Pivnica - poklop/vchod

Rozhodol som sa zmenšiť špajzu spojenú zo vstupom do pivnice na úkor jednej izby. Základná požiadavka je aby bol poklop 100% pochôdzí nakoľko je nad ním otvor do povaly. priečka je už vybúraná vypukané potery sú tiež preč. 1. najjednodochšia alternatíva je poklop otvárajúci sa do boku na pántoch. je to otvor 85x155 tak to bude pomerne tažké, u rodičov máme niečo obdobné a nie je to úplne bezproblémové. Mama to ledva otvorí a babka už do pivnice neprejde vôbec. 2. nakoľko tam ešte nemám spravený poter, napadlo ma že by som spravil poklop zasúvací pod podlahu vo vedľašej miestnosti za cenu že by v špajzi nebol poter vôbec a v izbe by bola adekvátna časť poteru vynechaná, priestor kam by sa zasuvali dvere by som prekril OSB doskou, tak aby jej vrch bol v rovine z poterom a na to plávajúcu podlahu, pod stenu by hneď na zemi išiel preklad. Za každý nápad/inšpiráciu budem vďačný. poter realizujem budúci týždeň, Zatiaľ sa z dôvodu jednoduchosti prikláňam k variante 1.
Odpovedať
Profilova fotka
@kirko foto alebo nakres by pomohol. k 1. alternative - pochodzny poklop sa da spravit aj lahsi a pochodzny, kedysi vaha riesila vyvazovacim zavazim cez kladku, takze aj pomerna tazky poklop zdvihlo aj dieta 2. alternativa - zaujimavy napad neviem posudit technike riesenie asi komplikovanejsie ako varianta 1
Odpovedať
neviem prečo nezobralo fotku. cez kladku ma to napadlo tiež, ale musel by som to nejako preniest do pivnice.. ten posuvny som myslel tak že by sa na okraje otvoru dali 2 kolajničky 2x tak dlhe ako poklop samotny a na to by sa dala nejaka joklova konštrukcia a na nu nejaky hrbuší idealne hlinikovy plech a na to nalepit lino...
Odpovedať
@kirko Ja si teraz robím tiež poklop do pivnice v záhradnom domčeku. Poklop je z 2 vrstiev OSB dosky, teda 2x15 mm. Nie je to ťažké, ale aj tak tam idem robiť pomocný mechanizmus. Bude pozostávať z plynového piestu, ktorý som kúpil na autovrakovisku (za 10 €). Už som také montoval synovi na posteľ, ktorá má výklopnú časť 220x130 cm a klasický výklopný mechanizmus nestačil - rošt sa zatváral. Tak som tak dal 2 tie plynové piesty. Daj tam také piesty trebárs aj 2 a nebude problém dvierka otvárať. Ak si to nevieš predstaviť, tak je to podobné, ako kufor na aute. Bez tých piestov by to tiež bolo ťažké otvoriť. Ak chceš, môžem ti tú posteľ večer odfotiť. Na dvierkach to ešte nemám, budem to montovať asi cez víkend. Fotky dám potom do fotoblogu k záhradnému domčeku, kde je tá pivnica.
Odpovedať
@kirko Posuvné by som nedával. Stratíš tým viac než 2x toľko priestoru, aká je plocha dvierok. Navyše to nebude v jedne rovine.
Odpovedať
tie piesty si viem dokonale predstaviť, už mi nejaké tie autá na diely prešli cez ruky. myslím že doma najdem aj 5kusov... tie piesty sú dobrý nápad, šikovnejší než kladky zo závažím. tie posuvné som preto chcel riešiť zakiaľ nie sú potery. v špajzi by boli kolajničky rovno na deke a OSB by boli v úrovni tých koľajničiek, odhadujem to tak na 2cm. na zbytok špajze by sa nalepila nejaka hrubšia dlažba a som takmer v rovine. vo vedlajšej miestnosti by som poter dal tak vysoký aby bol o 2cm vyššie ako vrch poklopu. len teda neviem či mi to stojí za tú prácnosť. ten poklop z piestami zatial vedie.
Odpovedať
@kirko Sľúbil som pár fotiek. Poklop ešte nie je hotový. Ale na posteli vidno jeden piest. Taký istý je na druhej strane. Snáď som poskytol nejakú inšpiráciu.
Odpovedať
Na tej posteli to vyzerá dobre, čo sa toho poklopu do pivnice týka zvažujem použiť nejakú laťovku alebo preglejku s hladkým povrchom a nalepiť na ňu linoleum. OSB sa mizerne zametá a keďže ten poklop bude v špajzi z práčkou, tak aby to bolo ľahko umývateľné. už som viac menej rozhodnutý pre poklop na pántoch. Mám trošku časovú tieseň a ten posuvný poklop by bol 2týždne roboty navyše. Obzvlášť keď som to nikde nenašiel hotové a musel by som to od nuly vymýšľať. Hlavne čo sa zaisťovania pohybu týka.
Odpovedať
@kirko Dnes som to dorobil. Na poklop som nalepil linoleum, pridal úchytku a namontoval tú vzperu. Takto to vyzerá po dokončení - aj dlažba je už vyšpárovaná.
Odpovedať
páči sa mi to. zajtra betonujem poter, tie posuvné dvere som zavrhol. neni čas. ten L profil si lepil až s dlažbou, alebo je súčasť betonu? ja zvažujem použitie T profilu a osadzať ho budem až keď budem lepiť dlažbu.
Odpovedať
@kirko Ten L profil bol osadený už počas betonáže podlahy. Je to v podstate rám tých dvierok. Pri T profile ako vyriešiš rozdiel výšok? Budú ti dvierka vyčnievať nad podlahou?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?