Je medzi sklami lepší plast alebo hliník?

Ahojte. Potrebujem súrne poradiť. Kupujeme okná a vo firme nás prehovárajú na nejaký nový typ ktorý má medzi sklami miesto hliníka plast. Nám sa to moc nezdá. Neviete poradiť čo je lepšie či plast alebo hliník? ďakujem :-)
Odpovedať
@gabika.mato Samozrejme, že plast alebo nerez, lebo menej vedú teplo. Vôbec nejde o novinku - možno tak v prispatých firmách. Plast a nerez je dnes už štandard. Hliníkové rámčeky by som zakázala pod trestom smrti. Úplne vážne.
Odpovedať
Ani neváhaj a ber plastový rámik .Aj nerez sa už dosť málo používa.Nestretol som sa s iným rámikom ako s plastu už asi 3 roky v žiadnom okne čo som osadil.A ak ti môžem odporučiť daj si naceniť montáž aj s fóliami , všetci tu píšu aké perfektné okná majú ale ked pozerám na tie fotky čo sem dávajú tak je to bieda s tou montážou.A najlepší sú tý ktorí namontovali za 4 hodiny celí dom.Od montáže závisí ako bude okno fungovať.
Odpovedať
@blacksr @jozef74 zdravim všetkích,chcela by som sa spýtať jednu vec,ideme lepiť pásky na okná-z vnútra parotesne,ale neviem či bude nutné aj zvonka lepiť paropriepustne-okná sme osadili na hranu 30tehla porotherm a rám okna bude cca 1,5cm prekrytý 20cm polystyrénom-ten bude tvoriť celý parapet-zdá sa mi to trochu zbytočné dávať tam paropriepustnú pásku,a ešte ak máte info-prečo je lepší plastový rámik ako nerezový?nie je to rovnako kvalitné riešenie? vdaka za odpoveď
Odpovedať
@sofiapal Tých plastov i nerezov je viacero druhov. Ide o tepelnú vodivosť, schopnosť odolávať tepl. výkyvom... súvisí s tým aj tesnosť. Je to v podstate jedno pre nás bežných užívateľov. Dôležité je, aby bolo sklo osadené do rámu čo najhlbšie. Zamedzí sa tým roseniu po okraji. Treba sa na túto skutočnosť pýtať u dodávateľov. Vonkajšie pásky nie sú v podstate až tak nutné ako tie interiérové - treba ale poriadne napojiť fasádu na rám, aby nezatekalo do pripojovacej špáry.
Odpovedať
@blacksr vdaka za odpoved ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Mam pocit, ze sa trochu vyznas v tejto teme, tak by som to vyuzila a spytala sa na jednu vec, co ma trochu trapi. Koncom leta nam montovali okna, sestkomorove, trojskla, do noveho domu. Este tam nebyvame, tym padom sa ani nekurilo, ale teplota tam bola stala, cca okolo dvanast stupnov ( sem-tam sme kurili krbom a tzv. Ufom, tak mohla teplota vybehnut aj na nejakych 15 stupnov). Problem je v tom, ze sa nam rosia okna. Chcela by som len vediet, ci je to tym, ze sa tam nekuri a voda sa dosledkom nevykurovaneho priestoru vyzraza (moze sa vyzrazat mozno aj kvoli mokrym procesom, co sa tam robili, aj ked omietky vyschli a na pohlad nie su mokre, ani vlhke), alebo nie je vsetko v poriadku s oknami??? Musim este podotknut, ze sme mali s oknarmi dost velke problemy - meskanie cca 4-5 mesiacov, nedodrzanie ani jedneho terminu, zle rozmery okien, nekompletna objednavka, zamena priehladneho skla za nepriehladne-dubova kora, jeden by tomu neveril a to si hovoria renomovana firma s dlhorocnymi skusenostami. A este sme mali jeden dost podstatny problem - mame okno, tabule skla velke 120x240 cm..po namontovani (po par dnoch) sa vyduli, tj. sirka v strede okna bola o pol cm vacsia, ako bol spodny okraj. Samozrejme sme to reklamovali, ked sme sa popytali v inych firmach, ci je to normalne a bolo nam povedane, ze je tu moznost, ze nasledkom teplotnych vykyvov a mrazu sklo popraska. ale reklamaciu nam neuznali, zevraj je to pri tychto velkostiach bezne, tak som trvala na tom, ze celu ciastku zaplatim, az ked prezimuju. Nastastie to prezili, ale rosenie ma stale trapi, kym neviem, cim to bude. Bola by som velmi vdacna za tvoj nazor. @gabika.mato Ospravedlnujem sa za odbocenie od temy.
Odpovedať
@blondiee83 Dôležité je, či sú plnené Ar, či majú 2x pokovenie. Dúfam, že máte v zmluve uvedený typ trojskla s jeho popisom. Trojsklá sa v extrémnych podmienkach tiež rosia. Proste nízka teplota a k tomu zvýšená vlhkosť = rosný bod na najchladnejších povrchoch. U skiel sú to najprv dolné rohy, potom celý dolný okraj, potom okraje po bokoch a až v úplnom extréme sa rosia celé. Naše to už zažili: v dome +6°C, vonku -10°C, vnútri 90-100% rel. vlhkosť. Mokré sklá i rámy. Vetrať a kúriť. Proste stavebná vlhkosť - to je tak, keď sa v lete sedí na zadku a v mrazoch sa robia murovačky a omietky. U vás to bude tiež zrejme stavebnou vlhkosťou. Potom do ip pošlite údaje o skle. Vydúvanie skiel uprostred - áno, to je nešvár trojskiel. Dvojskiel nie. Nastáva vtedy, ak vnútri je teplo a vonku zima ....... vtedy sa sklá prehnú dovnútra. V lete sa vydujú zase von. Týmto sa namáha práve ten dištančný rámček a tmel po obvode. tabule skla sa akoby "vykĺbia" - všetko je to v mikroskopických rozmeroch, ale je to fakt, preto výrobcovia stále vylepšujú ten obvodový spoj trojskiel. Namáhanie spoja je tým väčšie, čím - je väčšia plocha skla - je väčší nepomer strán - je väčší rozdiel teplôt - je väčšia medziskelná medzera (v nemecky hovoriacich krajinách aj z tohto dôvodu radšej volia plnenie drahším kryptónom, ale stačí medzera 12 mm, kým pri Ar je to 16-18 mm) - čím je tenšie sklo (preto u veľkoplošného zasklenia dať sklo 6 mm) - MiroM z ostavbe.sk meral priehyb, bolo to OK, možno nejaký milimetrík - kým u 4 mm veľkých skiel to môže byť aj 5 mm. http://www.sazovsky.cz/novinky/kdo-je...
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem velmi, velmi pekne :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
prosim vas o radu mam dat paropriepustne pasky na panelak mae zatepleny 11cm polistiren a okna rozmyslam od ri-okna SALAMANDER® LUXUS nejaki 3d alebo aluplast ideal 6000 a ake je to kovanie sige aubi vecinou ho davaju na salamandre ale nepoznam ho dik mooooc
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?