Kedy osadiť okná do novostavby?

Kedy ste dávali do novostavby okná + vchod.dvere? Mám obavu aby sa nepoškodili, keďže ešte nemám omietky, je to len hrubá stavba. Pri plastových oknách nieje až taký problém, ale ja dávam eurookná a na tie sa nedávajú pásky proti poškodeniu. Teraz mám dilemu, či najprv elektriku a rozvody + omietku a až potom okná. Ale zas zlodeji? :-( . Aké máte skúsenosti?
Odpovedať
My sme davali pred omietkami... Ono by to bolo asi najlepsie davat az po omietkach - aj koli rychlejsiemu vyschnutiu, ale zase, ako pises - "dobri" ludia sa vsade najdu a ja by som sa teda bala nechat stavbu otvorenu... Aj medene el. kable su ukradnutelne.. iba ak by si to naplanoval tak, ze jeden den el., prespis na mieste :-D a druhy den nabehnu hned omietkari a potom po par dnoch modlenia sa, aby ti dnu na cerstvu omietku nenaprsalo nabehnu oknari.. :-D Inak neboj sa, ak okna poriadne prekryjes, tak omietka im neublizi, ja teda nevidim ziadnu ujmu a tiez mame drevene..
Odpovedať
Profilova fotka
otazka znie nielen kedy, ale hlavne ako...xixixixi ak mozes tak po omietkach...ak chces riesit ako, tak pedantne a dobre utesnit...ak mas novostavbu, tak rozhodne pasky... daj vediet, ak mas zaujem..
Odpovedať
Profilova fotka
minuly tyzden ukradli znamemu komplet elekticke rozvody.. nic tam nenechali.. mal osadene okna cca 2tyzdne, dal spravit elektriku a vsetko je prec.. je to otazne kedy dat okna... ked sa ma nieco ukradnut ukradne sa aj cez betonovy 5metorvy plot :) a okna sa daju prelepit aj klasickou paskou + stare papiere velkoformatove na okna z vnutra aj z vonka.
Odpovedať
My sme najprv dali spravit rozvody vody, odpadu a elektriny, potom okna a potom omietky. Okna sa robili po rozvodoch preto, lebo pri sekani do palenej tehly vznika neskutocne mnozstvo prachu (kto nevidel nepochopi), a ten prach by sa mohol dostat do kovania okien - tak nam poradili oknari. Montaz bola paskami, okna plastove.
Odpovedať
@mury podobne sme to robili aj my. s malym rozdielom, ze nechali sme vysekat drazky pre rozvody, potom isli okna a nasledne sa natahali rozvody. z jednoducheho dovodu, davali sme medene trubky a tie by nam velmi lahko a rychlo ukradli. koli tomu prachu sme pred osadenim okien dali vysekat do steny drazky pre rozvody, lebo ten mikroprach znecistuje kovanie a potom to robi problemy. prasi sa aj z inych prac a vidno to na tych oknach, hlavne kovaniach. oknari nam slubili, ze po dokonceni domu nam to vycistia a namazu a definitivne okna vycentruju. neviem si predstavit robit omietky pred zasadenim okien, vsak omietky sa robia aj okolo okien a pri montazi by sa poskodili omietky a bolo by ich potrebne dorabat, resp. opravovat. ked nam robili omietky, tak kompletne zakryli okna aj s ramami a ramy okien nie su poskodene alebo zaspinene od omietok.
Odpovedať
ďakujem všetkým za odpovede, tak sme aj rozmýšľali, že najprv vysekáme drážky na elektriku a rozvody a potom sa osadia okná, ale stavbári odporúčali omietku, lebo vraj sa môžu okná poškodiť. Inak staviame z tehál, takže z toho sekania bude prachu...
Odpovedať
Profilova fotka
okna sme davali hned ako to bolo mozne.. elektrika a vsetko sa robilo až potom.. islo aj o to ,aby sa stavba dala zamknut,zavriet a prip. aj poistit :) inak by cokolvek vnutri mohlo dostat nohy a to uz kto chce, vsak ;-) ? Takze kludne dajte hned, skoro vsetci to tak robia, ked sa robia omietky, okna sa prelepia, prachu z elektriky budete mat, to je pravda, my sme mali tehlu len v pivnici,ale teda to bolo vsetko cervene a vsade..ale to je jedno... okna treba aj tak... radsej ich dobre poprelepovat foliami :) NO ale ak viete uplne presne, akde pojde elektrika, teoreticky si mozete zasekat dražky aj skor, kym tam nic nie je.... je to na vas..... Držim palce :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
idealne je ked sa elektrika vyseka pred oknami. ked pridu robit okna, je dobre v ten isty den namontovat aj gsm alarm. aspon provizorne! u nas tak stavaju vsetci naokolo. co sa tyka el. rozvodov, treba to rezat aj so zapnutym vysavacom :)
Odpovedať
môžem sa opýtať, či ste dávali osadiť okná, dvere a garážovú bránu naraz, alebo čo vlastne treba mať hotové, ak chcem dať garážovú bránu do domu ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Na garážovú bránu ak je výsuvná by ste mali mať omietnutý interiér garáže.Hlavne strop a stenu na ktorej bude brána.Ostenie nemusí byť omietnuté.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?