Stavebne otvory pre okna + XPS - ake su potom rozmery okien

Zdravim. Viem velkosti stavebných otvorov na okna a dvere. Otazne je ale, ci tieto otvory znamenaju aj rozmery okien. Ci je bezne a ziaduce davat na cely obvod otvoru XPS, alebo sa okno ma usadzat na pasky priamo na murivo. To XPS ma nejaky rozmer, takze by tie okna boli potom asi mensie ako stavebne otvory a tazko takto dopredu zadefinovat rozmery okien...
Odpovedať
@wilder01 xps v žiadnom prípade nedávať na ostania. Oná majú byť priamo na murive. Pri XPS je prevdepodobné, že v zime otvorite okno, tento povrch sa rýchlo ochladí, pretože nemá akumulačnú schopnosť, okno zatvoríte a vyzráža sa vám tam vlhkoť. Následne prídu plane. Okno má rozmery samozrejme menšie ako je stavebný otvor.
Odpovedať
@jaro113 tak ale pri definicii rozmerov sa posielaju fimam rozmery stavebných otvorov.. oknom som myslel samozrejme aj ram a viem, ze je o kusok mensie ako stavebny otvor, skor mi islo o to XPS, ktore som videl davat do tych otvorov. pri hrubke xps 2 cm by mi potom okna vychadzali o 4 cm mensie na sirku aj vysku, tak neviem ci napist do ziadosti o ponuky ze rozmer otvoru je x y a xps davam/nedavam... takze si to preratajte a zmensite si okna pri vasom vypocte...
Odpovedať
@wilder01 ponuka je orientačná. Zataj veľkosť stavebného otvoru. Každá normálny firma si to príde potom premerať a potom ti upresnia cenu. To XPS tam skutočne nedávaj.
Odpovedať
@wilder01 XPS či EPS netreba dávať, pokiaľ máte murivo pórobetón. Nutné to je len pri monolit. preklade alebo keram. preklade bez vloženej tep. izolácie. Medzi oknom a ostením okna treba nechať medzeru asi 15 mm, čiže rám okna je menší o 30 mm v porovnaní s rozmermi stav. otvoru. Do žiadosti o CP dajte radšej rozmery otvorov.
Odpovedať
vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@wilder01 Ostenia pred montážou vysprav dohladka.
Odpovedať
@jaro113 Povrch ako rýchlo sa ochladí tak rýchlo sa aj ohreje lebo má malú akumulačnú schopnosť ako si písal. To že tam bude mať chvíľku vlhkosť je si myslím znesiteľné oproti permanentne vlhkému múru keď tam nebude styrodur a bude to chladné a bude sa tam zrážať vlhkosť. A kto má stále otvorené okno v zime? Otvára sa na pár minút. @wilder01 Stavebné otvory mi majstri spravili s rezervou pre XPS. Oblepil som ostenie, prišli mi zamerať okná s tým že odrátal dokola ešte 1,5cm montážnu špáru. Nemal som ešte nalepené XPS na spodnej časti ako je parapet a keď zameriaval tak odrátal hrúbku XPS a kázal mi to nalepiť že to je kritické miesto. A ešte predtým som ich kontaktoval a odporučili mi oblepiť ostenie s XPS. Kuk môj album.
Odpovedať
@kajo873 tak nás to učili v škole a tak to robia aj dobré firmy. To že ti ho dajú majstri to už je ich odbornosť. Jednnoducho sa na ostenia nemá dávať.
Odpovedať
celkom sranda ako sa lisia nazory na takuto beznu vec... osadenie okien riesi kazdy, ale asi to vacsina nechava na firmu a neriesi detaily.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Väčšinou firmy ktoré montujú okná osadia okno do otvoru zaistia ho do steny a zapenia. Ak by som ostenie oblepil xps a presne osadil okno tak je to v podstate to iste nie? veď pena je izolácia. Mýlim sa? =-)
Odpovedať
XPS ani žiadna iná izolácia určite nepatrí na interiérovú stranu okna. Okno sa osadí priamo na murivo a to v každom prípade, tj aj pri neizolačných stenách typu betón, keramika (@blacksr) s montážnou medzerou 0,5 - 1,5 cm, ktorá je vyplnená montážnou penou alebo expanznou páskou, ale to je všetko (aj keď je pena izolácia, tu slúži na utesnenie špáry. Nemá zmysel ju robiť hrubšiu ako tých 1,5 cm @filipmaria). Izolácia správne patrí na vonkajšiu stranu rámu, tj. je potrebné zatepliť vonkajšiu časť ostenia a ideálne prekryť časť rámu. Pokiaľ sa ocitne izolácia na vnútornej strane časti ostenia, zhoršuje teplotný spád a aj keď to moc nesúvisí s akumuláciou, v najhoršom prípade skutočne môže spôsobiť kondenzáciu (@kajo873 @jaro113). takto: http://www.montazokna.com/detaily
Odpovedať
@blacksr @kajo873 Zdravím, upozornenie na Vás vyššie nejak nefunguje, tak len pre info ;)
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?