Vlhkost v ramoch okien

Ahojte, Zistili sme zacali mat problem s vlhkostou v rame okien. Je to prva zima, ked sa v dome byva. Okna su trojskla z profilu Aluplast 8000. Jedna sa o dvojpodlazny dom, pricom tento problem je iba na podlazi, na prizemi su okna uplne suche. V ramoch je vlhkost - voda, po otvoreni okna voda kvapka z kridla okna. Vlhost je v rame aj hore aj dole, niekde sa uz zacina robit az plesen. Vlhkost v dome je priblizne rovnaka na prizemi aj poschodi - cca 40%-50%, z vnutornej strany sa okna nerosia, vlhkost je iba v rame okna. Neviete cim by to mohlo byt? Pripajam aj foto, prve dve foto su okna na poschodi, posledna fotka je okno na prizemi.
Odpovedať
@pepozv pravdepodobne slabý prítlak okna. Teplý vzduch z vnútra kondenzuje na ráme. Skús nastaviť...
Odpovedať
Je pravda ze okna sa zatvaraju dost lahko, skusim zavolat oknarov. Nerozumiem ale preco to robia iba okna na poschodi.
Odpovedať
@pepozv nerobia ti to okna len na severnej strane? pripadne zapadnej?
Odpovedať
@liuxko nie, robia to okna na juhozapade aj zapade, na sever okna nemam, robia to okna na prvom podlazi, na prizemi na tej istej strane nie. Tu som nieco nasiel o tom: http://www.termoviznisluzby.cz/cl_ros... "V zimních měsících, vlivem rozdílných teplot, dochází k tlakové diferenci mezi vnitřním a vnějším prostředím, která je zesílena i výškovou polohou okna v objektu. Vždy jsem se setkal, že nejvíce problémová okna byla v posledním podlaží objektu. " Moze to byt aj tym, ze okna na prizemi su chranene balkonom.
Odpovedať
@pepozv ja si myslim ze celkovo okna na prizemi v zastavanej casti su lepsie chranene ako na poschodi (vlastne to pisu aj v tom tvojom linku). mne to robi len okno na severnej strane a ciastocne na severo-zapadnej. preto som sa pytal. odkedy som sa dostal k tvojemu prispevku tak hladam riesenie na nete a dostal som sa k zatepleniu komor v rame okna... idem asi otvorit novu temu ohladne toho, lebo ak vylucis prefukovanie vzduchu cez samotne okno tak podla mna pomoze uz len lepsie izolovat samotny ram
Odpovedať
@pepozv Dobrý deň Pravdepodobne bude treba iba nastaviť prítlak okna. Netreba robiť žiadne veľké zásahy do rámov a dodatočne zatepľovanie rámov. Ak bude potrebné dajte vymeniť tesnenia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Asi to bude tým, že vlhký vzduch je ľahší a stúpa hore :-) Odporúčam vetrať, vetrať, vetrať. Ak nepomôže reklamovať!
Odpovedať
nie je to problem okna (slaby pritlak) ale umiestnenie okna, t.j. vyska. Tento problem sa vyskytuje castejsie u eurookien, ak je otvorene schodiste, vlhkost aj s prizemia sa tlaci hore, pomoze este viacej vetrat na poschodi
Odpovedať
Druhu zimu uz takyto problem nebol. Bud dom vyschol (aj ked relativna vlhkost bola OK aj prvu zimu), alebo bola ina zima :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@stevo79 vlhkost zato nemoze. ved pisal, ze je okolo 50, co je uplne vyhovujuce. sposobuje to prudenie tepleho vzduchu z interieru cez netesnosti okna do exterieru. (teply vzduch sa v rame ochladi a vznika kondenz). takze to sposobuju netesne okna. cez netesnosti na prizemi sa vzduch nasava a na poschodi zase prudi von (kominovy efekt). riesenie: bud utesnit okna, alebo cez rekuperaciu/komin zabezpecit v objekte mierny podtlak, aby aj cez okna na poschodi bol vzduch nasavany a nie naopak.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?