Je normálna montáž plastových okien skrutkami cez rám?

Dobry den, kupil som byt a stavebnik spevnil plastove okna tak, ze ich prevrtal cez ram a priskrutkoval ku stene. V mieste kde je skrutka v rame okna, je ram stlaceny tlakom a je tam teda mierne prehnutie. Stavebnik tvrdi, ze je to ok, ze bezne sa takto plastove okna kotvia. Viete mi poradit, ci je to v poriadku? Dakujem za pomoc.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
hod sem foto. to chcem vidiet
Odpovedať
To bol asi nejaky amater a znicil okna....si myslim len ja podla toho ako sme nahadzovali okna na dome a manzel nic neprevrtaval.
Odpovedať
ano je to štandardné kotvenie, sú to tzv. turbo skrutky.Výhoda je, že ich nikto nevie demontovať- teda tie okná.Hlavne sa stáva že niekto ukradne okná z novostavby pokiaľ sú kotvené plechmi...plech sa vykrúti a okno je von za 5 minút.A je to jednoduché urobiť aj zvonku.Pokiaľ sú turbo skrutky musia však byť presne zahĺbené a potom je to v poriadku.A okno sadá demontovať iba po otvorení krídla zvnútra. Dá sa povedať že sú dva druhy kotvenia okien...plechy a tieto skrutky. ;-)
Odpovedať
@dodog -přesně tak,manžel u oken dělá a plně s tebou souhlasí.Okna se zpravidla kotví na turbošrouby -předvrtáním rámu,ovšem musí být 100% zachováno vyvážení oken dle vodováhy,což má vliv na funkčnost a dále nesmí být rám v místě ukotvení jakkoliv vyboulen nebo prohnutý-pak se to nedá seřídit a řádně to netěsní.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
pozor to čo popisuje kadnarová je zle. do plastu sa vyvŕta otvor, potom sa cez ocelovú výstuž v okne vyvŕta diera 6,2 a do panelu tiež. Potom sa turboskurtka priemeru 8 mm zavrta až na to ocelové kovanie, čiže sa schová do rámu a na plast sa dá krytka. Takže reklamovať, nech to spraví poriadne!!!
Odpovedať
@kadnarova "bezne sa takto plastove okna kotvia" - ano bezne sa takto za CUDZIE peniaze CUDZIE plastove okna kotvia. Na osadenie turboskrutiek by mal byt dovod. Napr. osadenie okien do 6 posch. budovy, kde by na pristup k montazi z vonku bol potrebny vytah, plosina, co by montaz zdrzalo a predrazilo alebo ak vyrobca priamo tento sposob doporucuje. Na novostavbe s dobrym pristupom nevidim dovod. Dalej - nahodnym vyberom priklad turboskrutky : http://goo.gl/lWB8f citujem : "Skrutka rám nedeformuje, nevznikajú ďalšie pnutia." koniec citatu. Okna sa na novostavbach zvycajne kotvia : 1,Rámová rozperka 2,Spony, skoby, úchytky 3,Nosná skoba alebo uholník 4,Pomocný osadzovací rám 5,Konzoly Kazdy vyrobca okien ma stanovene technologicke postupy kotvenia a monteri okien by ich mali ovladat. !! Hoci zvycajne ani SAJNU nemaju. Keby takto mne osadili okna, nasledne kontaktujem výrobcu okna, zistim aky povoleny postup montaze stanovil vyrobca, nasledne ziadam firmu o demontaz, vratenie penazi. Ak by to nespravili do 10 dni, kontaktujem SOI, dam si vyhotovit sudnoznalecky posudok, zaslem firme predzalobny pokus o zmier + ziadost o nahradu skody. Hoci som bol ochotny zaplatit firme za montaz, doteraz som v okoli nenasiel ani jednu, ktora by montaz ovladala. Bol som asi v piatich. Preto do toho idem svojpomocne, za 2 mesiace som si o montazi okien z netu nastudoval viac ako "firmy". http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/k.... Cest vynimkam samozrejme (na ktore som ale ja zatial osobne nenarazil)
Odpovedať
to co ti tu tvrdí je špatně, okna se kotví buďto turbošrouby přes rám, ale nesmí být ten rám prohnutý, protože potom se deformuje a netěsní; nebo pomocí kotvících plíšků vně rámu. kotvení musí být od rohu rámu max. 40 cm a potom zhruba po půl metru, takže u rámu délky 160 cm musí být nejméně tři kotvy, tyhle informace mám přímo ze zkušebny ze Zlína
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Mozno ma niekto vyvedie z omylu, ale ja som napr. u Salamandra v montaznych predpisoch, na ich nemeckych strankach ani v inych popisoch vrtanie skrutiek nenasiel. A NEVERIM ze spominany Salamander obr. : http://goo.gl/L6FB8 ma vo svojom montaznom predpise povolenu kovovu skrutku durch cez polozku "11 thermally isolated steel reinforcement in frame and sash" na tomto obrazku a tym vytvorenie tep. mostu stena-skrutka-vnut.profil ramu. Zda sa mi to nelogicke. Preco by si potom dali tu namahu, aby tam tu izolaciu vyrobili, ked by sa mala nasledne prevrtat? Skrutky "durch cez ram" by som u okien, ktore by som zaplatil dovolil monterom navrtat len ak by ma presvedcili, ze to povoluje vyrobca. Este k tej skrutke. Turbo skrutka je určená k ukotveniu okien a dverí z plastu a dreva do všetkých stavebných materiálov. Hlavu turbo skrutky je možné prekryť krytkou. Rám sa predvŕta vrtákom do kovu o priemere 6,2mm. Pre predvŕtanie stavebných materiálov tieto priemery: pre plné pálené tehly 6 mm, pre duté tehly (porotherm a pod.) 6 mm - vŕtať bez príklepu, pre betón 6,5 mm a ,drevo a plynosylikáty (ytong a pod.) bez predvŕtania. Minimálna kotevná hĺbka pre montáži okien a dverí 50 mm. Počet kotevných miest na každú stranu rámu doporučený podľa následujúceho algoritmu: 150 mm od vnútorného rohu na jednej aj druhej strane a ďalšie skrutky rovnomerne rozmiestniť medzi tieto okrajové turboskrutky tak, aby vzdialenosť medzi nimi bola maximálne 700 mm.
Odpovedať
@kanvor uchytenie na turboskrutky je kvalitnejsie ako na plech. Zameriaviac ked usudi ze je dobre kvoli osteniu dat turbo a napise to do zameriavaku, tak uz vo vyrobe spravia pripravu na toto uchytenie. A robi to najvacsia ceska oknarska firma, ziadna garazovka. Toto uchytenie je ovela kvalitnejsie ako na plech, ale je aj o dost drahsia montaz na TS.
Odpovedať
@kanvor Dakujem za info.
Odpovedať
@kadnarova Neber to ako info sudneho znalca, nemontujem okna len som si vytvoril nazor z toho co som vygoogloval, v manualoch a v knihach vycital, od ludi podozvedal a zvysok som si vydedukoval a vycucal z palca, lebo v tzv. firmach co som obehal na moje hlupe otazky len pozerali ako teliatka, ze co po nich chcem. Ale aj to co pise @nevo znie rozumne, tak predtym ako monterom utnes hlavu este sa ich spytaj ze AKO a PRECO. Mozno je to ten pripad, ze to priamo vyrobca doporucuje. Netusim co mas za okna.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kanvor - ťažký teoretik - prečo radíš ak nemáš skúsenosti? skôs za zaprieť do okna kde máš v ráme zboku na každej strane po štyri turboskrutky a potom si to porovnaj s uchytením na kotvy. kotvy sú pliešky, ktoré sú na ráme osadené spriečením do 3 milimetrovej plastovej drážky navyše potom zavadzajú na ostení napr. pri zateplovaní. ak ide turboskurutka cez kovový nosník v ráme, nie je pevnejšie ukotvenie. tiež nevidím súvislosť medzi turboskrutkami a tepelným mostom. skrutky idú predsa priečne, nie pozdĺžne na smer prechodu tepla rámom. Ak je skrutka zozumne utiahnutá a tlak sa kontroluje počas montáže vodováhou na ráme, nemôže byť problém.
Odpovedať
@martin1212 Ale ved ja som tie pliesky nevymyslel. Ked sa osadia tie pliesky tam kam maju a ako sa maju tak musia drzat. Monter nemusi vymyslat uchytenie, to uz vymyslel zanho vyrobca, a ten vyskum mu zaplati zakaznik. Monterovi sa staci rozhodnut medzi vyrobcom vymyslenym a, b, c, d. Ked mi monter vymysli e, navrta 16 vrtakom diery do ramu a 20 cm hlboko do ostenia do toho narve do chemickej malty zelezny roxor mozem na tom okne cvicit kung-fu, ale to okno uz nechcem a moze si ho odniest. A nejake turboskrutky budu oproti tomu smiesne trapne. Navyse pokial viem, tu normu (o ktorej nikto jakziv nepocul) na montaz okien si vymysleli sami monteri a vyrobcovia a takto to clovek odlisil od suflitkarskej montaze. To je pravda ze niet suvislost. Ja tiez nevidim, ale moje vedomosti o prenosoch tepla v konstrukcii ramu su urcite na nizsom leveli ako manikov od Salamandru. Ta spominana polozka 11-thermally isolated steel.. je potom len suciastka zbytocne nqvysujuca cenu okna a reklamny tah. A co by som neradil, ved na to to tu cele je, nie? Ved ja nikomu deti nevrazdim. nemusi to nikto brat do uvahy, zakazdym na to upozornim a ak mi moj nazor niekto vyargumentuje ze preco nie,, tak ja sa rad nieco nove naucim.
Odpovedať
@kanvor už iba jedna poznámka - montážnici na 90% sú aj zamestnancami firiem, ktoré okná vyrábajú a zároveň predávajú. ak teda nejde iba o predajnú, sprostredkovateľskú firmu. ťako budú teda používať postupy, ktoré ich len tak napadnú, alebo aby sa pri tom nenarobili. Keď to firma namontuje, nesie všetky záruky.
Odpovedať
@martin1212 To je nepravdepodobne. Neviem presne aku staru info mam,, ale predajcov (asi aj montaznickych partii) v SK : 879, vyrobcov : 137. Ked to je brane po krajoch, tak 14 vyrobcov by muselo mat 154 predajni, co sa mi zda vela. Firma nenesie nic. Aj na tomto fore sa da najst vela prikladov, ktore to dokazuju. Nastastie tych firiem je stale dost aj "normalnych", len treba vybrat. Prajem vela zdaru.
Odpovedať
Ja montujem pvc okna cez 6 rokov pre firmu a taketo postupy su normalne.Aby sa predoslo prehnutiu ramu turboskrutkou, dam samozrejme podlozky za ram okna a skontrolulem to vodovahou este raz ci je ram rovny alebo nie. A ako vravia ini tu na foru , vybrat okno za 5 min nie je problem , ked je len na plechoch!Napr, vchodove dvere, ktore sa otvaraju 20x za den , chcem vidiet , ze budu bez problemov po par tyzdnoch bez pomoci dostavenia. Samozrejme vsetko zavisi od kvality vystuh v ramoch , vaha dveri a aky pvc profil je to.Ale tak mam istotu, ze sa nepohnu vobec.Dvere na novostavbach montujem na plechy a plus turboskrutkami. samozrejme kazdy ma iny nazor a skusenosti. 8-) Stab a Fronta su 2 rozdielne veci ;-)
Odpovedať
@rommelius2 Nedavno som bol okrem inych aj vo firme, ktora 7r. montuje po okoli okna. Spytal som sa tej pani tam, ako kotvia okna. Prisrubujeme, vypenime, omietneme. Potom som sa spytal ci davaju aj pasky. Nevedela co po nej chcem, volala monterom, ti tiez nevedeli. Vysvetlil som jej zhruba ze o co ide, co chcem, asi si myslela ze si robim srandu. Neviem, odisiel som. Vcera som bol na poste a nahodou som narazil na dalsich okenarov u ktorych som este nebol. Montuju len salamandre, tak som zasiel. Spytal som sa chlapika, ci mi pridu zamerat, nech mi spravia ponuku na cely dom + vchodove dvere. Odpovedal mi, ze ma tolko roboty, ze nemoze prist, mam si to sam pomerat a priniest mu na papieri rozmery. Druha veta co z neho vysla bola, ze on nema polsku ani srubku, ze ma vsetko len od jedneho vyrobcu. Do tretice vyhrkol, ze uz 10r montuje okna. Hned na to mi druhy chlapik co tam s nim bol strcil pod nos rez trojskla a vymlel zo seba vetu o akcii 7komor za cenu 5komor do konca mesiaca. Predychal som s tym, ze pridem inokedy. Pridem. Pridem tie komory s nim rozobrat, nech zistim, ci o tom vie naozaj prd, alebo zo mna robi debila. Tolko k tomu, ze aj ked niekto 7 rokov okna montuje este neznamena, ze vie ako sa to robi. Dufam ze to tu niekto nevezme osobne, mozno tu su najlepsi monteri slovenska a robia suoer montaze, a bol by som len rad stretnut okenara, ktory mi neodpovie na moje otazky "heeeeee?". Inak sa do toho pustim sam, to ze som to nikdy predtym nerobil mi problem nerobi. Ani rozvod vody v dome som nikdy nerobil a spravil som. A teraz vazna otazka zo stabu na frontu. Norma STN 73 3134 platna od 1.1.2010 je blud? Kotvenie "plieskami" je vymysel rozmaznanych panov zo stabu aby skomplikovali tym na fronte zivot? Alebo vyrobca nevie spravit okna ktore by na tom drzali? Alebo to montuju zle? Alebo KDE je ta chyba, lebo tu si niekto alebo vymysla, alebo klame a zavadza.
Odpovedať
nasla som jednu foto co som davala aj do inej temy. srobovanie okien do ramu :-D takto konkretne srobovali eurojordan :-D
Odpovedať
a takto nejako vyzera ta turboskrutka? to potom my mame len obycajne desiny skrutky asi...
Odpovedať
@vankusik29 Daj si do googla najst turboskrutku a pozri co si zaplatila na fakture. 10ky? Aspon ti nevypadne okno teraz.
Odpovedať
no my sme kupili byt uz z oknami, takze tazko povedat ako su namonovane ale skrutky vidim cez ram prevrtane...a vidim aj penu z vonka. Po precitani tej novej smernice by som monterom ruky nohy dolamala, keby mi na novom dome hentak namontovali okna.Dala som si do googla turboskrutka a vyhodilo mi stranku, kde su aj vsetky pasky na okna aj to expanzne tesnenie medzi ram okna a stenu. Je tam aj obrazok ako ma byt ta paska nalepena. Inak ta smernica nebola vyrobena preto, aby sa nenicili okna skrutkami, ale kvoli plesniam, ktore sa vytvarali okolo ramu okien, lebo do pripojovacej skary medzi oknom a stenou prenikaly vodne pary a studeny vzduch, vznikala kondenzacia vody a cierna plesen. Ludia to reklamovali ako zle okna a ze sa rosia a neviem co, je zbytocne mat neviem kolko komorove okna s neviem akym trojsklom, ked nedajboze fuci pomedzi okno a stenu.
Odpovedať
@vankusik29 riesi sa aj kotvenie, pretoze niekedy sa okna osadzali len "do peny" , v tych dnesnych ramoch je kopa zeleza, trojskla su tazke, len penu dat by nestacilo. Co som sa pytal dookola ludi plesnivenie a rosenie okien je bezna vec, nejako sa s tym vsetci zmierili. A mozno je pravda ak to prax dokazuje, ze kotvy to neudrzia a norma je blud, vymyslel to nejaky uradnik za stolom a do vsetkeho treba narvat 10ky skrutky. Potom ale moze byt asi blud akakolvek STN..
Odpovedať
@kanvor, svata pravda, ale ked uz tu normu vymysleli a zaviedli tak by sa jej mali drzat, jasne ze okno je tazke jak hovado a iba pena ho nemoze udrzat. To by som ho nemohla ani umyvat a byt na nom skoro zavesena, to by bola samovrazda.
Odpovedať
Kanvor- vidim , ze ta diskusia dosla tak daleko. :-) Po prve nie som osobne proti plechom, okna bezne montujem len na plechy, ale do dveri davam aj sruby, samozrejme nikdy v zivote by som toto nenechal , ako na obrazku prilozenom vo forume!!!!To radsej zatmelim alebo co , ale toto je smelarina!! Kazdy ma svoj nazor, ja osobne mam na plechy montovane okna na svojom dome a som spokojny :-) po case ich treba dostavit inbusakom lebo sadnu dole od vahy, vsetko zalezi od velkosti kridla( sklo nieco vazi..) Tie normy neni su na nic, samozrejme platia ved nato asi su, nie???.Co sa tyka tej pasky....tak ja poznam len jednu co pouzivam a to do spaliet pod omietku , aby som predisiel prasknutiu omietky.Ak mas na mysli nieco ine daj vediet. Ktomu sa uz nemam co vyjadrovat, Cus Peter
Odpovedať
@rommelius2 http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/k...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@mima1 prto tak aj ta spickova firma dopadla presne ako srobovala :-D
Odpovedať
@belasi necudujem sa tomu. :-D :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
@kanvor ten link nefunguje.
Odpovedať
@radke nefunguje uz som to zmazal. Chcel som sa komplet odtialto vymazat ale zistil som, ze sa to neda. Posli mi do PM email mal by som to mat niekde odlozene.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?