Má niekto veľké okná na sever?

Ahojte! V projekte máme okno 2,3 m x 3,5 m na sever, inak to nešlo...Má s tým niekto skúsenosť? Ďakujem za každú odpoveď.
Odpovedať
Cau, no ja osobne s tym skusenost nemam, ale sused take obrovske okno ma a tiez je orientovane na sever. Ma 3 sklo a z izby ma po celej dlzke okna v podlahe akysi radiator, prekryty je mriezkou a vraj to ma zabranovat roseniu ci dokonca namrzaniu. Napojene to ma na podlahovku. Este tam vsak nezimoval, takze tazko povedat co bude.
Odpovedať
Ahoj. Čo chceš presne vedieť? Žiadny problém s oknami na sever nie je...ešte by som povedal, že to je aj výhoda, v lete keď je vonku 35 stupňov a slnko praží, dom je presvetlený a svieti práve na druhú stranu...
Odpovedať
Profilova fotka
Severna strana je vzdy najchladnejsia,okna by na nej mali byt co nejmensie koli tepelnym stratam a ochladzovaniu. Idealne je tam mat technicku miestnost, schodisko apod. Isto by som tam nedaval velke okno.
Odpovedať
su projekty pri ktorych deverloperi a ich architekti kaslu na umietstnenie domu vzhladom n svetove strany a kludne umiestnili velke okna z obyvacky a aj z ostatných denných miestnosti na sever. V Lete to az tak nevadi ale v zime je tam vzdy totalna tma, slniecko tam nezasvieti a miestami aj pliesen sa vyskytne...
Odpovedať
my mame na sever 3 kridlove velke obyvackove a dvojkridlove z kuchyne a v pohode. bala som sa toho, ale nasa ulica je cela tak orientovana a nikto s tym problem nema :-)
Odpovedať
Ak sa inak nedá, tak prečo by nemali byť na sever? Ak použijete 3-sklo s Ug=0,5-0,6 W/(m2K), tak bude tepelná pohoda aj v jeho blízkosti. Netreba ani podlahové konvektory dávať - stačí položiť popod oknom hustejšie podlahovku, aby sa tam sústredil trochu väčší výkon. Nič sa nebude rosiť a už vôbec nie namŕzať. Takéto veci u trojskla proste nehrozia pri vnútornej teplote 20°C a RV 55-60%. Samozrejme, nemožno tu rátať s veľkým solárnym ziskom - zo severu je mizivý. Ale tie letné výhody, čo ľudia popisujú vyššie, sú fajn.
Odpovedať
tiez mame takmer 6metrove presklenie na sever.... a susedia, ktori maju terasky na juh otocene tam nevydrzia v tych horucavach sediet a chodia k nam... :-) Cize v lete obrovska vyhoda. V zime mozno slnko chyba viac, no svieti do miestnosti z inych okien, takze ziadny tmavy priestor.
Odpovedať
Tiež máme okno z obývacej izby na sever 3m (ten výhľad proste stojí zato). Pokiaľ do izby privedieš slniečko z inej strany - problém tu nevidím. A tma, či namŕzanie okien v zime nehrozí. Okno ti vpustí denné svetlo akurát že cez neho nepraží slnko.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Este niekto s oknami na sever?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?