Jednoduchá príprava ostenia okien pred montážou

Profilova fotka
Ahoj, chcem sa spýtať, či ak chcem pripraviť ostenia na otvoroch napr. okien, tak to stačí najskor zarovnať nejakým škrabákom a potom dať nejaku stierku - napr. lepidlo na porobetónové tvárnice alebo to čím sme lepili minerálnu vlnu na komín...v hrúbke do cca 5 mm na celé ostenie z vnútka do roviny a cca 10 cm z vonku (okná budu osadené zároven s murom). Netreba používať sietky a žiadne rohove lišty dúfam. Nasiel som nejaký obrazok na net, ako to asi vyzera... Ďakujem za info. Prípadne hodte aj nejake foto.
Odpovedať
Ja som dal rohove listy so sietkou + lepidlo. Staviam z Ytongu. Krasne to vyrovnalo stavebny otvor, oknari boli spokojni. Ak uz viete od koho budu okna opytajte sa ich ako to chcu mat pripravene, popripade ci si to pripravia sami.
Odpovedať
Profilova fotka
@epto Dakujem za info, praveze okna budem vyberat cez zimu a montovat na jar...plastove pre ned alebo pasiv, podla ceny...v sulade s normou stn ...na pasky...
Odpovedať
@predatorzv Príprava ostenia tak ako si ju opísal je správna. Nemusia byť rohové lišty, nemajú základný význam. Základ je aby okenné fólie boli nalepené na čo najlepšom povrchu, aby plnili účel a montáž bude v súlade s normou. Samozrejme je dôležité ako sú pásky lepené, samolepiace potrebujú veľmi jemný povrch, textilné omietanie bez lepiacej plochy lepené lepidlom zvládnu aj hrubo zrné povrchy.
Odpovedať
@predatorzv povrch musi byt sudrzny, a to porobeton nie je a preto sa tam nanasa lepidlo, ktore pred prichodom montaznej firmy este napenetrujes, ak nebudu pasky zaomietacie, ale ani tomu by to nevadilo. Ak to chces riesit az na jar, tak by som to pred zimou nevyspravoval a pockal s tym do jari. Apropo ziadne rohovniky ani sietky nepotrebujes. Akurat tam nedavaj 5mm vrstvu ktora je zbytocna, len vysprav otvor a ked tam mas kapse od porobetonu, tak tie zatri ako prve (alebo vypln pur penou), aby nebola hruba vrstva lepidla nanasana na 1x.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som tam sietku dal, ale iba na ostenie, zvonka nie. Rohovnik nie.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za rady, vyspraviť to chcem teraz pretože si to asi prídu pomerať cez zimu a to už potom nechcem do toho kafrať...aby namerané rozmery sedeli. Cez zimu budeme mať otvory len zadebnené resp. tam budeme mať staré okná od suseda a provizorne utesnené + Petrík na prikurovanie... Spôsob utesnenia budem riešiť už s vybranou firmou, ja osobne preferujem páska parotesná z vnútra/pur pena/páska paropriepustná z vonku - či sú lepšie zaomietané alebo len čo sa nalepujú neviem posúdiť, každopádne viem, že je to dobré pretrieť ako ochranu pred odlepením a UV nejakým riedkym "lepidielkom" :)
Odpovedať
@predatorzv kasli na uv ochranu a do pol roka zatepli a hotovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@predatorzv presne tak rohovniky zbytocne, aj ked je to najmenej to tam supnut, je to aj rychle aj lacne, ci to zameraju pred vyspravenim alebo po je jedno, je to zanedbatelna vrstva, vonkajsie pasky su spravidla UV odolne, iba ze sa jedna o nejake smejdy
Odpovedať
Profilova fotka
mozem potvrdit, ze vyspravenie nehra rolu pri zamerani. Tych 5 mm si vie pripocitat kazdy, len ich na to upozorni.
Odpovedať
Profilova fotka
@kaspy aha, dakujem za info. V zivote som to neriesil a v rodine sme nikdy nemenili ani okna za plastove nikdy... Ja som sa chytil hned postavit dom, takze si kazdu prkotinu z praxe musim takto vyzistit :)
Odpovedať
Profilova fotka
Este som sa chcel spýtať, ze ci treba ten porobeton nejako napenetrovat, pred tym lepidlom a čím? Alebo staci len odstranit prach a napr. zvlchcit vodou stetcom?
Odpovedať
@predatorzv ja som tiez v podobnej faze uz len dve okna mi chybaju vyspeavit a zameriavame ... Stavba z yrongu a robim to tak ze ometiem prach nastriekam s vodou a zatiahnem s lepidlom na porobeton doroviny ... A este druhy krat to liznem s dakym flexklebrom dohladka lebo pouzivaju samolepiace pasky
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@predatorzv penetreacia nikdy neublizi. (napr S-T70) Ja som penetroval az vyspravene ostenie, kvoli lepsej prilnavosti lepidla pasok. (max 4 dni pred lepenim, min 1/2 dna)
Odpovedať
Netreba nič len navlhčiť pred použitím peny.Penu treba používať takú na ktorú výrobca nedoporučuje používať pásky. Video z testu peny v Gráci. Ušetríte čas aj peniaze , http://www.multex.sk/produkty.html
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Zdravím. Zajtra sa chystám spraviť tiež prípravu pred osadením okien na Ytong. Chcem sa spýtať, že z vrchu mám betonový veniec treba naniesť lepidlo aj tam či stačí len na Ytong takže len 3 strany ? Plánujem dávať aj sieťku oplatí sa ?
Odpovedať
Nieje lepšie natiahnuť na ostenia skôr sadrovu omietku ako to cementové lepidlo?
Odpovedať
@marekhlb Tu dáš potom na to lepidlo :) Ale veľa názorov je ako píšeš rovno ju dávať na ytong. Ja som dal dnes nakoniec sieťku aj lepidlo môžu prísť zakladať okná.
Odpovedať
Áno lebo potom ten materiál stráca svoju schopnosť 'dýchať' keďže lepidlom to uzatvorís,, preto sa pýtam ci nieje lepšie tam dat rovno sadru.
Odpovedať
@marekhlb Čo má dýchať? Tam to má tesniť nie dýchať ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?