Superspacer vs. Swisspacer

Dobry den Ak viete nejake lepsie tehcnicke vlastnosti o tychto dist.ramikoch, budem rad, ked sa o ne podelite. Pri vytvarani cenovej ponuky my o superspacer ramiku bolo odporucane ist do max 16mm, neviem ci je to tak isto i u swisspacer ramiku. Je to z hladiska vascich moznych unikov plynu. Niekde superspacer vychvalovali, ze je prisposobivy sklu pri jeho roztahovani i stahovani pocas zmien teplot. Na druhej strane zas, ze je velmi makky, vraj sa izolacne sklo da lahko stlacit. Ale je ohybny, cize v rohoch sa pravdepodobne ohyba. Vraj ma najlepsie tepelnoizolacne vlastnosti. Swisspacer je dobry, ale, v rohoch sa pouzivaju spojky pravdepodobne. A niekde som sa docital ze ramik sirky 18mm uz zacina byt na tom horsie ako 16mm ako celkovo tepelnoizolacne vlastnosti skla. Dakujem za kazdy prispevok a radu a technicku informaciu ci skusenost.
Odpovedať
Nechcem ale musím. :-) Ľudia už fakt nebláznite. Predpokladám,že keď kupuješ auto tak so dôkladne skontroluješ každý diel,jeho zloženie,či boli dodržané normy EU,či ruda z ktorej bol vyrobený hliník na blok motora bola vyťažená za dodržania všetkých ekologických noriem,či robotník mal ochranné prostriedky a dostal stravný lístok. To všetko mohlo ovplyvniť kvalitu tvojho auta. Predsa len stojí viac ako tvoje okná... PREHÁŇAM ale povedz aký význam má pre teba rámik v izolačnom skle? Čo myslíš tým,že superspacer je mäkký? Plánuješ položiť dvojsklo na zem a spávať na ňom? Bojíš sa že povolí o desatinu milimetra? Tá šírka nemá vplyv na nejaký únik plynov ale na pohyb molekúl plynu a tým prenos tepla,preto sú určité hraničné hrúbky izol.medzery a potom je výhodnejšie trojsklo. Viem,že som to tu už písal ale rieš radšej cenu,dostupnosť dodávateľa,ako promilové rozdiely v takmer totožných parametroch. Vyber si okno ktoré sa ti páči,ak máš peňáze ;-) daj si trojsklo a hľadaj dobrú cenu. Profily sú obdobné,sklá sú obdobné,kovania už viacmenej tiež a dôležitá je dobrá montáž!!! Tu dávam tri výkričníky :-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
veru tak ,radsej dobre namontovane dvojsklo ako zle namontovane hocico ine z brutalnym dis. ramcekom. je to jedno ktory
Odpovedať
@dodok pekne si to napisal...nechapem ake prkotiny ludia riesia...nikto nezrata kolko moze usetrit inym ramikom...ze by euro rocne?? :-D daleko viac mozu pokazit sklom alebo ramikom co vyraba niekto niekde "na kolene" ale hlavne ze tam bude swisspacer...az ma to vytaca...p.s. cakam nez na mna zautocia tunajsi premudrelci co maju vsetko preratane,nastudovane ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ja len toľko, že ten Argón, ktorý tam napustia, po 2 rokoch je z okna vonku, že ani pach po ňom neostane!!! A to myslím vážne. Pýtam sa teda, kto si dáva plniť každé dva roky okná plynom? Otázka síce bola o inom, ale tu už vyššie na to napísali rady...
Odpovedať
@prirodokochac Ak by to s argónom po 2 rokoch bola pravda, tak všetky dvojsklá by sa po 2 rokoch museli začať desne rosiť, pretože by im kleslo Ug asi o 50%.
Odpovedať
@krajcimartin Pri trojskle dochádza k tzv. Doppeleffektu - vplyvom rozdielu teplôt dnu a von sa prehýbajú sklá, vždy krajné. Najmä u veľkých zasklení je to markantné a merateľné v domácich podmienkach. Tým je namáhaný tmel v mieste stretu skla a dišt. rámčeka. Podklady, ktoré mám z Nemecka, hovoria o tom, že pri medzere 18 mm sa toto namáhanie dosť zväčšuje oproti 16 mm medzere. To však neznamená, že určite Ar utečie. Iba to, že sa zväčšuje pravdepodobnosť (keďže o tom rozhoduje aj fakt, či na okno priamo praží slnko). Ja som práve z tohto dôvodu zvolila horšie izolujúce 16 mm riešenie oproti 18 mm. Len na vchodových dverách máme 18 mm - akože na skúšku, zatiaľ sa nič nedeje. Myslím, že ak budú okná tienené presahom strechy a podobne, tak by 18 mm bolo aj možné. Prípadne na sever si dajte 18 mm a inde 16 mm. Ja som ostala pri rokmi overenej možnosti - 16 mm, hoci šlo o pasívny dom. Nenaháňala som sa za hodnotou o 0,06 nižšou.
Odpovedať
@krajcimartin Čo sa týka tvarovej stálosti rámčeka, dajte radšej nerez - Nirotec, Chromatec a podobne. Pri meraniach bol lepší. Samozrejme, Al je úplne zle. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr voľakedy sa robili celopresklené predsiene jednovrstvovým sklom. No tak vtedy sa nám to rosilo jedna radosť. Vymenili sme komplet okná aj dvere a do nich sme dávali izolačné dvojsklá. V tom čase ešte nebolo v móde plniť to plynom a sranda, že sa to vôbec nerosí. Ale dnes je už iná doba, reklama vie silno namotať človeka.
Odpovedať
Tiez som to dost riesil na zaciatku, ale da sa z toho zblaznit. Hlavne vsetky poziadavky co som si dal nevedel nikto splnit. K tomu prehybaniu vplyvom slnka ono by to chcelo aj kalene sklo, inak udajne praska ak na cast prazi slnko a na cast nie ...
Odpovedať
@prirodokochac čiže je to sklo medzi interiérom 21°C a exteriérom, v interiéri vzniká para, hej? a nerosí sa ani v mraze
Odpovedať
Profilova fotka
áno, medzi interiérom a exteriérom. Vážne nevzniká rosa na skle.
Odpovedať
Profilova fotka
hlinik :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Čo sa týka plynu,tak kochač má pravdu,ale určite to nie sú dva roky. Niekedy som čítal nejaké testovanie skúš.ústavu a na základe dosiahnutých meraní bolo prepočítané,že v priebehu 10-12 rokov môže dôjsť k úniku až polovice plynu. Ten plyn neuniká ani tak cez spoje a rámik ale nejakým prienikom jeho molekúl /či atómov?/ priamo cez sklo. Ozaj viete,že sklo je z fyzikálneho hľadiska viac tekutina ako pevná látka? Nemá pevnú kryštalickú štruktúru ako napr.kovy.Som čítal,tak som aj múdry aby ste vedeli... :-) :-) :-) Tade asi tade ten žiadúci plyn zdrhá!!!! ;-)
Odpovedať
Okno s balkonovymi dverami je na juhozapade, cize riadne prazi slnko. Okno ma sklo o rozmere 120x60cm a dvere do 180x60cm. Do dveri som zvazoval dat priecku. Pri Geneo mi tuto poziadavku ignorovali pri pouziti 4x16x4x16x4 argon, supers. Na Ug 0,6. No inde mi uz tu priecku schvalili ako dobry napad. A Salamander 92mm 4x18x4x18x4 argon swissp. Na Ug 0,5. No tam mi nevedeli povedat ani technicke udaje, ako napr.solarne zisky, prechod svetla v % a pod. A vraj nedavaju iny rozmer dist.ramika. Ale su lacnejsi oproti Geneo. Montaz chcem svojpomocne samozrejme s int. A ext.paskami. Zvazoval som predsadenu montaz, nakolko budem zateplovat, ale edze to bude asi z dvoch kusov zvlast ram okna, ram dveri, tak by to bolo komplikovanejsie.
Odpovedať
Cha cha si fakt káder! Za trinásť rokov čo sa venujem montáži okien odo mňa nikto nechcel solárne zisky a prechod svetla v % !!! Dokonca ich ani neviem. Ak takéto informácie niekto dáva,tak oblbuje,pretože určite nedokáže zabezpečiť aby boli pri každej dodávke rovnaké. Napriek tomu si myslím,že musia byť plus mínus obdobné pri rôznych výrobcoch skla. Ten rozdiel bude závislý na základnej surovine-sklárskom piesku ktorý má mierne iné zafarbenie podľa lokality ťažby. Keď budeš vedieť tieto údaje,čo s nimi spravíš? Kúpiš kotol s o 1 kilowat nižším výkonom,pretože tvoje solárne zisky budú o 1% vyššie? Nuž bude ten rok zamračené o 20 dní viac a zisky sú v r..i!!! Jasné aj pri vyššom prechode svetla si dáš o žiarovku menej a ušetríš za rok 3kw elektriny v hodnote 50centov.A samozrejme aj to svetlo nemusíš kúpiť. Len zasa nesmie byť zamračené! Už som sa dosť pobavil,tak teraz jednu faktickú poznámku-odporúčam balkón.dvere s priečkou. Dôvod je jednoduchý,menšia náchylnosť k prehýbaniu rámu v lete vplyvom slnka. Poznajú tí ktorí majú-aj ja som pred tromi týždňami šteloval dvere lebo chytali pri otváraní,posunul som ich o tri mm k pántu a je to OK. Tie dvere už boli v byte pri jeho kúpe,inak by som 100% dal s priečkou... :-) A balkónová zostava bude nie asi ale určite z dvoch kusov!
Odpovedať
Nepotrebujem, aby do mna niekto vrtal! Tie informacie su aj ked len priblizne, ale pre mna potrebne, pretoze je rozdiel mat nizsi solarny zisk a aj svetlo, ako opak niekto si potrpi na informativnosti produktu. Niekto nie. A nie som jediny. Ked si taky odbornik, montoval si Geneo, Salamander 92? Samozrejme trojsklo. Ako je to s nimi? Vsetky prispevky uz mam obkukane.
Odpovedať
@krajcimartin To nieje vŕtanie! To je konštatovanie,že pre teba tieto údaje nemajú žiadny praktický význam. Operovať s nimi v určitej miere môže projektant a to tak,že ich využije pri návrhu domu.Aj to len v ideálnom prípade,keď si môže dovoliť dať okná kam chce a aké chce. Ak máš hotový projekt obmedzovaný miestnymi podmienkami,-zastavanosť,oblasť výstavby,nadmorská výška,tak absolútne nezáleží v miere merateľnej na tom či dáš okno s trojsklom od výrobcu A,B,C z profilu A,B,C. Ak tie údaje získaš tak sú merané v laboratórnych ideálnych podmienkach!!!!! Slnko nesvieti-problém!Dáš žalúzie- problém! Máš záclony-problém! Máš pred oknom strom-problém! Zacláňa ti susedov dom-problém! Proste ak máš okno 150x150 tak je jedno aké,porovnateľných parametrov. Tie rozdiely sú také minimálne,že sú zanedbateľné. Je to ako keď sa pri kúpe práčky budeš rozhodovať,či kúpiš so spotrebou 40litrov alebo 43litrov. Kúpim s nižšou spotrebou tak za rok ušetrím pri dvoch praniach týždenne 300litrov vody-tak 50centov. Má to význam? Ešta niečo-píšeš,že tie informácie sú pre teba aj keď len PRIBLIŽNE dôležité-to približne predstavuje väčší rozptyl, ako skutočné merateľné rozdiely pri dvoch výrobcoch skiel. Napriek mojím názorom želám dobrý výber s najlepším prestupom svetla a najvyšším solárnym ziskom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?