Posúvanie otvoru pre vchodové dvere, smerom von.

Profilova fotka
Ahojte, prosím Vás, poraďte...sme s manželom laici, tak sa nevieme dohodnúť...ja chcem posunúť vchodové dvere o 70 cm (viac sa nedá kvôli elektrickej skrinke) do von. Máme veľmi malú chodbu s množstvom dverí a 70 cm pomôže :) Ale mám pár otázok. Pôvodný otvor na dvere je menší aj nižší ako otvor, kde chceme mať nové dvere. Takže musíme robiť preklad nad nové dvere +domurovať, to je v pohode, inak to asi ani nejde...zaujíma ma šírka otvoru. Otvor je širší o 20cm. Prvá otázka - je lepšie vycentrovať nové dvere v otvore a dať po bokoch po 10 cm tehly, alebo dať nové dvere viac na jednu stranu a domurovať len na jednej strane 20 cm. Druhá otázka - je potrebné nejako utesňovať alebo vypĺňať izolačným materiálom priestor, ktorý tam ostane navyše ( na bokoch a nad hlavou) alebo to len vymurovať tehlami a omietnuť. Je to priestor z jednej strany od domu a druhý je vonkajší múr. Nad hlavami máme otvorený balkón, tam je izolácia asi potrebná, skôr ide o tú bočnú stenu od vonku. Neviem, či píšem zrozumiteľne, hádam niekto pochopí :) Ďakujem :)
Odpovedať
@slavka36 Ja som nepochopil. Lepšie by bolo foto. Nerozumiem hlavne tomu, že ako chcete posunúť dvere o 70 cm von. Kde sú teraz dvere? Nie sú v obvodovej stene? To ich chceš mať mimo domu? K tej šírke otvoru - nemusíš nič domurovať. Však si nechaj vyrobiť širšie dvere o tých 20 cm. Firma ti vyrobí dvere aké široké len chceš.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 :) Ako som písala - máme nad vstupom balkón a je tam akoby zádverie...prepáč, nepotrebujem radu, aké dvere, potrebujem poradiť ako vmurovať už vybraté dvere :) a či všetko zaizolovať....
Odpovedať
@slavka36 Aj tak by sa asi hodila fotka. Vidím, že z popisu sa nikto nechytá. Ale všeobecne - ak vymurovať, tak z porobetónu (Hebel, Ytong, Porfix). A zaizolovať všetko, čo je obvodové, teda exteriérovú stranu. A či vycentrovať, alebo na stranu - je to len na tebe, ako to bude vyzerať a sa ti to bude páčiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Ďakujem, išlo mi o to zaizolovanie...a ešte s opýtam, ak máš skúsenosť..terajšia chodba je dosť chladná, je na nej mramor, ktorý chceme dať preč a napadlo ma, či by bola blbosť dávať tam rohož elektrickú len na tamperovanie, pod dlažbu. Je tam vonkajšia stena a ak by sme aj tie dvere posunuli do von, viac sa to otvorí a asi tam bude ťahať chlad ešte aj zo schodov, na ktoré chceme dať tie vchodové dvere...aj keď to zaizolujeme, neviem, som fakt laik...tak možno hovorím blbosť 8-) 8-) ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Pripájam fotku pôvodného vchodu, dvere chceme o 70 cm do von, pred elektrickú skrinku :-D @chrobak7
Odpovedať
@slavka36 Kludne ti este hlavu zamotam :-) Dalsia moznost je dat nove dvere az pred schody ci us samostatne alebo doplnit ich k stavajucim. Samozrejme by sa museli otvarat von ;-) a vymurovar lavu stranu schodov. Chodba by sa zvacsila a vzniklo by miesto na kabaty a topanky.
Odpovedať
Profilova fotka
@17juraj17 To bol pôvodný zámer, ale ma chlapi zrušili, že prekladanie elektrickej skrinky je drahé... :-) je na pravej strane hore :-D
Odpovedať
@slavka36 poznam kopu takto riesenych domov. vacsina z nich dvere nikam neposuvala, ale urobili presklenie schodiska. pred schodiskom su normalne dvere, ale komplet konstrukcia zo skla. vyzuvaju sa na schodoch. ano, je tam trosku chladnejsie, ale vacsina takychto uprav ma uz desiatky rokov. sam by som to asi urobil poriadne presklenim (3sklo).
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja ...je tam elektrická skrinka, ktorú nemienime posúvať, pretože je to považujeme za zbytočne vyhodené peniaze a nie malé, vraj :-S A osobne sa mi viac páči táto verzia ako mať presklené schody s bielymi rámami :)
Odpovedať
@slavka36 Chcete posunúť tie dvere, čo tam máte? Alebo budete kupovať nové dvere?
Odpovedať
Profilova fotka
@slavka36 @17juraj17 Presne takto by som to riešil aj ja :) Chodba je dobrá vec a čím väčšia, tým lepšia. Hlavne to je vidieť, že to má význam, keď príde väčšia návšteva. Topánky, kabáty.. všetko by sa tam pekne pomestilo. Len majiteľka s tým musí byť stotožnená ovšem ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Budeme kupovať nové ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@slavka36 Ja tu EL sklinku vidim a s dverami nema predsa nic spolocne. Bude proste na chodbe. Nikam sa nemusi presuvat.
Odpovedať
Profilova fotka
@17juraj17 A fakt, že musí byť prístupná pri meraní elektriny nie je dôvod ? 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@17juraj17 ...nie je dôvod? :-D
Odpovedať
@slavka36 Ty máš elektromer ešte podľa starých noriem, t.j. na alebo v dome. Naši ho majú tiež v dome na schodisku, za vstupnými dverami. To iba stavby nové musia dodržať podmienku, že elektromer musí byť odčítateľný z verejne prístupného priestoru. Vy ho kľudne môžete "dostať" do interiéru posunutím dverí. So samotným elektromerom ty nebudeš hýbať. Montáž dverí nie je tak rozsiahla rekonštrukcia, aby si musela po nej spĺňať nové normy.
Odpovedať
@slavka36 Povinnost mat pristupny elektromer ti bude ulozena len ak budes robit rozsiahlu rekonstrukciu elektriny ako aj ho zabudovat do novej skrinky ktora splna nove normy. V neposlednom rade ho mas aj tak za branou a ak je zamknuta resp neotvoris chlapcovi co odcita stav tak si moze fukat ;-)
Odpovedať
A ak ides kupovat nove dvere, tak zvaz spravit dvere s prisvetlikom na boku a nebudes musiet murovať. Len spravíš preklad. Urcite by som neriesil dvere pred schody. Predstav si ze budes chciet nieco stahovat cez tie dvere, a pokial ich nespravis poriadne vysoke tak take strme schody ti to zkomplikuju.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 @17juraj17 No a keď sme prerábali elektriku v celom dome, nová skrinka s ističmi vznikla vo vnútri, táto vonkajšia sa zachovala kvôli elektromeru, ktorý tam ostal tak spadám asi do tej skupiny s rozsiahlou rekonštrukciou, že? Či ako? :-D :-D
Odpovedať
@slavka36 Otazka je kedy ste to robili. Mozno ale spadate do kategorie ¨nacierno ¨ :-) Kamarat co robi projekty na elektrinu mi hned povedal ze ak mi vytvori projekt a bude treba revidovat hodinam vonku sa nevyhnem ;-) Alebo vas revizak ktory to revidoval sa proste na to vy...
Odpovedať
Ešte treba myslieť na dôležitú vec-či pred posunutými dverami zostane z vonkajšej strany dosť miesta minimálne 30cm aby ste dvere neotvárali z nižšieho schodu to by sa moc dobre nevchádzalo... Z obrázka to nieje dobre vidieť. Inak žiadny problém, skrinka zostane kde je akurát bude v zádverí. Tiež ju máme v chodbe.
Odpovedať
Profilova fotka
@dodok Ďakujem, na to sme mysleli ;-) A nevadilo elektrárňam, že nemajú prístup ku elektromeru? :-) Lebo sme to tu včera riešili, že nevadí, ak nemajú prístup ku skrinke, že nemôžu aj tak vojsť na pozemok, ale manžel mi povedal, že vodári, elektrárne a plynári majú výnimky a vstupovať na pozemok môžu aj bez súhlasu majiteľa....tak neviem, kde je pravda :-D :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?