Posunutie okna nižšie

Ahojte, máme okno v kuchyni ako na obrázku. Je to pre nás celkom nepraktické, keďže úplne zamedzuje využitiu horného priestoru v tomto mieste kuchyne. Ja cez okno ešte ako tak vidím, no žena je nižšia a nevidí. (Kuchyňa bude do U, pričom okno je v strede U). Zvažujem, že by som okno posunul nižšie, teda vybral 1 rad tehál a tam ukotvil okno. Neviem ale čo dať nad okno. Napadlo mi to vyplniť polystyrénom a zakryť nejakou pevnou doskou (Fermacell napr.). Steny budú aj tak obložené SDK. Neviem ale čo by ten polystyrén robil z termoizolačných vlastností. Nezohreje sa, no v podstate sa ani nemusí. Na druhú stranu je ľahký, čo je fajn. Okno je na hranici múru. Prípadne by som dal nad okno nejaký trám alebo niečo aby držalo pevne zhora. Ak ste takéto niečo riešili, poraďte prosím. Ak to bude moc náročné tak sa na to vybodneme a urobíme to o 10 rokov keď nás to riadne naserie.. :D Pridam aj par navrhov kuchyne. Skrinky su tam len tak nahadzane, neriešte ho nejako do detailov.
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 ten polystyrén má jednu nevýhodu....ako chceš doňho kotviť uchyti okná? Ako si písal vybrať (vyrezať) rád tehál pod oknom a potom nad okno dať ďalší preklad. Nemusí byť moc zapustený v múre...mostnú funkciu ti bude plniť ten pôvodný. Ti budeš mať akoby 2 preklady pod sebou.
Odpovedať
@logo22 Ahoj, dakujem za radu. To okno som rozmyslal ukotvit do nejakeho tramu. Ci uz zelezny L/I, dreveny hranol a pod.... Preklad mi pride dost tazky, musel by som vybit kusok z tehal po bokoch, cim by som mohol narusil statiku "horneho" prekladu. Je to vobec rozumne riesit?
Odpovedať
@igor256 je. Budete stále ľutovať, že ste to neurobili, keď ste mohli...búrať hotový dom kvôli oknu nikdy nebudete. Teraz vás to bude stáť trochu nervov, starostí, peňazí a roboty navyše, ale v konečnom dôsledku budete radi, že ste to urobili.
Odpovedať
Profilova fotka
teraz je najvyšší čas to vyriešiť, keď nad tým premýšľaš, treba tam dať preklad ešte jeden, nevymýšľaj s nejakým polystyrénom ;-)
Odpovedať
Napadlo mi, v druhom dome ked sa menili okna sme mali jedno okno o cca 30cm vyssie ako ostatne, tak nam oknari dali okna do jednej vysky a to vysoke okno vyriesili tak, ze tam dali taky plastovy kus okna bez skla... Tak mi napadlo tam dat take nieco. ze sa to okno zvacsi plastovym profilom ktore sa zvonka oblozi ako zvysna fasada a zvnutra .. niecim mozno ten polystyren alebo OSB dosky hocico... :D fakt sa mi nechce srat s prekladom. mozno k tomu nakoniec aj tak pride
Odpovedať
@igor256 a čo dať vyrobiť okno väčšie (na výšku) o ten rad tehál? a nahradiť toto.
Odpovedať
Napadlo mi to tiež, no žena hovorila, že by to nevyzeralo dobre a ja s tým celkom súhlasím. Tiež podľa obrázku návrhu kuchyne by sme prišli o tie skrinky.
Odpovedať
@igor256 otázka je ešte koľko pôjde podlaha hore. predpokladám, že ešte jeden rad tehál a potom ti ostane 5 x 250 cm = 150cm čo mi nepríde až tak vysoko. skôr tie skrinky nad oknom budú prístupné iba zo schodíkov/rebríku.
Odpovedať
@sneko 5x250mm = 1250mm. neviem ako vysoka je jeho manzelka, ale snad cez tak vysoky parapet uvidi von. =-)
Odpovedať
Podlaha pôjde o 25cm hore. Okno začína až na cca 1.4m kvôli rámu. Keď človek od neho stojí 60cm (linka) tak ona už nevidí tak dobre. Žena meria tuším 165, tzn oči má vo výške 155? keď si o 15cm nad oknom a 70cm od neho tak nevidíš dobre dole (dívaš sa cca pod 12° uhlom). Za oknom je terasa a pozemok dlhý cca 10m. Keby sa tam dieťa hralo tak naň neuvidí, vidí len začiatok plotu vzadu. Nechcel som to tak dopodrobna, no pre objasnenie situácie je to lepšie :) Navyše okno je na JZ, teda poobede/večer jej priamo svieti slnko do očí. Ja mám 182, takže mne je to okno ešte ako tak, ale tak chcem aby to bolo pre nás oboch OK, nie len pre mňa ... Skrinky nad oknom by takto začínali na cca 170, čo je síce dosť ale je to použiteľné a vhodné na veci čo často netreba. Čo si myslíte o tom plastovom profile nad okno? Môžem sa skúsiť spýtať nejakého statika, no kebyže dávam 2. preklad, tak naruším statiku tehál (múr má 30cm mimochodom), a teda aj statiku prekladu. Neviem koľko cm treba z bokov zobrať na uchytenie 2. prekladu.
Odpovedať
Vlož tam polystyrén prilep ho o vrchný rad tehál,obal dvomi vrstvami sieťky s lepidlom až cez vrstvu tehál nad. Myslím každú vrstvu samostatne-lepidlo ,sieťka. O okno sa nemusíš báť aj keby bolo len zapenené zvrchu, z boku a dole budú pracne alebo iné kotvenie/neviem čo tam máš/ zvonka bude zateplenie cez rám a dnu daj hore ešte vrstvu xps cez rám 2cm a opäť lepidlo so sieťkou,potom pôjde omietka. Ručím hlavou,že to bude držať. Okno je nízke takže vplyv vetra bude malý. Ja som z polystyrénu vyrábal aj falošné preklady na zníženie nad dverami a oknami,všetko drží,nič nepraská ani po roku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?