Vonkajsie parapety

Dobry den , chcel by som sa opytat kedy ste mali osadene vonkajsie parapety.Bolo te pred fasadou alebo az po urobeni fasady. Ja este nemam urobenu fasadu ale vonkajsie parapety mi firma uz zalozila.Tak neviem ma to tak byt ?
Odpovedať
Pred
Odpovedať
Takze dobre ze mi to dali pred? Nebudu utopene kedze ide este lepidlo sietka a na to farba?
Odpovedať
@sako1400 daj fotku. Samozrejme treba pocitat s hrubkou "fasady".
Odpovedať
Momentalne nie som doma ale ked budem tak to sem hodim Kolko by som mal mat medzeru ? 1cm? Dufam ze nebudu utopene
Odpovedať
Ked mam mur hruby 37,5cm +12cm zateplenie kam mam osadit okna, aby som nemal z vonku malu parapetu a vo vnutri velku parapetu? Oknari mi chcu montovat okna na vonkajsiu hranu muru.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx Určite majú pravdu oknári. Tak sa to robí. Ibaže sa čudujem, prečo ideš iba do 12 cm izolantu....? Ty nečítaš? Ak dáš napr.16 al. 18 cm, cena sa zmení nepatrne, ale parametre sa zlepšia o poznanie. ]-(
Odpovedať
@originalx spravne je na vonkajsiu hranu steny, pridaj na 15 cm zateplenia, a bude aj vonkajsi parapet sexi :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 Ako tak na prstoch počítam, tak 12 cm EPS má R=3, ak dal Porotherm profi (čo asi nedal), tak 38 cm má R=3, spolu R=6. To by milý @originalx nemusel po aplikácií nového zákona po 1.1.2016 ani skolaudovať....(?)
Odpovedať
@leonardom otazne je, ci pridanim na 20 cm splni normu. Treba aj tak usporny zdroj tepla, elektrina neprejde.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 Ale s 12 cm neprejde ani so splyňovacím kotlom, či....?
Odpovedať
@leonardom v projekte mam 10cm zateplenie. Nechcem davat viac ako 12cm kôli celkovej hrubke muru. Novy zakon ma netrapi vobec, ten je len pre ovce a nie pre mna. S kolavdaciov si hlavu nelamem. Mne ide cisto o esteticku stranku aby to nevypadalo blbo.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx Nnnnnnooooo... Zaujímavý pohľad na vec. 8-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto99 sexi bude tak ci tak, lebo bude zulovy 😀 Nepridam viac na zateplenie, to uz by bol dost hruby mur.a este mam aj vnutorny parapet..
Odpovedať
@originalx pockaj, aj ja som chcel kamenny parapet, ale ten sa musi specialne kotvit do steny pred zateplenim, a moze vzniknut neziaduci tepelny most. Ak budes kurit usporne, bude 12 cm izolacie stacit. Ako suvisi vnutorny parapet s vonkajsou izolaciou? Najkrajsi vnutorny parapet je siroky. @leonardom s kolaudaciou byva problem zriedka, a myslim, ze s uspornym zdrojom ako TC, alebo drevo, by asi presiel.
Odpovedať
mozem niekoho poprosit aby napisal ako ma osadene vonkajsie parapety ci ich ma utopene alebo nie a ako vlastne maju byt spravne
Odpovedať
@peto99 osadzal som vela parapiet a nekotvil som ich specialne. Na taky dom vela energie neminiem na vykurovanie. No ako, ved cim viac bude okno osadene von, tym vacsi bude vnutorny parapet a vonkajsi zas mensi. Preto som sa pytal kam osadit okno.ved ano siroky parapet je pekny, ale ako to okno ukaze, ked bude tak vela vonku? Kolaudaciu neriesim.
Odpovedať
@originalx ak osadis okna zarovno steny, ako ukotvis kamen? plech je lahky, polozis ho na PUR penu na izolaciu, kamen odpadne.
Odpovedať
@peto99 osadzal som parapety kde boli osadene okna na stred muru tam sa to nekotvilo.ale nevidim problem ani ked je okno na okraji muru.daju sa tam nerezove montazne prvky a parapeta sa na to namontuje pomocou kotvi.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som dal najskôr zateplenie (20cm) s výrezmi pre osadenie parapetov. Po zabrúsení zvislých ostení som mal presný rozmer pre odrezanie parapetu - počítal som aj so zapustením a následným prekrytím lepidlom a omietkou.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Ahojte, je mozne spravit ostenie tym ze na fasadny EPS po prekryti ramu sa dolepi este XPS dajme tomu 2cm siroky a tym prekryje ram este viac? Videl som to takym sposobom robene s pouzitim expanznych pasok. Neviem ci to je najspravnejsie riesenie.....Dakujem za postrehy! Hlavne nech nejake su.....
Odpovedať
@piti255 Neviem, či je to najsprávnejšie, ale mne to tiež tak robili. Najprv šedý EPS a na ostenie 2 cm styrodur, ktorým sa oblepili vodiace lišty na žalúzia. Na okno išli u mňa APU lišty a na kraj ostenia rohová lišta. Potom sa to preklebrovalo a na to išla omietka. Viď fotky. .
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 nemoze sa stat ze v mieste napojenia XPS a EPS vznikne tepelny most? Je to v mieste kde sa zapenuje okno a tam by to bolo asi lepsie ak by to bolo v celku ci??
Odpovedať
@piti255 To sú už zbytočné úvahy a teoretizovanie o detailoch. Jednoducho sa na tam nacapí či už EPS alebo XPS a omietne. Pokiaľ pod omietkou nie je prázdne miesto (vzduch), tak to izoluje a trápiť sa myšlienkou o tepelnom moste je škoda času. Tých pár cm2 okolo okna pri spojení EPS a XPS nijako neovplyvní tepelné straty domu. U mňa to bolo trochu komplikovanejšie, lebo museli do zateplenia zakomponovať tie vodiace lišty na žalúzia. Ak nemá žalúzia, tak jednoducho nalep ten styrodur na EPS a máš rovnú špaletu.
Odpovedať
Profilova fotka
Jasne rozumiem. Urcite sa s tym vyhram. Pocuj vedel by si mi poradit aj pri rieseni detailu spodnej hrany terasovych dveri? Chystam sa robit terasu a nacapit XPS pod ram dveri. Su tam ale otvori na odvod vody, ak chcem prekryt medzeru medzi ramom a murom na ktorom je cely ram neostane mi priestor na hrubsiu pokladku terasy(napr. nejaka zamkova cca 4cm.) Ako by si mi poradil robit tento detail? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Pridavam detail....otazka vyzsie :)
Odpovedať
@piti255 Hlavne to treba poriadne odizolovat proti vode. Rám má celkom dobré tepelnoizolačné vlastnosti a nema význam tam dávať dodatočnu izoláciu ak tam ideš dávať zámkovu dlažbu.
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt Dakujem za radu. Cim to treba odyzolovat? Ja idem robit sokel a mam v plane davat 10cm XPS. Lenze bolo by dobre prekryt ten spoj medzi ramom a ytongom. Myslis ze to nieje az tak podstatne? Cim to mas poprelepovane/ponatierane?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?