Je možné montovať okná na porobetón bez predsadania?

Poraďte prosím, ak máte skúsenosť. Chcem stavať porobetónom 250mm ale na odporúčanie nerád by som išiel do predsadenej montáže okien. Je podľa vás vhodné montovať okno na hranu porobetónového muriva hrúbky 250mm bez predsadenia? Ďakujem
Odpovedať
Ja to tak mám a zatial nebadám žiadný problém. Zateplenie mám 200mm EPS, takže okno je cca v polovici hrubky steny.
Odpovedať
A preco by nebolo?
Odpovedať
Profilova fotka
@sirocenec čo tak sledujem stavby na okolí tak práve najviac je takých že dávajú okná a dvere zarovno s vonkajším murivom. Tiež to tak mám :-p
Odpovedať
ďakujem za názory Ja som plánoval 250mm+ 200-250mm EPS ale zdá sa mi že okná pri 250 už budú bez predsadenia veľmi utopené a tak by som radšej dal 250+ 200EPS tak ako píše @rado323f Projektant mi navrhol murivo 300 + 150mm EPS s tým, že odôvodnil. že je to ešte optimálne riešenie bez predsadenia. Pokiaľ sa ide do hrúbky muriva 250mm +EPS tak sa musia okná už predsadiť kvôli vlastnostiam tepelného prechodu a pod. A že sa bez predsadenia okien môže docieliť viac negatívnych výsledkov (kondenz, plesne a pod.) Rovnako, že zateplovanie viac ako 150mm reťazovo stavbu nadražuje práve kvôli tej predsadenej montáži a potom že je omnoho drahšie napr kotvenie EPS nad 150mm atd. Ja ale vidím, že EPS je lacnejší ako murivo a čím viac izolácie tým vačší tepelný odpor dosiahnem.
Odpovedať
my budeme mat mury hrubky 300mm a tiez planujeme take osadenie okien.
Odpovedať
@sirocenec to co je za blba? Nestudoval nahodou v minulom tisicroci? 25+20 je v dnesnej dobe uz standardom a ziadne vymyslene blbosti sko predsadena montaz nepotrebujes. Budes rad, ked najdes poriadnu firmu, ktora bude vediet nahodit okna kvalitne aspon na pasky!
Odpovedať
Profilova fotka
Mam 25 ytong + 25 eps. Predsadena montaz len zo severnej strany 1 okno a vchodove dvere. Pozri v mojom albume, ci sa ti to zda utopene ;-) @sirocenec
Odpovedať
@viperko pozrel som si tvoj album. Je paraadny. Ty kokos to si si na tom dobre odmakal. Ale stalo to zato mas paradny dom. Ticho zavidim. Dik za radu si ma posmelil s tym ze budem to davat tiez na porobeton 250 + 250 EPS naozaj to u teba neni az tak utopene. A s tymi zaluziami to vyzera fakt dobre. Aj si ma nainspiroval tou podlahou lebo som chcel davat aspon 250EPS do podlahy ale zas projektant tym ze mi setri peniaze povedal ze staci 150. Rovnako mi dal vysku stropu 2900 od zakl. dosky po vazniky. Ale zda sa mi to malo ked tam chcem izolaciu + ratam 100 poter a podlahu a uz je to natesno vyska miestnosti 2600 len tak tak. No pridvihnem asi tiez o jednu tvarnicu. Z coho si vychadzal ked si sa rozhodol ze do podlahy pojde az 300? Mal si spravene prepocty PHPP? Alebo ako sa to rata. Ja co pozeram vsade tak tepelny odpor je odporucany na 2.5 co sa da lahko dosiahnut aj s hrubkou EPS 150. Kazdopadne ti dakujem uz aj za doterajsie inspiracie.
Odpovedať
@sirocenec 30cm do podlahy je blbost. Radsej mat o 1rad tvarnic viac ako by malo 5cm chybat. Ja mam bungalov s vaznikom a 12 radami a keby som staval znovu dam 13 radov!
Odpovedať
@rkorba a daval si izolaciu v podlahe do akej hrubky ked uz mas 12 tvarnic? Ak 13 radov, neboli by uz stropy prilis vysoko, ci kvoli podhladom ?
Odpovedať
@sirocenec 10+10cm je az az vysledna vyska podlahy 27cm. Vsetko zavisi kde budes mat izolaciu ci pod medzi vaznikom (pochodza povala) alebo nad. Spocitaj si kolko ti vychadza vyska stropu ked si das do podlahy 20cm a stropu 60cm izolacie nezabudni na poter a sadrokarton.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?