Kondenz v ráme okna - kde hľadať chybu?

Ahojte. Dom novostavba, zatepleny 20cm. Okna slovaktual 3 komorove Kurime na 23 Vlhkost 62 s odvlhcovacom 52 Stavebny otvor sme nezateplovali xpskom dookola Fasadny oresahuje ram okna o 3cm Zatial len sietka lepidlo z vonku Vnutro byvame - sadrove omietky Murivo porobeton Rosia sa mi okna vo vnutorne casti. Utieral som to a po 3,4 dnoch sa tam zase zbiera voda. Problem je aj v tom ze podla mna tie rohy niesu extra utesnene a moze voda zatekat do vnutra ramu. Je tento problem spôsobený tepelnym mostom ktory vznika na rame okna? Teda ze taha chlad od porobetonu a zraza sa? Volal som donslovaktualu tak prisli okna nastavit podla dohody po mesiaci od nastahovania ale asi to s tymto nemalo nic spolocne. Je to nejaky ukaz, zanedbali sme izoláciu, alebo to zmizne prioadne kde hladat chybu a ako to bud odstranit alebo obmedzit. Dakujem Na obrázku vyznačené modrou kadial by to mohlo zatekat. Asi tam natlacim silikon Za špinavé okna sa ospravedlňujem, stahovali sme sa par dni ored sviatkami a riesim pldstatnejsie veci nez cholericke utieranie okien.. :)
Odpovedať
Vlhkost vlhkost vznika medzi 2 a 3 tesnenim. To jest medzi strednym a vnutornym. Na prvej fotke su ruzovym zvýraznené tesnenia, teda miesta kde doliahaju a modrou kondenz. Na druhej foto miesto najvyssieho kondenzu teda od roha, cela vrchna cast az na druhy roh okna. Na zvislých castiach to zrejme posteka rychlejsie..
Odpovedať
Urcite to neni normalne ,,
Odpovedať
Poprosím dalsie nazory a návrhy
Odpovedať
@truly to mas nejaky kov na tej tretej fotke?
Odpovedať
@truly voda sa zraza na najchladnejsej casti ramu, tazko to opisat, ale je to ten kus, kde sa zacvakavaju sietky proti hmyzu. Za normalnych okolnosti by vytiekla cez tu plochu dierku na spodu ramu co je zvonka zakryta takou plastovou krytkou. Preco neodteka tazko sudit a ci jej je vela tiez.
Odpovedať
@zita19 ved on ma vodu medzi strednym a vnutornym tesnenim, ta voda nema ako odtiect von.
Odpovedať
@gashtaan nejdem teraz studovat moje okna, uz je zima, ale ked ich po zime umyvam, tak podla toho ako sa tam prach usadza, tak tiez tam voda byva a neriesim... Vyzraza sa, vytecie... Nastastie tecie von, nie dnu :-N
Odpovedať
@zita19 asi sa nechapeme... normalne sa stredne tesnenie zvara/lepi k sebe, nie su v nom diery, teda nie je mozne aby cez neho voda odtekala k tym otvorom co spominas. Tie su v mieste medzi vonkajsim a strednym tesnenim (vid 2. foto s tymi plastovymi miskami).
Odpovedať
@gashtaan no nechapeme...
Odpovedať
@gashtaan ano, nejaky spojovaci material a pod nim nejaka cierna guma ale nie uplne dookola. @zita19 ono tam ts dierka nieje pretoze ta dierka co píšeš je v poslednej casti od vonkajska a sluzi na mozne pretecenie dazda. V mieste kde je kondenz nieje ziadny oddtok Mam to tam pretesnit silikonom aby to nezatekalo do ramu okna? Teda do vnutra? Presiel som okna v dome tak vsade je to individualne. Najhorsie je to v predných 3 izbach. Obyvacka je relativne v poriadku. Rozdiel v teplote obyvacka cca 23.5, predne 3 izby cca 22°. Kondenz je okolo celej plochy. Neviem ci je to chybou instalacie. Okna su zasadene na vonkajsej strane obvodoveho muriva. Co sa tyka parozabranovych pasok boli riadne nalepene ako sa ma. Teda dufam
Odpovedať
Takto to môže byť. Keď otvoríš vetračku teplý vzduch prúdi z miestnosti vonku, na ráme hore sa ochladzuje, vlhkosť sa zráža a voda steká dolu. No a natečenú vodu objavíš možno až na druhý deň.
Odpovedať
@viktor811 kondenz je aj na oknavh ktore neotvorim ako je tyzden dlhý. Pripadne by to skor mohlo byt naopak, ale nieje. Mam okna ktore neotvaram a je tam kondenz.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@truly kľudne aj o týždeň bude tam voda. Ako vieš, že je tam voda keď ich neotvoríš?
Odpovedať
Mas zle tesnenia, resp. okno treba dostelovat, lebo nedolieha rovnomerne. Aby sa mohla zrazat voda na castiach okna s teplotou pod hranicou rosneho bodu, musi tam byt dostatocny pristup vzduchu, v tomto pripade z interieru, ktory tam tu vlhkost "donesie". Aj keby bol ram prechladzovany zo stran cez murivo, bez pristupu vzduchu medzi tesnenia by sa tam nemala aka voda zrazat. Inak 62% je v tomto obdobi strasne moc, ja mam 42-45% ked mrzne a to nemam ziadnu rekuperaciu ani podobne vtakoviny, len dobre nastavene okna (geneo) a tiez 20cm eps zvonku.
Odpovedať
@kejsix tak ja som rad aj za tych 62 kedze sme dorobili omietky pred 2 mesiacmi. Hned nato isli priemyselné odvlhcovace ktore vytahali 900l za 2 tyzdne. Nasledne sa malovalo a riešil zvyšok. No tie okna mi pred tyzdnom nastavovali zo alovaktualu a zial som nebol doma.... Vsimol som si ze na niektorych oknach sa rosi aj ta priecka v strede okna ktora predeluje ibe casti ale tak chaoem ze je kondenz kedze je aj na skle. Odkedy riesim maly odvlhcovac tak je tonlepsie ale ma maly vykon a pohlti ledva to co sa vyprodukuje nie to zeby extra zbijal dole z domu. Mne to tiez tak pride ako slabo dotiahnute. Okna idu pekne lahko a ani nejak nepocitujem extra odpor pri zatvarani
Odpovedať
@truly Nechápem čo sa sťažuješ. Je to bežný úkaz v rýchlo kvasených domoch. Na jar vykopať základy, do vianoc sa nasťahovať a potom sa čudovať. Prečo sa to všetko serie akurat mne?
Odpovedať
Profilova fotka
@truly Je to hlavně nesprávný způsob větrání. Žádné těsnění není ideální. Pokud je v domě přetlak, odchází ohřátý vlhký vzduch a kondenzuje nejen v oknech, ale i ve stropních izolacích (toho si všimnete o půl roku později). Stačí podtlak 4 Pa a všechny problémy zmizí. Já to řeším trvale zapnutým větráčkem o volitelném příkonu 1 - 5W v digestořích a koupelnách. Stejný úkol splní i na milimetr pootevřená dvířka krbu. Podtlak vzniklý komínovým tahem. Komín 20stupňů/venku 0st. Vznikne tak větrání cca 0,1 které ideálně vyhovuje, nepresušuje vnitřní prostředí. Zdravotně vynikající a zároveň ekonomické. Ale pšt. Nesmí se to říct nahlas :-)
Odpovedať
@ruren už ked človek vidí tvoje meno tak ani nečaká že začneš nejako pozitívne :) Ja som zaklady mal x mesiacov predtym ako som začal na jar ťahať mury ale budiš, je pravda že zvyšok sa ťahal v rychlom tempe ale na druhej strane som nesetril a dal nemalo penazí za požičanie priemyselnych odvlhcovacov, ktoré spravili doosť efektívnej služby, narozdiel od extremistov, ktorí len vetraju. Prijal by som skor nejaky konštruktívny koment, dik @josef_vavra tak ja som komin teda dymovod utesnil nakolko krby sa riesi na jar... Je teda dobre, možno čast toho dymovodu uvolniť? Napriek tomu nemam pocit že ak nebeol utesneny aby to bolo nejako inač.
Odpovedať
@josef_vavra to akoze ten vetracik ma kompenzovat rozdiel tlaku interier/exterier sposobeny rozdielom teplot v tychto prostrediach? Niektore veci je naozaj lepsie nehovorit nahlas...
Odpovedať
@truly Evidentne tie odvlhčovače asi nestačili. Teraz čím vetráš? Máš rekuperáciu? Ta vlhkosť, čo si zabednil zateplením ťa bude prenasledovať ešte aspoň dva roky.
Odpovedať
@truly to co mas na tych oknach to je parodia a nie tesnenia... nuz Slovaktula asi nie je moc aktual ... fakt smutne a to v tom fialovom su zmrznute kvapky vody = lad ? vidim dobre ?
Odpovedať
Presne ako pise.. kejsix..nemas to nastavene...skus prejst papierom mezi ramom a oknom...ake mas doliehanie..ak beha zle.
Odpovedať
@ruren tak nemam problem tie priemyselne dotrepat znova aspon na 7 dni. Je oravda ze vlhkost sa zadebnila to bez debaty. Vetram. + mam interierovy odvlhcovac ale kto vie co to nieje. Stiahne obyvacku tak na 52. Max 3-4 litre za 24hodin. @quakdafak nie iba voda cisto @stano999b tak boli u nas cisto na nastavenie okien tak hadam nie su dementni.,.ked som ich presne preto volal. Lenze to je tak ked ore firmu robia kadjaki externisti ked sa nestiha... Idem skusit
Odpovedať
@stano999b tak ak dam papier cez 3 aj vo kansie tak ho nevytiahnem. Ak ho dam cez vnutorne a stredne tak ide bez problemov vytiahnut vonku Nevravím ze lieta ale v pohode to vytiahnem
Odpovedať
@truly cez 3 nedas to je jasne ..a z vonku?skus nastavit na excentroch.
Odpovedať
@truly https://www.youtube.com/watch?v=fhyWd... pripadne si pozri navod ku kovaniu ktore mas na oknach
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Ano. Stačí třeba ventilátorek z počítačového zdroje. Je stavěný na 12V, ale běží na 6V 0.15A a odtahuje 10m3 za hodinu. Nepřetržitě. Neslyšitelný.
Odpovedať
@truly Co to mas vlastne za okna ? Pises "Okna slovaktual 3 komorove" ael to asi bude skor nieco taketo vsak ? "Slovaktual PASIV - HL 6 komorový profil (ID8000) s tromi tesneniami"
Odpovedať
@panak ano tie preco? Ideal 8000HL, ramik médium, montáž na purpenu, parozabranove pasky, zateplenie pretiahnute 3 cm cez ram dookola.
Odpovedať
@truly Neslo mi do hlavy ze 3 komorove.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?