Úprava otvorov pred montážou okien

Dobry den, stavba z Ytong, okna objednane. Chcem sa pytat ci treba upravovat ostenia. napr. napenetrovat, natiahnut do lepidla so sietkou, alebo nejako inak osetrit pred tym, ako osadia okna. Technik povedal, ze netreba. Co vidime v okoli, ludia to robia. Ked som sa ich pytal, nevedeli povedat preco. Dovod bol, ze aj sused to tak spravil :) Ak zalezi na sposobe montaze, na pasku, na penu, .. tak zatial sme rozhodnuti montovat klasicky na penu. Co som pocul a cital, s paskami su starosti, treba sa o ne starat a rychlo schovat, inak sa odliepaju a stracaju na vlastnostiach. A taktiez ked sa ram prekryje polystyrenom, rozdiel sa straca uplne.
Odpovedať
1
2
Pozri tu: http://www.modrastrecha.sk/blog/laco1... Budeš to mať aj s páskou a lacno. Treba ich rýchlo prekryť, izoláciou, alebo zatial pretrieť lepidlom. na slnku páska degraduje.
Odpovedať
@sle Takze radis na penu a potom to prekryt stresnou izolaciou? To by nemusel byt problem :) A aky je vyznam tej pasky, rsp. tej izolacie? Ak sa to prekryje polystyrenom, aj tak to dychat nebude.
Odpovedať
@pavol_12 Páska z vnútra prepúšťa vlhkosť von a zamedzuje prenikaniu z vonku. Nie som odborník, aby som vedel presne vysvetliť ich funkčnosť, pozri fórum, odpoveď nájdeš :). napr http://www.modrastrecha.sk/forum/okna... Ak by som znova staval, urobil by som to tak ako na linku od laco17. Je to efektné a lacné. Pásky mi lepili oknári, a zaplatil som za ne o dosť viac. A spoj polystyrénu a okenného profilu nemusí byť 100% vlhkotesný, ani nemusí presne doliehať na rám, ak napríklad nemáš rovné steny (môj prípad). Preto som medzi rám okna a polystyrén použil ešte aj expanznú pásku http://www.izotes.sk/combband_600 Dobre to má zdokumentované moridlo http://www.modrastrecha.sk/blog/morid...
Odpovedať
Profilova fotka
@sle to by som si rád nechal vysvetliť, ako páska okolo okna zamedzí prenikaniu vlhkosti dnu. Asi tak ako keď sa dá na cestu rampa,a všetci chodia okolo nej. Tak preniká vlhkosť okolitým murivom.
Odpovedať
@jan45 preto som tam dal link na diskusiu kde sa preberalo použitie pások..
Odpovedať
@pavol_12 ...Dovod bol, ze aj sused to tak spravil... pecka to ma baví. to je ako v tom opičom experimente http://cernohorska.webnode.cz/news/op... :-) ostenia netreba upravovať, len nech niesu zasvinené a zaprášené.
Odpovedať
@slavoslav a ak je to z tehly ? Zuby nechat tak ? Ak nepôjdu pásky
Odpovedať
@tino2 čo na to povedali tí čo boli zameriavať okná?
Odpovedať
@slavoslav že netreba nič s tým robiť, iba ak by som chcel pásky tak áno treba vyrovnať
Odpovedať
@tino2 tak nič nerob.
Odpovedať
No montaz na pasky je jedna vec, vtedy treba mat otvor vyspraveny, montaz na penu je vec druha tam netreba vyspravovat a tretia vec ktora sa tu vyskytla je parozabrana ktoru 90% montaznikov a stavitelov ani nevie pouzit. Co sa tuka montaznej pasky tak tej sa za tri roky na slnku nic nestane, dokonca som videl pasky ktore ani nezakryvali, ostali tak.
Odpovedať
Najprv by ste si mali ujasniť pojmy montáž na pásky a montaž na fólie. Z vašej debaty mi vychádza že sa tu bavite o fólich. Folie maju význam pri stavbe s tehly tam kde boli použité na ostenia koncové tehly.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Pred pouzitim parotesniacich pasok ostenie treba predomietnut. Musia byt hladke.
Odpovedať
@pvmr19 Keď si použil na ostenia koncove tehly nemusiš nič predomietnuť. Len problem je v tom, že vela ludi šetri na nespravnom mieste a potom ma problem s osadenim okien. Takto vyzera spravne osadene okno na folie z vonku. Z vnutra už mam omietky tak už neukažem.
Odpovedať
@slavoslav @laco17 ako si vyspravil spodok , kde je derovaná tehla ? Murár vraví že sa lepidlo bude prepadávať
Odpovedať
@tino2 jedna z mnoha nevýhod tehly :-) keď dá viac hustejšieho lepidla, určite sa prepadávať nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
@tino2 Parapet - spodok osadenia okna som vyspravil hustejším lepidlom, ktoré neprepadne. Na vrch - nadpražie okna som natiahol sieťku s lepidlom - lebo tam boli tehlové preklady s nerovnou spodnou hranou.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Ktoré sú ďalšie z mnohých nevýhod tehly. Daj ešte aspoň tri.
Odpovedať
@laco17 vytvára tepelný most na spoji, ľahko sa láme - je krehká, vylamujú sa rebrá ťažko sa delí, tz. horšie sa robia drážky pre rozvody a horšie sa upravuje dlžka a tvar, na vysprávky treba viac materiálu je o 30% ťažšia efektivita murovania je nižšia (kladieš viac kusov za jednotku času) náročnejšie sa pri tehlovom murive zabezpečuje vzduchotesnosť stavby v sumári je drahšia tehlová stena ako napr. porobetónová, dokonca ak chcú porovnať pomer ceny a tepelnej izolácie tak aby tehla vyšla zaujímavejšie tak spravia porovnanie tehla+EPS s najdrahším Ytongom Theta či ako sa ten výmysel volá :-) stačí, nie? Raz ma dosť pobavil promočlánok jedného výrobcu tehál v ktorom chceli presvedčiť o výhodách tehál a skončili tým, že kto chce aby mu skôr vyschla stavba tak by sa mal rozhodnúť pre tehlu :-D
Odpovedať
@slavoslav Tak to už väčšie koko...y som nepočul.
Odpovedať
@ruren ty nemudruij, to o deleni, drazkovani a praci s nou je pravda
Odpovedať
@ruren musíš počúvať pozorne :-)
Odpovedať
@slavoslav všetko má svoje pro a proti, v niečom máš pravdu, niečo je diskutabilné, zas kupoval som pár kusov ytongu v januári a dostal som kus ľadu - doslova. A to rozbalili paletu. Inak napr. zvukovu nepriezvučnosť má zas tehla asi lepšiu, možno práve kvôli hmotnosti
Odpovedať
@sysell Aká práca s ňou je ťažšia? Prvú radu založíš s laserom a potom už je to len skladačka. S aplikačnou pištoľou si nanesieš dva pásiky peny a ukladáš.Pri obvodových múroch nepotrebuješ rezať nič keď nie si držgroš a máš tie správne tehly. Keď už potrebuješ niečo odrezať z veľkou flexkou bez problému. Aký máš problém z drážkami?
Odpovedať
@tino2 keď chcem niečo ťažké kvôli hluku, akumulácii a pevnosti tak použijem betón, alebo VPC. Pri tých kombináciách materiálov a množstve izolácie nemá dom problém s hlukom, nech je postavený z dreva, tehly, porobetónu,či betonu (nebavme sa o zle navrhnutom paneláku v meste) ale neplatí, ak som zaťažený na izoláciu hluku, že tehla je najlepšie riešenie. Ako, ja rozumiem tomu, že toho zákazníka musia na niečo nalákať aj keď už je to prežitok, veď nepozatvárajú tehelne len kvôli tomu, že dnes vyskladáš podstane lepšie kombinácie materiálov. Nesprávne uskladnenie materiálu nehovorí o tom či je vhodný, alebo nevhodný na stavbu domu. To isté sa stane s minerálnou izoláciou alebo vreckom cementu, ale preto ich nezavrhneš, nie?
Odpovedať
:-S OT 8-( takýto flame tu už bol x-krát
Odpovedať
@laco17 primalex na pur penu, myslíš obyčajný interiérový ? čo sa maľujú steny v izbe ? inak urobil som ten spodok ostenia, aj keď som mal husté lepidlo nedržalo to, možno mám tehlu s väčšími otvormi ako ty. Ale dal som tam sieťku a drží to parádne.
Odpovedať
Ten otvor akym penetrakom penetrujete?
Odpovedať
Profilova fotka
@tino2 Neviem aký som dal, ale keď máš exteriérový tak daj ten. Ale keď na to neprší je to asi jedno. K tomu parapetu - vždy, keď mi zostalo lepidlo, tak som ten zbytok nadžabral do tých dier a držalo to (lebo bol už dosť hustý). @radoslavc Obyčajný penetrák - je ich veľa druhov - slúži len na spevnenie povrchu - aby tam nebola prašná vrstva, aby lepidlo chytilo.
Odpovedať
ahojte, nechcem zakladat novu temu,tak sa spytam tu. mohli by ste mi poradit ake lepidlo pouzit ked chcem nalepit styrodur na spodnu cast otvoru na okna (porobeton)? budem tam davat 3cm, cim ho najlepsie narezat na pozadovanu velkost? su na to nejake speci noze,pilky? dakujem
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?