Nečakané rosenie okien z vnútra

Poradte mi prosím, lebo už som zúfalá. Bývame v novostavbe bungalow už 6.rok, doteraz bolo všetko fajn, ale tento rok nám začali okná rosiť - ale naozaj brutálne. Každý deň sú ráno úplne mokré, niekedy aj stena je trochu mokrá okolo nich. Samozrejme v dome objavili už aj prvé plesne. Nič sa nemenilo u nás, neviem čo sa stalo, možno len to, že za minulé roky sme sem-tam používali krb, ale nie na dennej báze, skôr podľa nálady. A druhá zmena - už sme v dome štyria a nie traja :-) Samozrejme nie v celom dome, skôr v spálni, obývačke, a kuchyni, čo nedáva logiku, lebo v obývačku ani nepoužívame, sme hlavne v detskej izbe celý deň, a tá je v pohode. Na nete je naozaj veľa teórií, niekto píše, že mikrovetračky sú dobré, druhý že nie. Ja v izbách pravidelne denne vetrám, teplotu udržiavam cez noc nad 19 C, cez deň nad 21C, žalúzie vyťahujem a stále to nepomáha. Rozmýšľam či by sa neoplatilo investovať do odvlhčovača, tie sú že vraj dobré, ale dosť drahé 120-300E. Odkedy je vonku chladnejšie, toto ma čaká každé ráno: http://s24.postimg.org/d89qwmykl/IMG_...
Odpovedať
1
2
@andrea8019 zima a vlhcina, v noci nadychate, neviem ale preco to nebolo doteraz... ale je to ozaj extrem, ak mas cez noc zaluzie hore tak to je ozaj masaker. Pozri cez noc kolko je naozaj v izbe aby nebolo miesto tych 19 skor dakych 16
Odpovedať
Profilova fotka
no problem mnohych novostavieb..
Odpovedať
Profilova fotka
ziadne mikrovetranie, to doporucuje len ten co vie prd o vetrani. Rano na 5 min dokoran vyvatrat, po prichode z prace 5 min dokoran vyvetrat a vecer po vykupani 5 min dokoran vyvetrat. Medzitym sa samozrejme ocakava ze budete kurit aspon na 21 stupnov.... Ak bude problem tak stavbari nieco posrali a uz to asi nebude lahke odstranit.
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, i my jsme měli problém se zarosenými okny. Větrání pomohlo jen trochu a každé ráno kaluže vody na parapetech. Pak mě napadlo začít pravidelně při vaření (vařím každý den) používat digestoř a pomohlo to. Vlhkost klesla na 50-60%, okna se už skoro nerosí a když, tak jen minimálně :-).
Odpovedať
@andrea8019 podlahovka? Lebo radiatory sa davali pod okno prave na zabranenie kondenzu. Viac sa kupete, susite pradlo. Ale pri dietati je 19 malo. Kurit aspon na 23.
Odpovedať
@andrea8019 kde sušíš prádlo a ? je % v dome vlhkosť?
Odpovedať
mame presne ten isty problem uz druhy rok, minuly rok sme pravidelne pouzivali aj odvlhcovac, ale velmi nepomohol, aj ked bol zapnuty naozaj v kuse, ked sme boli doma... byt nikdy nepretapame len aby nebol velky rozdiel medzi teplotami vonku a vo vnutri, ale zase nemozme ani prestat uplne kurit, nic nepomaha...
Odpovedať
@andrea8019 Ahoj, mate v kuchyni plynovy sporak? Ak ano, ta zvysena vlhkost v dome moze byt dosledkom aj castejsieho varenia na plyne. Totizto 1lit.(dm3) plynu horenim vyprodukuje do ovzdusia az 5lit.(dm3) vodnych vypar... a to nepisem o inych cinnostiach ktore tu uz boli spomenute: pranie, susenie pradla atd. Takze najprv investovat 15 - 20€ do vlhkomeru a regulovat vlhkost vzduchu vetranim a odsavanim digestorom na 45 -55% a ak toto nepomoze, potom zainvestovat do poriadneho odvlhcovaca vzduchu :-S.
Odpovedať
@euro_ alebo lacnej klimy Dnes je pre kazdeho najdolezitejsie zamedzit prudeniu tepleho vzduchu kurenim v podlahovke. Pritom radiatory boli pod oknami presne na toto. V minulosti boli okna priepustne a kurilo sa na vysoku teplotu. Teply vzduch omyval sklo, aby sa nerosilo tak, ako v aute. Aj teraz je to zakladny problem stresnych okien. Ak je iba podlahovka, treba vyuzivat teplovzdusne kurenie: kachle, klima, ohrievac. Alebo kurit na 25.
Odpovedať
@peto99 je kopa domov čo má len podlahovku , vzduch neprúdi a predsa sa okná nerosia, mnohý majú len radiátor a okná sa rosia. rosenie je zapríčinené zvýšenou vlhkosťou, nižšou teplotou vzduchu v miestnosti a studenými sklami -po 6 r. asi unikol plyn, ak je len dvojsklo , pri trojskle zarosené celé okno-to musí byť vlhkosť ako v práčovni
Odpovedať
@peto99 :-D :-D Radiatori sa davali pod okna kvoli prudeniu.Vies fyzika..... Skor to vyzera na vysoku vlhkost a stiahnute zaluzie
Odpovedať
Ďakujem pekne za odpovede :-) @peto99 - máme radiátory, ale nám je už pri 21 veľmi teplo, ale možno skúsime tých 22stupňov non-stop. @marta2610 - teraz v zime jedine vo vnútri. Sušičku máme už dlhšiu dobu na pláne, len sú dosť drahé + majú vysokú spotrebu elektrickej energie, nevieme či by sa oplatilo do toho investovať. @euro_ - áno, plynový sporák, varím cca každý druhý deň, digestor pravidelne používam. Na vlhkomera som ani nemyslela, skvelý a lacný nápad. Takže skúsime rýchlo vlhkomer, a podľa výsledkov budeme postupovať ďalej. Zatiaľ skúsime silnejšie kúriť + hlavne ráno lepšie vyvetrať. Ak bude problém s vlhkosťou, tak skúsime odvlhčovača, a časom možno nejakú sušičku :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@andrea8019 ja mám vlhkomer v každej miestnosti aj v kúpeľke. :-)
Odpovedať
@mcdog @duzu okna som este zarosene nemal. Ano, radiator pod veluxom byva standard, aj beznym oknam by to prospelo, ked sa rosia. Netvrdim, ze ma kazdy problem s oknami pri podlahovke, pricina moze byt ina.
Odpovedať
@marta2610 môžeš mi prosím napísať, ktorý model máš? Na heureke toto je najpredávanejší model, možno preto lebo je najlacnejší: http://terarijne-teplomery-a-vlhkomer... mne sa páčia skôr digitálne, a diskrétnejšie, napr: http://terarijne-teplomery-a-vlhkomer...
Odpovedať
@marta2610 s tymi susickami sa mylis. To co susenim zvlhne,tak musis vyvetrat a tym vetras aj teplo,ktore musis doplnit a to nieco stoji+vsetko okolo toho-mokre okna,plesne,chorobi a klamny pocit tepla pri 21 stupnoch. Napr http://www.hej.sk/susicka-pradla-gore... @andrea8019 a vlhkomer hocaky
Odpovedať
@andrea8019 my máme také čo postavíme na niečo,s tou prísavkou by som nekupovala mne to skoro vždy spadne,kuk v okay,datart,nay,to prvé za mňa nie,ono to stojí od cca 5 e a vyššie,mne tam ešte ukazuje aktuálny čas.
Odpovedať
@mcdog ???????omyl :-)
Odpovedať
@andrea8019 digitalny bez prisavky.
Odpovedať
@marta2610 ano:) Malo byt pre @andrea8019
Odpovedať
Ja som si nainstaloval aplikaciu Hygrometer na smartfone a funguje presne.Samsung s4
Odpovedať
@andrea8019 dnešné sušičky s tepelným čerpadlom sú už v spotrebe niekde inde. Vobec sa toho nemusíš obávať.
Odpovedať
@mcdog - Ďakujem pekne za link. Teraz som pozerala napr. túto sušičku, a tie dnešné už majú úplne inú spotrebu: https://www.andreashop.sk/candy-gch-9... Je len A+, ale mohol by si mi poradiť, či to dobre rátam, lebo finálna suma je dosť smiešna :-) Píšu "Spotreba el. energie: 2,66 kWh/ cyklus", povedzme že v zime ju budem potrebovať mesačne cca 12x, čo je 31,92kWh x 0,119233€=3,8€. Máme od ZSE DomovKlasik DD2. Správne som to vyrátala? Lebo to by nebolo vôbec veľa :-)
Odpovedať
@andrea8019 No spravne...lenze tych 2,66kWh je pri dakom normovanom suseni.Takze realne moze byt viac aleebo menej. Napr pri tej Gorenje by si to mala 1.63 kWhx12 co je 19,56kWh x 0,119233€ a to mas 2,332€...lepsie nie?
Odpovedať
Ano, ale co som pozerala, tak A++ sucicky su vacsinou o 100€ drahsie ako A+. Cenovy rozdiel pri spotrebe je 1,5€/mesiac, podla mna by som susicku nepouzivala cez jar/leto, typujem 6mesiacov, co by znamenalo cenovy rozdiel 9€ rocne. Takze aby sa oplatilo do A++ investovat, mali by tie susicky vydrzat min.11rokov, ale v dnesnej dobe sme radi ak vydrzia 5 :-) @mcdog
Odpovedať
@andrea8019 ...mudro pises...
Odpovedať
@rasto7764 - a ešte pridaj - tak ako každá žena, mudrovať vieš, ale rozhodnúť už nie :-D Vlhkomery objednané, a sušičku ešte uvidíme. Možno Ježiško nám niečo vybaví na poslednú chvíľu pod stromček :-)
Odpovedať
@andrea8019 No u nas zo zimneho susenia vzniklo kazde pranie aj susenie v susicke-365 dni v roku.
Odpovedať
dá sa odpovedať na otázku či by bol problém s rosením okien keby bola v dome rekuperácia?a prosím o vysvetlenie rozdielu medzi klimatizáciou a rekuperáciou? ináč ,že vraj sa máme pripraviť na teplo v r.2016,r.2015 bol vraj slabý odvar.
Odpovedať
@marta2610 problém s rosením okien je preto ,že je vysoká vlhkosť vzduchu a studené okná,takže znížiť RV vetraním ,alebo riadením vetraním bez straty tepla-rekuperácia. klimatizácia slúži na udržovanie správnej teploty i RV vzduchu, čiže môže chladiť,kúriť, zavlhčovať, odvlhčovať.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?