Môže byť váha izolačného dvojskla prekážkou pri renovácii dreveného okna?

Ahojte, chcem si radšej zrenovovať pôvodné drevené okná než osádzať plasťáky. Nebude to drahšie, ale za to to bude krajšie. :-) A v rámci toho aj vymeniť vonkajšie sklo za izolačné dvojsklo. Drevo ja zdravé, mechanicky sú v poriadku, bol som aj pýtať sklenára či by to spravil. Povedal že v zásade áno, len tie dvojsklá sú omnoho ťažšie ako obyčajné sklo a to by mohol byť problém. Na webe som našiel že hmotnosť izolačného dvojskla je 20kg/m2, čo mi vychádza na cca 13kg na jedno okno. To bolo ale 26mm okno (6+14+6), ale sklenár mi spomínal, že sú aj 14mm, ich hmotnosť som ale nikde nenašiel (a zabudol som sa spýtať). Robili ste to už niekto, máte s tým nejaké skúsenosti?
Odpovedať
Profilova fotka
@petiar hmotnosť je rovnaká, len medzera je menšia. Mám skúsenosti len s oknami 90 x 150, upravil so drážku, počítam s tým, že okno sa má používať ako vyklápacie, otvára sa len pri umývaní.
Odpovedať
@jan45 Hmotnosť rovnaká asi nebude, pretože 14mm sa dá spraviť aj ako 3+8+3, takže teoreticky by tieto mali byť o polovicu ľahšie (hrúbka skiel 3mm oproti 6mm). Moje sú 50*130 a sú otváracie, nie len vyklápacie.
Odpovedať
@petiar Hmotnosť skla si ľahko vypočítaš.Pre akúkoľvek skladbu izolačného zasklenia (alebo aj jednoduchého zasklenia) si len zrátať koľko mm skla sa nachádza v m2: 1m2 skla hrúbky 1mm váži 2,5kg. To znamená, že ak máš v skladbe 2x6mm hr.skla, tak m2 váži: 2x6mm x 2,5kg/m2/1mm=30kg/m2. Hmotnosť dištančných rámikov sa zanedbáva.
Odpovedať
Profilova fotka
na čo by asi bolo pri rozmer 90x150 6-stka sklo?
Odpovedať
Budes musiet upravit drazky alebo listy, nezabudni presilikonovat. Na sklach by malo byt napisane ktora strana je vonkajsia. Prip.okolo tabule skla by malo byt nalepene tesnenie aby to tesnilo. Venujem sa renovacii eurookien. Keby nieco daj otazky do spravy
Odpovedať
@jan45 Žiadna 6-stka sklo, ešte raz: Momentálne je tam jedlo sklo hrúbky 3mm. Keď dám dvojsklo, bude hmotnosť dvojnásobná (lebo 3+8+3 = 6mm).
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch

Odpoveď na príspevok od petiar:

@jan45 Žiadna 6-stka sklo, ešte raz: Momentálne j…
@petiar po dlhom čase síce, ale skúsim...ako ste to nakoniec spravil prosím? Riešim čosi podobné...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petiar:

Ahojte, chcem si radšej zrenovovať pôvodné dre…
@petiar váha záleží i od jevo veľkosti hlavne na šírku , vtedy výborné kovanie ináč bude okno ,padať, ak máš stolárske vybavenie a more času oplatí sa , sú rámy už nové lisované drevo alebo staršie rezané drevo? to časom na slnku krúti. aj ked bude dvojsklo druhé len vložené bude mať horšiu izoláciu nebude tam vákum alebo in. plyn, skús to dať na obe okná, akurát bude menej prechádzať svetlo a teplo od slnka
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od shroncek:

@petiar po dlhom čase síce, ale skúsim...ako ste …
@shroncek Nakonec som vymenil za plastové a asi som dobre spravil. Toľko času, čo by to zhltlo, som nemal a výsledok by bol neistý.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?