Je potrebne montovat okna na pasku? budeme stavat z ytongu.

Profilova fotka
Je potrebne montovat okna na pasku? budeme stavat z ytongu.
Odpovedať
@lilecek Je. Technológie pokročili a keby som to nevidel na vlastné oči, tak poviem že netreba. Mne montovali v polovici decembra LMJ Salamander Blue Evolution a dal som si pásky. Tam kde je pena pod páskou, tam je pružná nezvetraná. Inde, kde som penu použil len ako výplňový materiál vidieť pôsobenie slnečného žiarenia a jej postupnú degradáciu.
Odpovedať
@lilecek nieje potrebne ani strechu davat, ked natiahnes plachtu.... =-)
Odpovedať
Profilova fotka
Niekde som sa docitala, ze pri montovanych domoch ma opodstatnenie ale ze pri murovanych nie. Ale je pravda, ze podla normy sa ma davat a aj vacsina tu na streche ju odporuca.
Odpovedať
@lilecek Keď si naimpregnuješ obuv tak si môžeš všimnúť ako ti obuv odoláva vlhkosti. Tak isto to máš aj s tými páskami. Zabraňujú vnikaniu vzdušnej vlhkosti / prúdeniu vzduchu / do špáry.
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@mamato To je podľa mňa dosť chabý argument. Čo s tým má slnečné žiarenie? Snáď bude mať penu prekrytú omietkou z obidvoch strán. :-)
Odpovedať
Či treba alebo nie by ti mala povedať firma ktorá ti okná dodáva a montuje.Firma čo montovala.okná mne sa ani len nebavila či s páskami alebo bez.Tak isto či chcem pod hs portál purenit,ytong,alebo kus hranolu ako tu je vidiet dosť často v albumoch.Dobrá firma má svoj postup.A ak si chceš okná montovať sama tak potom bude asi úplne jedno či pásky dáš alebo nie.Najskôr by si si možno mala naštudovať prečo tam tie pásky sú a potom sa rozhodovať.Lepiť okná bez pások považujem za diletanstvo najhrubšieho zrna.
Odpovedať
@jozomrkva111 Len škoda ,že ľudia chcú tak šetriť ,že šetria ale na nesprávnom mieste. Tých 300€ by mohli kľudne ušetriť pri inom menej dôležitejšom výbere materiálu do domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@lilecek splnenie STN normy vyžaduje použitie pások a norma medzi montážou podľa konštrukcie stavebného materiálu nerobí rozdiel.
Odpovedať
páska uľahčuje montáž, umožňuje dilatáciu materiálov, ktorá mimochodom nie je malá ...
Odpovedať
@mamato A ty nemáš omietky?
Odpovedať
My mame dom postavený z ytongu a okná určite daj na pásky. Pred 6 rokmi sme si sami pozhanali pásky z rakúska. Poniektorí sa nás vtedy pozerali divne... A vcul už je to tu ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tatiana1978 ja som daval robit okna na pasky pred 5 rokmi a uz vtedy to bolo uplne normalne... nepozerali na vas divne kvoli niecomu inemu?
Odpovedať
tie pasky boli dostupne uz pred 11rokmi na slovensku a málokto si ich dal lebo to kazdy povazoval za vyhodene peniaze vtedy to nemecka norma prikazovala dnes je to tu a stale su firmy ktore to robia bez nich kto je rozumny investor nerozmysla ten kto spekujuje nech ma co chce
Odpovedať
Profilova fotka
@lilecek Trocha sa v tom strácam príde mi že jedny hovoria o inom a druhý o inom. Ak ide o montáž na pásky namiesto montážnej peny tak to je na zváženie podľa ceny, Ak je reč o parotesných páskach z interiéru a exteriéru tak do dnešných domov určite s dôvodu ako píše @blackomt. @eagleowl Síce nepoznám všetky normy ale nevšimol som si že by to nejaká predpisovala, vieš mi napísať v ktorej a kde to je.
Odpovedať
@lilecek Pokud nechcete jen slepě následovat, zkuste si zde vyhledat příspěvky uživatele jan45. A potom taky otázka, o jakých páskách se zde bavíme.
Odpovedať
Profilova fotka
Stavali sme zarovno s kamaratmi, oba doma z rovnako hrubeho porfixu, ich dom dokonca zatepleny, oni montaz penou, my pasky, im miestami okna rosi nam nie...mozno nejake opodstatnenie maju🤔
Odpovedať
Profilova fotka
@jozomrkva111 samozrejme som si nastudovala naco tam tie pasky sluzia. Aj mi to dava zmysel ako laikovi. @blackomt a rozhodne nechceme setrit na takychto dolezitych veciach. Len som sa stretla s názormi, ze je to zbytocne. Tak som si to chcela ujasnit :)
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko mala som na mysli exterierove a interierove pasky nie expanznú pasku namiesto peny
Odpovedať
@gashtaan nie pre ine to nebolo..pytali sa :na pasky? A ja ,ze ano.. Mozno divne kvoli tomu, ze som zena ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko Norma STN 73 3134 predpisuje montáž, kde tepelná izolácia montážnej škáry musí byť z interiéru chránená parozábranou (proti vzdušnej vlhkosti) a z exteriéru paropriepustnou hydroizoláciou (proti pôsobeniu UV žiarenia a zatekaniu). Nie je predpísané kto a akým spôsobom má túto parozábranu a hydroizoláciu uskutočniť.....ale poznám len dve bežne používané možnosti .....najčastejšie PUR pena + exteriérové a interiérové pásky alebo menej časté expanzné pásky. Tak že pokiaľ si chcel povedať (len neviem na čo to bolo dobré) že norma nepredpisuje pásky tak áno....nepredpisuje pásky.... môžeš si na to aj nastrihať aj pásiky parozábrany a paropriepustnej fólie a skúsiť to ponúknuť montážnikom :-) Som ale presvedčený že pýtajúci sa dozvedel všetko čo potreboval a správne to pochopil.
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl V podstate som chcel povedať že som ani nevedel že toto je predpisované nejakou normou, dobre vedieť. @lilecek Tak možno pre niekoho kto stavia v dnešnej dobe dom bez riadeného vetrania z rekuperáciou a nepotrebuje dosiahnuť čo najväčšiu vzduchotesnosť tieto pásky možno nie sú nutnosť ale ako si čítala vyššie predpisuje to aj norma čiže v podstate už ani nemáš moc na výber ak to chceš poriadne.
Odpovedať
@lilecek Hovorí sa "montáž na pásku", ale môžu sa pod tým myslieť 2 rôzne technológie. 1. Prvou technológiou je osadenie okna pomocou expanzných pások. Ide o nalepenie penovej pásky, ktorá je stlačená a ktorá po nalepení na rám okna a osadení okna zväčší svoj objem a vyplní priestor medzi rámom okna a ostením. Pre lepšiu predstavivosť si pozri toto vide: https://www.youtube.com/watch?v=wsZ3g... V tomto prípade sa nepoužíva PUR pena. Je to ale o dosť drahšie, než osádzať okno s PUR penou. 2. V druhom prípade ide o osadenie okna PUR penou, ale rozdie je v tom, že tá pena sa zvnútra aj zvonku prekryje páskou, konkrétne zvnútra paronepriepustnou a zvonku paropriepustnou a až následne sa aplikuje omietka. Tieto pásky sa nazývajú aj izolačné fólie. Aj montáž na pásky z druhej možnosti je finančne náročnejšia, ako bez nich. Z mojich skúseností (cenové ponuky, ktoré som dostal) to bolo až zvýšenie ceny za montáž o 100% pri použití pások (13 okien cca. od 500 do 700 € vyššia cena ako iba za montáž). Ja som sa rozhodol pásky nedať, lebo si nemyslím, že mi tá cena je primeraná pridanej hodnote montáže na pásky v porovnaní montáže bez pásky. Isto, pásky asi viac chránia izolačnú penu, ale pokiaľ je to dobre omietnuté, tak PUR pena nemá prečo degradovať. V paneláku sme montovali plastové okná v r. 1998 iba na PUR penu a keď som pred rokom opravoval jedno ostenie, tak tá PUR pena bola ako za nova. Je len na tebe, či si ochotná investovať o niečo viac za niečo novšie, alebo ti postačí klasický postup. Aj keby si okná namontovala bez pások (či už prvá varianta, alebo druhá), t.j. iba na PUR penu, tie okná ti nevypadnú, tepelný únik nebude o nič menší ani sa stena nepoškodí, ani nebude vlhnúť. Keby si mala jedno okno na páske a jedno bez pásky a je to omietnuté, neverím, že by tam bol nejaký rozdiel. Môžeš si to vyskúšať. Na druhej strane nie som proti novým veciam. Napr. ako izoláciu strechy som si zvolil striekanú izoláciu miesto klasickej min. vlny. Ale na tie okná mi prišlo zbytočné investovať do pások. Dôležité je, aby medzera medzi oknom a stenou bola dostatočne vyplnená PUR penou.
Odpovedať
@eagleowl Norma nie je záväzná, má len odporúčací charakter. V praxi to znamená, že firmy, čo montujú okná, by mali klientovi ponúknuť automaticky montáž na pásky, Pokiaľ sa klient rozhodne montovať bez pások, tak mu to namontujú tak. Nikto nemôže prinútiť zákazníka, aby si dal pásky. Je to len a len na jeho rozhodnutí.
Odpovedať
@chrobak7 Slohovu ulohu si tu napisal, ale podstatu si nepochpil. Tie tzv. pasky presnejšie fólie sa nemontuju kvôli ochrane pur peny ale kvôli vzduchotesnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 "nikto nemôže prinútiť zákazníka, aby si dal pásky. Je to len a len na jeho rozhodnutí. ".....no nemyslím že by som niekde tvrdil že to nie je slobodná vôľa. Ja si len myslím že to je zdravý rozum.... (1m takej pásky stojí á1,- EUR.....mohol si si ju tam nalepiť aj sám....nedal by si 500,-EUR)
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren to mi vysvetlite , ako funguje vzduchotesnosť po nalepení na pórobetón na celej ostatnej ploche. @lilecek tu sa pletú pojmy, ak budete vkladať okná do konštrukcie, ktorá ma na interiérovej strane parozábranu, musíte ju na okná nalepiť páskou , ináč je to len nepochopenie účelu. Zvonku skôr estetický účinok ako iný. A s Nemeckom by som to nesplietal, takú skladbu materiálu ako používajú ešte v stavebninách bežne nekúpite, možno v zásielkových.
Odpovedať
@ruren Mi chceš tvrdiť, že cez tú vonkajšiu omietku, PUR penu, vnútornú omietku mi bude fúkať menej, keď dám pásky? Cez škáry medzi rámom a krídlom prejde viac vzduchu, ako medzi tým rámom a stenou. Rád by som videl test, kde by urobili jedno okno s páskami a jedno bez pások v nejakej vzduchotesnej komore a potom to skúsili, či bez pások prenikne viac vzduchu. Lebo si myslím, že je to len teória a loby. To je ako diskusia, či na Ytongovú stenu dať omietku so sieťkou alebo bez sieťky. Dá sa tak aj tak. Aj tie okná - kto chce, nech si dá. Ale nikto ma nepresvedčí bez jednoznačného dôkazu, že je to tak výrazne lepšie montovať na pásky. Nie som proti páskam, len si myslím, že je to veľmi predražené a nestojí to za tú cenu. Možno tá expanzná - tam chápem, že je to náhrada za PUR penu. Ale tie paropriepustné a paronepriepustné sú len také kozmetické vylepšenia procesu montáže okien. Ak tomu niekto verí, v poriadku, beriem to, nikoho nebude presviedčať, aby si ich nedal. Aj ja som nad tým dosť uvažoval. Keby to bolo do 100 EUR, tak s tým nemám problém.
Odpovedať
@lilecek "Je potrebne montovat okna na pasku? budeme stavat z ytongu." Čisto len odpoveď na tvoju otázku. Nie je to potrebné. Je to možnosť, stojí to peniaze. Ja mám bez pások a okná fungujú, nie je žiadny problém. Ale si detailista, a potrpíš si na tom, tak si to tam daj. Pokaziť tým nič nepokazíš, horšie to nebude, možno len lepšie, ako bez pásky.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Nieje to náhodou z normou tak že ju nemusíš dodržať len ak to urobíš lepšie ako ona odporúča.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?