Montáž plastových okien svojpomocne

Tak ked sa trosku otepli budem montovat prve plastove okno skusobne do podkorvnych neobyvanych priestorov. Aby aj ked to poserinkam tak nelutujem. Okno ma 60x60cm. Najviac sa mi rata uchytenie pomocou turboskrutiek. Dalsia moznost su uchytne pliesky. Co z tychto dvoch odporucate a preco? https://www.youtube.com/watch?v=Ec10X... Co sa tyka pasok su na to sporne nazory. Najviac sa mi pozdava nazor, ze purpenu po kratkom case po aplikaci pozatlacat - nerezat. Zvonku tam narezat a pritlacit XPS. Z vnutornej strany dat paronepriepustnu pasku. Dalsia moznost je nepouzitie purpeny ale illbrucku, to vsak predrazi cenu okien o 20% a viac...
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc Skús pozrieť môj fotoblog - presne tak som to robil - http://www.modrastrecha.sk/blog/laco1... Ale som nepoužil turboskrutky - je to narušenie konštrukcie okna - a je dôležité aj umiestnenie a tvar výstuže (nie vždy je vhodné použiť turboskrutky).
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@laco17 vdaka za fotodokumentaciu. Pripravujem teraz otvor pre okna trojskla 150x150cm. Co je najlepsie pouzit na zlepsenia prilnavosti pasky na vnutornej strane k povrchu ostia? Pozeram ze tam mas nejaky silikon/tmel...vies poslat link aky? ake pasky si tam daval? vdaka
Odpovedať
Tiez ma toto zaujima. Je postup srpavny, ked to urobim tak, ze najskor si ulozim tie podlozky pod spodok okna a potom treba okno pridrziavat v rovine (aby nepadalo von/dovnutra) a pliesky priskurtkovat k stene ? nasledne ked vsetky pliesky drzia, tak vypenit ? potom tu penu zatlacit naspat po 10-15minutach ?
Odpovedať
@radoslavc ja som daval na pliesky..vyrobili sme si drevene kliny.okno sa dalo do otvoru a klinami ho vyrovnali do vodovahy a tak sme ho prisrubovali plieskami.osadili okna a vypenili penou.
Odpovedať
@fugas20 len co som pocul, udajne nie je dobre tam ten klin nechavat ak je z dreva.. aspon tak mi to povedal predajca... mozno mi tam nejake plastove kliny doda, nie som si isty.. ale princip a postup bude asi rovnaky :) tak dik za prispevok.
Odpovedať
@dusantt jasne kliny po vytvrdnuti peny isli von a zvysok sa dopenil
Odpovedať
@dusantt Ja nie som oknár, ale z rozprávania montážnikov som sa dozvedel, že spodné podložky pod oknami sa nemajú vyberať, aby okno náhodou nekleslo. Bočné asi je možné vybrať, tam nehrozí posun do strán, ale ak je dole len pena, stačí, ak okno klesne o 0,5 mm a už vzniknú trhliny na okolitej omietke. Ja som ich tam pre istotu nechal. Mám tam tie plastové, rôznofarebné.
Odpovedať
@chrobak7 moze byt tak ako pises... asi sa potom menej namahaju tie skrutky ktore to okno po bokoch a hore drzia.. tiez neviem, len tak tipujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc Skús čítať komentár pod fotkami - ostenia sú napenetrované aby bola lepšia priľnavosť tmelu; - tmel som dal oybčajný silikón; - pásky zvnútra sú obyčajné široké lepiace pásky PVC; - zvonku sú pásky nastrihané zo strešnej paropriepustnej fólii. @dusantt @fugas20 @chrobak7 Drevené kliny sa používajú len pri montáži (držanie zvislice) a potom sa vyberú po zatvrdnutí peny - diery dopeniť. Umiestnenie pevných podložiek z PVC (ale aj kotiev) presne určuje montážny predpis jednotlivých výrobcov a je daný podľa spôsobu otvárania a rozmiestnenia okien. Na spodok sa dávajú vždy, a po bokoch podľa otvárania krídel. Rozmiestnenie je dôležité - aby malo okno možnosť dilatácie.
Odpovedať
@laco17 zas tie pasky:) zvonku vraj zmysel nemaju..kedze sa to zatepli polystyrenom...vyznam by to mozno malo pri pouziti sklenej vaty....ta paropriepustnost, alebo mi nieco uchadza? Povodne som chcel zvonku prekryt okno styrodurom..ale asi to nebude dobre riesenie...ci?
Odpovedať
@laco17 miesto silikonu by som dal len lepidlo na parotesne folie, ma lespiu konzisteniu lepsie prilne, dobre lepi, je proste vhodnesji
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc Keď myslíš, tak ich nedaj. Ja som ich mal (zbytkovú strešnú fóliu), tak som ich dal. @sysell Tie lepiace pásky sa prilepili samé na murivo aj na okno, ale som to istil ešte silikónom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sysell mam doma butylovy tmel..aj to by slo pouzit ze? @laco17 tu pasku dovnutra si akej sirky pouzil?
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc Stále sa pýtaš na veci, ktoré tam mám pod fotkami v popise. Jasné, že butylk. je dobrý - je na všetko. Páska čím širšia - ja som mal asi 4 - 5cm.
Odpovedať
Mam doma nejaku vnutornu paronepriepustnu pasku (bez obalu a navodu), na jednej hrane ma len na jednej strane lepiacu cast, na druhej hran na oboch stranach...na okno sa lepi ta s dvoma alebo jednou lepiacou stranou? To ostenie ste cim penetrovali, duvilax?
Odpovedať
tuto je vynikajuce video montaze okna: https://www.youtube.com/watch?v=dB1-G...
Odpovedať
Takze osadzoval som prvykrat okno svojpomocne. Rozmer okna 150x150cm, trojsklo. Prekvapila ma jeho vaha a 2 sme mali co robit. Okno sa osadzuje bez kridiel, len samotny ram. Vyspravil som ostie. Na okno som nalepil vnutornu pasku..hore som urobi tasku, spodnu cast som nedaval pasku, kedze podla videi som videl ze ta sa dava posledna dodatocne. Pod spodnym okrajom som nechal velku medzeru, asi 3cm. Rozmyslam ako to najlepsie vyplnit...narezat 2cm ytong a lepidlom to prilepit a potom purpenu? alebo natiahnut cementovu maltu necelych 2cm? so sietkou? zatial tam mam plastove kliny, ktore okno zospodu pridrziavaju. Okno som uchytil plieskami, 2 pliesky na lavy, 2 na pravy bok.. a 2 hore. Na vrchnej strane ostia je veniec..tam som nalepil zospodu 2cm styrodu...a ten som potiahol lepidlom a sietkou, predtym prisroboval do venca... Zaujima ma este aj taska z pasky, ako sa to riesi - finalna uprava?
Odpovedať
@radoslavc Mohol by si označiť kde je ta paska, lebo ja tam vidim len foliu.
Odpovedať
@ruren hore napravo ta zahnuta do cervena...
Odpovedať
@radoslavc nemas po ruke to video? tiez hladam nejake video na montaz :)
Odpovedať
@radoslavc. Paska sa dava namiesto peny. Nalepi sa na ram okna a do 45 min. zväčši svoj objem a vyplni medzeru medzi ramom a ostenim. To čo tu ukazuješ je montaž na folie.
Odpovedať
@ruren ano je to folia, zle som sa vyjadril. Vnutorna folia tam je a nizkoexpanzna purpena. https://www.youtube.com/watch?v=dB1-G... Vie niekto poradit ako pokracovat s paskou po urobeni toho prehnutia folie?
Odpovedať
@radoslavc inak tie pliesky na okna, vo videu boli len na 1 sekundu, to sa tam len nejak zachyti o tie kolajnice v rame? vzdy ma zaujimalo, ci je lepsie dat viac pleiskov ako menej... nevies kolko vazilo to sklo? niekde som cital ze 40kg/ 1m2 trojskla, mohlo to tak nejak byt ? potom na bezne okno do 80kg su dvaja uplne minimum pri montazi ?
Odpovedať
@dusantt ano su tam drazky, to je najjednoduchsi ukon to tam nasunut. Pri prenose okna treba min. 2..a maju z tym co robit - hovorim o 1,5x1,5m okne. Okno davas do ostia len ram..bez skiel.pri zameriavani toho ramu potrebujes aspon 1 cloveka, ideal 2. Ja som to robil s bratom. Ostie si nechaj max. 2cm z kazdej strany, na spodnu cast sa dava nieco trvale stabilne - nejaky plast 1cm..aby si ho mohol obstriekat purpenou - max 2cm sirky..
Odpovedať
@dusantt tych plieskov - daval som 2 na bok, 2 na druhy a 2 hore. Vzdy je lepsie dat viac ako menej. Najdolezitejsie vsak su tie plastove podlozky naspodu okna. Lebo ta purpena sa casom rozpadne a okno udajne pada dolu...ked je dolu len purpena spadne..ked tam budu nejake podlozky ktore sa casom nerozpadnu..nespadne a budu ho drzat pliesky...
Odpovedať
ja sa chcem spýtať, tie profily šedé, čo sú pod oknom - montuje sa okno s tým alebo bez toho? lebo stretávam sa s rôznymi názormi. väčšinou to predajcovia odôvodnili osadením parapiet. ale keď ide o francúzske okná, kde parapety nejdú? ďakujem.
Odpovedať
@snilek14 montuje sa to s tym vo vacsine - prave kvoli parapetam. Uvazoval som aj nad tym miestom, je to vlastne miesto kde musi najviac tepla unikat, je to uzke mozno 2-3cm, ide tam len minimum purpeny..a taktiez parapety su 4mm plech alebo plast..tak ako to zabezpecit proti uniku?
Odpovedať
@radoslavc áno, veď práve, že je to tenké 4 cm oproti okennému profilu, ktorý má napr. 72 mm, čiže to tadiaľ musí premŕzať. ale parapety sa dajú osadiť aj bez tohto profilu, lebo parapet sa zasunie do zárezu, ktorý je v okennom profile, čiže tento profil je len na doraz parapetu a podloženie okna, čo sa dá vyriešiť aj inak. a okrem toho je tento profil aj ako prepravný, čiže často býva zo spodu poškodený a nedá sa do neho uchtiť kotva. a ďalej - na okne som videla profil prišróbovaný 3 krátkymi šróbikmi, v okennom profile reálne asi 1 cm šróbu.
Odpovedať
@snilek14 len ten zarez sa prekryva paskou... zaujimalo by ma vyjadrenie k tejto problematike cloveka co osadza okna vo vacsom...
Odpovedať
Tuto su nejake kotvy, na obrazku vidiet ze sa okno montuje s tou prenosnou listou na spodu... http://www.almidax.cz/Predsazena-mont... cize podla tohto by nebol problem pouzit nejake zelezne resp. antikorove materialy, ktore by nehrdzaveli....
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?