Montovanie plastových okien

Profilova fotka
Máme hotové plastové okná - trojsklo a máme dilemu ako ich montovať, či klasický ako sa osádzali do peny , alebo na pásky, čo je teraz novinka Neviete nám poradiť čo je lepšie? ďakujem ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
My ideme davat na pasky na dome :-)
Odpovedať
Profilova fotka
komprimované pásky ;-) popripade paro pr a paro nepr.pásky.Ako ale sa cudujem ze ste si to nedali namontovat firmou co okna robila,nakolko ked vznikne niejaky problem,prve co sa budu chranit ze oni to nemontovali.Bežna cena mnontáže okna na penu je 7,20e za bm. -k paro páskam ratajte k tomu na bm 2,20e -montáž na komprimovane pásky na bm 12,50e !!!neviem ci je to spravne miesto na šetrenie penazi!!!
Odpovedať
Montujem okna od roku 2000 a pracoval som aj vo vyrobe okien ako veduci.. Montaz je velmi dolezita. ja osadzam okna zapenim a aj paro pasky dam exterier aj interier...Pasky nemontujem iba na cinziakoch.
Odpovedať
Profilova fotka
Koľko eur ušetria tie zázračné pásky za jeden rok na jedno okno?A aké výnimočné vlastnosti majú oproti polyuretánovej pene? :-)
Odpovedať
Mam uz hotovu hrubu stavbu, vratane okien, sme cca 2 mesiace pred nastahovanim. Pasky sme na okna nedavali. Z interieru su samozrejme parapety aj omietky hotove. Bola by hlupost pocas zateplenia fasady dat aspon exterierove pasky na okna?
Odpovedať
Parozabranne pasky sluzia na to aby neprepustali vlhkost okolo okien a chrania polyuret.penu.. ;-)
Odpovedať
@mesarosanton je to o inom. @damijanka veľa záleží na detaile osadenia okna, existujú riešenia kde sa zaobídeš bez pásky, ale tvoj prípad to predpokladám nebude, radšej ich daj. @brandy12 dôležitejšia je tá interierova, lebo zabráni pare aby vstúpila do konštrukcie.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav do akej konštrukcie ?plast je nasiakavý? o čom inom ?
Odpovedať
Profilova fotka
@scot05 Vy to asi budete vedieť! Koľko percent má nasiakavosť pena? o koľko percent s zníži nasiakavosť peny použitím pásky? :-N
Odpovedať
Profilova fotka
@scot05 Pred čím chránia polyuretánovú penu ako? videli ste už exteriérovú pásku po jednom lete na okne ? Akú životnosť majú pásky aká je na ne záruka?
Odpovedať
@mesarosanton je to o ochrane ostenia a styku okna s konštrukciou (omietka, murivo, izolant - pur pena) pred jeho degradáciou vlyvom prenikania vlhkosti (pary) a infiltrácie studeného vzduchu. Samotné pásky toho veľa neušetria (je to zlomok v pomere k celku na únikoch ak to nie sú pasívne stavby), ale určite predlžia životnosť konštrukcie a predídu vznikom defektov. A nevideli lebo sú pod omietkou :-) mám ich už možno aj vyše 8 rokov a kúsok rolky sa mi povaľuje v kôlni a keď neberiem v úvahu ten prach ktorý ju pokrýva tak vyzerá bez zmeny.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav minulý týždeň som vyhadzoval plastové okno ktoré bolo osadené 15 rokov pena vyzerala ako keby bola nastriekaná včera.Na jeseň som robil fasádu kde boli pásky na oknách rok na slnku trhali sa ,ako toaletný papier. Stále mi nikto neodpovedal na moje otázky .Koľko ušetrím použitím nie zrovna lacných pásiek .U jedného domu to v priemere robí od 500-700€. :-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mesarosanton koľko ušetríš som Ti napísal :-) ono je to v praxi tak, že keď niečo spravíš (nejakú konštrukciu) môže na ňu vplývať obrovské množstvo faktorov, na jednej stavbe sa tie vplyvy nevyskytnú vôbec a na inej sa budú vyskytovať permanentne počas celého životného cyklu. Ako Ty (alebo niekto kto to má navrhnúť) dokážete povedať čo sa s tou konštrukciou bude diať počas 30-tich rokov? V praxi to funguje tak, že sa odhaľujú poruchy a na ne sa navrhujú riešenia. Jadnou z objavovaných porúch bola degradácia styku okna a ostenia. Vymyslelo sa takéto riešenie a či ho treba použiť úplne všade, alebo len na exponovaných miestach (kto ich zodpovedne určí?) je už druhá vec. Preto som vyššie uviedol, že sa to dá aj bez pások. A to že sa pásky trhali ako toaletný papier ešte nemusí nevyhnutne znamenať, že neplnili funkciu, lebo ich štruktúra mohla byť neporušená až do momentu mechanického namáhania, ale to je len hypotéza.
Odpovedať
Pripájam sa k debate. mesarosanton ma podobný postoj ako ja. Napriek zástancom si myslím,že ide viac o marketingový ťah ako pomoc zákazníkom. Bežná vlhkosť purpene nijako neuškodí. Aby do ostenia nezatekalo zvonka stačí spraviť riadne omietku a pri použití APU líšt si neviem predstaviť nejaké ohromujúce zatekanie! Takže ak sa do ostenia dostane bežná vlhkosť z interiéru ako vošla tak vyjde. :-) Chcete si byť istejší? Použite nízkoexpanznú penu a neorezávajte ju,ale tú čo vyjde pekne zatlačte bez poškodenia prstom. Neporušená efektívne zníži možnosť nasiaknutia. Nestačí? Po zaschnutí zober silikón a prstíkom pekne zatri penu z vnútra-celú škáru od steny až pár mm cez rám. Rýchlosť oveľa vyššia ako pri páskach,cenu zlomková,efektivita obdobná!! Howgh!
Odpovedať
Profilova fotka
Pasky plnia pri utesneni pripojovacej skary 3 veci. Prva je regulacia vlhkosti v pripojovacej skare, druha je vzduchotesnost ( z pohladu NED a EPD domov najklucovejsia a tretia je v dôsledku lepsieho utesnenia skary vyssia zvukova nepriezvucnost- najmenej dôlezita... Treba povedat, ze exterierove pasky nie su stavane na UV dodolnost- su odolne voci pôsobeniu UV ziarenia po dobu 3-4 mesiace... Nemaju byt vystavene UV ziareniu, ale zabudovane do konstrukcie...Tiez tu odznelo, ze PUR pena bolo po "X" rokoch pri rozoberani stareho okna, cerstva, akoby nastriekana vcera : to je dobre, nikto nikde nespochybnuje, ze pena degraduje, ak je zabudovana v konstrukcii...Pasky regulaciou vlhkosti v skare zabezpecuju znizenie vlhkosti v kritickom bode pripojovacej skary a tym padom udrziava vodivost ( alebo ak niekto chce tepelny odpor ) PUR peny na optimalnej urovni. Vplyvom zvysenej vlhkosti izolacie totiz dochadza k rapidnemu stratu schopnosti izolovat - inak povedane : vodivost izolacie extremne narasta, alebo este inak povedane : odpor vyrazne klesa... pre tepelnotechnicke vlastnosti konstrukcie je lepsie pouzivat velicinu tepelnej vodivosti, ako odporu... Kedze je konstrukcia pri detaile pripojenia okien vyrazne oslabena ( hlbka ramov cca 80mm ) je samozrejme prioritnou vecou mat co najlepsie vyuzitie vlastnosti PUR peny, pokial ide o tepelnotechnicke parametre izolacie pri standardnej vlhkosti...Pokial ide o vzduchotesnost, ta ma velky vyznam pri vystavbe najmä EPD, kde sa samozrejme instaluje riadene vetranie... Neda sa presne vycislit usetrenie nakladov pri pouziti pasok... na druhej strane treba povedat, ze kalkulacie montaze a ceny pasok su tu vyrazne premrstene... Z hladiska funkcnosti utesnenia nie je vôbec potrebne, aby utesnenie pripojovacej skary robili prave firmy, ktore okna montuju... Tie totiz cenu za montaz casto dostanu do nepredajnej polohy.... v skutocnosti to mnohe firmy ani nechcu robit, lebo je to precizna a piplava praca, ktora zabera cas... Z vlastnej skusenosti môzem vsak povedat, ze velmi vela stavebnikov si svojpomocne utesnili pripojovaciu skaru tak, ze by sa za nu nemuseli hanbit ani najlepsie montazne partie...
Odpovedať
Profilova fotka
@drasnican1 Ako chcete utesniť penu od muriva?Viete akú nasiakavosť má montážna pena? a akú štandardnú vlhkosť má murivo s ktorým je pena pevne spojená? O koľko sa zníži nasiaknutie montážnej peny vodnými parami ak použijem pásky? Akú životnosť udáva výrobca pások? Na akú dlhu dobu dáva záruku na vlastnosti pások? Ako môžu pásky chrániť montážnu penu keď pásky sú väčšinou pod zateplovacími systémami kde je štandardne 4 násobne vyššia vlhkosť ako ja nasiakavosť montážnej peny?
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros idem odzadu : tvrdenie, ze pod zateplovacimi systemami je standardne 4 nasobne vyssia vlhkost, ako je nasiakavost montaznej peny je nespravne...nemôzete porovnavat vlhkost pod zateplovacimi systemami s nasiakovostou materialu ( to su dve rozdielne vlastnosti ).... po druhe- 4 nasobne nie je cislo, je to nasobok niecoho neurciteho...nasiakavost montaznej peny sa urcuje v specifikacii ( ak sa tam udava ) len v PU pene neorezanej.... co je asi 0,05% z namontovanych a osadenych okien ( to cislo 0,05% je asi tak presne, ako Vas 4- nasobok )... PU pena orezana s otvorenymi pormi ma velmi velku nasiakavost.... Tym padom, hladat suvis medzi vlhkostou muriva a vlhkostou izolacie v mieste pripojovacej skary nie je relavantne... difuzia bezi vo vonkajsej obvodovej stene uplne inak, ako v pripojovacej skare... pri stavebnych paskach na utesnenie sa posudzuje trvala funkcnost vzduchotesnosti podla DIN 4108-7, nie zivotnost pasky... väcsinou je vyrobcami garantovana trvala vzduchotesnost po dobu 20 rokov. Vlhkost v mieste pripojovacej skary sa znizi proporcionalne k rozdielu SD hodnôt vnutornej a vonkajsej pasky, norma popisuje poziadavku min 10 nasobneho rozdielu SD hodnôt, bezne sa vsak na trhu vyskytuju aj 30-50 nasobne rozdiely... Pokial ide o utesnenie peny od muriva, to nikto robit nechce... mam pocit, ze ak niecomu neverite, automaticky to mate tendenciu napadat... to ale nie je potrebne... problematika utesnenia pripojovacej skary nebola skumana na kolene a normy na posudzovanie sa nevynasli na Slovensku... vazim si vsetkych remeselnikov a montaznikov, ktori si svoju pracu vykonavaju svedomito a v ktorej su dobri.... nie je dôlezite, ci so mnou suhlasite, alebo nie, ale to, ze problematike rozumiete....
Odpovedať
@drasnican1 Heh...uplne si to vystihol..Plne suhlasim co si napisal..je to presne tak. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?