Poloha okien v 40cm obvodovej stene, nezateplenej...?

Aky je vas nazor na polohu okien v obvodovych stenach nezatepleneho domu. Niekto hovori, ze vonkajsiu cast okna licovat so stenou...ini hovoria o presahu aspon 2cm - pre lepsie umiestnenie zateplenia...ako odporucate vy a preco?
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc ak sa bude zatepľovať, tak zarovno steny. Odborníci tvrdia, že predsadiť, ale keby si spočítali rozdiel prestupu, tak nevyváži pracnosť .
Odpovedať
@jan45 ako myslis to "rozdiel prestupu nevyvazi pracnost"? Pracnost je vyssia a drahsia, co je jasne, ale ako to davas do suvisu s tym, ze pri predsadene montazi je mensie riziko plesni (lebo je mozne zmensit tepelny most medzi oblastou prekladu a okna). Podla mna je v takom pripade ta vyssia pracnost uuuuplne zanedbatelna, ak to vyriesi problem s plesnami, ci? (Napr v pripade, ze sa v mieste prekladu nepouzil ziaden alebo len tenky PS).
Odpovedať
@ivantausk len ked sa to predsadi a povedzme rok bude nezateplene tak bude purpena vystavena zvetravaniu a pravdepodobne sa znehodnoti...alebo sa mylim?
Odpovedať
@ivantausk odkial mas informaciu o probleme s plesnami, ak nemas predsadene okna? To si tiez pocul?
Odpovedať
@radoslavc velmi sa mylis, pozri si ako sa montuju okna a problem je vyrieseny. Pur pena je schovana pred uv ziarenim.
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc no záleží aj od toho aký hrubý je profil okna. Ak ešte nemáš vybrate okna (profil) tak pri výbere zvaž aj tento rozmer. Keď vybereš hrubší profil tak ten môžeš nechať pretŕčať von :-D
Odpovedať
40 cm stena vy sa tu ešte rozmýšľate o predsadený okna ? Plus zateplenie to bude riadny bunker , alebo strelnica, ja by som nechcel. Už som bol v dvoch takých bunkroch ( 85 cm stena- 65cm stena) bol to zážitok. Pri 20 -30cm stene ok.
Odpovedať
@leilak1 je to plna tehla...cize izolacne vlastnosti nic moc...v kazdom pripade aspon 10cm sklenej vaty tam dam....
Odpovedať
Ako by ste mi to teda odporucali riesit. Dam 10cm sklennu vatu, 40cm steny z plnej tehly...kolko dat presah tych okien? aky profil zvolit? vdaka
Odpovedať
@radoslavc dajte to zarovno, pena nebude degradovat, ked ju bude chranit spravne nalepena exterierova paska. Okna podla vasich financnych moznosti. Kvoli rosnemu bodu dajte namiesto 10cm vaty radsej aspon 15cm polystyrenu.
Odpovedať
@stowasser chcem davat len vatu...inak ako polystyrenom ten rosny bod nejde poriesit?
Odpovedať
@topfield ak nedas PS do prekladu nad okno, alebo je prilis tenky, tak mas tepelny most v hornej oblasti okna v kontakte s prekladom. Tam to ptemrza daleko viac ako vsade dookola co sposobi znacny rozdiel v teplotach. Povie ti to kazdy, kto s tym pracuje. Preto sa dava na vonkajsiu stranu prekladu min 5 cm (idealne 8 cm) PS... Ked nedas ziaden alebo teda menej ako 5 cm do prekladu, tak to mozes predsadenou montazou troska zoptimalizovat... Ci podla teba tam nieje problem?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@radoslavc vata je vyrazne drahsia a rosny bod potrebujete dostat do izolacie, pri 40cm plnej tehle to vychadza na 15-16cm izolacie 0,034. Neverte poveram o dychani stien, ide o peniaze.
Odpovedať
@ivantausk pacia sa mi tvoje škatuľky v ktorych mas poukladané jednoznacne pravdy o vsetkom A co ak zateplujem 20cm a eps pustim az na ram okna? Vtedy mam tiez zaruceny problem s plesnou ak nedam xps zvonku na preklad?
Odpovedať
@ivantausk nie je problem dat na preklad este nejaky polystyren, je tam 2cm..a zvysok doplnim sklenou vatou...ci to sa neodporuca?
Odpovedať
@topfield to samozrejme tiez pomaha, ked sa ram okna obali EPSkom. Ide o to, ze nie kazdemu sa to tak paci, ale robotu to spravi. Ja tiez budem to tak robit.
Odpovedať
@radoslavc no mne dodavatel okien dokonca odporucal vypilit prvy preklad a dat tam namiesto neho XPSko (prvy nosnik, ktory ma 70mm...;)...) V podstate ma chlap pravdu, kedze nad prekladmi mam zelezobetonove vence a tie su samonosne... Teraz riesim strechu ale potom to asi spravim :)
Odpovedať
@ivantausk toto je zaujimava myslienka...medzi oknom a vencom mam vyse 10cm volneho miesta...cize dat tam eps alebo xps 10cm zaroven bude aj riesenie pre ten tepelny most?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?