Oplatí sa investovať do okien ?

Ahojte, chcem sa spýtať či skôr vidieť vaše názory na tému či sa oplatí investovať do drahých plastových okien. Momentálne sme si boli dať vypracovať cenové ponuky vo viacerých firmách. Čo sa vlastne, ale chcem opýtať je to, že vo všetkých firmách majú viacej kategórií plastových okien (samozrejme všetci nám ponúkajú tie najdrahšie s odôvodnením, že sú najlepšie a majú naj tepelné vlastnosti atď). Staviame novostavbu rodinný dom a tak uvažujeme, či ísť do tých najlepších okien s vyššou cenou, alebo nám postačia "obyčajnejšie" okná (nie najhoršie, ale taký štandard). Uvediem príklad - sestra v novostavbe dávali štandardné okná, ktoré ich na celý dom vyšli cca 4000 € a sú s nimi spokojní pričom vyzerajú stále ako nové. Nám odporúčali okná, ktoré majú tepelný odpor 0,8 z neviem akých profilov, ale samozrejme aj s cenovkou vyššou približne o 30 %. Neviem sa rozhodnúť, ktorou cestou ísť lebo rozpočet nie je neobmedzený, ale zase na druhej strane ak nebudem musieť potom ďalších ja neviem 15 rokov investovať do okien tak by som radšej išiel za kvalitou ako cenovkou (ušetriť sa dá na inej položke). Ďakujem za odpovede ;-)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@bubu27 Zdá sa mi že dnešný minimálny tepelný odpor okien je 1 čiže z tých 0,8 sa zasa toľko dolu ísť nedá ( dúfam že to je celkový tepelný odpor čiže dokopy rám aj sklo nie iba jedného lebo tam sa môže hodnota ešte meniť ), čudujem sa že chcete investovať do kvality a vybrali ste si plastové okná nevravím že nevydržia tých 15 rokov ale kvality vyzerá a stojí ináč. Ak by som chcel kvalitu ja tak by som išiel ho hliníkových okien prípadne drevohliník a v porovnaní s takýmto materiálom mi prídu aj najlepšie plastové okná ako horko ťažko stredná trieda. Čiže ak b som mal poradiť z môjho pohľadu aj s tým napätým rozpočtom by som šiel do tých lepších okien.
Odpovedať
@bubu27 Ak to je do domu, tak určite si daj okná s trojsklom. Špekulovať môžeš nad tým, do akého rámu to trojsklo dáš. Keď si predstavíš okno, tak najväčšia plocha, kde môže teplo prestúpiť je okenná tabuľa. Preto tá by mala byť čo najkvalitnejšia. Tám tvorí iba 10-20 % plochy okna, preto prestupový koeficient rámu nie je najdôležitejší. Ak máš obmedzenejší rozpočet, môžeš siahnuť po ráme, ktorý nie je vlajkovou loďou danej firmy, ale použiť nejaký lacnejší, ale stále dobrý. Jedine v prípade, že by ti záležalo na tom, aby dom bol v kategórii pasívny alebo nízkoenergetický a potrebuješ mať čo najlepší energetický certifikát, vtedy by si mal k tomu prispôsobiť aj okná. V opačnom prípade ti postačí aj nejaký iný profil, do ktorého sa dá to trojsklo osadiť. Vyber si 3-4 firmy, daj si naceniť ich najlepšie profily a pre porovnanie nejaké, ktoré sú druhé v poradí. Ale ten údaj, že sestra má o 30% lacnejšie sa mi nepozdáva. Z mojej skúsesnoti, keď som porovnával ponuky, tak medzi najkvalitnejšími a obyčajnejšími bol rozdiel nejakých 400 EUR (pri cene tých lepších 7800 EUR - v cene boli parapety, montáž aj DPH). Porovnával som profily Salamander bluEvolution a Salamander 3D.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko Škoda, že sa tu dá len "lajkovať", pretože Tebe by som za Tvoju odpoveď rád dal velikánske mínusko, ale, žiaľ, nedá sa... ;-) Otázka bola, či viac alebo menej fajnový plast, lebo ide o peňáze. Ja som napr. dával plast a vôbec sa necítim, ako menejcenný. :-) @bubu27 ja som 2-3 roky dozadu riešil 2 stavby, ktoré teraz obývame. Rozposlal som žiadosti o cenové ponuky. Boli v rôznom rozpätí, ale ak som nejakej firme odpísal, že ďakujem, dostal som lepšiu ponuku, boli ochotní etapovite spúšťať až o 1 - 1,5 tisíc eur. Nakoniec mi dal najlepšiu ponuku slovaktual - cca o 2 tisíc lacnejšiu, než najdrahšia ponuka porovnateľných parametrov. Takže zadanie si dajte takéto: Žiadam Vás o vypracovanie ponuky na výplne stavebných otvorov v takých tepelnotechnických parametroch, aby vyhoveli súčasným normám, platným pre kolaudáciu objektu v roku 2017 / 2018. A potom už choďte vyslovene po cene. Či to bude profil Salamander, alebo Aluplast, alebo Rehau, alebo Gealan.... - to je už čert ako diabol. Ale sklá samozrejme trojité... ;-) Plastu sa netreba báť. ]-( A investovať treba s rozumom a podľa hrúbky peňaženky.
Odpovedať
@bubu27 súhlasím s @chrobak7 a @leonardom V každom prípade máš otázku moc všeobecnú ... Stavba je "celok" a tak sa musí aj brať ... Ušetrenie na "tepelnoizolačných" vlastnostiach okien sa inak prejaví niekomu, kto má štandardný "set-up" okien v 100 metrovom bungalove ktorý vykuruje plynovým kondenzačným kotlom a inak niekomu s 250 metrovým bungalovom s elektrickým podlahovým kúrením, kto má napríklad v obývačke jednu celú stenu zo "skla" ... Rovnako aj v takýchto prípadoch úplne inak vystrelí "navýšenie" o 30 percent :) Plastových okien a ich trvácnosti by som sa vôbec nebál ... Až na "vzhľad" okenného rámu sa na nich dá všetko pomerne "jednoducho" v prípade potreby opraviť alebo vymeniť ... Poznám už naozaj pomerne "staré" plastové okná a že by s nimi boli nejaké zásadné problémi, nemôžem povedať :) Tiež by som sa asi držal 3 skla a potom už podľa ponuky :)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom Tak pardon že som si dovolil napísať že existuje niečo lepšie ako to čo ste si vybrali vy s tými hliníkovými oknami som chcel reagovať hlavne na " ak nebudem musieť potom ďalších ja neviem 15 rokov investovať do okien tak by som radšej išiel za kvalitou ako cenovkou " preto som chcel vysvetliť že čo je skutočná kvalita lebo do takých okien by sa nemuselo investovať za celú dobu životnosti stavby nie len 15 rokov.
Odpovedať
@leonardom neviem čo zlé napísal martosko vo svojom príspevku?To že ty máš plast ešte neznamená že si nikto nedovolí povedať naň zlé slovo :-D To že plast je s týchto troch možností to najhoršie čo si môžeš dať na barák je proste fakt a netreba o tom diskutovať.
Odpovedať
@lubk0 @leonardom @chrobak7 Dakujem za odpovede. Trojsklo je samozrejmost, skôr som mal na mysli profily okien. Napr. vo firme Oknoplast, nám ponúkli produkt Winergetic Premium (najlepší produkt údajne čo ponúkajú) - majú profily VEKA. A teda moja otázka skôr znie oplatí sa mi zainvestovať napr. do tohto najlepšieho profilu, alebo stačí nejaký štandardnejší profil tiež od firmy VEKA resp. sú rozdiely v jednotlivých profiloch tak enormné ? Sú tie profily o toľko lepšie ? To isté aj v SLOVAKTUAL sme si dali vypracovať cenovú ponuku kde nám automaticky ponúkli a presviedčali nás o produkte PASIV CL - je ten rozdiel v kvalite resp. vlastnostiach profilu o tolko lepší ako napr. STANDARD CL ? Skôr som mal toto na mysli. Inak dom bude BUNGALOV cca 150 m2 užitková plocha a vykurovanie podlahové, kondenzačný plynový kotol. O hliníkových oknách by som uvazoval ak by nás nezvazoval rozpocet. Aj tak máme velke HST, ktoré bude drahé a tam sa pojde do hliníka cize rozmyslame skor ze ci sa da aspon nieco usetrit. A ak spomínam sestru- tak oni majú dom s priblizne rovnakymi parametrami 3 roky stary a profily maju HORIZONT - nejaký standardny produkt od nich urcite nie top produkt a sú spokojní. Preto mam taku dilemu ze ci sa tie investicie navyse prejavia nejako zasadne vo vlastnostiach okna a pouzivani okna. Dakujem
Odpovedať
@martosko Ja mám plastové okná od roku 2001 v byte a tiež som nemusel nič investovať. Plastové, hliníkové aj drevené okná - to všetko sú alternatívy. Ani jedno nie je najhoršie alebo najlepšie. Každý materiál ma svoje vlastnosti, klady aj negatíva. Prečo niekto musí silou mocou zatracovať ten - ktorý materiál? Ak by mal na hliníkové okná, tak by asi nehľadal cenový kompromis medzi plastovými.
Odpovedať
ja som zazil este ponuky kde slovaktual bol 80000sk a rehau 160000sk,takze som dlho nerozmyslal
Odpovedať
@bubu27 Rozdiely v cene medzi jednotlivými profilmi nie sú enormné. Pohybujú sa v rozpätí niekoľkých percent, maximálne 10% - 15%. Však si nechaj naceniť u toho Oknoplastu aj iný profil, napr. Platinum Energo a uvidíš, aký bude rozdiel. Verím, že to nebude viac, ako tých 10%. A možno ti bude stačiť aj ten profil.
Odpovedať
@ladislavm "To že plast je s týchto troch možností to najhoršie čo si môžeš dať na barák je proste fakt " to nie je fakt, to je tvoj názor. Prečo si myslíš, že plastové sú najhoršie?
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko Tak pardon, že som si dovolil vysloviť názor na Tvoj názor... :-) Ale beze srandy: je jasné, že hliník resp. drevohliník je kdesi inde kvalitou - lenže aj cenou...! Ak mi niekto povie, že sa chce cez 4 dediny voziť do roboty a chce investovať do toho 12 tisíc, nebudem mu vyprávať, že najlepšie je BMW... O tom som si dovolil (bez urážky) zapolemizovať. ;-) ___________________________________________________________________ A pod čiaru dodám, že aj ten Hyundai i20 za 11.999 € musí spĺňať všetky zákonom predpísané normy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@chrobak7 Tak prečo si potom zadávateľ témy dáva veľké presklenie robiť z hliníka a nie z plastu keď je to vraj jedno či hliník alebo plast. @leonardom ďakujem, ospravedlnenie sa príma :-D Ale nie fakt vážne, asi neviete čítať z porozumením lebo už vyššie som vysvetľoval že tými hliníkový oknami som reagoval na poslednú vetu o investovaní do kvality. Prirovnanie ako keby niekto napísal že chce radšej kvalitnejšie auto a vyberie si Hyundai i40 alebo najlepší ich sedan, tými hliníkovými oknami som chcel upozorniť na to že napríklad mercedes triedy E alebo nebodaj S je sa považuje za vyššiu kvalitu a myslím že som tam aj napísal že žiaľ tomu zodpovedá aj cena. PS to že niečo spĺňa predpísané normy ešte neznamená že to je kvalita ale to že spĺňa minimálne požiadavky.
Odpovedať
@martosko Netvrdím, že je to jedno. Veď to sú tie osobitosti jednotlivých materiálov. Ja mám HS portál 3,6 x 2,4 metra a tiež je hliníkový. Na niečo je vhodnejší plast, na niečo hliník, niekto uprednostňuje drevo, lebo má lepší pocit, ak je to prírodný materiál. Ale napísať á priori, že plast je nevhodný či najhorší mi príde také demagogické. Pritom som presvedčený, že väčšina okien osadených za posledných 20-25 rokov je vyrobená z plastu.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Asi sa môžeme dohodnúť a napísať to takto plast je vhodný len na niečo ale je lacnejší, hliník je vhodný na všetko ale je drahý, pre mňa je treto hliník lepší materiál ( keď do toho nezahŕňame cenu ) neviem aké nevýhody by ešte plastové okná mali mať aby si uznal že sú horšie. Čo sa týka montáže samozrejme že sa u nás montuje najviac plastových okien lebo to vychádza z ekonomickej situácie národa. Nehovor mi že keby si vyhral nejakú súťaž o okná na dom zdarma a mohol by sa rozhodnúť medzi plastom a hliníkom že by si si zobral plast.
Odpovedať
Niekto neuprednostňuje drevo len preto že je to prírodný materiál,ale aj pre to že má najmenší súčinitel dĺžkovej rozťažnosti 0,2mm na meter,v porovnaní s plastom 4mm na meter :-D.Mám plastové okná a poviem ti že to ako ten plast pracuje keď je vonku 30 stupňov je niečo strašné.Drevo ako stavebný materiál je niečo čo je rokmi preverené a nie je to len o pocite.Nehovoriac o tom že drevo je obnovitelny zdroj čo sa o plaste nedá povedať.
Odpovedať
@martosko len pre tú srandu, príklad z "praxe" :) Je firma, kde je drvivá väčšina vozidiel v skladbe Hyundai / Mercedes a neuveríš, čo sa reklamuje a dokonca servisuje viacej ... Takže tu napríklad táto globálna pravda moc neplatí ... Alebo pohľad z iného uhla ... Čo myslíš, ak zoberieš v potaz "globálne zaužívaný názor" = čo bude spolahlivejšie a viac bezproblémové, Toyota Avensis alebo Mercedes triedy E ? A čo myslíš, ktoré z tých 2 áut bude drahšie a ktoré lacnejšie ? Ak ostanem pri "metaforách" = myslíš, že ak sa niekto opýta na "autofóre" otázku, chcem si kúpiť Škoda Rapid a uvažujem či zobrať základný 1.2 TSI alebo priplatiť za kvalitnejší a ekonomický 1.6 TDI , tak sa pýta zle prípadne nelegitímne ? A ešte 3 poznámky 1. Na vhodnosť sa nedá "pozerať" aj z ekonomického hľadiska ? 2. Drahší / lepší materiál neznamená automaticky menej "problémov" v budúcnosti prípadne lepšiu kvalitu či vlastnosti ... Čo myslíš, čo bude lepšie, overená značka plastových okien s ich najlepším "modelom" alebo "noname" poľské hlinníkové okná ktoré stále vychádzajú drahšie ? Viem, že je to "príklad" troška pritiahnutý za vlasy, ale odporuje si s názorom, že "hlinník" je vždy lepší ... 3. Samozrejme, že každý z nás, ak by okná "neplatil" a vyhral nejakú súťaž, by si zobral hlinníkové okná, to je jasné ... Dokonca aj keby som zajtra vyhral v lote 10 mega a staval si dom, tak si ich tiež dám bez rozmýšlania ... Ale nežijeme v rozprávke, ale v realite a tu sa musí počítať aj s peniazmi :) A to, že nejaké "okno" vydrží celú životnosť stavby nie je pre mňa žial argument ... Pozri sa, ako ide "vývoj" dopredu a ako sa menia "štandardy" ... Myslíš, že ak stál niekto pred dajme tomu 40 rokmi pred rovnakou otázkou, ako tuto dotyčný a zvolil najdrahšie okná, aké boli v tedy na trhu, že dnes tie okná vyhovujú a je s nimi aj s hľadiska tepelnoizolačných vlastností spokojný ? @bubu27 Už sa tu moc polemizuje :) Ak chceš byť múdrejší, daj si vypracovať viacero ponúk už podľa presných parametrov a od každého si nechaj spracovať ponuku na ich "najlepší" profil a aj na ten bežný štandard ... Potom budeš vedieť "lepšie" porovnať, koľko si budeš musieť priplatiť a o koľko majú tie okná lepšie parametre ... Čo sa týka nejakých "mesačných" úspor na energiách, bude to pri tvojom rozmere bungalovu, pri kúrení plynom a pri fakte, že do toho "nerátaš" najväčšie okno v dome otázka "centov" a nie nejakej významnej, či možno "návratnej" sumy ... Čo sa týka nejakej "kvality" resp faktu, či bude do okien treba časom vrážať, tam asi rozdiel naozaj nebude žiadny ....
Odpovedať
@lubk0 Ja myslím, že tieto názory, ktoré tu odzneli mi pre ilustráciu celkom stačia. Je jasné, že ak by môj rozpočet bol neobmedzený tak by som zvolil asi ten hliník (na vysokej skole sme mali 20 rocne hlinikove okna, ktore vyzerali aj po 20 rokoch ako nove), ale žiaľ bohu sú isté finančné hranice do ktorých sa musíme vtesnať pri stavbe domu. Nechcel by som aby sa to tu zvrhlo na plast vs. hliník, lebo každý môže vyskakovať iba tak vysoko načo má. Ďakujem pekne za rady, tipy, nápady a hlavne MIER ;-) 8-)
Odpovedať
@bubu27 plastove okna neni len dobry plastovy profil, ale hlavne kvalitne trojsklo najlepsie vlepene, potom si treba vsimnut ake vam daju kovanie, ale na co mnohi vobec nepozeraju je kovove vystuhy v profile, hlavne hrubka vystuhy a protikorozna uprava, potom aspon tri tesnenia. A najdolezitejsia je montaz!!! Ja som tiez chcel najprv plastove, ale pochopil som pochopil som filozofiu slovenskych podnikatelov-treba dat vsetko najlacnejsie a vsetko z polska... Tak som si dal najdrahsie hlinikove a som spokojny.
Odpovedať
Otazka znela ci priplacat za drahe plastove alebo stacia obycajne, nik sa nepytal na drevene hlinikove kompozitne zlate.... Odpoved neoplati, resp otazka je aky je rozdiel v cene. AK par percent tak to srat ale ak mam platit 40- 50% a viac navyse,to uz nie.
Odpovedať
Otazka : Ked si zoberieme standardne okno z plastu (trojsklo) a dame mu index 100%. Aky index bude mat identicke okno z dreva a aky z hliniku (pripadne drevohliniku)?
Odpovedať
@jojosr podla mna Plast 100% Drevo 250% Hlinik 300% Drevohlinik 290%
Odpovedať
dost velke rozdiely...a este jedna otazka, ked chcem velku presklennu stenu a HS portal, tam asi plast nie je vhodny, ci?
Odpovedať
@jojosr Plast 100% Drevo 85% zle moze hnit, ked je nekvalitne spraveny povrch, nutne udrzba - neexistuje lak co vydzri 20 rokov Hlinik 110% - pevny, odolny lahky, ale tepelne vodiny viac ako plast - na iste konstrukcie je ale lespi Drevohlinik 100% - to iste ako drelo s tym ze z vonku mas na tom nalepeny plech - lespai odolnost voci poveternostnym vplymom :-p
Odpovedať
@jojosr v ziadnom pripade nedavaj na velku presklenu stenu plastovy hs
Odpovedať
@sysell diky, ale myslel som cenove indexove porovnanie, nie kvalitu.
Odpovedať
@originalx ups ... zaujimalo by ma, ako si dospel k tymto brutalnym cislam.
Odpovedať
@atak77 na cisla nepozeraj, to je len pre porovnanie. Nedospel, to je moj nazor. Eurookna su podla mna 2,5x lepsie ako plastove Hlinikove zas 3x lepsie ako plastove Drevohlinik je tiez vyborny, ale ma jednu malu chybicku. Stale je to len moj nazor. ☺
Odpovedať
Profilova fotka
@jojosr Ja by som to skôr urobil takto 100% by som dal hliníkovým oknám, nech si hovorí kto chce čo chce sú najlepšie a za každú nevýhodu 20% dolu čiže HLINÍK 100% PLAST 60% malá pevnosť ( nemožnosť použiť na veľké zasklenia ), tepelná rozťažnosť ( v zime nedoliehajú v lete sa ťažko zatvárajú, hlavne okná väčších formátov ) DREVO 80% nutná starostlivosť o povrchovú úpravu. A to som tam ešte nezapočítaval životnosť lebo hliníkové okná kým sa nezoderú tesnenia alebo nezoderieš pánty aj 50 a viac rokov u plastových by som si nebol istý čo s nimi bude za takých 25 rokov.
Odpovedať
@martosko to beriem, ale skus pridelit percenta podla ceny. Plast je 100%, o kolko % su ine drahsie?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?