Okno v komore?

Okno v komore? Áno/nie??? Ale aj dôvody prečo.
Odpovedať
1
2
Ano, kvoli svetlu a kvoli pripadnej moznosti vyvetrania. To okno s prekladom nebude ziadna velka polozka.
Odpovedať
Nejedná sa mi o peniaze, iba o dôvody.
Odpovedať
@kasmo nie. Nevidim ziaden dovod ho tam dat. Pri malom okne nebude dostatok svetla, svietit bude potrebne aj tak,
Odpovedať
Profilova fotka
@kasmo nie.... zbytočne. Málo svetla, cez leto treba doriešiť tienenie, komora má byť chladnejšia. Obmedzenie pri rozmiestnený regálov.
Odpovedať
Za mňa určite ano . Neide tak ani o to svetlo ale o vetranie .
Odpovedať
@dominik_boksansky V komore som mal otvor pre okno 70x70cm, cisto sklo ma teda tak max cca. 50x50cm a svetla je tam cez den dost, cez den tam netreba vobec svietit. A to je cisty sever. Take iste okno mam aj v technickej a tiez je to uplne bez problemov. @logo22 Komora je vacsinou umiestnena na "inak nevyuzitelnej" severnej strane, tam ziadne tienenie netreba. Navyse komora v dobre zaizolovanom dome bude rovnako tepla ako ine miestnosti, aj bez kurenia. Obmedzenie pre regaly beriem ako argument pri malych komorach (1-2m2). My mame takmer 7m2 komoru, tak tam sa zmestilo v pohode :-). Ale mat/nemat okno, to je uz na kazdom individualne. Pre nas bola miestnost bez okna (v byte sme mali taku komoru) taka kobka. Navyse manzelka rada pecie a pouziva komoru (hlavne teraz pred vianocami, ked pecie vela druhov a vsetko nema sancu zmestit do chladnicky) ako "chladiaren" polev na kolacoch, to by bez okna neslo.
Odpovedať
Profilova fotka
@kasmo budem mat komoru 1.7x2 okno nebude namiesto okna tam dam regal az po vrch. brat má komoru s oknom a nadava nan. kvoli tomu tam ma malo placu. asi tak :-)
Odpovedať
určite áno
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd pokiaľ máš 7m2 tak s oknom nebudes mat problém. :-) Ja mám 3,4m2 a okno nechcem. Racej si pohodovo rozmiestnim regále. Čo sa týka svetla.... ako často tam chodíš? Keď porovnáš cenu okná vz. elektriku pri svietenie??? Nejak som to drahej nemeral ako dlho tam je, ale určite nie moc :-D Skúsim na vnútorné steny a dvere komory dať aspoň 10cm izolacie a spraviť tam odsávanie. Dúfam že stiahnem teplotu :-N
Odpovedať
@logo22 Ked tam das odsavanie, odkial budes privadzat vzduch? Ja ju vacsinu roka vetram rekuperackou, a tych par dni, ked je tam hrba kolacov oknom. Ale v podstate tam cely rok nemusi byt chladno, ved naco aj? Potraviny, ktore maju rady chlad su v chladnicke a ostatnym je to jedno.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd sak nebudem mať na nej vzduchotesnej dvere ako na ponorke :-D :-D :-D Ti tam máš spravený aj prívod aj odťah na rekuperáciu? Alebo len malú lokálnu?
Odpovedať
áno,lebo napr.je otvorené alebo pootvorené a z vonku ide chlad, aj teraz mám tam šalát,ryby,tr.mlieko,zemiaky,koláče ,cibuľu , pivo, trošku to nahrádza chladničku,ako píšu vyššie bez okna pri zateplenom dome?!
Odpovedať
Článok sa načítava...
Urcite ano.Mielen kvoli vetraniu,ale aj kvoli tomu, ze okno sa da pootvorit a posluzi ako docasna chladnicka,napr.v case vianoc,ked chladnicka nepostacuje :-)
Odpovedať
Nasi maju spajzku cca 3m2 okno maju. Ja mam spajzku 1m2, regale do pol spajzky, a mam len dva vetracie otvory. Cirkulacia zabezpecena, teplota nizsia ako v kuchyni. Kazdopadne otvory su financne aj pracne menej narocnejsie.
Odpovedať
My v komore nemame okno, ale vyvrtali sme do ytongu dieru 12 cm priemer. Bez toho by to bola tmava zatuchnuta kobka. Teraz, ked je zima, dam tam zakusky a mam miesto v chladnicke. :-)
Odpovedať
Áno, lebo v zime cez neho prejde chlad ak ho otvoríme a máme istotu že sa nám nič nepokazí
Odpovedať
v zatepleném domě je v komoře stejná teplota jako ve zbytku domu a vyvětrá se když se do komory jde, tedy pokud se doma vaří, ani nespočítám kolikrát tam za den vlezu.
Odpovedať
@logo22 No ved ano, nebudes tam mat vzduchotesne dvere, takze tam budes nasavat teply interierovy vzduch, tym padom nechapem naco by si tam mal nejaku izolaciu na stenach? Navyse, ked budes vzduch odsavat, logicky ti musi niekde do domu vzduch prist. A bud pride netesnostami neriadene alebo budes vetrat rekuperaciou a potom to bude riadene. Jedine, ze by si urobil v komore dva otvory, jednym vyfukoval a druhym nasaval, lenze vtedy zase moze nastat problem s kondenzom. A je to take riesenie "na hulvata" :-). My mame centralnu rekuperaciu a aj komora je nou odvetravana. Ale ako som uz hovoril, aj tak tam budes mat potraviny, ktore nepotrebuju chlad.
Odpovedať
@danculd napríklad teraz cez vianoce tam mám kopec potravín, ktoré potrebujú chlad. Mám to ako druhú chladničku, dnes tam dám megahrniec s kapustnicou, ktorý by sa mi do chladničky nevliezol.Cez celé sviatky tam mám otvorené okno a je tam ako vonku.Ale veď každý nech si spraví, ako mu vyhovuje.
Odpovedať
Mali sme aj bez okna, na vetranie slúžili dva vetráky a teraz máme s oknom. Musíš mať hlavne vyriešené vetranie ak bude bez okna, ak nie je vetranie vyriešené tak potom okno. Inak je to jedno.
Odpovedať
Profilova fotka
@mateson celkom draha chladnicka, ktora vlete nechladi a v zime chladi aj dom, neviem neviem
Odpovedať
@kasmo Ja by som do špajze okno dal. Moji rodičia majú a v zime ho stačí trochu pootvoriť, je tam chlad. Bohužiaľ ja mám špajzu v strede domu, takže okno som nemohol dať. Tak som spravil taký experiment. Zo špajze ide odsávanie vzduchu a zároveň mám pod domom prívod z externej pivnice cez zemný register. Predpokladám, že ten vzduch sa cestou (je to asi 15 m potrubia 1 meter v zemi) ochladí a vychladí mi špajzu aspoň tak na 15 st. Ešte to nie je dokončené, uvidím, až to spustím, či to bude fungovať. Ak aj nie, stále to bude miestnosť bez vykurovania, takže by to mala byť najchladnejšia miestnosť v dome. Keby som mohol, tak tam okno dám. Ale musel som sa rozhodnúť, či dám okno na WC alebo špajzu. WC vyhralo. Navyše je to na južnú stranu, takže cez okno by sa špajza iba zbytočne "vykurovala".
Odpovedať
Svetlo v komore? Ak ano, tak jedine umele - nepotrebuje snad vacsina potravin prave tmu pri skladovani? A na vetranie dve rurky cez mur/vonkajsiu izolaciu von. Jedna hore, druha dole (samozrejme opatrene sietkou proti hmyzu). Za dolnou instalovany vetracik s regulaciou - tzn. spina len ked je vonku chladnejsie, ako si nastavim. Je potrebne mat dobre tesne dvere, aby chlad netahal do domu. V najvacsej zime natlacim do trubiek kus handry... Zhrnutie: Lacnejsie (ovela), krajsie (male okienko na fasade sa mi nepaci), lepsie pre skladovanie potravin. Este nejaky dovod, preco okno ano?
Odpovedať
@chrobak7 v strede domu najchladnejsie miesto? Drzim palce. Ale s tym sanim cez pivnicu by to mohlo byt OK, Pripadne tomu pomozes vetracikom. Hlavne vytesni dvere ;-)
Odpovedať
@jblaze dom nechladí a nejde na elektrinu takže je lacná ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mateson ked to mate tak urobene aby nechladila dom tak to je super draha zimna chladnicka :)
Odpovedať
@kejsix Dvere ešte len budem objednávať, ale budú to dvere s tepelnou izoláciou. Myslel som aj na fučanie cez prah - kúpil som magnetický prah. Síce nebol lacný (40 EUR), ale mal by dobre tesniť. Aj som bol zvedavý, čo je to za zázrak. A neviem, či som urobil dobre, alebo či to pomôže, ale 3 steny som vnútri obložil 2 cm styrodurom. Takže ak ten externý vzduch bude chladiť, tak to bude taká chladiaca miestnosť v dome.
Odpovedať
určite áno, hlavne kvôli vetraniu.
Odpovedať
ano
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 jo jo....Tak nejak to chcem aj ja :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?