Kto má praktické skúsenosti s vonkajšími markízami na strešné okná?

Zaujímalo by ma, o koľko stupňov sa vám pomocou vonkajších markíz podarilo zredukovať teplotu v podkroví, resp. či sa oplatí niekoľkonásobne drahšia investícia do vonkajšej rolety - t.j. zhruba 300€ za roletu / ca. 55€ za originál markízu alebo ca. 30€ za neoriginál markízu? Uvítam aj akékoľvek iné skúsenosti so znižovaním teploty v podrkoví - má napr. z hľadiska znižovania teploty zmysel kombinácia vonkajšia markíza / vnútorná zatemnujúca roleta? Na akej úrovni sa u vás pohybujú teploty v podkroví počas letných horúčav? Pre priblíženie situácie - v podrkoví máme 30cm izoláciu a okná s trojsklami bez akéhokoľvek tienenia (spolu 9 okien) a už teraz v apríli, keď je vonku okolo 25 stupňov, dosahuje večer teplota v podkroví pri celodennom slnečnom svite 26-27 stupňov. Môj plán je vybaviť všetky okná markízami a v každej obývanej miestnosti jedno okno sieťkou proti hmyzu, aby bolo možné v noci vetrať - náklady ca. 600€.
Odpovedať
Profilova fotka
Najúčinnejšie na redukciu tepla sú vonkajšie tieniace prvky, pretože zachytia slnečné svetlo (teplo) ešte pred prechodom cez zasklenie. Úplne najúčinnejšie sú vonkajšie /lamelové/ rolety, potom nasledujú markízy (87% blokovanie tepla), potom zatemňovacie rolety /vnútorné/ - blokovanie tepla 66% a potom ostatné..Kombinácia markízy a zatemňovacej rolety ešte blokovanie tepla o niečo zvýši, nakoľko tá vnútorná roleta zachytí ešte časť zvyšku tepla, ktorý cez markízu prejde. Výhoda markízy je, že aj počas jej zatiahnutia prepúšťa nejaké svetlo. Markíza zníži teplotu o 6stupňov (táto schopnosť zaleží samozrejme aj od ostatných prvkov konštrukcie)
Odpovedať
Kedze sa nikto neozval s praktickymi skusenostami, skusim poskytnut nase vlastne. Dnes poobede sme namontovali markizy na vsetkych 9 okien, teplota v podkrovi pri dokonceni montaze bola 28,5 stupna. Takze uvidime, ako zajtra.
Odpovedať
Takze slubene skusenosti s markizami: Montaz bola velmi jednoducha - 1 markiza 4 skrutky, zvladne aj kto ma obe ruky lave. Teplota v podkrovi celkovo klesla zhruba o 2,5 stupna - ak porovnavam teploty rano/na obed/vecer bez markiz a s nimi. Pocasie bolo v poslednych dnoch stabilne s celodennym slnecnym svitom, takze myslim, ze to ma dobru vypovednu hodnotu. Velmi prijemny bocny efekt je tlmenie svetla. V podkrovi je aj na obed prijemne svetlo - zhruba ako na prizemi, takze z tohto hladiska mozem len odporucat. Myslim, ze ked nastanu letne 40-ky, tak ten rozdiel bude este o nejaky ten stupen vacsi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?