Strešné okná v pasívnom dome

Riesim dilemu natocenia a konecneho vzhladu domu. Mam idealny pozemok - orientovany na juh, pricom pristupova cesta je zo severu, takze dom bude orientovany na juh a taktiez do zahrady. Ale.....(toto neznasam)....V zmysle zauzivanych a praktickych rieseni pri pasivnych ci dobrych nizkoenergetickych domoch sa projektanti vyhybaju pri sedlovej streche klasickych stresnym oknam v podkrovi. Kedze chcem stavat co "najpasivnejsie" uvazujem aj s fotovoltaikou na streche. Ale ak natocim dom tak aby jedna strana strechy smerovala na juh (bez stresnych okien) kvoli natoceniu fotovolatickych panelov, budem mat okna na celach domu nasmerovane k susedom. Takze su dve alternativy bud kaslat na fotovoltaiku, alebo kaslat na pasiv a dat stresne okna. Alebo mat stresne okna v pasivnom standarde (co som velmi nevidel). Takze ma niekto napad ako riesit stresne okna v pasivnom dome?
Odpovedať
1
2
@oscipovsky velux robí strešné okno u= 0,77 W/m2K ;-)
Odpovedať
@oscipovsky alebo fakro thermo Uw=0,58W/m2K
Odpovedať
@mk7 Vdaka za tip, presne som rozmyslal nad lomenym typom okna len pre mna nie hlavny problem v okne ale detaile osadenia.
Odpovedať
@oscipovsky príslušenstvo lemovanie so zateplením + parozábrana
Odpovedať
A prečo sedlová strecha? Plochá alebo mierna pultová by nešla? Fotovoltaiky tam potom osadíš koľko chceš, využiješ v plnej miere južnú fasádu a hlavne máš plnohodnotné druhé nadzemné podlažie a nebúchaš si nikde hlavu o šikminy. Okrem toho o dosť jednoduchšie riešenie tepelných mostov.
Odpovedať
@geroj Tiez si myslim len ze je to jednoduchsie. Len neviem ci na pultovu mozes dat tolko fotovoltaniky. Sklon na pultovej mas zvycajne odvrateny od slnka cize uhol sklonu klesa z juhu na sever. Idealne by to bolo naopak...
Odpovedať
@oscipovsky A inac nechapem preco to komplikujes. Ak chces usporny dom tak stresnym oknom si situaciu iba zdrazis, zkomplikujes. Uz som stretol 5 ludi a kazdy ti povie ze stresne okna sa drahe a kvoli kusku svetla to je luxus a aj tak su s tym len problemy - treba to kvalitne spravit. Kazdy povie ze uz by si stresne na dom nedal
Odpovedať
@geroj tiez som za tuto alternativu, len fotovoltaika ma svoje, resp. potrebuje svoje. Ale uz som nasiel riesenie nebude sedlova strecha, ale pultova a s vacsim spadom pre zabezpecenie sklonu + otocene na juh. Samozrejme az by som (co nebudem) riesil sedlovu strechu tak by som ju polozil vyssie aby som nebuchal hlavu a mal viacej priestoru. Raz darmo, pultova je pultova....navzdy sa zachova ta nasa pultova....
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky dobre riesenie:) aj my mame pultovu, len pri projekte sme nemysleli na fotovoltiku a tak mame sklon iba 15 stupnov..:(
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky Mne sa osobne takyto velky sklon pri pultovej streche nepaci. V tomto konkretnom rieseni na obrazku sa to este ako tak da, lebo je to v kombinacii s rovnou strechou. Ale pri takomto sklone budes mat na tej strane, kde je pult vyssie nad oknami strasne velku masu hmoty a nebude to dobre vyzerat. Neviem, aky mas projekt domu, ale pultova strecha sa hodi len na uzke domy s malym sklonom ako ma napr. @yaninca.
Odpovedať
@mom3 No ide o to ze pozemok mam orientovany na juh, t.j. okna do zahrady, spad strechy do zahrady, v niecom je dobra orientacia v niecom zasa nie. PRave taketo riesenie je podla mna idealne, obytna cast domu, ktora je na juh ma pultovu strechu, neobytna cast (kupelne, chodby, satnik), ktora je uzsia ma rovnu napr. s atikou, pripadne nieco podobne. A ja dizajn domu prisposobujem technickym a dispozicnym potrebam, nie naopak. Ale vravim, toto je jedina alternativa k tomu co potrebujem, lebo v cca 8 katalogoch som nenasiel nic. Potom je este jedna alternativa, ale tato alternativa je clenita, tam sa potom tazko dosahuje dobry tepelno-technicky standard.
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky Podla mna ale mozes dat strechu aku chces a panel dat na taky stojan ako je v obrazku, ci nie?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mom3 podla mna je na fotovoltiku idealna rovna strecha:) my casom chceme dostavat garaz s rovnou strechou,pri fotovoltike na ktoru som pozerala aj tak odporucali v priebehu roka trochu zmenit sklon (iny v lete ako v zime..)
Odpovedať
@yaninca @mom3 je to zrejme lepsie na rovnej streche kde si viete nastavit sklon, len ako doriesit kotvenie konzol pre uchytenie panelov? Tym ze nie su na sedlovej streche kde by kopirovali konstrukciu, na rovnej streche kladu velky odpor prudiacemu vzduchu, pri silnejsom vetre, ktovie kde by skoncili tie panely.
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky pre veterne oblasti veternu elektrarnicku:) neviete o nejakom dostupnom systeme?
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky Predpokladam, ze to kotvenie konzol nie je neprekonatelne prekazka. Na tej rovnej streche sa mi prave paci ta flexibilita zmenit sklon panelov podla potreby (rocneho obdobia).
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky a co taketo nieco? http://www.abcinterier.sk/news.php?se... to uz chce trochu guraze..
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
@oscipovsky @fricko Pultovú strechu som myslel s miernym sklonom, už 5° bohate stačí. Sneh sa odtiaľ síce nezkĺzne, ale to ani nie je účel. Dnes nie je problém spraviť strechu dostatočne únosnú aby tam ten sneh mohol ostať celú zimu a ešte ti zlepšovať izolačnú schopnosť strechy. Pri takom sklone je srdečne jedno kam to spáduješ (severná strana je pravdaže najideálnejšia) a nijak to nebude vadiť fotovoltaike na stojanoch. Výhodou je práve polohovateľnosť, pretože už pri dvojpolohovom stojane, (jedna poloha pre zimu a jedna pre leto) sa účinnosť tých kolektorov celkom zlepší. Vietor nevidím ako problém. Podobných kolektorov je všade kopa a ešte som nepočul, že by niekomu uletel. Jedine, že by si mal pozemok v Kansase :)
Odpovedať
No...pride manzel za manzelkou:Draha asi najlepsia bude rovna strecha, kvoli tej fotovoltaike, da sa nastavovat sklon a sucasne mame plnohodnotne poschodie. Manzelka odpovie: CO? To vyzera otrasne. Vies si predstavit byvat v takej kocke? Ja, nie..... Takze je to vyriesene, alebo som opat na zaciatku? Strasne s tymi zenami, nenechaju si "poradit".
Odpovedať
@oscipovsky ani mne kocka nepresla ;-(
Odpovedať
@oscipovsky A co taketo nieco? Sedlova strecha a aj plnohodnotne poschodie. Ked sa dom navrhne proporcionalne spravne, vyzera to dobre.
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky @calimero Mne sa kocky najprv tiez nepacili, ale ked som si pozeral rozne nove domy, zistil som, ze nie je kocka ako kocka. Mne sa napr. velmi paci kocka, ked ma este nejaku prizemnu pristavbu (nejaka izba, sklad garaz) a ziska to taky rozmanitejsi tvar. Takisto sa sa mi domy s externymi zaluziami viac pacia, ked maju rovnu strechu ako sedlovu. Je to vec vkusu. Ale tiez som si najprv pod kockou predstavil socialisticky dom z 80-tych rokov.
Odpovedať
aj to je možnosť. Je možné použiť priehradové väzníky, čo zložitosť výroby krovu značne eliminuje a ak sú sklony strechy natočené severojužne, tak je umiestnenie kolektorov bez problémov a hlavne je možné použiť sklon 35 stupňov, ktorý by mal byť najideálnejší ak teda nie je možné meniť polohy. Alebo potom len 25, s tým, že sa budú dať kolektory na jednej strane zdvihnúť do uhla 51° čo bude ale zimnú polovicu roka vyzerať trochu čudne :) Ale aj tak by som žene povedal, že má slabú predstavivosť, prípadne našiel veľa obrázkov domov s plochými či pultovými strechami a bol by v tom čert aby sa jej ani jeden nezdal aspoň zaujímavý. Ale tak pre pokoj v dome je asi lepšie trochu z tých ideálov spustiť :)
Odpovedať
@calimero Co ja...moze chlap vymysliet aj plavajuci, neznicitelny dom, ale ked sa raz druhej strane nelubi a bude ho chciet mat podla svojich predstav tak uz nebude ani plavajuci ani neznicitelny. Ako som pisal dizajn domu sa ma prisposobit poziadavkam, nie naopak, lebo potom to nie je na byvanie ale na paradu. Takze nezostava nic len dlhe presviedcanie. Darmo plati stary znamy vyrok Bertyho z filmu Pasla kone na betone:....ani boh nezna co v totych zenoch je. Vdaka za rady a nazory.
Odpovedať
@geroj Presne tak asi su vsetky zeny rovnake. Kazda ma vysnivany ten svoj vykier a balkonik a stresne okno. Mne sa uz dari pomaly presviedcat ze kocka je super. Hoci este musim manzelku spracovat na pultovu strechu zatial schvaluje len valbovu :-) oscipovsky ten tvoj projekt je ozaj zaujimavy.
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko @oscipovsky My sme povodne tiez planovali sedlovu strechu, ale zmenil som to s architektom v priebehu jedneho telefonatu a zene som to len oznamil. Pohoda. Totizto pozemok mame orientovany na JV a aby sme mali vacsie tepelne zisky, rozhodli sme sa s architektom tu juhovychodnu stranu viac natocit na juh. Tym padom sme dosiahli skoseny tvar domu, na ktory by bolo narocne dat inu ako rovnu strechu. Zena to prijala s pochopenim. :-)
Odpovedať
@mom3 Niektore veci asi aj ja musim riesit v "ramci rozumnych zaujmov" asi najlepsi kompromis je techniku riesi muz a dnu nech si vacsinu poriesi manzelka.
Odpovedať
@fricko no pocuj, neradno zovseobecnovat... ja nemam rada ani vikire, ani balkoniky, ani stresne okna :-D
Odpovedať
@maminnka prepac a ja hned hadzem vsetkych do jedneho vreca. No nic berieme ta hned do klubu bezvikierovych :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?