Stĺpik v rohovom okne z ocele?

Ahojte, máme rohové okno výšky 1,5m s rozmerom 1,75x1,25m. Statik nám vraví, že tam musí byť stĺpik cca 70x70x5mm. Stĺpik bude vo vnútri vidno, okno pôjde poza stĺp z vonku. Na stĺp privaríme ocelový lech 20x20x2 cm a zabetónujeme ho do prekladu. Chcem sa spýtať, či je vhodné ho dať z ocele? A ak áno, ako by sa mal ošetriť pred tým, ak oho osadíme? Stačí základný náter a pred osádzaním okien na jar ho natrieme antracitovou farbou? Alebo ho treba nejako inak ošetriť, prípadne dať pozinkovať? Ďakujem
Odpovedať
1
2
Odporucam vymenit statika, ten stlp tam urcite nemusi byt ja mam tri rohove okna jedno je dokonca viac ako 3 metre dlhe a ziaden stlp tam nemam.
Odpovedať
@vilny39 pán je nejaký odborník? porovnával si jeho a svoj projekt? Vieš, čo má nad tým oknom? a možno peto125 má iné finančné nároky na riešenie a statik mu chce ušetriť peniaze. Milujem diskutérov, ktorí majú malý zlomok informácii, ale hneď by menili odborníkov, ktorí majú výrazne komplexnejší pohľad na vec...
Odpovedať
@vilny39 @worker_falcon Takto chlapi, prikladám fotku projektu. Jedná sa o rohové okno vyznačené modrou farbou. Máme ešte jedno rohové, tam , že stĺpik netreba, ale na tomto hej. Je to bunalov, ideme robiť žb. strop. na tom bude už len krov. Podkrovie využívané na sklad. Radšej by som bol bez toho stĺpa, lebo sú s tým len problémy, ale nedať ho tam si po odporúčení statika netrúfam. :-D Kľudne tam dám aj dvojnásobok železa ak to pomôže.
Odpovedať
ako ja to hodnotim podla seba ze ked tam ma byt stlp tak rohove okno straca absolutne zmysel. A ked jeden statyk povie ze sa to neda tak by som ho urcite vymenil lebo dnes sa da vsetko ano druha vec je to otazka penazi ale ked niekto chce rohove okno tak je to o peniazoch. Ja mam rohovy HST portal s lepenim sklom za skoro 5000e. Tak ked dam tolko penazi za okno tak urcite tam nechem zelezni stlp
Odpovedať
@vilny39 skutočne? stĺpik 7x7 cm je taký problém? možno týpek nechce portál za 5k, ale iba za 2k a obetuje kvôli tomu ten jeden stĺpik, ktorý je široký asi ako normálny rám okna. mimochodom, s takou gramatikou by som verejne radšej nič nepísal. alebo máš sebavedomie (nedostatok súdnosti) ako kapitán?
Odpovedať
Tiez celkom nerozumiem preco ten stplik. Skusila by som sa este nejakého iného statika aspon spytat. Tiez mame rohove okno (2,5 m x 1,2 m a vyska 2,5 m) a ZB strop, ziaden stlpik nebolo treba robit
Odpovedať
@worker_falcon @kreola Okno bude vysoké 1,5m Je to obyčajné okno v izbe, len bude rohové. Sklo nebude zliepané, bude tam normálne aj rám okna.
Odpovedať
Fakt uzasna debata stebou, ked nemam argumenty tak pouzijem gramatiku. Aj kebyze to okno ma za 2k to nic nemeni na tom ze trosku slusny statik mu to naprojektuje tak aby to tam nemusel mat. Pripajam fotku okien so stlpikom a bez neviem co tebe sa paci viac. Ide aj tak robit ZB strop ma bungalov tak kde je problem? Tych par kil zeleza naviac?
Odpovedať
@peto125 Ved prave, nie je to nejake mega velke okno, aby to nemohlo byt bez stlpika :-/.
Odpovedať
@vilny39 paráda, keď sa chce, tak sa dá :-)
Odpovedať
@peto125 vsak ten stlpik nebude vidno, tak preco ho tam nedat? bude zakryty ramami okien, nie?
Odpovedať
@marek_norway Práveže by ho bolo vidno. bol by vo vnútri. Okno by išlo poza stĺp.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto125 tak pouzi taky, aby bol medzi ramami, kebyze mi ma v interieri spatit stlpik tak rohove okno nema zmysel...obzvlast ak nechces lepene sklo tak ten stlpik mas kde schovat..
Odpovedať
@marek_norway keby je medzi rámami, tak to nie je tepelný most? Nebude sa to potom rosiť? Výrobca okien ho potom akože obalí ich hliníkom / plastom? (pravdepodobne budeme mať hliníkové okná)
Odpovedať
@peto125 Nedáva sa v tomto prípade k oknám rohová spojka? Nestačí to?
Odpovedať
@zarrinka tá spojka má akože zakryť ten stĺpik? My okná dávame na hranu muriva. Stĺp má byť v strede prekladu, teda asi 7cm ako keby vo vnútri. Teda okno vychádza z vonka stĺpa, tak ako pridal na prvom obrázku @vilny39
Odpovedať
@peto125
Odpovedať
@peto125 prepáč, lepšiu foto som momentálne nenašla.
Odpovedať
@zarrinka máte tam stĺp? Aký má rozmer? Nerosia sa tie okná? Ten stĺp je chovaný profilom okna? Teda ho obalili nejakou plastovou doštičkou? Máte fotku z výstavby so železným stĺpom? Ďakujem :-)
Odpovedať
Práve som volal so statikom a povedal, aby som dal hornú výstuž 4x 16 a založiť preklad min. 1,5 x dĺžka konzoly smerom do steny. V tomto prípade nemusíme použiť stĺpik.
Odpovedať
@peto125
Odpovedať

Odpovedať
@peto125 Nemáme žiaden stĺp, je tam rohová spojka. Okná sú hliníkové. A nie, mame trojsklo nič sa nám nikdy nerosi.
Odpovedať
Ja to mam takto a žiadny stĺp nemusel byť.
Odpovedať
Profilova fotka
@panco951 ... a to ani nemáš železobet. strop.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Tak takú to tému a diskusiu som potreboval... Ďakujem :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Taktiež som takúto tému hľadal. Statik mi povedal,že stlp (82mm priemer) tam byť nemusí,ale že to neodporúča do budúcna,mohlo by to praskať. Máme rohové okná - 2,8x1m a 3,3x0,8. Samozrejme,že to je to krajšie a aj jednoduchšie bez stlpov. Pri 3,7x1,3 zdvyhnutý strop už musí a chceme tam mať HS portál,riešil to niekto? Firma na okna nám dala dve možnosti,chcem mať portál až do rohu bez toho predelu,ale ze to nejde podlej tej pani. Na papieriku dve moznosti,na fotkách je ta s fixom medzi rohom a HS portálom.
Odpovedať
@budix mame tu istu situáciu. Hs portal v rohu. Nam odporucaju stlp schovať v interiéri a zateplit v exteriéri. Hs portal pojde po stlp. A tam sa spoji s fixom. Cize vnutri stlp nebude viditeľný. Radsej by som brala okno po za stĺp. Ale máme navrhnuté dost velke stĺpy a vravia ze nám nejde spojiť HS portál za stlpom s fixom. Nemame tam vraj tolko miesta. Keďže hs portál je asi sirsi.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@ywclatko ako ste to vyriešili? tiež mame mať stĺp v rohu, ale kam sme dali naceniť okna sa dívajú ako na zázrak, nevedia čo s tym
Odpovedať
@budix ako ste to poriešili?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?