Male okna?

Dobry den, mame kupeny katalogovy projekt. Davali sme teraz nacenit okna a firma nas informovala, ze naprojektovane okna su na vysku male (1350cm) a ze v miestnosti teda bude menej svetla. Ak by sme zvacsili okna na vysku, ako sa to da riesit? Zvysit dom "o tehlu"? Chceli by sme aj zvonka rolety, no vraj to tam teraz nemaju kam namontovat. Riesili ste niekto nieco podobne?Dakujem.
Odpovedať
ahoj, nie som stavbar, ale myslim si, ze okna sa posuvaju smerom nadol. Hore sa predsa dava uz len preklad, takze treba vynechat rad tehal smerom nadol. " Normalne" okna su na vysku 1500 mm. (aspon my tak mame na dome, aj aj v byte su takej velkosti). Ale dnes sa uz davaju rozne velkosti okien.
Odpovedať
@btus ale ons prida tehlu a bude nat prekkad az nad.oblepi este xpskom a ma to ok.
Odpovedať
@mia27 asi zalezi aku mate svetlu vysku miestnosti , my mame 2600 pricom okno mame vysoke 1375 a parapet je vo vyske 1025 a nikto mi nepovedal ze budem mat male okna :) ale ak mate svetlu vysku 2800, ten rozdiel 40 cm od stropu uz nie je celkom pekny ... Takze ja by som sa riadil svetlou vyskou miestnosti ... A dal si to podla seba, ako sa mne bude pacit, dnes Vam okno vyrobia akekolvek :)
Odpovedať
@mia27 Dost dolezita vec - aku sirku maju mat tie okna a kolko plochy maju v miestnostiach zaberat? Mozno, ze sirsie okna alebo viac okien nie je problem co sa tyka svetlosti.... Bezne si ludia davaju napr. aj horizontalne okna a tmu nemaju.
Odpovedať
Profilova fotka
My mame tiez v projekte 1400 mm a kedze mame otvor 1500 ideme spodok nadmurovat 10 cm Ytongom. Dovodom je ze keby sme to nespravili mame kuchynsku linku a vsetky stoly vyssie ako parapety co by asi nebolo moc prakticke ani esteticke :) Naviac este od nikoho som nepocul ze by to boli bale okna, skor je ze to standard.
Odpovedať
No ja som uz z toho jelen. Pisala som do Euroline architektke, ktora robila projekt, ze ako postupovat a ona mi odpisala nasledovne: "Zavisi od toho, o kolko chcete zvacsit okna. Nemusi to znamenat zvysenie prekladov, mozno bude postacovat zosilnit vystuz. Toto moze preratat miestny statik – nech to zabezpeci stavebny dozor. Stavebny dozor pred kolaudaciou cervenou farbou zakresli tieto zmeny do 1 pare projektu. Ak sa to nepodari vyriesit takto, preklady podla noveho navrhu moze prepocitat aj nas statik – bude to vsak za urcity (nie vysoky) poplatok." Ja som na to napisala, ze kedze chceme okna 1500 a aj vonkajsie zaluzie, odporucaju nam zvysit nadokenny preklad. Vraj nam chyba teda 10 cm do vysky, aby sa neposuvala parapeta nadol. Tu je odpoved: "Okna maju vysku 1450mm –ak ich chcete mat vysoke 1500mm, staci vynechat zateplenie pod nimi a znizit parapet z 850mm na 800mm. S prekladom to nema nic spolocne. Neviem preco Vam doporucuju zvysovat terasove dvere z 2300 na 2400mm – radsej si dopredu preverte u dodavatela okien, ci okna s takouto vyskou vedia vyrobit (vyska 2400mm je vacsinou hranicna pre vyrobu). Neviem o co presne tu ide – rolety maju byt priznane alebo skryte v preklade? Ak maju byt skryte, bude potrebne zmenit geometriu nadokennych prekladov aby sa v ramci nich dali ukryt krabice roliet. Toto si ale treba dopredu vyriesit a nasledne az podla toho, aky velky zasah to bude znamenat do prekladov, nech stavebny dozor zvazi, ci to zvladne pocas stavby alebo bude nutne navrhnut nove nadokenne preklady. Treba vsak pocitat s tym, ze v tomto dome su preklady zaroven aj vencami a prenasaju aj zatazenie od krovu." Ja som terasove dvere ani nespominala, tak teraz som z toho este domiesanejsia, ako predtym. Pomoze mi niekto sa z toho vysomarit? :-(
Odpovedať
@gorgar svetlu vysku mame 2600
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Mam v projekte planovanu vysku okien 130 cm. Podla vyrobcu okien je to malo, nasadil mi do hlavy chrobaka. Preklad je vo vyske 225 cm, teda 9 radov Ytongu a parapet zacina vo vyske 95 cm. Parapet vyssie kvoli kuchyni a oknom nad linkou, zvysok okien je podla tohto dorovnany. Mam posunut preklady vyssie o 1 rad na vysku 250 cm? okna by potom mali 155 cm co je uz dost a hlavne by podla mna boli prilis vysoke terasove okna z obyvacky, 250x250 a 180x250. Takze dilema... preklad vo vyske 225 cm sa mi zda ok z hladiska terasovych dveri, ale okna trosku nizke. Aj ked pomerovo celkom ok, 135 sirka a 130 vyska. Na druhu stranu mat vnutornu svetlu vysku 275 a preklady vo vyske 225 je asi tiez trosku zvlastne....
Odpovedať
@wilder01 ja mam v projekte otvor na okna na sirku 1500x 1350..od podlahy vyska 950
Odpovedať
@wilder01 neviem aku mate hrubku podlahy?..lebo zvacsa sa pocita 1 .rad tvarnic (25cm) na podlahu t.j eps podlahove kurenie poter dlazba alebo plavajuca.. ,
Odpovedať
hrubka podlahy je 12 cm, 1 rad. Mame rovnaku vysku od podlahy, ako sa dostanes na vysku okna 1350? Ja mam v projekte okna zle zakreslene, od vysky 1200 po 2500, co je uplna hlupost. Aku mas svetlu vysku miestnnosti?
Odpovedať
@wilder01 Ahoj ja som si do projektu dal stavebný otvor 150x150. Nezdá sa mi to veľa je to akurat. Niekto si dava este ostenie cca.3cm a potom si ale nezabudni pripočítať ze ram okna má ešte cca.7cm . Cize ak aj budes mat okna 130 stavebný a odratas si este ram tak kolko ti zostane z toho okna. Kludne dajte viac radov na výšku ,pretoze ak si neskôr zmyslite riešiť výšku miestnosti alebo izolaciu tak uz bude neskoro.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ja mam od ulice okna do kuchyne, technickej, kupelky a spalne. Tam nemam kam uhnut a musim tam zachovat vysku okien 1300. Je to JV strana, takze by to mohlo stacit aj z hladiska presvetlenia spalne a kuchyne, navyse v jedalni bude z JZ velke 'terasove okno. Do zahrady su 2 detske izby a satnik + obyvackove terasove okno. Je to SZ strana a tak premyslam, ze tam posuniem parapet nizsie a zvacsim okna na 1450. 1500 by bolo jednoduchsie, ale to mi vychadza vyska parapetu z vnuornej strany izieb na 75 cm a to sa mi zda prilis nizko.
Odpovedať
@wilder01 neviem zeditovat... ale samozrejme 1 rad, cize 25 cm. Takze zvonku okna koncia vo vyske 250 cm. Zvnutra 225.
Odpovedať
Čo som tak sondoval a pozeral na stavby, väčšinou stavebný otvor na okna začína nad 4 radom. Ako Vám to potom vychádza reálne po vyskladaní podlahy? Ja mam v projekte podlahu 25 cm, takže by parapety zvnútra vychádzali od 75 cm, čo sa mi zdá prinízko.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?