Realne skusenosti s eurooknami?

Dobry den, rad by som sa opytal na Vas nazor ohladom spolahlivost/zivotnosti eurookien. Prave riesime studiu RD v ruzinove, BA a zvazujeme aj pouzitie eurookien. orientaciu stran domu, na ktorych su okna su severozapad - 2 izby na poschodi + obyvackokuchyna na prizemi; juhovychod - 2 detske izby na poschodi Byvaly kolega totiz s eurooknami nema najlepsie skusenosti. Montoval ich do 2 roznych bytov v KE v rokoch 2006 a 2007 a v oboch bytoch mu okna na severnej strane chytili plesen a na oknach na juznej strane mu od slnecnych lucov popraskal nater.. :( Dakujem vopred za kazdy prispevok! 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@safiu2 reálnu skúsenosť nemám ale všeobecne povedané eurookna sú dobré za určitých podmienok. Treba sa o neho starať, prelakovavať, brúsiť a nastavovať. Potom ti vydržia dlho. Takže otázka je, ako sa oné budeš starať? Spravíš si nato čas? Alebo račej nenáročné plastove - hliníkové?
Odpovedať
Profilova fotka
@logo22 plastove a hlinikove netreba nadstavovat?? @safiu2 ak sa o ne staras vydrzia ti dlho,,to znamena umyvanie vonkajsieho ramu a kridel (2x za rok) a nasledne aplikovat pripravok na ram a kridla ktory ozivuje lak a a predlzujes s nim zivotnost.nadstavovanie kovania bude take iste ako aj u plastakoch ;-) ak nie vobec,,,
Odpovedať
Profilova fotka
@matrin1980 to hej....plastove - hliníkové nastavíš keď ich montuješ......Potom možno kontrola po sezóne, dvoch či to nejak nesadlo o más 5 rokov pokoj...Potom len zase kontrola 8-) U eurookien by to malo byt častejšie. Otázka je skôr ťa či to bude niekto robiť? :-S Myslíš že ten jeho kolega z KE nevedel že sa ma one starať? Určite vedel....Len jednoducho nemal nato čas. Pri tých plastových sa nič nestane ak ich nenastavíš. Max sa budú tašie zatvárať možno nejaké tesnenie nebude priliehať na 100% ale stále to bude ok.
Odpovedať
Profilova fotka
@logo22 ake je to staranie ked raz umyjes ram a druhy krat pretres pripravkom?? to je lenivost,,plastove okna asi tiez sa neumyvaju ci? ;-) kovanie bude fungovat rovnako u plastovych ci drevenych rovnako ;-) myslis si ze este castejsie u plastakoch treba nastavovat
Odpovedať
Profilova fotka
@matrin1980 šak ja sa nehádam, len hovorím že ľudia si nato nenájdu čas. Tak potom to drevo nieje ošetrené.
Odpovedať
Na rodicovskom dome mame eurookna uz priblizne 9 rokov, raz za rok ich pretrieme pripravkom a inac uplne bez starosti :-) lak ako za nova, nic netreba nastavovat. Velmi zavisi, od koho a ako kvalitne okna mas ;-) Teraz staviam dom ja a uz cakam kedy mne dovezu okna - samozrejme euro B-)
Odpovedať
Ja mám Eurookná z roku 2004 (asi 17 ks, 4 z toho francúzske). Väčšina doteraz výborná, ale žiaľ u 3 z nich vykrivilo krídlo,aj na západnej, aj východnej strane, máme tam tesnenia cez 10mm aby aspoň voľne neprefukovalo, o chlade nehovorím (nie, nastaviť sa to nedá). Neviem čo sa stalo, ale začalo sa to prejavovať až pred pár rokmi, tak by som povedal že min 8 bez problémov... Takže bude ich nutné vymeniť. Nedávno som pozeral že zrejme začína vykrivovať ďaľšie 2, naozaj nevieme čo s tým. Už by som do nich nešiel. Poviete si že ešte vtedy bola výroba 100 rokov za opicami, možno, jednoducho neviem.
Odpovedať
teraz sa uz davaju i tie pasky na okna, tak to asi tiez urobi svoje... Inak otazka je, co znamena ake kvalitne okna, ktora znacka ci druh dreva? trojsklo atd. to je jasne, ale co sa tyka ramov, na co davat pozor? @petermr
Odpovedať
nasiel som este nieco take, ze uprava dreva olejovanim, nie lazurou, tam by sa mozno aj zamedzilo tomu popraskaniu laku.. @logo22 Lebo urcite sa mi nechce okna kazdych 5r alebo ako brusit a lakovat... este tak pretriet nejakym pripravkom. Co pozeram, tak niektore firmy davaju zaruku 5r, ine 10r, no neviem, ci to nie je malo..cize inymi slovami ked to kolegovi popraskalo a ma to uz 10r., tak s tym sa i pocita, ze dosluzia? Olejová farba nepraská, nikdy sa nelúpe a jednoducho sa ošetruje. Na oživenie stačí na očistené okná naniesť tenučký film rekondičného oleja, ktorý je súčasťou dodávky. Vďaka tomu, budú Vaše okná a vchodové dvere stále vyzerať ako nové.
Odpovedať
Profilova fotka
@safiu2 aj pri olejovani treba jemnym brusnym papierok ram,kridlo ocistit,obrusti a potom nanasat dalsiu vrstvu ;-)
Odpovedať
@safiu2 dolezite pri eurooknach je , kto ich vyraba a samozrejme netreba podcenit ani samotnu montaz. Ti lepsi vyrobcovia pouzivaju dnes uz kvalitne lazury, kde dodavatel tejto povrchovej upravy dava 10rocnu zaruku na lazuru. Ak sa bojis , ze ti to nevydrzi tak zvol drevo hlinikove a mas pokoj do konca zivota. Ale tu musis ratat s vyssou cenou, cca 20%.
Odpovedať
@safiu2 myslel som, ze zalezi vela od firmy, ktora ti okna robi. Na rodicovskom mame este 2 skla :-) Keby sme nemali doma euro okna, mozno by som daval aj ja plastove. Ale vidim, ze dlhe roky drzia, su v super stave a lazura je ako za nova. Ziadne brusenie ani nic podobne...okna stale ako nove. A dost zalezi aj od samotnej farby okien, nakolko tmave farby maju viac pigmentu a tym padom je predpoklad, ze tmava farba vydrzi viac ako bleda :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@safiu2 za mňa spokojnosť
Odpovedať
@safiu2 ja mám 11 ročné Euro 68 dvojsklá a 5 ročné Euro 78 trojsklá otočené na všetky svetové strany. Nikdy som ich nijako neošetroval a stále sú ako nové. Neviem či je to štandard, ale môj výrobca okien ich strieka hrubovrstvou lazúrou pomocou veľmi vysokého tlaku. Okno po aplikácii lazúry vyzerá, ako keby bolo obtiahnuté polmilimetrovou fóliou s UV ohranou, ktorá zatiaľ nijako nedegraduje
Odpovedať
Profilova fotka
@safiu2 nuz my mame eurookna 14 rokov. Vobec sa o ne nestarame, jedine ich umyvame a tot vsoj. Orientacia na vsetky svetove strany... Ani sme nevedeli, ze ich treba niecim natierat a pod. Viem, ze su z cinkovaneho smreka. Teraz sme kupili od toho isteho vyrobcu eurookna na nas novy dom, 95, trojsklo. Verim, ze to bude rovnake ako pri tych prvych a udrzba jedine to umytie :-D :-D :-D Takze z vlastnej skusenosti doporucujem... :-)
Odpovedať
@logo22 je to presne opačne s nastavovanim okien ako pišeš. drevene okna ked su normalne spravene raz po montaži skontroluješ a je naveky pokoj s nastavovanim lebo tam drži pokope všetko kridlo aj sklo ako jeden pevny celok a drevo nepracuje na dlžku ako plasty vplyvom tepla. pri plastovych samotne kridlo sa kyve a drži ho sklo aby sa nevykrutilo. a ma vplyv na ne vykyv tepla. plastove balkonove krydla a ramy sa zvečšuju a zmenšuju aj niekolko milimetrov vplyvom zimy a leta. vyhoda plastovych je že su odolnejšie voči vode na miestach kde su vode vystavene. rozumny ludia si davaju vačši presah strechy ked chcu drevene okna.
Odpovedať
My máme drevené eurookna už 11 rokov a bez problémov, tam kde slnko svieti vacsinu dna a prsí, tam zacina jemne na spojoch odchadzat farba, ale to nie je žiadny problém. Vidno to len celkom zblízka, ostane su ako nove. Dáme kapotaž hlinikovu vo farbe dreva a vyriešené bude na dlho, netreba sa o to starať potom. Hlavne treba vybrať firmu spolahlivú, lebo videla som na kolenach robene okna a vyzerali po troch styroch rokoch strasne...
Odpovedať
Profilova fotka
@safiu2 priplat si za hlinikove oplastenie cca 20 % z ceny eurookien
Odpovedať
@safiu2 my mame na jednom dome eurookna este z 90 rokov dvojskla na vsetkych stranach, robila ich znama firma z Detvy a ani naznak nejakeho poskodenia farby a nikdy sme ich nenastavovali, mama ich vzdy pred velkou nocou vsetky umyje a natrie z nejakou vodickou to drevo, brat ma plastove okna trojskla asi 5 rocne od najvatsie vyrobcu na Slovensku, cisto biele, severna strana ok, juzna strana, to je vecny problem, cez leto su ako luk a cez zimu citit ze fuka, uz sa nedaju nastavit, lebo kovanie je nadoraz, , vchodove dvere uz boli menene, nedokazal ich cez leto zamknut aj pri novych je problem, prve leto uase ich ohlo a reklamacia zamietnuta pretoze pri plastovych dverach je zevraj norma na vysku 2230mm ohyb az do 1,2cm a je to v poriadku, no katastrofa. Ja teraz staviam a urcite si dam drevene alebo drevohlinikove ak budem na to mat :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
@lenka_21, @jakino od koho mate okna?
Odpovedať
@konvalinka01 švagor ich robil, ale tá firma už neexistuje
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?