. Ked bolo chladno pocas tejto zimy a vonku v noci -7, a cez den tak -2 a svietilo slniecko, tak sme kurili casto krat len raz za den a to v noci okolo 3-4h, resp tesne nad ranom. Spustilo sa kurenie vyhrialo priestor na 22 a drzalo. Pocas dna ked svietilo slniecko sa to doma vyhrialo tak, ze to teplo nam vydrzalo opat az do dalsej noci resp rana. Uvidime co to bude robit v lete, este nemame dokoncene tienenie, nakolko este vonku neni spravena fasada atd.
Odpovedať
@michalpd1977 Velke okna su super. Mame 4m HS portal v obyvke a francuzske aj v spalni. Orientacia zahrady na JZ. Tvoja orientacia je (aj ked sa to nezda) ovela vyhodnejsia. Slnko je na poludnie velmi vysoko, cize vies pomerne dobre tienit okno presahom strechy(1m min.). Nam to ide tazsie, lebo poobede je slnko uz nizsie, ale stale hreje vydatne. Odporucam oprasit goniometriu zo strednej a urcite urobis dobre. V pripade, ze tam mas stit ackovej strechy, pripadne rovnu strechu s atikou, nevyhnes sa exterierovym zaluziam, pripadne nejakemu posuvnemu tieneniu. Zisti si cenu, nie su lacne.
Odpovedať
súhlasím s predchádzajúcimi príspevkami, nám slniečko v zime krásne presvieti a vyhreje tiež celý dom, v lete tieni z časti terasa a z časti strom- naša stará hruška, my sme s veľkými oknami veľmi spokojní, takže ja v nich vidím iba výhodu
Odpovedať
Profilova fotka
Myslím, že máme tie isté okná ako plánuješ ty...slniečko nám svieti z juhu do obývačky cez 4 okná a krásne v zime prehreje celý dom...neviem, čo to bude robiť v lete (ešte sme sa len nasťahovali), ale slnko by malo byť vysoko a presah strechy by mal tieniť..takže my zatiaľ vidíme len samé výhody
Odpovedať
@madein1974 môžem poprosiť info, aký presah strechy by ste mi odporučil? dakujem
Odpovedať
@matorado , aj naša orientácia je JZ, ale obývačka je na rohu stran J a JZ, a okná budú z oboch strán, kuchyňa je JZ, strecha Ačková, dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@michalpd1977 to sa len tak z hlavy neda urci. Zalezi na presnej pozicii domu, svetovych stran a lokalite. Niekde na webe sa daju najst presne vypocty. Zadas udaje a ono to prepocita. Treba pohladat.
Odpovedať
@michalpd1977 tu na MS jeden mladý muž čo sa zaoberá únikom tepla z domov odporúča,že v dome nemáme dávať rohové okná s profilom??ale pekne vymurovať stlpik a do toho osadiť okno,tým zabránime úniku tepla,dúfam že som to ako tak vysvetlila,prosím opravte to,respektíve preložte to do presného pomenovania. :-)
Odpovedať
@michalpd1977 da sa to pekne nasimulovat v google sketchup
Odpovedať
Profilova fotka
@michalpd1977 máme 4m HS portál http://www.modrastrecha.sk/blog/topvi... toto okno je však pod terasovým presahom, ktorý je 4,2 m. Aj napriek tomu sme dali vonkajšie žalúzie Z90 http://www.modrastrecha.sk/blog/topvi... http://www.modrastrecha.sk/blog/topvi... Ak by predsa len bolo teplo, máme klimatizáciu...
Odpovedať
Toho slniecka cez zimu ne ozaj "neurekom" svetlo budis ale slnicka za celu zimu je mozno 10 dni inak su okna oproti stene unik tepla.Svetla daju to ano ale o nejakom slniecku a prehrievani bytu v zime by sa dalo trosku polemizovat najme pri terajsich 3 sklach co maju podla mna zisku menej ako dvojskla. Ale to je len moj nazor,je to pekne samzorejme presvetli to byt ale podla mna netreba od toho ocakavat nejake zisky teplotne v zime(v lete ich bude) kedze slniecka v zime je "velmi vela" ,skor unik tepla by som ocakaval kedze R steny a hoc aj 4-skla sa neda porovnat pri zateplenom dome. Ale urcite sa mylim :) ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vader100 to kde zijes, ze mas za zimu 10 slnecnych dni?
Odpovedať
@gashtaan tak nech je ich 20 ked je krasna zima . Dalsich 100 dni je oblacno , ale nemusime sa chytat za slovicka, len som chel povedat ze neverim tomu ze viac sa tym teplo ziska ako strati to je ale len moj nazor,samzorejme ze to rpesvetli len som chel pouzkat aj druhu stranku ze clovek nemoze od toho cakat ze nebude kurit najme pri dnesnych 3 sklach co maju urcite monej zisku z tepla ako ked je 2 sklo.
Odpovedať
@vader100 tak ano, čo sa týka tých chladnejších mesiacov, od novembra do januára, po slnku ani stopy..to je pravda
Odpovedať
@vader100 ale zas čo sa týka dvojsklo, viac sa získa zo slnka, ale viac sa aj stratí v zime.. čiže to 3sklo nepustí dnu to teplo zo slnka? ..
Odpovedať
@michalpd1977 lenže v zime platíš za energie,a v lete je slnko zadarmo.Ked sú tie naj,naj horúčavy tak vetráme až večer teplo si nepustíme oknami dnu.
Odpovedať
@michalpd1977 pusti dnu teplo samzorejme ale urcite menej ak odvojsklo,neviem presne cisla nato su tu iny , takze az take zisky sa tam nedaju cakat najma ak tych slnecnych dni je ako safranu,ale to je moj nazro len, ale samozrejme nesom proti velkym oknam je to pekne aj fajn pacia sam i len vsade citam o tych teplnych ziskoch tymi velkimy oknami v zime ,a o usetrenych peniazoch za kurenie ale podla mna to nieje taka pravda,ale mozem sam ylit len zatial ma nikto z omylu nevyviedol :-p
Odpovedať
@vader100 Co sa tyka tych slnecnych ziskov v zime, byvame uz druhu zimu a mam to dobre odsledovane. Kurime totiz hlavne pecou a som zavisly na sledovani pocasia. Ak by som zakuril rano v den, kedy ma byt jasno, ako dnes, tak sa uvarime. Je to doslova tak, ze ak je vonku jasno, vonkajsia teplota je pre mna takmer zanedbatelny pojem. Dnes poobede bude u nas v obyvacke 25°C a to som kuril vcera, pec je studena, radiatory off. 4m HS portal, 3sklo, Ecomax/Drevar. g=0,33 (cize tie s horsou priepustnostou).
Odpovedať
Ano kolko bolo takych dni tuto zimu? A kolko bolo takych ked sa muselo kurit? Jednoducho okno bars ake aj keby 5 sklo nebude mat nikdy take R ako zateplena stena.Ale velke skla su fajn presvietia len pri takychto zimach clovek nemoze cakat take zisky aby sa nemuselo kurit(samzorejem zalezi od domu aj ako je na tom s izolaciou ) Ked svietio slnko je teplejsie ked nesvieti zimnejsie
Odpovedať
@vader100 Ked narazas na nejaku efektivitu a navratnost, samozrejme, ze mas pravdu. Okno nie je kurenie. Ako mi jeden sikovny inzinier (co ide stavat pasiv) povedal, najefektivnejsie je mat klasicke plastove (panelakove) dvojsklo a okna co najmensie :-) Lenze neni vsetko len o peniazoch. Velke okno je luxus, presvetlenie, vyhlad, proste to stoji za to. Teraz mi kuri salave slnko, vecer mi kuri salava pec, je to prijemne ;-) A kurenie, to neni len zima. Vykurovacie obdobie trva pol roka! Cize tych dni su desiatky..
Odpovedať
@matorado ved tak som to myslel ako pises ,, vobec nevravim ze nedavat jasne ze dat len vravim ze ked sa to rozmeni na drobne tak ak je to "najvacsi" topis ked svieti slnko ,,,tak je to aj najchladnejsie miesto ked nesvieti,oproti muru zateplenemu samzorejme. Neskumal som nejako pasivne domy ale pochybujem ze nejaky pasivny dom ma veeelke francuzske okna alebo celu presklennu stenu ,,ale mozem sa mylit.
Odpovedať
@marta2610 Pozri si themosnimky od užívateľa asex, ma tam presne rohove okno a hneď pochopíš preco rohove nie.
Odpovedať
tiez mame juznu stenu presklenu, je to jedna z naj veci, pocit, akoby som bola vonku, aj ked sedim dnu.. Vobec nemienim riesit nejake tepelne straty, to kto toto chce riesit, tak nech si da okna male ako strielne a vytesuje sa z usetrenych prachov.. Ja sa budem vytesovat zo slnka, ktore aj v zime vyhreje celu miestnost.
Odpovedať
@madein1974 poprosim ta o info, aky velky presah mate?
Odpovedať
Profilova fotka
@mimidlo na poschodi meter a na prizemi skoro 2. Vytvara to zaroven aj prekrytie ters dookolo domu akedze mame vela francuzskych okien, bol potrebny velky presah aby to zaclonilo letne slnko kedze sme na juznom svahu. Foto mam v albume.
Odpovedať
Profilova fotka
@vader100 Vravíš, že sa možeš mýliť, je to ľudské a veru mýliš sa niečo. Poviem ti prečo. Lebo ja mám z južnej strany dve presklené okná o rozmeroch cca 2.2 x2.2. Presvetlujú jednu miestnosť- obyvačka s kuchynou. Stále tam ešte nebývam. Cez zimu tam teplota neklesá pod desať stupnov, a pri slniečku tam kludne vybehla v januari, februári 18 stupnov. V severných miestnostiach je samozrejme o dosť citelne teplota nižšia. Ja nepredpokladám, ja už viem, čo robia veľke presklené okná na južnej strane. Samozrejme je to aj tým, že okno je eforte čo je v podstate kvalita ako spomenutý aluplast id 8000 a zateplené je 15cm steny a 40cm strop. Poviem vám, že na dome mám aj solarne panely a bohvieako niesom spokojný- čakal som viac- neinvestoval by som do toho. Ale do velkých presklených a rozumne riešených okien sa oplatí investovať. Samozreme v kombinácii s dobrou izoláciu. Veľa ušetrených penazí na vykurovaní----super :-)
Odpovedať
vyhody - krasny vyhlad do zahrady, presvetleny interier, nejaky ten zisk tepla v zime nevyhody - umyvanie :-D, tepelne straty, v lete nutnost tienit, horsie sa miestnost zariaduje staviam sa k tomu presne ako @akvi
Odpovedať
Profilova fotka
.............. ked mate vyhlad za "milion..", tak nie je co riesit........... ale ak je za oknom "ilavsky" MUR smerom do suseda..., tak vtedy suuurne malicke okienko.... :)
Odpovedať
@michalpd1977 http://sk.wikipedia.org/wiki/Sokratov... skus pozriet
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?