Vnutorne EPS spalety okolo okien

Caute strechaci. Po elektrike a vody sa chystame na omietky. Rozhodli sme sa pre rucne, sadrove omiekty. Omietkari ale spominali, ze hrubka bude asi len nejakych 0.5+cm a tieto omietky by nam nezakryli vyplne po pur pene na oknach. Este som mal v plane lepit pasky dodatocne, kedze pri montazi ich oknari nepouzili. Omietkari mi vsak nakazali vsetky okna olepit 2cm polystyrenom, aby som prekryl pur penu a oni mohli zacat robit omietky. Moja otazka. Ked vpodstate ram okna bude prekryty zvonku 20cm zateplenim nejake3/4cm a taktiez zvnutra bude pena uplne zakryta az po ram okna, maju pasky nejaky zmysel? Mam pravdu ak poviem, ze som tepelny most okien uplne takto eliminoval? Dakujem za rady.
Odpovedať
Vyspravit rimanom uni a nato nech daju sadrovu(gletxll,alebo neviem jaku ches dat)
Odpovedať
Profilova fotka
@smolkosk Nehorázne ! Omietkári ti projektujú dom ! Olepovanie vnútorných ostení polystyrénom je najhorší priestupok voči zatepľovaniu. Zrejme nemáš na stavbe aktívneho dozora, s ktorým by si sa poradil ... Sádrovou omietkou to zakryješ - hrúbka koľko chceš - to je práve výhoda týchto omietok.
Odpovedať
@smolkosk to ti idú robiť stierku, nie omietku. To už je dnes murár - omiietkár lenivý aj špaletu spraviť? Nechcú po tebe aby si im aj rohovníky osadil? :-) Ano, dnes je trend všade napchať polystyren a pur penu. odpoveď na tvoju otázku je: v závislosti od namáhania a kvality prevedenia (hlavne styku rámu okna a stierky) nemajú.
Odpovedať
Profilova fotka
@smolkosk Tu mám obrázok - príprava pred omietkami : http://www.modrastrecha.sk/blog/laco1...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja to mam tak a tiez bez pasok a problem v tom nevidim
Odpovedať
Profilova fotka
Tepelny most si v ziadnom pripade neeliminoval, to by si musel mat okno uplne ale uplne inac osadene. Neber to v zlom. A omietkarov by som okamzite poslal do prdele, lebo zjavne kafru do coho sa prd rozumeju.
Odpovedať
@laco17 CO je natom take zle? Mne sa to zda ako super napad :D
Odpovedať
@slavoslav Vies, laik :D Moze sa stat, ze sa kopnem v slovickach. Keby to robili oni, tak chcu viac penazi, takto si nieco usetrim sam :D Preco nie. Namahanie tam snad nie je ziadne, ci?
Odpovedať
@abobo A pasky ho ako eliminuju? V podstate davam polystyren aj navonok aj dnu. Ziadny most tam nevidim, ci???
Odpovedať
Profilova fotka
Pasky nikdy neeliminovali tepelny most a ani ho nebudu a nikdy to ani nebola ich uloha! Ak si chcel eliminovat tepelnz most na minimum, tak si nastuduj co je to predsadena montaz. V mieste toho betonoveho prekladu tam je most ako prasa.
Odpovedať
Profilova fotka
@smolkosk Zateplovať treba zvonku. Keď zatepluješ vnútorné ostenie, tak brániš ohrievaniu vnútornej steny a púšťaš vonkajší chlad ku vnútornému povrchu steny. Pri určitej konštalácii môžeš dostať rosný bod pod ten vnútorný polystyrén.
Odpovedať
@laco17 Ale pisal som, ze zvonku zateplujeme 20cm a prekryvame ramy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@abobo Ale budem predsa zateplovat 20cm zvonku
Odpovedať
Profilova fotka
@smolkosk moze tam dat aj 50 cm, furt tam bude ten tepelny most a dokonca skoro stale rovnako vyrazny... :-o .
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo: lebo keby dal pasky uz tam nebude co? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@y2k skus si precitat poriadne celu diskusiu a netliachat tu to co som NIKDY nepovedal.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo: ja si budem tliachat co chcem :-D Viem co si pisal... Ale on sa tu cosi spytal a zrazu ste tu vsetci mudri miesto toho aby ste mu cosi poriadne poradili...pisat len v inotajoch a hadankach a tvarit sa ako ste tu najmudrejsi Podla mna premysla dobre aj ked ja nie som na to odbornik a aj to co pise logiku ma a ked to tak chce spravit preco nie, povedat si svoj nazor tiez nie je zle ale za kazdu cenu ho dakomu nutit a zatracovat cloveka ked cosi trepne...
Odpovedať
Profilova fotka
@y2k tak to poviem po lopate. Majstrov omietkarov s ich "skvelou" radou v ziadnom pripade nepocuvat. Kym je dane miesto na preklade alebo okolo okna "utopene" maju natiahnut viac omietky. U mna na niektorych miestach striekali aj cez 2 cm a co, je to ich praca... Ak sa im nepaci vratim sa na zaciatok vyhod ich. Okno ako uz osadene je, lepsie nebude, na to sa malo mysliet pred a pri osadzani. Apropo tepelny most je hlavne v mieste styku nadprazia ramu okna a betonoveho prekladu. Tam ziadne zateplenie uz teraz nepomoze. Staci na pochopenie???
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo: nestaci :-D Ale mne to vysvetlovat nemusis, ja som sa na to nepytal ;-)
Odpovedať
@abobo Abobo ale my nebudeme mat striekane omietky, ale rucne. Aby sa predislo zbytocnemu natahovaniu omietky, preto tam chcu dat ten EPS. Ved klasicky sa vsade dava EPS, mna len zaujima, ci mali pasky nejaky vyznam v tomto pripade. Preklad sa nejak musel spravit, okna sme nepresdadzovali, lebo nestaviame pasiv, ale NED a na hodnoty NED sa dostaneme aj s takymto tepelnym akoze mostom. Ak je nieco, coho by som sa mal bat pri lepeni toho polystyrenu sem s tym, inak je to naozaj len kritika bez nejakych napadov. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@y2k už som sa bál že nezareaguješ ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@smolkosk EPS lepeny zvnutra pri tvojej konstrukcii je kravina. Podchldis este viac preklad a zvacsujes riziko kondenzu a plesni. Neviem aka vyrazna je nerovnost, ale radsej zrovnaj lepidlom a presietkuj. Hlavne na to vyrovnanie nepouzi ziadny izolant... Klasicky sa vsade dava EPS? :-) A potom niektore stavby tak aj vyzeraju... EPS ma ist len tam, kde ma teplenotechnicke opodstatnenie. Pasky uz teraz tazko zrealizujes ako maju byt...
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo: pri mne sa bat nemusis :-D
Odpovedať
@abobo NJ. Tak musim to premysliet ze co idem robit. Diky anyway.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@abobo "EPS lepeny zvnutra pri tvojej konstrukcii je kravina. Podchldis este viac preklad a zvacsujes riziko kondenzu a plesni" - ked chce niekto prekryt ramy zvnutra (kvoli estetike), ako to urobit?
Odpovedať
Profilova fotka
@smolkosk mozno je to najrychlejsi sposob ako sa 2 cm rozdielu zbavit da sa s tym zit :) ale nahadzovanie na hrubo dakou prijatelnou hrubou omietkou by tiez nebolo na skodu popripade to ponatahovat gletakom v par vrstvach do toho vsadit apo listy koli praskaniu najlepsie riesenie jedinym neggativom by bol tvoj cas to spravit
Odpovedať
@poliak24 ...no podla datumu uz hadam aj byva....,ale mohol by napisat,ako to poriesil.. @smolkosk
Odpovedať
Profilova fotka
@heliator nevsimol som si datum :D
Odpovedať
Profilova fotka
@ultrarecall napr. nalepit itong...
Odpovedať
@heliator @ultrarecall @poliak24 Caute borci. Byvat este nebyvame, lebo sme prec, ale pomaly dokoncujeme :D Nakoniec sme ignorovali vsetko online a noramlne pocuvli majstrov. Kedze na kazdom okne nam naozaj bolo vidiet tak 2-4cm rozdiel medzi spaletami kvoli pur pene, tak sme vsetky spalety oblepili XPS alebo EPS. Daval som to na Titan lepidlo a este ukotvil hmozdinkami. Potom prisli omietkari, nahodili rohovniky a vypalilo to super. Je to uz tak rok. V dome zatial nebyvame, ale uplna pohoda. Nemyslim si, ze budu niekde problemy niekedy. Akurat kuchynske okna ma hneva! Joooj, keby som bol vedel, ze ked sa navrhne okno po celej sirke domu, tak na ten detail treba mysliet skor! Pozrite foto a berte si priklad naco nezabudnut. PS: Akoze nevyzera to uplne najhorsie v realite ale aj tak :D
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?