Plastové okná v historickom štýle

Profilova fotka
Zdravím, prosím vás môžete mi poradiť plastový profil a vhodné dekoratívne prvky aby som dosiahol pôvodný historický architektonický vzhľad okien? Hoci pôvodné okná nie sú nejak obzvlášť zdobené, avšak oproti klasickým plastovým majú tenší profil a sú špaletového typu - dve okná za sebou. Obzerám sa v okolí ako to majú susedia riešené, no zatiaľ ma nič neoslovilo. Napríklad jeden náš sused menil okná na dva krát. Prvé boli príšerné. V bielom prevedení (čo by nemuselo vadiť pri vhodnom profile snáď aj naopak), vysoký profil (faul), čierne tesnenie (des a hrôza), sklo zdobené zlatistým krížom vloženým medzi sklá (nevkus). Druhé okná už vybral lepšie a kríž vo farbe rámu už riešil doplnkovou lištou nalepenou z vonku na sklo. Mne len celkom nesedí farba imitácie hnedého dreva. Ten odtieň sa v súčasnosti často vyskytuje ako by ho dávali všade so zľavou. Pritom nie je nejak zaujímavý ani nenápadný. Chcelo by to jemné odchýlky odtieňu podľa farby fasády domu. No ľudia tento jeden rovnaký odtieň dávajú k bielej aj nechutnej tmavo fialovej fasáde a podobne. Ďakujem ešte raz za dobré tipy. Bohdan
Odpovedať
@bohdanjmd potrebujes drevo, poznam firmu, robia historicke okna aj na stare budovy. Toto z plastu nikto nebude robit za beznu cenu
Odpovedať
Profilova fotka
Drevu som sa chcel vyhnúť kvôli jeho stálosti a nutnej pravidelnej údržbe. Ďakujem
Odpovedať
ak chceš zachovat vzhlad tak jedine drevo tu možeš dat, všetko ostatne bude masivne. drevo natrete olejovou farbou a okapnice olepene hlinikovim profilom vo farbe okna koli ochrane. A samozrejme by som dal novy vačši pristrešok na tie dvere. neviem aku robiš pravidelnu udržbu na drevenych oknach. ked su natrete farbou a s kombinaciou hlinikovych okapnic tak min 20rokov sa na ne nemusiš ani pozriet.
Odpovedať
@bohdanjmd drevo vo farbe netreba vobec osetrovat, a o stalosti plastu nech ti rozpravaju jeho majitelia. Co bude pevnejsie, masivny dreveny profil 92, alebo duty plast, hocijako vystuzeny? Neblazni, na historicky dom plast nepatri, a to nie iba po optickej stranke. Poznam firmu, maju nizke ceny drevenych okien.
Odpovedať
plasty vyžaduju tiež udržbu a zvlašt ked su z tych lacnejšich. pravidelne chodim opravovat povykrucane plastove okna a dvere. a nehovorim ani o tom ako to nechutne vypada na dreveniciach a historickych budovach.
Odpovedať
Profilova fotka
@bohdanjmd & @ peto99 & @martinmatko Drevo nie je bezpodmienečne nutné, páni. Všetko sa dá. Aj nahradiť pôvodné kastlíkové drevené okná plastovými replikami. Dnes už prakticky každý výrobca plastových okien vie ponúknuť riešenie. Dôležité je zachovať PROPORCIE! Autenticita materiálu dôležitá nie je, veď aj sklené tabule budeš mať hádam moderné tepelnoizolačné 3-sklá, či...? ;-) To by potom na bratislavskom hrade nemohla byť súčasná krytina, ktorá je iba imitáciou niekdajšej bobrovky... Samozrejme, musíš si rozmyslieť, či dodržíš farebnosť pôvodných okien - lebo tie zelenkavé bude asi problém niekde nájsť. Ale musíš to vyriešiť komplexne - strešnú krytinu, fasádu a aj okná.
Odpovedať
@leonardom suhlas
Odpovedať
@leonardom otazka je, preco hladat plastovu nahradu. Cena plastoveho so specialnym profilom bude mozno vyssia, ako drevo. A zelenkava farba? Videl si uz zelene plastove okna? V domceku na detskom ihrisku? Ani imitacie dreva nevyzeraju dobre, v zelenej to moze byt uplny horor.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 :-) Ale šak som mu písal, že to musí riešiť komplexne. Ja som mal tiež ružovú fasádu - bohužiaľ predchádzajúci majiteľ na strechu zabil asfaltový šindeľ škoricovej farby (to bola NAŠŤASTIE jediná "rekonštrukcia" než som to kúpil), takže od pôvodnej ružovej fasády som musel odísť. A nemyslím, že by to objektu nejako zásadne ublížilo. Priateľ @bohdanjmd si toto musí vyriešiť komplexne. Na historické budovy (kde bol pôvodne napr. drevený šindeľ) sa dnes v pohode dáva falcovaný (spravidla sivý) plech... Jednoducho dôležité sú najmä proporcie a celkový vzhľad. @peto99 Zelenkavý plast som samozrejme zatiaľ nevidel... ;-)
Odpovedať
@leonardom patrim k ludom, ktori su samolubo 8-) presvedceni, ze plast na okna je lacna nahrada uslachtileho materialu. V tomto sa nezhodneme. Plastovy sindel detto. Mna stali drevene 3nasobok plastu, ale v tomto pripade bude rozdiel minimalny. Podla mna je uvazovat nad plastom nezmysel.
Odpovedať
@leonardom @peto99 stale si ale myslim že v tomto pripade plastove okna nie su vhodne ak je podmienka zachovanie vzhladu. je to stara budova a plastove okna aj ked by ich nniekto dokazal vyrobit podobne nie su drevene.atmosfera je ina z plastu a ina z dreva. z dreva si profily prisposobi ako chce, spravi ich štihle a pevne. a farbu da aku chce podla ralky. Da sa dokonca do takychto kridiel aj u drevenych vopchat izotermicke dvojsklo v tenšom prevedeni, takže budu vypadat uplne na 99% rovnako ako povodne. ale ak hlada plastove načo riešit variantu s drevom. drevene okna su pre ludi ktori vedia prečo chcu drevene. Pokial v tom nema jasno nech ide do plastovych
Odpovedať
Profilova fotka
@martinmatko & @peto99 Na historickú (pamiatkovo chránenú!) budovu Fakulty politických vied UMB v B. Bystrici navrhol architekt plastové okná. A ich tam aj dali. Ak by som Ti nepovedal, že sú plastové, tak to nezistíš - ani z 1 metra. :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@leonardom do velkej budovy dava zmysel robit specialnu zakazku, bud islo o vyrazne nizsiu cenu, alebo to robila firma kamarata jeho svokry :-D . V malom dome sa niekto bude piplat so specialnymi profilmi? Bude, ale nie za cenu lacnych plastov.
Odpovedať
@leonardom na slovensku prvky-zakazky šite na mieru pre niekoho maju vždy vyšiu prioritu ako vyššia vhodnost. ano na budovu UMB by som si ich kludne dal, ale na svoj rodinny dom nie.
Odpovedať
ja osobne nemam rad ked sa veci V RODINNOM DOME (pišeme o rodinnom dome to si myslim je doležite zdorazni)tvaria na niečo ine ako su. ked je niečo plast tak sa nebudem klamat že to je drevo. z kozy nikde nebude jalovica :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@martinmatko & @peto99 Chlapci, ja nie som ani výrobcom, ani predajcom plastových okien... :-p Ja tu plasty nepropagujem. Kto chce, si ich dá, kto nechce, si ich nedá. Ale bohdanjmd sa na niečo pýtal a ja som mu odpovedal, pričom - máme demokraciu - si stojím za tým, že toto riešenie je O.K. Na drevenicu si dať plastové okná... - tak to by som bol blázon. Ale prečo by som si ich nemohol dať do murovaného domu, ak ide o pomerne podarenú imitáciu...? Aký "predpis" tomu bráni? :-D Mám v rodinnom dome laminátovú plávajúcu podlahu tak, ako 80% ľudí v tejto krajine a ide predsa o drevené piliny nalisované do formy "lamiel" a na nich je TAPETA, zobrazujúca drevo. Je to LAMINO. IMITÁCIA. Aj nábytok mám lamino a aj kuchynskú pracovnú dosku mám laminovanú tapetu, imitujúcu dubovú dosku. Neuveríte, ale normálne s tým žijem, ani sa nepomočujem, ani nezajakávam... :-D Viete, koľko % plastu máte v osobnom aute...? Na pežóte 307 sw mám dokonca nielen nárazníky ale aj blatníky z plastu, čo sa tvári ako plech. A čo teraz...? Predsa sa nebavíme o plastových výrobkoch z čínskeho obchodu. A všetci výrobcovia plastových profilov (a sú to svetové chemické koncerny) majú vo výrobnom programe profily typu "antik" resp. "rustik", určené na obnovu starších či dokonca historických objektov. Koľko starých domčekov je sprznených panelákoidnými oknami a chatovými podbitiami a nikoho to tu netrápi. A tu si ide človek v dobrej viere riešiť poctivú obnovu objektu a hneď tu doňho takto doskakujete... 8-( 8-( 8-( Veď trochu hamujte...
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem Vás za prejavené názory. Zelenkavá nie je vôbec podmienkou aj keď by sa mi to celkom páčilo. Na stene sa nachádzajú tri farby (biela, marhuľová a broskyňová). V okolí je tradične používaná kombinácia modrá s bielou, hoci takých je ako šafranu. Leonardo si taktiež zvolil peknú vkusnú kombináciu farieb.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom prosim vas aku hrubku izolacie ste zvolili. Pozeram sa na vase fotografie a zda sa mi byt uplne v pohode hlbka zapustenia okien voci prednej stene. Povodne som sa obaval ako by to vyzeralo ak by som chcel zapustit okna smerom do vnutra. Teraz povodne zapustenie je cca 50mm. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@bohdanjmd :-) Okná som dal zarovno fasádneho muriva (cca 50 cm plná tehla). A keďže som na murivo dal 18 cm baumit open (ten "deravý" polystyrén), tak okná sa zdajú byť akože zapustené v murive... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Vyzra to ze ste EPS lepili. Baumit open, to pocujem prvy krat, ale dava to logiku. Funguje to vsetko k spokojnosti, odvetrava sa a lepidlo/pena drzi?
Odpovedať
Profilova fotka
@bohdanjmd Klikaj vždy na "odpoveď", ak niečo chceš, lebo potom neviem, že sa to pýtaš mňa... ;-) Áno lepil, ale dával aj kotvy typu "baumit star track", ktoré sa nabíjajú do muriva a polystyrénová doska sa nastokáva na ich "tŕňovú korunku". Gooooooooooooogli. Tieto kotvy majú tú výhodu, že nevytvárajú tepelné mosty. A nezbadáš nikdy na fasáde také tie "kolieska". GOOOOOOOGLI. 8-) http://mojdom.zoznam.sk/cl/10132/1286... A niečo Ti prezradím: je lacnejšia, ako klasická kotva...
Odpovedať
@leonardom ...ale u nas v dedine na prastarych domcekoch su zelenkave povodne okna
Odpovedať
Profilova fotka
@melbak001 O.K. Aj u nás... :-) A sú krásne....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Nakoniec sa prikláňam k oprave pôvodných okien. Opáliť a zbrúsiť starú farbu, opraviť kovanie, napustiť horúcou fermežou, základná olejová a vrchná farba. Hľadám na to skúseného majstra. Mám zatiaľ v okolí dva tipy - Brezová pod Bradlom živnostník a Skalica Tospur, ešte však musím pozrieť ich prácu. Tospur sa mi mali už minulý týždeň ozvať a staviť sa na obhliadku, žiaľ zatiaľ ani ťuk. Ďakujem za inšpiráciu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?