Okna hlinik alebo drevohlinik?

Ake okna?pre a proti hlinik (schuco aws75si) alebo drevohlinik? Pri rozmeroch HST 6100x2200mm okna 2150x1450. Dakujem
Odpovedať
Ja som dal hlinikove okna DAKO DA-90 Thermo so skrytymi zavesmi,ramik skiel v ciernej farbe, zasklenie plnene plynom ,HST portal 75 lebo v 90 nevyrabaju, rozmer HST 4,9m x 2.3m, deleny na polovicu. Rozhodol som sa pre hlinik lebo je bezudrzbovy maximalne vymena tesneni, alebo rozbiteho okna :-) :-) Vraj o drevene okna sa treba starat neviem co je na tom pravdy???? Najlepsie by bolo si to overit u niekoho kto ma drevene okna a zaroven porovnat s niekym kto ma hlinikove. A spytat sa rovno na vyhody a nevyhody.
Odpovedať
Profilova fotka
@kasmo tiež som mala dilemu, dala som drevohlinik, skús CP popýtať firmu Drevar.sk, cenovo vyšli ako hlinikove. Drevo sa zvnutra vobec nerosi, zatiaľ žiadna údržba...
Odpovedať
@bambula626 o cenu mi ani tak nejde ponuka je relativne rovnaka na hlinik aj drevohlinik. Len teraz je otazka co si vybrat?
Odpovedať
@kasmo Jednoznacne hlinikove okna. Drevo sice ma nieco do seba, no nie je bezudrzbove a je treba sa on starat.
Odpovedať
jednoznačne do rodinneho domu su lepšie drevohlinikove, všetky vlastnosti ma lepšie ako hlinikove. drevo v interieri nepotrebuje žiadnu udržbu, nemylit si to s vonkajšou exterierovou stranou ktora u drevenych občas potrebuje udržbu.
Odpovedať
za mňa drevohliník - máme od Mintala...CP na samotné hliníkové boli cca na tom istom, ako drevohliník, takže nie je o čom.
Odpovedať
Drevohlinik do rodinneho domu. Sice raz za cas treba drevo osetrit, mozno raz za rok, mozno ani to nie... ale stoji to za ten pocit. Plus hlinik dobre vedie, tak teplo ako aj zimu...
Odpovedať
Profilova fotka
@kasmo zvnutra nie je potrebné ošetrovať, zvonku je to bezudrzbove, fakt ten hlinik nema take tepelnoizolačné vlastnosti ako drevohlinik. V Rakúsku nedostane taký dom vraj certifikát pasívneho domu, aspon co ja som sa dozvedela... a vyzerá to super drevohlinik, nepôsobí tak chladne. Pripájam foto
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Tiez som rozmyslal nad drevohlinikom, ale drevo pod tym hlinikom neni vobec osetrene a ked sa tam dostane vlhkost tak po rokoch je po dreve. Hlinik taketo starosti nema.
Odpovedať
No uvazujem nam drevohlinikom zaujimava ponuka je od hobliny co sa tyka ceny je rovnaka ako hlinik od schuca nad 20 000€. Hlinik je jednoznacne bezudrzbovy a drevo je drevo. Otazne je presne co to drevo spravi pod tym hlinikovym oplastenim.
Odpovedať
@kasmo tak to musela ist hoblina dobre dole s cenami, lebo pred 4 rokmi nam identicke okna nacenila v drevohliniku na 35t€, nakoniec sme kupili hlinikove za 22t€.
Odpovedať
Článok sa načítava...
No ale porovnavam to s hlinikom schuco. Slovaktual bol lacnejsi a aliplast o polovicu.
Odpovedať
Profilova fotka
@kasmo drevohlinik, kvoli estetike, ramy su paropriepustne, starat sa o nich netreba z vonku je kryte a odvetrane
Odpovedať
Ano ale co to spravi ked ten silikon povoli a dostane sa tam voda? Myslis ze ten silikon vydrzi 15, 20 rokov?
Odpovedať
Profilova fotka
@kasmo mna sa pytas? aky silikoon ,, tesnenie medzi hlinikom a drevom? nic sa nestane voda odtecie,,
Odpovedať
@jblaze drevohlinik ramy su paropriepustne?? To asi tazko, tam je tolko lepidla a impregnacii, ze paropriepustnost je iba mokrym snom predajcov.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser ano su paropriepustne, ale nie ze by to bola nejaka podstatna vec ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@kasmo Ak si chceš vyberať na základe pocitu tak to ti neporadí nikto, na to si sám ak si chceš vybrať na základe faktov tak určite hliník, aj keď asi by som sa poobzeral po profile cca 90 namiesto tých 75 ak tam nieje významný cenový rozdiel. @jblaze Neviem aké drevené okná si myslel ale tie bežne vyrábané z lepených evrohranolov, lakované a zo všetkými tesneniamy ako majú byť nie sú paropriepustné.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko okna sa lakuju ak su urcne do vlhkych priestorov,, a myslim ze ester stresne sa lakuju, standardne nie, takze su paropriepustne ;)
Odpovedať
ja som si vybrala drevohlinik ... a nelutujem :) .. maximalne spokojna aj s montazou. A okna su kraaasne
Odpovedať
@martosko na veľké rámy síce hliník, lebo je pevnejší, no samotný hliník dobre vedie teplo či chlad, preto sa k nemu pridáva drevo ,alebo plast
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu skor naopak nie? k plastu alebo drevu sa pridava hlinik kvoli ochrane,, okno sa berie podla toho co tvori nosnu cast nie izolacnu
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze Neviem o akých oknách hovorýš ty keď dokonca v štandardne nie sú ani farbené a dokonca sú paropriepustné, chcel by som vidieť tie ich vlastnosti keď ti tie prechádzajúce vodné pary v zime v tom ráme zamrznú, štandardné eurookná paropriepustné niesu. @duzu skús si pozrieť konštrukciu a vlastnosti nejakého moderného hliníkového okna a uvidíš že vedenie tepla cez hliníkové okno je vyriešené už dávno
Odpovedať
@martosko no neviem ako to vyriešiš 100% vždy je tam rozdiel , pozri napr. tu : Podľa materiálovej bázy rámovej konštrukcie sa súčiniteľ prechodu tepla pohybuje v rozsahu Uf = 1,6 až 2,0 W/(m2.K) pri bežných jednoduchých drevených rámových konštrukciách. Pri trojkomorových plastových rámových konštrukciách sa dosahuje Uf = 1,6 až 1,7 W/(m2.K), nižšie hodnoty sa dosahujú pri štvorkomorových, pätkomorových a šesťkomorových systémoch Uf = 1,3 až 1,5 W/(m2.K). Kovové rámové profily majú Uf = 1,9 až 4,5 W/(m2.K) v závislosti od šírky prerušenia tepelného mostu. Tepelnoizolačná schopnosť bežných rámových konštrukcií je nižšia v porovnaní s izolačnými nízkoemisnými zaskleniami alebo nepriesvitnými konštrukciami stien. Pritom rámové konštrukcie predstavujú 20 až 30 % plochy otvorových konštrukcií. Najviac plochy z otvorovej konštrukcie zaberajú plastové rámové konštrukcie. Používajú sa preto aj účinné tepelnoizolačné vložky v drevených lepených rámoch, účinný tepelný izolant v komorách plastových rámov, čím sa dosahujú ešte nižšie hodnoty súčiniteľa prechodu tepla.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Neviem z akej starej literatúri máte tieto informácie, dal som si do googlu vyhľadať hliníkové okná, toto je prvá stránka čo mi našlo profil hrubý 75 mm má Uf = 1 a to sú ešte stále tie lacnejšie profily, taký najlepší profil o hrúbke 112 mm má Uf = 0,8. Čiže aj tie lacnejšie v kombinácii s trojsklom v pohode spĺňajú štandard pre pasívne domy. https://www.ekoprofil.sk/hlinikove-ok...
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko o takych oknach sa bavime dufam https://www.mintal.sk/en/kategoria-21... s tou vodnou parou si si to uz rozmyslel? :)
Odpovedať
@kasmo ak chces kvalitne drevohlinikove okna urcite makrowin neprehlupis, su topka a nemusis riesit uz nic
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze a čo potom tento vzorkovník keď sa drevohliníkové okná nelakujú z vnútra http://www.hege-okna.sk/sk/ponuka/dre.... Pozrel som si aj ten tvoj odkaz, mohol si rovno povedať že informáciu o paropriepustnosti máš z reklamných informácií od výrobcu, to nieje moc relevantná informácia. Chcel by som vidieť ako by fungovala tá paropriepustnosť pri drevohliníkových oknách s dodatočnou tepelnou izoláciou pod hliníkovou vrstvou to by sa tie vodné pary ukladali rovno v nej to má byť výhoda.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko dokas som dal ilustrcny lebo som mal pocit ze nevies co su to moderne drevohlinikove okna,, a vidim ze ti nic nehovoria ani zaklady fyziky, v tom vzorkovniku som nasiel porovity lak a aero dyhu, na ostantne nemam cas ,, para v konstrukcii urcite nezamrzneto keby si otvoril okno v -20 tak by ti snezilo v obyvacke
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?