Vchodové dvere - otváranie von či dnu

Zdravím, neviete mi poradiť, či existuje nejaký predpis, ktoré uvádza, na ktorú stranu sa majú vchodové dvere otvárať? Či dovnútra alebo von? Z hľadiska protipožiarnej ochrany atď.
Odpovedať
http://www.modrastrecha.sk/forum/okna...
Odpovedať
:) videla som, ale je to zroku 2011 a to sa už veľa vecí zmenilo odvtedy
Odpovedať
@maydro ak je pred nimi dostatočný priestor a sú chránené prístreškom, môžeš aj von, no vo väčšine prípadov sa otvárajú dovnútra.
Odpovedať
@slavoslav ďakujem veľmi pekne :)
Odpovedať
@maydro Podľa mňa sa od r. 2011 toho vo veci dverí otváravých von veľa nezmenilo. Je len na vlastníkovi domu, aké dvere si dá. Predpis toto pre rodinné domy neupravuje, predpokladám, že nestaviaš obchodné centrum. Ak chceš von otváravé dvere, treba kúpiť také, ktoré so deklarované ako von otváravé. Je to kvôli tesneniu a najmä pántom, aby v exteriéri nezhrdzaveli. Ale praktickejšie sú otváravé dnu.
Odpovedať
Profilova fotka
Keď tak nad tým premýšľam, ani neviem, či som u niekoho videl dvere otvárajúce sa von :)
Odpovedať
Ďakujem všetkým za názory. No u nás v okolí je to tak, že veľa ľudí má smerom von aj dnu :)
Odpovedať
@maydro Mame otvarave von. Vnutri hned vedla nich mame totiz dvere na WC a tie sme sa rozhodli otvarat do zadveria, inak by sa ledva dalo v tom WC otocit a zavriet za sebou. A nechceli sme, aby dvere na WC kolidovali s dverami von. Jednu vec by som ale dnes robil inak - dal by som si hned od vyroby spravit "dvere zatvara samo" spomalovac. Su hlinikove a vyrobca tvrdi, ze teraz sa to tam neda dat, hrozilo by poskodenie ramu, ze ak sa tam planuje spomalovac, dava sa specialne zosilneny ram. Teraz bez toho spomalovaca treba stale drzat tie dvere rukami, pretoze ked ich chyti vietor, tak sa obavam, ze ich moze vylomit.
Odpovedať
@cache Toto úplne chápem. Moja babka ma jedny dvere otvárané smerom von a žiaľ sú otvárané tým smerom, kde naráža vietor a udržať ich je niekedy ozaj ťažké.
Odpovedať
@maydro dvere jednoznacne dovnútra vynimocne ak to podmienky nedovoluju tak von aj to s pantami s poistkou proti vysadeniu
Odpovedať
@jano66 presne som sa tiez nad tym zacala zamyslat ako som si to precitala, ci mam niekoho v mojom okoli, ktorym sa otvaraju vchodove dvere von a prisla som na to, ze nie. Dnu je asi take praktickejsie!
Odpovedať
Otvaranie dnu bez debaty. Uz len keby retiazku a pod chces dat....a co vysadenie z pantov..... Mali sme v jednom dome v prenajme otvaranie smerom von, navyse klucka a nie gula madlo..ziadne kukatko...... no dodnes si tukam na celo, co za experta to vydumal.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Dnu! Už len z toho hľadiska keď sa chce k vám ktosi natlačiť tak ako budete brániť? Vlastným telom tlačiť, nie?!? A ako píše @slummdog ako zavesíte retiazku? Kedysi sa dávali rôzne, ale kedysi boli aj tie dvere vonkajšie ako vnútorné.. Takže DNU! 👍😉
Odpovedať
@antolka ze niekto natlacit a ako sa chranit ... ze vlastnym telom, toto ma rozosmialo :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
Ked vam nakyda pred dvere meter snehu (ja viem, v tejto zime co mame teraz nerealna predstava) ako sa dostanete z domu? Cez okno vyleziete odhadzete zavej pred dverami aby ste ich mohli otovrit?
Odpovedať
Profilova fotka
Podobný problém riešim práve aj ja. Potrebujem na chalupe vymeniť vchodové dvere a tiež sa mi v mojom prípade voac páči riešenie otvárať ich von. Dôvod? Na starej chalupe sa vstupuje z gángu rovno do kuchyne. Dvere, čo tam mám teraz sa otvárajú do vnútra a je to dosť nepraktické, lebo keď sa otvoria dvere, tak nielen že zaberú dosť moesta, ale aj znemožnia prístup k vešiakovej stene, kde sa odložia kabáty, prípadne topánky. Takže ak príde viac ľudí - stačia aj dvaja - tak sa "zaseknú" medzi dverami a čakajú jeden na druhého, pokiaľ sa prvý vazlečie a vyzuje. Gánok je krytý, tak otváranie von by nemal byť problém. Okrem toho si myslím, že dvere otvárajúce sa von prípadný zlodej ťažšie otvorí (vykopne) ako dvere otvárajúce sa do vnútra. :-)
Odpovedať
@majsterdreva @slummdog @antolka Mam dojem, ze Vas ani nenapadlo, ze dvere z domu mozu ist len do dvora a nie na ulicu, vsakze? My mame dom dalej vzadu od ulice a branu a predne oplotenie kov s vyplnou z tahokovu (vidno cez to), takze ked niekto zazvoni, tak 1) mozeme ho poslat rovno doprec pomocou videovratnika, 2) mozme vklude ist od domu ku brane a stale mu neotvorit.. Vysadenie z pantov a podobne - to je podobna argumentacia ako bezpecnostne dvere.. Stale mozu odvrtat zamok, stale mozu rozbit okno, ci vylomit plastove okno, alebo terasove dvere, je to uplne jedno, pretoze vnutri strazi alarm a na dvore strazi pes.. @zita19 Uz to tu bolo spominane - staci pristresok.. My mame prefabrikat, kovove nosniky, ciry lexan - netieni, nezavadzia, sneh sa z neho zosuchne hned dole kus pred dvere, takze im nebrani
Odpovedať
@cache nepisem o snehu pedajucom priamo z hora dole ale o zaveji. Ja som uz videla zavej do vysky vchodovych dveri na panelaku. Nie sice kazdu zimu ale boli take zimy, ked som bola rada, ze zadna brana sa otvara dnu, lebo pred barakom ten zavej bol 3 dni, kym sa vietor utisil. Asi by sme do neho vyskakovali z prveho poschodia zo schodista (co mimochodom robili vsetky detvaky naokolo, lebo taka zabave sa v meste tak casto nekon), kebyze nemame ten zadny vchod.
Odpovedať
@cache ja nepisem o dvorceku, pristresku a inych detailoch, pisem odpoved na otazku autora temy, ci, alebo hota.....a este som neprecitala jedine pre, aby som si pre vlastny barak navrhovala otvaranie vchodovych dveri smerom von. Akoze, naco je to dobre? Hadam tych par centi nikoho nezabije, ked musi zadverie naplanovat...... Apropo ked ma ist o to, ze asi zhladiska financii kazdy prdopriestor je nutne skresat, tak zas musi pocitat s nakladmi na videovratnikov, pristresky ci branicky..... Kazdy nech si da podla chuti, mala som take nedobrovolne, hoci to bolo komplet zastresene, mne to vadilo.
Odpovedať
@slummdog chcel by som ta vidiet, ako vysadis zatvorene z pantov.... 8-(
Odpovedať
Neviem o co je debata, davat dvere otvarave von je mozne ked uz ma clovek fakt problem, nema miesto a je to jedine vyhodisko. Nehovorism o dakych starych chalupach ale novych domoch. V opacneom pripade jedine dovnutra. @megdesign ked das prec pantu daju sa vytiahnut, ak maju viacbodovy zamok tazie ale urcite je to lahsie.
Odpovedať
@maydro bola som v dome, co vchodove dvere mali otvarenie von a to bola prva vec, na ktoru ma majitelka upozornila, nech nerobim. Je to neprakticke, ked za dverami stoji navsteva/postar/kurier, treba otvarat opatrene, aby ste ich netresli, ked fuka, tak treba pevnu ruku aby ste ich udrzali. A to vsetko len preto, ze chcela viac priestoru v predsieni.
Odpovedať
@cache co tu trieskas o pristresku ked sa bavime o dverách a co sa tyka vysadenia pantov je to velmi jednoduche pokial nemas poistku proti a je tu este jeden argument taky prakticky kedze bezpecnost som uz spominal do vchodových dveri casto vstupujeme s taskami nakupmi a podobne asi je praktickejsie otvorit a vstupit ako otvorit cuvat s taskami a vstupit dalej termoprah a odvod vody je rieseny ze voda odteka z neho smerom von do exterieru opacne by si ho mal vnutri taras tu nezmysli este si dvere neosadil a mudrujes
Odpovedať
Čo tu mudrujete dnu aj z hľadiska požiaru aby ich mohli vyvalit, vykopnut, vyraziť .
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda Väčšinou horí vnútri domu že? Tak ak potrebuješ z horiaceho domu rýchlo vybehnúť, práve dvere ktoré sa otvárajú von Ti určite pomôžu viac, ako dvere ktoré sa otvárajú do vnútra. :-)
Odpovedať
@zita19 V takom pripade (kolko krat nastane za zivot?) prenesiem topanky do obyvacky a pojdem von pre lopatu cez zastresenu terasu, kde sa dvere otvaraju dnu.. :) @slummdog Uhm a retiazka ci vysadenie z pantov vobec nie su detaily - potrebne len v pripade, ze dvere do domu idu rovno na ulicu.. Pristresky, branicky - neviem ako mate dom vy, ja to povazujem za beznu vec, mat oploteny pozemok (ja mam pletivo, nie beton), prestreseny vstup (ci uz pristreskom, previsom strechy, arkierom, lodziou, akokolvek), ci je dom volne do ulice (a tvori tak cast oplotenia), alebo je dom az za oplotenim a z dveri sa nejde priamo na ulicu.. Ak mam pravdu povedat, aj kebyze mam dom priamo na ulicu, aj tak by som chcel mat vedla domu nejaku branu, ktorou sa dostanem za dom bez toho, aby som musel prechadzat domom.. @majsterdreva Kebyze citas pozorne, bola to reakcia pre viac ludi naraz, ktory argumentovali podobne (bol tu argument o snehu). Mas recht, dvere som neosadzal, spravila mi to firma. Mame ich otvarave von, z dovodu ktory som tu popisal, zmena nastala az v case ked uz hruba stavba stala, planovane to nebolo, ale problem v tom nevidim, maju termo prah, trojsklo, voda dnu netecie, vyrobcovia take dvere bezne vyrabaju, nie su to len otocene dvere. A opakovane sa opytam - aky ma zmysel hovorit o pantoch, ked mam dom vnutri na dvore, cize vchodove dvere nejdu priamo na ulicu, cize ked sa na dvor dostane zlodej, tak by namiesto spekulovania s pantami stacilo silnejsie kopnut do terasovych plastovych velkych presklenenych dveri..? Este raz spolocne - vsetci tu ultimatne pisete ze dvere von nie z dovodu bezpecnosti. @maydro sa pytala, ci tomu nieco brani ohladom noriem/zakonov - nie nebrani a nasledne zalezi od situacie konkretnej stavby, ci ma zmysel argumentovat o pripade, ze vchodove dvere idu priamo na ulicu. Ja som osobne na slovensku videl minimum pripadov, kde ma dom dvere rovno na ulicu, v drvivej vacsine pripadov ma vchodove dvere za oplotenim (novostavby bohuzial zvacsa za betonovym), stare stavby, ak su aj bez predzahradky nalepene rovno na chodniku, tak maju zvacsa velku prestresenu branu, ktorou sa ide dnu do dvora a az tam vnutri su vchodove dvere do domu.
Odpovedať
@cache no u teba je to z nudze cnost, nie logika, prakticnost ani nic ine. Takze nepresviedcaj ostatnych, ze ty to mas najlepsie, mozno seba presvedcis, lebo asi mas potrebu sa presviedcat, ale ostatni ti to asi nezozeru. Teda ja urcite nie.
Odpovedať
@cache pana beka...ja ze len zenske su domyslave ale ty si bud ich kral alebo nemtudak a teraz som urazila asi Madarov. Co riesis furt ploty a pristresky. Ja pisem ze som v takom dome v najme byvala takze v najme si neriesis ani dodatocne ploty ani videovratnikov. Dm ked som stavala som si dala primeranu vymeru a racionalne zariadenie, kde vpohode vojde armada dnu aj sa vyzuju aj k vesiaku dostanu a predstav si aj plot a branku mam a stale nechapem, naco by som si zivot s otvaranim von komplikovaa. Otazka autora je jasna dnu ci von. Nepise o detailoch. Odpoved je dnu. Ale ty si daj kludne aj dvojkridlove na oba smery aj s turniketom .
Odpovedať
Netusim ci existuje nejaky predpis, ale existuje zdravy rozum a ten veli otvaranie vchodovych dveri dnu.
Odpovedať
@jamk1 videl si niekde na bytovke v chodbe dvere otvarat von?ved keby vsetci pootvarali dvete tak by sa na schodisti pri poziari zasekli a schodisko by sa zahltilo , jednoznacne dnu..ozaj nepamatam ze vy volakto msl von ,do domu sa vchadza..
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?