Rozmery okna(okenneho otvoru)

Ahojte. Mame dilemu ohladom otvorov na okna. V projekte mame okotovanu vysku od podlahy 1000mm co je vysoko. Majitel stavebnej firmy navrhuje na 4,5 tehly co by bolo 875mm mame 250mm podlahu. Svetla vyska miestnosti je 2750mm A tu vznika dilema ak dame okna 1500mm vysoke tak nad oknom bude este stena o vyske 37.5cm co pekne nebude. Z vonkajsej strany po podbitie to bolo az 62.5cm Moznosti su dat vyssie okna cca 162.5cm alebo dat spodnu hranu okna na 1000mm. Ma niekto okna(stavebne otvory)o vyske 162.5cm Ak by sme sli do tej vysky tak samozrejme okna aj rozsirime. Vdaka za odpovede.
Odpovedať
1
2
@evatothova
Odpovedať
@fugas20 @evatothova
Odpovedať
@fugas20 kolko cm mate nad oknom?
Odpovedať
@evatothova to teraz neviem
Odpovedať
@evatothova teraz sme riešili podobnú dilemu, len s tým rozdielom že nestaviame z tehly. Vyriešili sme to znížením 12. radu na polovicu, čiže svetlá výška bude 2625mm, nad oknami 250mm a od podlahy po okno 875mm. Možno by to bolo vhodné riešenie aj pre vás, lebo svetlá výška 2750mm je už celkom dosť.
Odpovedať
@nicearty no pri tehle to moze byt problem. Hlavne napilit to mnozstvo tehal na polovicu:) ked zoberiem do uvahy velkost otvoru 162 x162 2cm zaberie vypln medzi oknom a stenou a ostane uz len 160x160cm keby dame este styrodur po obvode okrem spodku tak by sme dostali 156x158. Hlavne zvonku bech to debilne nevyzera a na velke okna sa da skor zvyknut ako na tie mrnave co vidim v poslednej dobe. Ruky by som polamala architektom
Odpovedať
@fugas20 sak zmeraj :) kd bude cas
Odpovedať
@evatothova ahoj Eva, najjednoduchsie je to spravit takto: 4 rady tehal = 4x250mm = 1 m - vyska podlahy [napr. 200] a dostanes vysku "hrubeho" parapetu [800mm], pricom treba este pocitat so samotnou hrubkou parapetu, resp. nejakeho XPS, cize realne pri 20cm podlahe bude cca 830-840 parapet [co je uplne bezne v dnesnej dobe] pripadne 5 radov tehal = 5x250 = 1,25m - ak je hrubka podlahy viac ako 200mm, co je tiez v dnesnej dobe bezne my to mame na 4 rady, nadprazie dalsich 6 radov, cize vo vyske 2500 od dosky, po odpocitani 200mm podlahy je nadprazie vo vyske 2300mm treba si uvedomit, ze vyssie okna [do otvoru namiesto 1500 bude 1625] budu automaticky znamenat vyssiu cenu a zaroven vzhlad domu sa zmeni - zalezi na pomere sirka/vyska, ale moze to narobit aj skody, co sa vzhladu tyka, zaroven, ked je rozdiel medzi naprazim a podbitim strechy moc velky, tak to vyzera pomerne nepekne ;-)
Odpovedať
@evatothova a este poznamka - napilit tehlu na polovicu nie je ziadny problem, pokial to robi niekto, kto vie, co robi, pri nosnych stenach to nema velmi vyznam, pokial ide o bungalov, radsej sa "pohrat" s vyskou venca, 2,75m svetlej vysky je naco, prosim Ta?
Odpovedať
@evatothova Mala by si vedieť, že tehly kvôli tomu sa nepília, ale kúpia sa buď polovičné koncové, ktoré idú na ležato, alebo potom sú aj nízke tehly.
Odpovedať
@ruren koncove tehly na 30tku porotherm nema :) a polovicne viem existuju dokonca ich mame objednane akurat ze tie drazky tam moc nebudu zapadat :) drazky su iba v jednom smere
Odpovedať
@sgi320 takze co odporucas v nasom pripade? :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ruren nizke tehly myslis tie nedierovane? Vymurovat 4 rady tehal a doplnit do okenneho otvoru 2 rady pknych tehal?
Odpovedať
@ruren ake polovicne koncove? ked chce dvihat parapet? najvacsi slovensky vyrobca vyraba ako doplnky tak polku, koncovu a rohovu, ziadne nizke tehly, ukladat polky nalezato moze len diletant, preto sa tehly normalne na stavbe pilia a za silneho setrenia sa neobjednavaju ani doplnkove tehly, chlapi na stavbe to radsej pri osteniach a rohovych vazbach narezu a zamaltuju
Odpovedať
@evatothova kolko radov tehal mate po obvode? 11-12? ziadne plne tehly pod parapety, z toho nech si niekto vymuruje pluotik
Odpovedať
@evatothova Nízka tehla je presne taká ako normálna, ale ma výšku 16,5 cm
Odpovedať
@sgi320 Jediný diletant si tu ty. Ešte si asi nevidel ako sa na okná používajú koncové tehly.
Odpovedať
@sgi320 mame 12 radov tehal
Odpovedať
@ruren daj prosim link na tu nizku hoci tehly su uz objednane
Odpovedať
@evatothova Máš pravdu. Na 30-ku sa už doplnkové nevyrábajú a keď budeš dávať okná na okraj, tak by ti boli aj zbytočné.
Odpovedať
@ruren ale ano videl ;-) a napriek tomu tvrdim, ze ten, kto uklada tehlu nalezato, je diletant, bud tej lasky a nerad ludom kraviny ;-) dakujem za pochopenie
Odpovedať
@ruren aspon v niecom mam pravdu :) Vyska okna by asi nemala byt vacsia ako sirka ze?
Odpovedať
@evatothova Pozerám ty máš porotherm. Ja som staval z Heluz, tak neviem či aj porotherm má nízke.
Odpovedať
@sgi320 KRAVINY tu píšeš len ty, lebo keby si si pozrel doporučené postupy od výrobcu tak by si takú debilinu tu nevypustil.
Odpovedať
@sgi320 Tak mi povedz ty múdry, keby si nedal na okno spodnú radu koncových tehál na ležato, kde by si dal styrodur?
Odpovedať
@evatothova ty mas teda dilemu. Ja mam svetlu vysku 275 cm, parapet vo vyske meter od pochodznej podlahy. Vyzera to uplne normalne. Okna su 150x150 cm.
Odpovedať
@ruren tak tu som sa ja asi stratil :-D a ked bude ta parapetna tehla normalne ulozena, tak na nu nenalepis XPS?
Odpovedať
@megdesign paradicka. Cize otvor na parapet bol v akej vyske? Aku mas hrubku podlahy?
Odpovedať
@evatothova Výška a šírka záleží aj od toho kde to okno bude, napr. ja na tech. miestnosť a špajzu som dával šírku na dve tehly a výšku na 3,5
Odpovedať
@evatothova no, ved 5 radov = 1250 - 250 podlaha je 1 meter, na to 1,5 otvor pre okno, to si vo vyske 2,5m a nad tym Ti vyjde 25 cm po strop, od nadprazia, predpokladam, ze tak to ma @megdesign ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?