Osadenie okna v murive Porotherm?

Profilova fotka
Ahojte. Staviame dom z tehly Porotherm 38 + 15cm tepelna izolacia na to. Chcem sa vsak opytat, ci je lepsie kotvit okna zarovno s vonkajsou stranou muriva a ramy prekryt tepelnou izolaciou alebo to uzorbit ako na obrazku? Na obrazku chyba sice tepelna izolacia (treba si ju tam domysliet), ale ide mi o to vybranie v tehlach, ktore je prave na teplenu izolaciu polystyrenom okolo ramu okna. Teda ci dat okna zarovno s vonkajsou stenou muriva alebo do toho vybrania v tehle podla obrazka. Dakujem!
Odpovedať
@mato176 Ahoj, keď si ešte nekupoval tehlu tak neobjednávaj tehlu s drážkou. Tá tehla je zbytočne predražená a drážka nie je dostatočne pri kraji. Radšej do montážnych otvorov nalep 3 alebo 5cm styrodur a na to okno. Tak to bolo aj mne odporúčané, tak som ich ani neobjednával. Okno dáš viacej ku kraju. Prípadne až na kraj a extrémne umiestniš až do izolácie :D
Odpovedať
Predpokladám, že tie vybratia s izoláciou sú práve na osadenie okna a zamedzenie tepelného mostu. Ak by si dával rám k okraju na tehlu musel by si medzi tehlu a rám okna vložiť tepelnú izoláciu. Tým by sa samozrejme zmenšil otvor okna.
Odpovedať
@pripad001 Keď bude s tým rátať pri stavbe tak nemá problém. Mne stavbár povedal že v projekte je okno trebárs vxš 150x120, tak montážny otvor spraví väčší. Napr pre montáž vravel treba aspon 2-3cm na každú stranu. Plus keď prirátaš styrodur 3 alebo 5 cm tak to by mal zvládnuť každý stavbár ktorý vie rátať do 10. A keď bude izolácia po celom montážnom otvore a nie len v drážke je to lepšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 Tehly som nie len kupil, ale uz je aj vymurovane... Takze v tom pripade, ked uz ich teda mam, tak asi radsej dat okna do tej drazky na styrodur, vsak? Nijako mi to nevadi, len ked dam na fasadu este 15 cm polystyrenu, rozmyslam, ze vonkajsie parapety budu dost siroke... Asi tam dame muskaty :P
Odpovedať
@mato176 ja by som dal okna zarovno s vonkajším ostením aj keby som mal ostenia už vymurované z tehál s vybratím ako ty. Aj toto je také šalamúnske riešenie od tehliarskeho priemyslu možno funkčné v dobách s požiadavkami na tepelný odpor s pred desiatich rokov alebo v stenách bez zateplenia. Pozri sa na ten detail a posúď ako bude ochladzovaný aj keby tam bola zateplená fasáda.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Ahoj. Dakujem za radu. Ale nerozumiem tomu, kde bue ochladzovany profil okna, ked bude po obvode ten styrodur v drazke?
Odpovedať
@mato176 nie profil okna ale murivo
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Prepac, zrejme tomu nerozumiem spravne. Ale moje uvahy su take, ze ked okenny ram bude v kontakte po celomo obvode so styrodurom, je to predsa lepsie, ako ked ho osadim zarovno s vonkajsim ostenim a kontakt bude priamo s tehlou. Mylim sa? Viem, ze potencionalny tepelny most by bol podla obrazka blizsie k interieru, ale zasa je eliminovany tym styrodurom v murive. Mozes mi to prosim este raz po lopate vysvetlit?
Odpovedať
@mato176 oslabena cast z teplotechnickeho hladiska je od konca zapusteneho styroduru po zaciatok fasady. Tam sa ti bude najviac ochladzovat murivo a kedze tehla nie je izolant, tak vedenim to ide az na interierovu stranu ostenia popod spominany styrodur. Nie ze by to bolo neakceptovatelne riesenie(na par vynimiek) ale preco to nespravit lepsie. Ak das okno zarovno so stenou, tento bod ti nevznika a ram okna navyse prekryje fasada.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav A ak tu cast od konca zapusteneho styroduru az po prednu cast fasady tiez zateplim napr. 3-5cm styrodurom (podla toho, kolo sa mi zmesti, aky siroky bude ram okna) po celom obvode? To sa pytam skor zo zvedavosti, aby som lepsie pochopil problematiku, nemam problem s tym, aby som si osadil okna na vonkajsiu hranu ostenia. Dakujem za rady.
Odpovedať
Podla toho obrazku predpokladam ze ani neuvazovali o zatepleni ich vyrobku pretoze okno maju na stred tehly. Oni su len vyrobcovia tehly a co by to bol za vyrobca keby este ako doplnok by ti musel odporucit zateplit fasadu. Radsej to daju takto aby to posobilo doverihodnejsie. Take ak ides zateplovat tak tam daj ten styrodur a okna vysun zarovno vonkajšej steny a potom to iba prekry fasadnym zateplovacim systémom.
Odpovedať
@mato176 aky tepelny odpor bude mať 3-5cm izolantu na ostení oproti 15cm zateplenia fasády - to je odpoveď na tvoju otázku, ale bude to lepšie ako nič a horšie ako okna zarovno s ostením. BTW: niektorí špičkoví výrobcovia zateplovacích systémov nedovoľujú použitie styroduru v kombinácii s inými izolantmi, kvôli jeho veľkej teplotnej roztiažnosti.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Diky za rady, spravim tak, ako hovorite. Vyplnim medzeru v murive a okna pojdu zarovno s vonkajsou stenou. Vdaka este raz.
Odpovedať
Len ten interierovy parapet uz neplanuj tak vysunut do miestnosti. Najlepsie nechat ho zarovno vnutornej steny, aby nebranil prudeniu vzduchu na okno. Ked okna idu zarovno vonkajsieho muru, potom z interieru budu osadene hlboko v mure a z dovodu slabsej/ziadnej cyrkulacie vzduchu okolo spodnej casti skiel, sa tam v zime moze tvorit vo vacsej miere kondenz, vyzrazana vodna para, na spodnom rame okien/skiel.
Odpovedať
Profilova fotka
@euro_ Tak to by som naozaj nerad. Zarosene okna su mojou nocnou morou. Bojujem kazdu zimu s tym v panelaku. Postavit novy dom a mat tam zarosene okna, to je to, coho sa bojim od zaciatku a dufam, ze nic take sa nestane. Viem, ze treba vetrat. Ale netusil som, ze by sa mohli rosit kvoli tomu, ze su zo strany interieru hlboko zapustene.. Vdaka za upozornenie.
Odpovedať
Profilova fotka
radia ti dobre veru zarovno muriva. Akurat vonkajsie parapety budes mat male a vnutorne velke.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo To je OK. Mne sa vnutorne velke pacia, len horsie bude, ak bude chciet manzelka dat na vonkajsie nejake muskaty :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Neviem ake je vyuzitie takychto tehal (asi len v pripade, ze sa neplanuje zateplovat)... Lebo ked mas okno v strede tehly a este 15 cm izolaciu, tak by si mal okno ako delovu strielnu na hrade... Proste ako sa pozerat z tunela... Urcite to dat na okraj muru. Na druhej strane je tiez extremne riesenie a teda umiestnit to priamo do tepelnej izolacie...
Odpovedať
Zaujíma ma pevnosť uchytenia rámu keď je tak ako na obrázku v úvode, všade okolo EPS. Montážne firmy tvrdia, že nemajú radi taký mäkký materiál okolo rámu, vraj sa zle kotví a rám sa môže časom pohnúť. Ďalej nie je vhodné ten systém Porothermu vylepšiť a urobiť kapsy pre EPS po obvode na vonkajšom okraji ostenia? Napr. v šírke 10cm a hrúbke 3cm? Prácne, ale užitočné.
Odpovedať
@mato176 ahoj, prosím ťa ako si to nakoniec vyriešil. Mám rovnakú dilemu. Resp. Rovnaký problém.
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus Ahoj. Nakoniec som kotvil okna zarovno s vonkajsou stenou muriva. Keby som to vedel dostatocne dopredu, tak tie speci tehly s vybranim ani nekupujem, ale co uz. Obkladat spalety okolo okna polystyrenom sa vraj vobec neodporuca, ak si este nedal, ani nedavaj.
Odpovedať
@mato176 Podobne, keby som vedel tak tie tehly určite neobjednam. Len ja blb, som dal projekt do porothermu a oni čo naratali to som objednal. A videli aj to zateplenie, ale samozrejme, že chcú predať to drahšie riešenie. Okná chcem osadit taktiež zarovno s vonkajškom. Ako teda pripraviť ostenie? Tie vybratia vyplniť styrodurom, či lepidlom. A okolo okna vôbec žiaden styrodur? Len nejakú sietku + lepidlo. Či ako?
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus No, ja nie som nejaky odbornik. Pisem len to, co som sa docital tu a potvrdil mi to aj clovek, co mi montoval okna. Oblozenie ostenia styrodurom sa neodporuca. Asi by som dal len to lepidlo, ako pises. A ako s vyplnou toho vybratia v speci tehlach? No ja tam mam styrodur a potom je to cele pretrete lepidlom. Ale ktovie, ci by nebolo aj lepsie vyplnit to cele lepidlom? To neviem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?