Správne osadené okná v novostavbe

Profilova fotka
Prosím o radu.Podľa čoho zistím,či mi správne-dobre osadili majstri okná.Ako hlboko maju byť vôbec osadené z vnutornej strany domu? Máme 375 Ytong a budeme určite zateplovať.Mám obavy,aby sa mi nezačala tvoriť pleseň.Možno to sú úplne odlišne veci,ale som total úplný laijk. Vopred Ďakujem.
Odpovedať
1
2
@deracka je tam toho celkom dost co mozu pokazit. Precitaj si nasledujuci clanok aby si mala apon aky taky prehlad http://www.asb.sk/stavebnictvo/konstr... A pozri si aj tuto temu http://www.modrastrecha.sk/forum/okna... Zapustenie okna zavisi od toho akou hrubkou budete zateplovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@deracka my sme mali pôvodne plánované osadenie okien 5 cm od vonkajšej hrany a plánovali sme zatepľovať 10 cm. Na diskusiách som sa dočítala, že aby sme predišli tepleným mostom a nemuseli zatepľovať špalety 2 cm, je dobré osadiť okná na vonkajšiu hranu muriva a prekryť zateplením, keď sa bude zatepľovať fasáda. Staviame z 30 cm Ytong Lambda. Už sme mali objednané okná, našťastie ešte neboli objednané parapety, tak sme to zmenili a teraz budeme mať okná osadené na vonkajšej hrane muriva, a zateplené 15 cm, rám okna bude prekrytý izoláciou. Odporúčam. Predídeš tepelným mostom.
Odpovedať
@engineerr @macka_k prosím vas a ked nam pridu do novostavby osadzat okná,tak sa hned davaju aj parapety?či ako to je?dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@pancake vnútorné nám dali, ale keďže osádzali na vonkajšiu hranu a zatepľovať budeme až o rok, tak sme sa dohodli, že vonkajšie parapety si dáme sami až po zateplení. Mohli sme ich dať aj teraz, ale ak by bol silný dážď alebo vietor mohli by sa pokriviť.
Odpovedať
Profilova fotka
Vzácne informácie . Super !
Odpovedať
Ako je najideálnejšie osadiť okná, ak ešte nie sme rozhodnutí, či budeme zatepľovať. Múry máme vytiahnuté z Ytong Lambda 375.
Odpovedať
Osadenie uz nezmenis, tak sa najskor rozhodni, ci budes zateplovat, alebo nie. Potom daj okna. Ak zateplis, tak zlicuj vonkajsiu hranu muriva s hranou okna. Je to 2. najlepsie riesenie z tepelnoizolacneho hladiska a zaroven asi najlahsie a najlacnejsie. Uz to aj firmy vedia dobre spravit. A nezabudnut na pasky okolo ramov.
Odpovedať
@buggy Diky, niekto vraví, že lambdu 375 netreba zatepľovať, iní, že áno.
Odpovedať
Uz som tu videl Ladov prispevok na toto. Staci porovnat Ucko pouziteho materialu a normu. Ked mas mensie, tak NEMUSIS zateplovat. Pretoze si splnil normu. Neznamena, ze nemozes a nemal by si. Rozpory v nazoroch su preto, ze niekto posudzuje nutnost podla normy a niekto podla rozumu, cize bere do uvahy terajsie a buduce naklady na energie. Prepocitaj si naklady na kurenie za, povedzme 20 rokov s terajsou stenou a to iste po zatepleni. K tomu zrataj naklady na dodatocne zateplenie a jednoducho ziskas prostu navratnost. V reale po zapocitani inflacie to bude uz len menej rokov. Sam si povies, kolko rokov navratnost si ochotny akceptovat a podla toho vies, ci budes zateplovat alebo nie.
Odpovedať
ahojte....prosim o radu...tehla 30cm...izolacia 20cm....ako riesit osadenie okna na ktorom bude vonkajsia podomietkova roleta ktora ma ,,roletovu kolajnicu,, na rame okna....ak niekto riesil nieco podobne budem vdacny...dakujem
Odpovedať
plesne by si sa nemusela bat, pri dnesnych aktualnych okennych profiloch by to muselo byt totalne spackane, pokial ide o montaz, zalezi na hrubke zateplenia..pasky napr. od Izotes.sk a vsetko bude tak, ako ma byt..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@livika1978 Aj my mame Ytong Lambdu 375 a sme boli pouceni od Ytong firmy ,ze netreba zateplovat .
Odpovedať
@tullistar Ytong firma sa opytala, aky chcete mat dom....?? ak by niekto povedal ze dajme tomu 30 litrovy, tak by som bol zvedavy, co by odpovedali... Chcem tym povedat, ze na otazku, ci zateplit Ytong Lambdu nie je jasna odpoved... Napr. 60 rocni ludia a viac by povedali : naco taky luxus, ja vôbec nepotrebujem ytong lambdu.... 45-55 rocni ludia, este dost ovplyvneni starsou generaciou a dobrou palenou tehlou by si ju mozno aj dali, ale zateplovat by ju urcite nezateplili... 38-45 rocni, ktori si nieco o lepsich domch, pokial ide o tepelnotechnicke hladisko precitali, tak oni tu polozia otazku, ze ci to maju zateplit, tu lambdu, lebo poculi od vyrobcov, ze netreba ( ti samozrejme tazko povedia ze treba, ked uz teda predali "pribehovu" tvarnicu s obrovskou reklamnou kampanou za velke peniaze ) a potom je skupina ludi, ktori po dlhsom nastudovani veci, zacnu stavat dom od zakladov taky, aby v nom mali naklady na kurenie naozaj velmi nizke, s riadenym vetranim atď, tym je jasne, ze ci ytong Lambda, alebo Heluz family - ten sice dost tazko pri tych 50 cm hrubky, ze to musia zateplit... a teraz sa vraciam spät oklukou k prvej uvahe : opytal sa niekto niekoho z Ytongu, ze aky ten dom ma predstavu postavit a az potom mu odpovie, ci ma tu tvarnicu zateplit??
Odpovedať
Profilova fotka
@deracka aspon 12 cm z vonkajsej strany ,ale vacsinou sa to dava do stredu tvarnice
Odpovedať
Profilova fotka
@marienka1703 nehnevaj sa mojmu názoru,ale ten tvoj vôbec nezdielam,pripadá mi to blbosť 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@roman818 ako si to nakoniec vyriesil ?
Odpovedať
@tullistar opytaj sa ytongu, ci Vam budu preplacat ucty za kurenie...
Odpovedať
Profilova fotka
S tym ytongom (a kazdou superduper tehlou) je to zlozitejsie, problem je v tom, ze pri nedostatocnom zatepleni moze nastat mensia alebo vacsia katastrofa. Cim ma tehla lepsie tepelnoizolacne vlastnosti, tym na nu musi ist paradoxne viac izolacie aby sa rosny bod dostal mimo nosnu konstrukciu.Inak bude rosny bod v tehle co zhorsi parametre a ak sa tam nedajboze vyskytne teplota pod bodom mrazu je na problem zarobene. Toto musi presne spocitat projektant. Ak si to chce niekto overovat moze si skusit stiahnut demo verziu programu Teplo 2008 a pohrat sa. A myslim si ze toto je dovod, preco ytong velmi neodporuca zateplovat.
Odpovedať
@engineerr @deracka a vsetci ostatni ahojte, kedze okna ideme menit prvy x a ja nemam predstavu o tom ako dlho to trva chcela som sa s vami poradit. Pride k nam firma na vymenu okien, vyberie ramy, vlozi okno, vystrieka penou a potom pridu nasi murari (firma tuto sluzbu neposkytuje) a "dokoncia" domuruju okno. Oni mi vsak tvrdia ze jedno okno budu obmuruvavat jeden den co je na cloveka 10 hodin x 12 eur a mame cca 23 okien. Co pocuvam od znamych tak k nim prisla firma a urobila vymenu okien aj murarske prace na velkom dome do 3 dni. Nie je to trosku prehnane co od nas ziadaju nasi murari? velka vdaka za odpoved.
Odpovedať
@vlnka81 to čo budú pri jednom okne toľko? za 2 dni to musia dvaja spraviť všetko, to je penzion?
Odpovedať
@duzu :D :D :D to pocitam aj male kupelnove okna a okna z garaze. Je to dvojpodlazny dom, kazde poschodie ma cca 80m2. ja som na nich vyvalila oci ze akoze to chcu robit 20dni? a oni ze nie, ze iba 10 dni ked su dvaja. Mne sa to nejako nezdalo a tak som si zacala zistovat info. Mate s tym nejaku skusenost? vdaka za kazde info. Dnes sa tam chystam trosku sa s nimi "porozpravat".
Odpovedať
@duzu prikladam ilustracne foto, najvacsie okno ma 1,8m x 1,5m. Znami mi vraveli ze na tom ake je to okno velke ani tak velmi nezalezi.tak teda neviem.
Odpovedať
@vlnka81 tie fotky su pred vymeniu? Idu sa burat a davat nove? Teraz vazne. Takuto robotu urcite nie. Dohodnite sa, nech si vsetko oblepia, nahodia foliu a poriadne. Po dokonceni svojej prace okolo okien daju dolu jemne pasky a foliu a okna staci pretret handickou vsetko ciste. Takto keby mi pokafrali okna poslem ich... Po tak robote aby si si zaplatila na dalsich 20 dni upratovanie len okien. Je pravda, ze tato robota chce trosku pedanrne citenie ale nemoze to dopadnut ako na fotkach. Ak ide o cas, steste sadohodnut na celkovej cene za robotu, uvidite ako rychlo si robotu urobia. Este nezabudnite pri oknach a parotesnu a paropriepustnu pasku, to robi partia co osadza okna. Len vypenit a ujst nestaci.
Odpovedať
@spiderhst vdaka za odpoved. Tie fotky to su stare okna, budu sa menit za rovnake drevene. Paropasky nam vraveli ze netreba, ze to je len pre pasivne domy (nas dom je z 30 tych rokov), a to vravela firma co bude osadzat okna. Ak k tomu vies nieco viac tak si dam rada poradit. Ak uz to bude osadene tak bude neskoro. problem je ze od nich berieme celkovu rekonstrukciu a kedze to boli znami mojho manzela tak sme sli na hodinovu mzdu - svokor povedal ze je lepsie na hodinovku, ze oni nebudu "hodinarcit". Ja som nebola z toho nadsena ale co ja o tom viem, vsak? Tie okna neviem dobre posudit kedze som to nikdy nerobila, ale zdravy rozum mi hovori ze to co vymyslaju (a to teraz riesim len okna, boli aj ine chutovky) nie je asi celkom OK.
Odpovedať
@vlnka81 Aký je rozdiel medzi ostením okna v normálnom dome a v pasívnom? Parotesná páska sa vyžaduje - norma! Najlepšie je nalepiť si ju sám po osadení okien, vyjde Vás to na zlomok ceny.
Odpovedať
@blacksr ahoj, vdaka za info, nemas nejaky navod ako sa to robi a kde kupit tie pasky? Inac si to ty, kto ma skusenosti so zateplovanim strechy? niekto odporucal podobny nick, ze si mu fakt pomohla, skusila som ta hladat ale modra strecha vravela ze neexistujes :)
Odpovedať
@vlnka81 tak @blacksr uz odpovedala :-) Skus si popozerat toto: http://www.tremco-illbruck.sk/our_com... Maju v ponuke aj pasky aj ine sposoby osadenia okien. Samozrejme popozeraj aj inych vyrobcov a google ti tiez moze pomoct. Myslim, ze niekde na stranke mali aj videa ako osadzat okna s paskami. Ako spomenula @blacksr tiez je mozne nalepit pasky aj po osadeni okien. Ale pritom mi vzdy napadne myslienka, ze ked nevies o com je rec, nemala by si to sama robit, ale vzhladom na odbornu uroven slovenskeho stavebnictva to sama mozno urobis lepsie ako ,,majster".
Odpovedať
@spiderhst Dakujem, skusim im teda zavolat a spytat sa na detaily.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?