Kľučka alebo madlo? Čo je bezpečnejšie?

Klucka alebo madlo? V pripade ze neriesim dizajn, z hladiska bezpecnosti, funkcnosti atd?
Odpovedať
1
2
zalezi od typu dveri ale praktickejsia je vzdy klucka bezpecnost je rovnaka zalezi od zamku a vlozky
Odpovedať
@majsterdreva a v ramci bezpecnosti ak mam klucku kvoli tomu ze nemusim odomykat tak v podstate ani nezamykam a zena je hore s detmi a nepocut ci vobec niekto dole vojde?
Odpovedať
z hladiska bezpecnosti je lepsie madlo ale praktickosti klučka,deti budu chodiť dnu a von a stale aby mali bud kluce pri sebe alebo kluc v zamku,znamemu sa stalo ze mu prievan zabuchol dvere a ostal vonku. My sme si dali klučku.
Odpovedať
mat kluce pri sebe ked som doma je od veci a tiez nebezbecne kluce sa daju stratit velmi lahko a napokon budes mat branu zvoncek skusenosti hovoria vsetci co mali doteraz gulu vymenili za klucku jedine ze by si dvere otvaral otlackom prstov potom nemas problem ale to zas stoji peniaz
Odpovedať
@roberttom blbost. V dnesnej dobe su zamky co nemusis otvarat klucom ak mas madlo, staci potlacit a dvere su otvorene. Funkcia den a noc. Mam to na dverach tak viem co pisem.
Odpovedať
@originalx s takym nemam skusenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
Ked mas plot a branku daj madlo na branku na dom klucku
Odpovedať
@originalx nie kazdy toto ma... moje dvere za 2000 to napriklad nemaju, a ani mi to neponukli. pritom je to pomerne znamy predajca s obratom pol miliona rocna. okrem toho, takto smart funkcia je podla mna kontraproduktivna, pretoze: 1. ak je to plne automaticke, co ak vyjdem 5 minut pred funkciou noc, este pocas dna a pridem minutu po funkcii noc? dom ma nepusti domov? 2. ak je to manualna packa niekde v interieri, musim si pamatat, ci som ju zapol vypol, ked odchadzam. 3. mozno je to system, ktory je blbuvzdorny, ak mi to vysvetlis :) ale uz si ho tam nedam, ale ty to tam mas, a pochvalujes si ho, cize je to jedno :D zas mne sa paci to napatie, ze nikdy nemozem zabudnut kluce, inak pruser - aspon ten predajca, ale prilis mu neverim, tvrdil ze zamocnik to neotvori. jedine vykopnut najmensie okno.
Odpovedať
@dusantt 99% predajcov okien ani len netusi co to je. Musel som im to ukazat aby mi to tam dali. Ja mam mechanicky funkciu, takze si to mozem zapnut kedychcem a na ako dlho chcem. Je to vyhoda ked behas po dvore a chodis casto dovnutra nemusis mat kluc. Mne sa to prepina z klucom, potom su aj take kde mas prepinac na zamku a elektronicke.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt co neotvoris, bezpecne odvrtas. Aj ked je v bezpecnostnej triede 4. chce to len trpezlivost a vediet kde vrtat. ;-)
Odpovedať
@abobo no bezne dvere (panelakove) otvori zamocnik lahko, ked su len zabuchnute... tak neviem preco tak neotvori zamocnik aj takto domove dvere, zeby preto, ze to ma 3 jazycky ?
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt jazyckov mozes mat aj dvanast ak su otvarane jednou cylindrickou vlozkou staci odvrtat tuto... Samozrejme kovanie a vlozka budu znicene, ale dvere bezpecne otvoris. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@abobo ale ked sa len "vybuchnem" - nezamknute dvere, tak vrtat nemusim, alebo aj vtedy ?
Odpovedať
@dusantt @originalx Túto funkciu sme chceli na dvere aj my. Ako napísal originalix, ani tento predajca nevedel. o čom točím. Tak som mu to polopatisticky vysvetlil a prisľúbil zistiť u výrobcu. Táto funkcia je mechanická a ponúka ju len máloktorý výrobca. Stretol som sa asi s 2 výrobcami, ktorí to mali. Na dverách je taký čudlík, ktorým sa buď blokuje jazýček úplne, alebo pri miernom tlaku povolí. Nevýhodou tejto funkcie je, človek nesmie zabudnúť, že ju má prepnutú, lebo ak na noc nezamkne, tak sa mu môže ktokoľvek dostať do domu, či má kľučku alebo madlo alebo guľu. Ďalej keď je silnejší vietor, tak aj ten dokáže otvoriť dvere, pokiaľ je zapnutá funkcia deň. S takým niečím, ako automatické prepínanie som sa nestretol. No ale po preverení predajca zistil, že také niečo sa dá urobiť len vtedy, ak si objednám na dvere elektronický zámok. Že elektronika nemusí byť zapojená, ale na tom kovaní je páčka (viď obr.), ktorou sa buď blokuje západka, alebo sa môže tlakom uvoľniť - rovnaký efekt, ako keď sa otvorí elektromagnetický zámok (tzv. bzučiak, ale dnešné už nebzučia). Tak reku keď už tam bude ten emg. zámok, tak to využijem. Pripojil som ten zámok na domového vrátnika a ešte som zvonku dal aj klávesnicu, ktorou sa dajú po zadaní 4 miestneho kódu dvere otvoriť. Samozrejme dvere nesmú byť zamknuté. Ak sú zamknuté, tak sa nedajú otvoriť ani funkciou deň - noc, ani klávesnicou ani vrátnikom. Ten zámok deň-noc ani nepoužívam, dosť nešikovne sa prepína, je len taký miniatúrny. Zato ten elektrický zámok je dobrý, keď behám von - dnu. Nemusím mať kľúče. A ak aj náhodou nezamkneme na noc, vonku je madlo, takže kto nepozná kód, dnu sa nedostane - na rozdiel od situácie, keby tam bola kľučka. Netvrdím, že toto je najlepšie riešenie. Ale pre nás je ideálne a vyhovuje. Pre iného môže byť lepším riešením vonku kľučka. Treba si zvážiť, čo človek potrebuje a aké situácie sa mu môžu vyskytnúť.
Odpovedať
pokial to nie su dvere, ktore sa bez kluca daju otvarat aj madlom tak ok. Ale inak by som dal klucku a vnutri ziaden zvrtlik ale na kluc..Ja to mam presne naopak, mame madlo a zvnutra zvrtlik,no mne to nevyhovuje. Takze nie vzdy treba konat len esteticky ale aj prakticky.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt to sa neda jednoznacne zodpovedat. Existuje kopec samouzamikycich zamkov, ze len pribuchnes dvere a on sa skutocne zamkne. Tu je vrtanie jedna z najrychlejsich a najlacnejsich rieseni. Pri klasickych dverach, zamku a beznej vlozke v 3-ke to pojde vacsinou sikovnemu zamocnikovi aj bez vrtania... Stavitkovu vlozku mozno zvladne otvorit napr. bumpingom.
Odpovedať
Ja som asi za madlo, neviem asi to bude trochu neprakticke ale ked sme my este mali klucku tak som zakazdym ked som vysavala alebo som proste nepocula skrz mixer alebo co tak som mala taky zly pocit, ze keby teraz niekto vojde tak ja ani neviem
Odpovedať
@mimi373 toto riesi moja zena, ona sa zamyka lebo nepocuje ked je hore alebo nieco robi ze ci dakto dole nevojde, tak zrovna neviem ci je prakticke mat klucku ked aj tak sa bude casto z vnutra zamykat. A ja pridem a aj tak si musim odomknut
Odpovedať
pri detoch a vyuzivanom dvore/zahrade rozhodne klucka. my zamykame branu, takze vstupne dvere mavame odomknute, ked je niekto vonku v zahrade ci na dvore. ak sme vo vnutri, tak zamykame aj zvnutra. nasi maju na dverach gulu a parkrat sa stalo, ze sme liezli dnu cez pivnicnu vetracku :D staci trochu prievanu ci drobna nepozornost a si vymknuty. este je tu moznost dat si zamok na odtlacok prsta, tak netreba mysliet na kluc, ale to uz je niekde inde v ramci rodinneho rozpoctu :D
Odpovedať
@matok272 No ved to. Neviem akoze z tohto hladiska by som bola za to madlo, aj ked teda aj to ma svoje nevyhody ale myslim, ze za ten pocit bezpecia to stoji
Odpovedať
ja by som bol skor za madlo
Odpovedať
@marek43 preco
Odpovedať
@matok272 mame madlo, ale do obyvacky mame PSK so zamkom a kluckou aj vonku. Keby sa vymknem, otvorim si tie PSK, rezervny kluc od nich necham napr. u rodicov, kedze byvaju hned naproti.
Odpovedať
@14054 To si môžeš nechať rovno rezervné kľúče od hlavných dverí u rodičov. Príde mi zbytočné, aby si musel pri odchode z domu zamykať (či kontrolovať zamknutie) dvojo dverí - hlavné aj tie PSK.
Odpovedať
@chrobak7 ale tie psk bez kľučky zvonka nezavries... A keď tam máš kľučku, tak musíš mať aj zámok, ináč by ti tam ktokoľvek vliezol, či? Narovinu, ked ta budú chcieť vykradnúť, nejaký zámok je pre nich to najmenej. Sefoveho suseda vykradli v noci cez okno a to boli všetci doma... Tie rezervné si mozes schovať aj kdekoľvek na pozemku, ja som len uviedol príklad ako je to u nás...keď sa tu rieši zabuchnutie a odvrtavanie zámku...
Odpovedať
@14054 Všetko chápem. Ale tie dvere nepotrebuješ zvonku zatvárať. Stačí ich privrieť podobne ako balkónové dvere a na to ti stačí zvonku madielko. Keď tam máš kľučku, tak potom aj otváranie bude obmedzené - dvere otvoríš iba po kľučku, nevyužiješ celú šírku otvoru. Mne ide hlavne o to, že takto musíš zamykať terasové dvere aj vchodové dvere, keď odchádzaš z domu. Ja som dal radšej obyčajné balkónové dvere s kľučkou iba vnútri.
Odpovedať
@chrobak7 tak ta klucka na von, je trochu ina, da sa v pohode otvorit a nie si limitovany tou kluckou... mame aj poloautomat, ale kvoli reku s chladenim som to chcel zatvarat na doraz....lebo leto :-D No musim, ale aj keby nie, nic sa nestane, rodicia maju oproti ten barak s vyhladom na nasu terasu.
Odpovedať
@chrobak7 zdravím, môžem sa opýtať konkrétne ktorý výrobca to vie dodať takto ako to máte vy? páči sa mi toto riešenie, dakujem za info
Odpovedať
Ja som tiež zvolil jednoznačne madlo :) Som zvyknutý z bytu, kde máme z vonka logicky "guľu" a nikdy sa mi nestalo, že by som sa "vybuchol" ... Vždy má rezervné kľúče niekto z rodiny, keby prišlo k najhoršiemu :)
Odpovedať
madlo, ved keby, tak by som presiel cez garaz, alebo cez terasu ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?