Prečo trojsklo? Má zmysel investovať doň?

Profilova fotka
Zdravim vsetkych mudrejsich ako ja. Prave sa rozhodujeme pre vyber okien a mam dilemu. Docitala som sa totizto, ze dnes je standardom trojsklo. Hm, lenze ked som si vypocitala usporu strateneho tepla ak je Uw nizsia o 0.5 (dajme tomu, ze by som investovala do okien s Uw 0.8 a nie 1.3) a orientacnej ceny tohto tepla, tak mi vyslo, ze pri nasich 31 stvorcovych metroch okien (co je celkom dost, preto som to pocitala) a pri nasom rozdiele rocnej vonkejsej a vnutornej teploty, co je cca 16 stupnov celzia, usporim za cely rok 90.81 kWh energie. To som prepocitala na cenu elektriny, ktorou budeme kurit. Tymto poslednym vypoctom nie som si ista, pretoze usporene teplo sa nebude priamo rovnat usporenej elektrine ale aj tak mi vyslo nejakych 5 eur. Ma to naozaj zmysel investovat do trojskla? Pomozte mi zistit, co mi unika... Dakujem.
Odpovedať
1
2
@jedna_mamina som lajk, nic som nikdy neprepocitaval ale 5 eur uspora za rok??? To sa mi zda ako chyba vo vypocte. A btw trojsko lepsie tlmi hluk.
Odpovedať
@jedna_mamina Daj ten výpočet, nech sa na to niekto múdry pozrie.
Odpovedať
Trojsklo preto, lebo zijeme v r. 2018. Okno je jednoznacne najslabsie miesto v obalke domu, medzi exterierom a interierom su iba 8 milimetrove platky skla a oproti zateplenej stene maju okna mnohonasobne vyssi koeficient prestupu tepla. Vela okien znacne vplyva na energeticku efektivitu alebo aj povedzme aj na pocit chladu ci tepla ked clovek stoji pred oknom. Oplati sa tieto slabe miesta urobit co najlepsie. Okrem toho si neviem predstavit, co znamena "investicia" do trojskla, mal som pocit, ze ine sa uz hadam ani nerobia...
Odpovedať
2020 budeme dávať štvorsklo
Odpovedať
Profilova fotka
@rillwen To už mi je len múdry argumet... :-p Tých 5€ vyčíslenej úspory minie 10x na elektrike, lebo bude musieť viac svietiť, nakoľko trojsklo prepustí menej svetla ako dvojsklo. :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 jasne, vdaka. (0.5x31.0742x16)/1000 kde 0.5 je ten rozdiel v Uw 31.0742 je moja plocha okien 16 je rozdiel medzi rocnou vonkajsou a vnutornou teplotou (8 celorocna vonku a 22 vnutri, uplne zhruba) delenie 1000 je transformacia na kWh potom som vynasobila vysledok 365, aby som mala celorocnu usporu, t,j, 90.812 kWh A posledny krok bolo vynasobenie cenou 1 kWh elektriny, t.j. 0.0542 eur pri jednotarifnom merani (ZSE) Vysledok je okolo 5 eur.. rocne. Mozno by sa to na slovensku malo pocitat inak (iba na 6 chladnejsich mesiacov namiesto celorocneho priemeru teplot?) Viem, ze vyhoda este je, ze trojsklo neplesnie (nekondenzuju sa vnutri pary). Hluk u nas nie je problemom, je tam klud. Kopanica, ani len psi tam poriadne nestekaju..
Odpovedať
@jamk1 No neviem, ked je tma tak treba svietit aj s jednosklom a ked je svetlo tak svietit netreba ani s trojsklom. Alebo hovoris o tom vzacnom par minutovom momente pocas dna, kedy je este dostatocne svetlo s v dome dvojsklom, ale uz je nahle tma v dome s trojsklom? Kolko takych momentov si uz v zivote zazil?
Odpovedať
su veci, cez ktore sa neda pozerat len prostrednictvom usetrenych par eur. neviem (a uprimne, neverim), ci su vypocty spravne, ale trojsklo je vyhodne aj kvoli inym veciam. lepsie tlmi hluk, je dalsou barierou pri pokuse o vlamanie, je tepelne komfortnejsie (ked sa v zime dotknes okna zvnutra, nie je take studene). ja sa praveze cudujem, ze sa este niekto este vobec zamysla nad nakupom dvojskla...
Odpovedať
@jedna_mamina a este dvojsklo ma lepsie tepelne zisky ako trojsklo. Ked mate tolke hektare okien, tam vam slnko bude dokurovat celkom slusne od jesene az do jari, v lete bude prekurovat, to je iste, ale to teraz neriesime. A prave vcera, ci predvcerom tu bola tema s odvolavkou na nejaky odborny clenok o trojsklach a teda tam ma tie tepene zisky celkom zaujali. Nejak som sa tam moc neprehryzala, ale prave tan najslabcia cast obalky domu celko slusne dokaze vykurit ten dom (aj ked ten traktat bol o niecom uplne inom, to slnecne kurenie cez okna je celkom zaujimave v kontexte prevadzkovych nakladov a navratnosti investicii) http://www.modrastrecha.sk/forum/okna... A k tej kondenzacii medzi sklami, mam dvojskla uz par rokov, nijaky superspecialny vyrobok, proste okna od overeneho slovenskeho dodavatela, a rosenie medzi sklami som za tie roky zaznamenala len ked boli vonku sibirske mrazy, tak 5 cm od spodneho okraja a ked presli, tak ziadny kondenz sa medzi sklami nekonal. Inac nicovate nic, a to predpokladam, ze za tie roky sa uz argon z medzipriestoru pomaly vybral prec...
Odpovedať
Profilova fotka
@rillwen Než budeš presviedčať niekoho svojimi argumentami o priepustnosti svetla, tak si prečítaj toto Možno ste sa podobne ako ja stretli s majiteľmi nových domov kde bolo použité trojsklo a oni boli nespokojní s množstvom svetla, ktoré preniká do interiéru. Toto je naozaj veľmi častý a bolestný jav. Málo svetla v novom dome môže do značnej miery znížiť kvalitu bývania a zhoršiť pocit v miestnosti. Prečo je ale za trojsklom váčšia tma ako za dvojsklom? Pretože prestup svetla sa znižuje prechodom cez každú ďalšiu sklenú tabuľu. Tento parameter sa volá súčiniteľ priepustnosti svetla Lt (Light transmision), a udáva sa v percentách. Dvojsklo prepustí okolo 80 -82% svetla. Okno s trojsklom (všetky tabule hrúbky 4 mm) prepustí iba okolo 58% svetla a to je dosť málo. Dúfam, že si pochopil, že medzi 80% 52% priepustnosti svetla je dosť veľký rozdiel. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jedna_mamina Keď vidím ten výpočet a argument že trojsklá neplesnivejú, tak by som vás rovno odporučil za profesionálom projektantom, možno nejakým predajcom a konzultoval to s ním bude to pre vás jednoduchšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko teoreticky je to urcite pravda, no projektanta nemam a predajcom az tolko neverim. Ale pytam sa a spytam sa predajcov znova, ak budu mat dobre argmenty zvazim a porovnam..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jedna_mamina Ako to že nemáš projektanta ?
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko bavime sa predsa cisto o vymene okien... :)
Odpovedať
Profilova fotka
Zatial velka vdaka vsetkym, vselico som sa dozvedela, mam nad cim rozmyslat a co zistovat. Tesim sa samozrejme aj na dalsie reakcie a diskusiu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jedna_mamina Aha ok už som pochopil, a idete aj zateplovať alebo máte zateplené lebo bez toho to nebude mať kto vie aký účinok. Tak keď nevieš porosiť o radu nejakého projektanta asi si tú normu v ktorej sa takéto veci nachádzajú budeš musieť naštudovať sama je to STN 730540. Napríklad sa tam dočítaš že v súčasnej dobe nemôžu mať okná parameter U horší ako 1,0 a podobné veci.
Odpovedať
Profilova fotka
@jedna_mamina ten vypocet nesedi, dam ti priklad z mojeho domu mam 32,5m2 okien, a rozdiel medzi Uw 0,5 a 1,3 su cca 2MWh co je cca 200€ @jamk1 ja ti garantujem ze ked ta postavim za dvojsklo a trojsklo, nerozpoznas ktore je ktore, ludske oko totiz rovnako ako zvuk ani svetlo nevnima linearne. @zita19 mam trojsklo a ked v zime svieti slnko, casto musim otvorit okno, lebo v baraku je 27C, cize toto naozaj problem nebude.
Odpovedať
@jedna_mamina nakoľko sa teplo počíta v kilowatthodinách, chýba ti tam prepočet dní na hodiny. Teda si tých 5€ vynásob dvadsiatimištyrmi ;-) A keďže uvádzaš približne polovičnú cenu reálnej ceny za elektrinu, ale počítaš približne dvakrát viac dní, toto sa vykráti. Takže ročná úspora na elektrine bude približne 120€...
Odpovedať
@jakino Nevykrati sa jej to, lebo by mala pocitat iba s vykurovacim obdobim a v tom bude rozdiel teplot viac ako 16 K.
Odpovedať
@jedna_mamina @jakino to vyrátal tak ako to má byť, teda mala si tam podstatnú chybu. Ináč nemá žiadny zmysel počítať straty tepla celoročne, t.j. aj cez leto, keď sa žije z dodaného tepla z vonku. Ja som mal dvojsklo, teraz mám dvoj aj trojsklo a môžem povedať, že v zime je to prijemne cítiť. Bohužiaľ asi aj v lete, totiž toto leto som ešte nemal v dome nad 22 st.
Odpovedať
@jedna_mamina > Este jedna drobnost. Cele oknu nebude mat urcite Ug 0.5. To plati pre sklo. Mne napr. z okna dlzky 200 cm sklo tvori len 166 cm. Ked som porovnaval 2-sklo a 3-sklo, tak tam boli prestupy pre cele okna a tam urcite ziadne nemalo Uw 0.5. Napr. tu slovaktual https://www.slovaktual.sk/clanky/tepe... pre okno rozmerov 1600 mm x1300 mm so sklom Ug 0.5 uvadza Uw 0.72 . A to je podstany rozdiel oproti tvojim 0.5, s ktorymi si ty pocitala.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko So zateplovanim uvidime, pretoze jednu zimu budeme pozorovat (je tam volajaka izolacna tehla, nie bezna, myslim ze Ytong) a potom chcem pozvat odbornika na energeticku certifikaciu, aby pomohol s tym, kde unika najviac tepla, kolko cm akej izolacie potrebujem na steny a pod. Vdaka, normu si precitam, ale ktore U ma byt pod 1, Ug alebo Uw?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj no to je rozdiel Uw 0.8 a ja som pocitala len s 0.5. A tie 2MWh to uz je prepocitane na skutocnu elektrinu, ktora sa meni na teplo pri elektrickom kureni (t.j. elektrina zohrieva vodu a rozhana ju po dome)? Lebo verim, ze tam musi dochadzat k nejakym stratam. Ja som po pocitala a overovala podla jednej UK stranky, zameranej na izolacie v domoch, okna a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
@asdfb nie nie, 0.5 bol rozdiel medzi 2 oknami, co mam teoreticky na vyber. Nie Uw okna. ale trebars rozdiel medzi Uw 1.3 a Uw 0.8.
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.heatspaceandlight.com/calc... tuto som si kontrolovala moj vypocet, pre istotu krok za krokom.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino no, prepocet na hodiny tam podla mna nema byt, pretoze vysledok su kWh a elektrinu dodava ZSE tiez meranu v kWh https://www.zse.sk/documents/13852203...
Odpovedať
@jedna_mamina dajte normalny ytong a budete mat usporu ceny materialu taku, ze to s prehladom pokryje vydaje na kvalitne zateplenie. PS Vase teoreticke vypocty vobec neberu do uvahy faktor tepelnej pohody a to, ako clovek vnima uz minimalne rozdiely v povrchovych teplotach. Mame doma plochu okien takmer 50m2 a v dobe, ked vyrobcovia okien ponukaju 3sklo v cene 2skla, som nestracal cas podobnymi vypoctami ani sekundu.
Odpovedať
Profilova fotka
ak odhliadnes od tepelnych parametrov okien, tak trojsklo ma aj jednu podstatnu vyhodu. v zime sa z vnutra nerosi. viem to porovnat, lebo mame dvojskla a v zime, ked vonku mrzne tak pravidelne rano sklo na spodku vnutri utieram, lebo tam je vyzrazana voda. pri trojskle na dome co mame toto neexistuje. Obidve su drevene euro a ten isty vyrobca. A samozrejme na dome trojsklo skvele izoluje. lepsie ako dvojskla. to je bez debaty. kurime elektrikou.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 dakujem, clankom som sa prehryzla no je cisto o trojsklach. Ten udaj, ze dvojsklo ma lepsie telepelne zisky je logicky samozrejme. Asi sa mam pytat na to G, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser Je tam Ytong, chvalabohu (kupili sme uz postaveny dom, starsi ale nie velmi stary). No ten cenovy rozdiel medzi dvojsklom a trojsklom tam zial je... prave si to hadzem do tabulky.. preto robim tie vypocty, A je to 100% pravda, ze su len velmi orientacne. No nechceme sa ani zbytocne rozmaznavat. Manzel je zvyknuty na 7 stupnov celzia vnutri a ja na 12, z toho ako sme zili vselikde vo svete. Slovenskej rozmaznanosti co sa tyka tepelnej pohody sa smejeme. No mame deti a tiez nechceme preplatit na kureni (ale ani zbytocne na oknach..).
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?