Poradíte nám kvalitné okná?

Čaute, som tu nový. Volám sa Robo. Niekedy tu bude komunikovať namiesto mňa aj polovička Ingrid. Staviame dom, a privítame akékoľvek nápady. Keďže máme hrubú stavbu hotovú, ďalším krokom sú okná. Ocenili by sme odporúčanie na dobré, kvalitné okná. Dopočul som sa o oknách zn. VEKA, vraj nerobia viac komôr ako 5, ale vraj ako jediný majú oceľovú konštrukciu, ktorá neumožňuje viac komôr. Ďakujeme za príspevky vopred.
Odpovedať
1
2
@robo1974 Komory nech Vás netrápia. Zaujímajte sa, či je možné osadiť trojsklo 4-16-4-16-4.
Odpovedať
.....hm, vraj sa nedajú. Vraj. Vieš mi odporučiť nejakú značku........vraví sa o Salamanderoch ako o Mercedesoch medzi oknami.
Odpovedať
@robo1974 Rozpošlite žiadosti o cenovú ponuku s presne špecifikovanými vlastnosťami okna: Ug, g, počet tesnení, farba profilu... montáž na pásky... Je veľa dobrých profilov. Nejaké referencie sú už tu v diskusiách, hľadajte. Plus fórum oStavbe. Pred pol rokom mi vyšiel ako víťaz Incon.
Odpovedať
Ďakujem za pomoc :-) Plánujeme tepelné čerpadlo Daikin Alterma - vzduch - voda. Má s tým niekto skúsenosti?
Odpovedať
@robo1974 Skúsenosti s TČ tu boli publikované, pohľadajte. Oplatí sa Vám táto investícia?
Odpovedať
Hmm, nemám plyn na pozemku, preto mi ostáva len TČ, pelety, alebo kúrenie elektrikou. TČ má síce počiatočné náklady cca o 3.500,- Eur väčšie, ale keď prihliadnem na komfort, asi nemám na výber, zúži sa mi výber na elektriku a TČ. No a medzi týmito dvomi možnosťami už asi nie je o čom, vzhľadom na vysokú mesačnú réžiu elektriky
Odpovedať
@robo1974 A čo tak postaviť dom tak, aby nebolo treba ani TČ? Vkladám chrobáka do hlavy :-) .
Odpovedať
A to je ako?
Odpovedať
@robo1974 Až do takej miery znížiť energ. náročnosť domu.
Odpovedať
No, na vysvetlenie, som úplný laik, čo sa stavby týka. Neviem načo konkrétne sa pýtaš, ale chce mať dom, ktorý bude dobre izolovaný, nebude mi unikať teplo, a vnikať chlad, voda. Zároveň chcem čo najviac znížiť mesačné náklady. Staviam dom Alfa 115, v súčasnosti je stav taký, že ho mám pod strechou, a nechávam ho cez zimu odstáť. A ďakujem ti za ochotu poradiť :-)))).
Odpovedať
Profilova fotka
Veka je meno výrobcu plastových profilov(najväčší v európe).Salamander je mercedes len skrz to že má najbelšiu farbu nič viac.Salamander (profil)nedokáže vyrobiť celé dvere do domu!!!Vyrábajú len rámy, ale vložky k nim niesú .Ak vám môžem odporučiť Slovaktual,Incon.Ale aj najlepšie okná dokážu blbci pri montáži domontovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr z tohto sa pasív nedá urobiť.Škoda nad tým špekulovať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Jednozančne môj favorit Internorm okná, lepšiu kvalitu som zatial nevidela :-) potešia oko, len peňaženku nie..
Odpovedať
@antonmesaros Jasne, pasív nie, ale NED s MPT 25 kWh/(m2a) áno. @robo1974 V tom prípade predpokladám, že ide buď o drevostavbu alebo steny murivo 25-30 cm a na to 25 cm izolácie. Podlaha tiež aspoň 20 cm a strop 40 cm izolácie, okná s trojsklami, veľké okná na juh. Odporúčam dať radšej rekuperačné vetranie a na investíciu do TČ sa vybodnúť. To už radšej dať kolektor na TUV. Plánujete aj kachle ako pocitovku?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Sú tam veľké presklené plochy a strašné okná. :-) Podobné domy sa mi páčia,len už keď to má rozostavané je to nezmysel upravovať.Získa 25 kw a zaplatí za ne toľko že sa mu sotva vrátia. :-) Môj osobný názor je taký že pri súčasných technológiách a cenách energií sa NED finančne neoplatí. a zas sme úplne mimo tému. taký istý názor mám na trojsklá zo strednodobého času 10 a viac rokov sú pokiaľ sa nejakým spôsobom nezmenia technológie ,horším riešením ako dvojsklá.
Odpovedať
Dom je stavaný z Heluzu, 38 cm, plánujeme tam dať krb, a asi sa opýtam blbosť, ale čo znamený pasív, aktív? Tiež neviem, čo je NED? O rekuperácii som sa informoval, povedali mi, že ako hlavný zdroj tepla mi to neodporúčajú, lebo pri väčších zimách mi to riadne nevykúri, jeho hlavným princípom je vetranie, okrem iného je tam značná prašnosť v dome.
Odpovedať
Profilova fotka
NED nízko energetický dom. Pasívny je taký ktorý nepotrebuje externý zdroj tepla.(plyn,el kúrenie,alebo nejaké tuhé palivo).Vystačí si sám s rekuperáciou solárnymi panelmi a pod.
Odpovedať
Hihi, ďakujem....dobrú sprostosť som sa opýtal :-D :-D :-D Takže sa vrátim k veci, viem mi niekto odporučiť iné kúrenie okrem TČ? Podotýkam, nie vysoké mesačné náklady.
Odpovedať
@antonmesaros Pasívny je taký, ktorý potrebuje zdroj. Je jedno, čo. Žiaľ len solár na pokrytie kúrenia a TUV v zime nestačí. Leda že by ste to predimenzovali a v lete by bol k soláru nutný bazén. @robo1974 Google: pasívny dom, nízkoenergetický dom. Som myslela, že ste o tom už niekedy počuli. Preto som nevysvetľovala. Rekuperácia nie je zdroj tepla, to je úsporné vetranie. Práve v tých super izolovaných domoch by sa dalo vetranie použiť aj na dokúrenie, ale je lepšie, ak sú kúrenie a vetranie oddelia (kvôli suchému vzduchu v mraze). Prašnosť práveže nie je pri riadenom vetraní - vzduch nefučí, on len pomalinky preteká domom. Ak má dom veľkú tepelnú stratu, vzduch nie je schopný ho vykúriť - museli by pretiecť stovky kubíkov vzduchu za hodinu. Na Vašom mieste by som sa skôr sústredila na lepšie izolovanie konštrukcií. Ten, kto Vám dom navrhol, Vám vybral drahú možnosť (zatepliť málo, použiť TČ). Lepšie je dať maximálne možné hrúbky izolácií a dom bude vykúriteľný krbom + el. konvektormi. Plus riadené vetranie. Prípadne teplovodný krb a pokryjete aj TUV. Odporúčam vyhľadávač, Váš problém sa tu rieši 3x do týždňa. Vlastne ľudia to spočiatku nepovažujú za problém.
Odpovedať
Hmm, na rekuperáciu som sa pýtal ešte ne začiatku. Pokiaľ viem, tú je nutné riešiť ešte pred tým, ako zalajete základovú dosku, nakoľko sa do nej ukladá potrubie. Informoval som saj aj na cenu, no vyšlo by to cca na 6.000,- Eur /inormácia z Coneca/. No a čo sa týka "lepšieho izolovania", mám pocit, že idem do extrémov. Mám 38 tehlu, plánuje 20 cm polystyrén, mám prvú radu tehál vyplnenú guličkovým polystyrénom, dom je na 60 cm od úrovne terénu, teraz riešim kvalitné okná, podlahu chcem izolovať 5 cm polystyrénom, potom systémová doska a na ňu beton. Izolácia zvnútra pod strechou bude 40 cm vlny....na čo som zabudol?
Odpovedať
....okrem okien hľadám však aj také kúrenie, ktoré by som vzhľadom nato, ako to bude zateplené aj reálne využil, t. zn. nech zbytočne neivestujem, ale mám teplo /malé dieťa/
Odpovedať
@robo1974 Rekuperácia - dúfam, že 6000 € bolo za komplet systém na kľúč. Netreba viesť rúry v podlahe, dá sa viesť aj izoláciou v strope či v SDK podhľade. Samotné rozvody vidím u bungalovu do 400 €. Rekuperačná jednotka sa dá od 400 € (slabučká) do aleluja. Extrémy? Celkom iste 5 + x cm izolácie v podlahe. Odporúčam pridať, pokiaľ to ešte okná dovolia. Predpokladám, že bude podlahovka (keďže má byť TČ, u ktorého sa žiada nízka teplota vykurovacej vody). Plus zatepliť základy. Čudujem sa projektantovi, ktorý navrhol do podlahy 5 cm a inde 20 resp. 40 cm izolácie. To je ako sandále a k tomu baranicu a páperovú bundu. Čím zateplenejší dom, tým je kúrenie menej využiteľné. Preto doňho treba investovať minimálne. Súhlasím.
Odpovedať
A takisto nechápem, prečo Vám navrhol tehlu 38 cm... zbytočne hrubá.
Odpovedať
Profilova fotka
ked uz ste sa od okien dostali k rekuperacii, da sa o nej este uvazovat, ked sme v stadiu uzavretej hrubej stavby a do podhladov sa nam rozvody nezmestia, dalo by sa uvazovat o rozvodoch v podlahovej izolacii? planovanych je 18 cm. Dakujem Inak okna mame drevene trojskla, velka spokojnost ;-)
Odpovedať
@ajkaag Áno, dá.
Odpovedať
Aby si mi rozumela, ja si robím zmeny v projekte. Projektant plánoval plyn, to este ked sme si mysleli že ho tam dáme, potom doslo k zmene v rozhodnuti. Tak isto aj polystyren, pôvodne bola plánovaná 8-cka. No a podlaha musí byť 15tka, asi by nešlo viac kvôli oknam.
Odpovedať
Zdravím, inač aká je optimalná vzdialenosť medzi podlahou a spodkom okna? a tiež samotná výška okna?Lebo ja som nechal 1m medzi otvorom na okno a podlahou, ale na podlahu ide ešte izolácia podlahovka a poter, počítam neakých 20 cm, čiže tých 80cm medzi oknom a podlahou nebude malo?vďaka
Odpovedať
@semo Neviem, či je na to norma, ale nám dal architekt od hotovej podlahy po spodné ostenie (t.j. bez parapetu) 80 cm. Parapet máme cca 3 cm, takže výsledná výška je 83 cm (ako kde - nerátali sme to na mm presne). V kuchyni máme okno vyššie, lebo prac. doska je vo výške 90 cm a tvorí zároveň parapet okna. Najlepšie je tieto veci odsledovať na byte, dome, kde bývate, u rodiny.... tu vidíte, čo je pre Vás prijateľné. Takisto treba rátať napr. s oknom, ktoré má byť pri rohovej lavici - aby sa dalo otvoriť. A podobné drobnosti. Výška okna cca 150 cm. Netreba mať nad oknom 60 cm steny, radšej to využiť pre osvetlenie. ;-)
Odpovedať
@robo1974 Aha. Takže si to musíte dať nanovo prepočítať, pretože to, čo platilo pre pôvodný dom, neplatí pre vylepšený. Čím úspornejší, tým menej sa oplatia úsporné opatrenia, ktoré sú investične vysoké.
Odpovedať
@semo 80cm sa mi zda malo...my mame vo vyske cca 96 cm, niekedy sa mi to zda vysoko, ale zasa v kuchyni mam okno a pracovnu dosku vo vyske 90cm...cize tych 80 by mi urcite nestacilo. /v podlahe mame cca 22-25cm eps, plus podlahovka, poter/.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?