Stavebný otvor na okná olepiť styrodurom, či netreba?

Ahojte, pokročili sme do ďalšej fázy a ideme objednávať okná na novostavbu. Otázka znie: Treba olepiť stavebné otvory styrodurom alebo niečím podobným dookola pred samotným zameraním okien? Ak áno, prečo? Nikde sme na fóre nenašli diskusiu venujúcu sa tejto otázke. Logicky mi príde, že vonkajšie špalety sa tak, či tak budú zatepľovať, ale aký má význam robiť to zvnútra?Príde mi to ako zbytočná práca. Prikladám fotku, ktorú mám už nejakú dobu odloženú a ktorú som našla tu na fóre, ale nezapamätala som si autora, za čo sa ospravedlňujem. Na tej fotke to vyzerá pekne a úhľadne ale má to skutočne taký veľký význam teraz, alebo to stačí robiť dodatočne? (myslím tým vonkajšiu stranu samozrejme...) Ďakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
My sme nic nedavali. Akurat do kupelky, technickej s wecka sme davali styrodur ale to preto lebo sme chceli mensie okna 😉
Odpovedať
Vonkajsie spalety a nebudu zateplovat, ak budu okna na vonkajsej hrane muriva. Niektori povazuju za potrebne zateplit horny preklad aj zospodu, podla mna to nema vyznam. Netreba. Okna dat na hranu muriva a prekryt izolaciou aspon 2 cm. Zvnutra uz vobec nie.
Odpovedať
@dugvajzo108 Dam moj nazor. Spalety vnutri som robil styrodurom aby som dosiahol vyssiu povrchovu teplotu a nekondenzovala tam voda, niektori su proti ze zas izolujem stenu, ale nemyslim si to. Ci by som robil spalety pred montazov... neviem je to 50/50. Neviem ake mas pekne otvory, ak su pilene krive apod neche sa ti to brusit a kozovat mozno je lashie bachnut tam ten styrodur a da sa to pekne vyrovnat. Ale zas ak mas porobeton neni to tak hrozne vyrovnat. Ide o to, ze asi by som pre klud duse dal pasky a tam mas lespie ked mas pekne rovne otvory. Ak to hodis len tak na penu tak by som asi neriesil. O com by som ale urcite uvazoval je daco pod parapet a okno, nepaci sa mi ze bezne sa da len plechovy parapet a hotovo, okno by som asi osadit na nejaky izolant, su na to nejake dosky ale styrodus asi tiez postaci.
Odpovedať
@sysell Ďakujem za názor. Dom je z tehly,ale otvory sú pekné, zarovnané. S tými páskami ešte nevieme, máme pár dní na rozhodnutie, takže ešte budeme veľa čítať a veľa sa pýtať. ..
Odpovedať
@sysell ak je pod oknom 15 cm Eps presahom cez ram, tak parapet je prilepeny na izolacii, a chlad prenasa iba kusok plechu spojeneho s ramom okna. Co viac by si tam dal?
Odpovedať
@dugvajzo108 urcite treba pasku illbruck zvnutra. Otvory netreba pripravit, ak ma paska perlinku, ktora sa zamaltuje do omietky na spalete. Zvonka pasku netreba, pri presahu ramu izolantom je to vykopavanie otvorenych dveri, a pasky su dost drahe.
Odpovedať
@peto99 Hej treba to davat na hranu ale ak neni tak ej to uz problem, okrem toho je na hovno este ta podokenna montazna lisata, kazdy tu mudreuje aka uzasne 30 komorove profily a dole drb plastovy maly tenky zmrd.
Odpovedať
Zdravim. Trosku s inou otazkou sem idem. Zamerali mi okna ale z kazdej strany ubral priblizne cm oproti otvoru. Je to v poriadku? Zatial je to iba take predbezne zameranie na cenovu ponuku. Ak sa dohodnem tak dojdu zmerat este raz presne. Ci si mam dat na to pozor.
Odpovedať
@kubanec83 Je to medzera určená na manipuláciu, je to v poriadku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?