Vonkajsie parapety pri masivnom zatepleni

Ako ste riesili vonkajsie parapety plastovych okien pri masivnom zatepleni pri prekryti ramov okien izolaciou? Pri oknach vidim slabe miesto, ktore tvori podparapetny profil. Jednak v mieste vonkajsej parapety odpada moznost prekryt ram okna a jednak podparapetny profil na ktorom je upevneny kovovy parapet bude najslabsim miestom okna. Rozmyslam nad moznostou nepouzit vonkajsi parapet a osadit iba XPS podobne ako to realizoval @mio23. @janvirostko
Odpovedať
.
Odpovedať
Profilova fotka
No ja som nad tym tiez dumal no nic som nevydumal. Jedine co asi necham urobit je ze odstrihnem z tej vyhnutej casti parapetu daky centimeter. Ochladzovana plocha sa tak zmensi.
Odpovedať
Profilova fotka
Sú na to špeci fólie.Len si nepamätám ich názov.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme dali z vnútornej strany profilu ešte 3 cm polystyrén. Parapet sa tak zasunul pod okno len na 5 mm. Okná máme Rehau GENEO 3+.
Odpovedať
@dominik_boksansky nic svetoborne doteraz ani nebolo vseobecne vymyslene. :-( Namiesto parapetneho profilu sa da pouzit tepelne izolacnejsia nahrada (compacfoam, phonotherm). Parapetny plech urcite treba pouzit.
Odpovedať
@dominik_boksansky ja to tiez planujem urobit ako @mio23
Odpovedať
@bozsky_kaja Tiez som nad tym uvazoval, len neviem ako sa to bude spravat z dlhodobeho hladiska. Parapet je vyhotoveny z XPS a na to je nanesena fasadna omietka. Nezaspini sa to casom usadzovanim prachu, necistot a pod?
Odpovedať
@dominik_boksansky hladka silikonova omietka a mozes to wapkou cistit ;-)
Odpovedať
@janvirostko Preco myslis, ze parapetny plech je nevyhnutnostou?
Odpovedať
@dominik_boksansky pripadne ak tomu neveris, musia jestvovat aj plastove parapety, ktore len nalepis na XPS.
Odpovedať
@antonmesaros kde sa umiestni folia?
Odpovedať
@dominik_boksansky hlavne kvoli spine na fasade, ktora bude stekat z parapetnej casti. Viem ako vyzera fasada pod rimsou bez oplechovania a malo by tom byt rovnake aj pri parapete. Mozno len nie som v tomto odvazny a nerobil by som taketo neoverene hokusy pokusy vratane postupneho upchatia kanalikov na odvod vody z okennych ramov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bozsky_kaja ked nema tu na MS nikto riesenie budem musiet nieco vymysliet. Primarne by som chcel podparapetny profil nedavat, ram prekryt aj na spodnej strane okien. Len este domysliet funkcnost.
Odpovedať
@janvirostko Presne toho sa obavam aj ja. Dufam vsak ze niekto to uz vyriesil, resp. Experimentator Mio nech sa pochvali aku ma zatial skusenost :).
Odpovedať
@janvirostko kanalikmi bude stekat len voda, ziadna spina. staci ich urobit trosku vacsie a kym sa upchaju, ratam to na desiatky rokov. pri pravidelnom prestreknuti raz rocne niecim na odstranenie vodneho kamena, ma preziju. ta spina je zase otazka udrzby. pokial sa pouzije kvalitna silikonova omietka, bude sa dat udrziavat wapkou a potom nie je nic lahsie, nez 1-2x rocne to prestreknut. aspon ja tak planujem :-) ps: bez hokusov pokusov by dnes neboli vyspele technologie. niekto to musi vzdy risknut a ked to vyjde, pomaly to bude standard. nasi rodicia tiez nerozmyslali nad 3sklami a nizkoenergetickymi domami, ktore su zo vsetkych stran olepene polystyrenom ;-)
Odpovedať
@bozsky_kaja vies, do tych kanalikov pozalieza v jeseni hmyz...v jari uz nemusi vyliezt von a uz to mas upchate. Z fixnych okien bude odtekat cistejsia voda, z otvaravych spinavsia voda. Suhlasim, ze niekto to musi risknut, no ja to nedoporucujem ...ale ani nezakazujem :-) Spytam sa ja teba. Myslis si, ze to este nenapadlo ziadnemu vyrobcovi kvalitnych okien? Na trhu uz je zopar okennych profilov, ktore sa daju krasne kompletne prekryt tepelnou izolaciou po bokoch a hore. V casti parapetu je to stale bez dobreho zateplenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky Pod parapet .Ak nádem fotku tak vám pošlem mám to kdesi odfotené
Odpovedať
@janvirostko ja to risknem :-) a dik za upozornenie, dam tam sietku. vyrobcovia kvalitnych okien riesia v prvom rade okna. predajcovia profi fotoaparatov tiez neriesia, kto a ako pouziva ich fotak (kedze profi fotim). a vela firiem na Slovensku pride, nahodi okna co najrychlejsie a ide na dalsiu instalaciu. co poznam ludi, ktori chceli predsadene okna, alebo opaskovane, vacsinou si to bud osadzali sami, alebo stali nad dodavatelom a buzerovali ich. stale vela firiem nechape, ze na pasky nema ist pena, ale treba ich tmelit, lebo pena s casom degraduje. najlepsie by bolo, keby sa vyjadril mio23 (uz ho nebudem tagovat :-) ), ako to u neho funguje.
Odpovedať
@bozsky_kaja mal som na mysli normalne okenarske firmy, ktore sa touto problematikou aj zaoberaju. :-) Pozri si profily Hoblina Smartwin alebo Slavona Progression. Oni maju detailne premyslene aj osadenie okien vratane prekrytia okennych ramov tepelnou izolaciou. Inak sam vsetkym radim, aby si okna osadzali sami.....a hlavne paskovali sami :-)
Odpovedať
@janvirostko ked to ma spravit firma poriadne, tak je to aj poriadne drahe. Ked si to spravi stavebnik sam aspon nebude na firmu nadavat =D
Odpovedať
@bozsky_kaja ked sa mi nepodari tu k niecomu rozumnemu dopatrat urcite nieco vymyslim. Stale mam vsak pocit, ze ten parapet tam patri no trocha inac ho namontovat
Odpovedať
Chystam sa na Coneco pozriet tak mozno tam ma nieco bude inspirovat :) @bozsky_kaja @janvirostko
Odpovedať
.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
ako si to vyriesil ?
Odpovedať
@dusantt pozri album
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?