Izolacne vlastnosti okien

Dobry den, na novostavbe mam okna Salamander Blue Evolution s kovanim winkhaus (activePilot) a trojsklom. Vonkajsia teplota je -6, vnutorna 20, na parapete 20cm od okna je 19 stupnov a pri rame nieco cez 12. Je toto normalne chovanie? Vyzera, ze cez okna netaha, ani nerosia. Doteraz som sa hral so stelovanim podlahoveho kurenia, kedze rovnaky problem mam v dvoch severne orientovanych izbach a neviem tam docielit vyssiu teplotu ako nieco cez 20 stupnov. Teraz som sa zameral na tie okna, ci nemozu byt problemom. Ak by mi niekto vedel odpovedat, ci je to normalne chovanie alebo v com by mohol byt problem, bol by som mu vdacny.
Odpovedať
Máte zateplenú fasádu?
Odpovedať
@braker Nemôžeš očakávať, že rám z vnútra bude rovnako teplý, ako vzduch v interiéri. U žiadneho plastového (ani hliníkového) okna. Salamander BE sú jedny z lepších okien, mám ich aj ja. To, že rám nie je izolant ako polystyrén je logické. Veď aj tak ti tých 92 mm rámu izoluje tak, že rozdie v teplote je 18 a viac stupňov. Pozri niektoré termoobrázky ako dole. Tam tiež má rám niečo cez 13 st. a to je marketingový obrázok. V reáli by mal možno 10-11. A rosenie nezáleží iba od okna. Ak by si zvýšil relatívnu vlhkosť v interiéri tak, že by rosný bod klesol pod teplotu rámu, tak by sa tam začala zrážať voda. Veľa ľudí nechápe, čo je to relatívna vlhkosť a ako to súvisí s teplotou okna. To, že izby nevykúriš nad 20 st. nie je problém okien. Musíš zvýšiť teplotu média v kúrení, teda zvýšiť výkon kotla.
Odpovedať
@repro1 ano 12cm nobasil, pod ramom 3cm styrodur (na to bol vyrez v tehle) a vedla ramu aj z exterieru aj z interieru 2cm po celom obvode.
Odpovedať
@chrobak7 no super, takze viacmenej to sedi, asi som zle googlil, obrazok s teplotami mi nejak usiel. Tak to je fajn, tak potom sa idem hrat dalej s tym kurenim, ono je tam celkom 12 okruhov na podlahovke, tak celkom trva kym tie okruhy upravim, aby to celkom vyhovovalo pre kazdu miestnost.
Odpovedať
@braker 12 okruhov? spôsob ako si skomplikovať život :-)
Odpovedať
@slavoslav v com je horsie mat 12 okruhov ako napr 5?
Odpovedať
@slavoslav to bude asi okey, pri cca 160m2 plochy (cca. 2km trubiek). S rovnakym poctom okruhou som sa stretol aj v inych novostavbach pri priblizne rovnakej podlahovej ploche. Ale mas pravdu, je to komplikovanejsie vyregulovat, nez som cakal :)
Odpovedať
@braker kazde okno prepusta chlad viac, ako stena s izolaciou. Teploty okolo okna su normalne. Drevene ramy izoluju lepsie ako plast. Kurenie nesuvisi s oknami.
Odpovedať
@peto99 ale všetko zo všetkým súvisí pozri tu http://www.svf.stuba.sk/docs//web_kat...
Odpovedať
@duzu ano, ak by boli velkoplosne okna na severnej strane a fukal silny vietor, mohlo by to byt citit na kureni. Ale dnesne okna izoluju tak dobre, ze rozdiel v orientacii je zanedbatelny.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 nie , nie je :). Okno vzdy izoluje horsie ako stena (4 - 5x), ako si sam poznamenal, takze pokial tym oknom zaroven nemam zisky, znacne zvysuje potrebu tepla. Cize je znacny rozdiel ci mam velke okan na juhu alebo na severe. A drevene ramy neizoluju lepsie ako plastove. Ano su specialne drevene ramy pre pasivne domy ktore su konstrukcne ine, ale tie su aj cenovo inde. A nie je to prvy krat co som ti to dokladal aj certifikatmi.
Odpovedať
@majkoj takze ked nesvieti slnko, mas na severe chladnejsie? Zisky su diskutabilne, moje okna maju connect sklo, ktore prepusta menej tepla, aj v zime na juhu. Lebo som staval kvoli letu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@braker ako sa podarilo napchať do 160 m2 2 km trubiek? Je to menší rozostup ako 10 cm, na to už treba dve čerpadlá. K oknám nepíšete rozmery. A reguláciu si dajte vypočítať, budete to robiť do jari a na rok pokračovať. Bez výpočtu potrebujete min. tri dni, všetko otvoriť a postupne priškrcovať, vždy len jeden okruh, po ustálení zopakovať takže tých 72 hodín vzhľadom na zotrvačnosť podlahovky a zmien vonku ani nebude stačiť. Okruhy v miestnostiach s požadovanou vyššou teplotou ani neregulujte.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 tebe teraz svieti na severe slnko do okien ? Nuz mne nie. Straty okien na juhu a na severe su rovnake, ale zisky tych na juhu existuju na tych svernych nie su ziadne. Zaver je dufam kazdemu jasny. Zisky diskutabilne nie su. Co sa tu diskutovalo je, ci zisky dosahuju aspon hodnotu strat.
Odpovedať
@ivantausk v nastavovani, v riadeni, v cene... Staci nie?
Odpovedať
@majkoj necital si, u mna su zisky z juhu male, lebo mam specialne okna, ktore slabo prepustaju teplo aj v zime. Su to bezpecnostne skla, ale zistil som, ze nepustaju teplo. Kedze v Ba je v zime malo slnka, nema zmysel klast doraz na vykurovanie slnkom, a riesit zufalu situaciu s prehrievanim v lete.
Odpovedať
@braker ja netvrdim ze to nie je ok, len ci to nie je zbytocne? Uz to mnozstvo potrubia je dost o 400m, ale mozno je to slabo izolovany dom (aj ked podla predpisov by nemal byt). Mozno ich niekto presvedcil, ze cim viac tym lepsie, preto moja poznamka.
Odpovedať
@slavoslav no podla mna sa da cez 12 okruhov lepsie riadit privod a odvod energie ako cez 5. Cena je vyssia, ale myslim, ze tie vyhody tam urcite su.
Odpovedať
Aky teplomer pouzivate na meranie ramu okna ? Taky ten pistolovy ? Alebo len zavesit ortutovy na ram okna ?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 zistil si ? Ako prosim pekne ? Kazde sklo ma certifikat noze sa do neho pozri. V BA je malo slnka ? Tak podla SHMU ( http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=klim... ) je v BA slnka viacej ako u nas a tu to zo slnecnymi ziskami funguje. Ja nepadam tvoje rozhodnutie, ale neospravedlnuj ho polopravdami (v tom lepsom pripade).
Odpovedať
@majkoj ak dobre citam graf, tak priemerny slnecny svit v novembri a decembri bol 1,5 hodiny. Takze aky zisk je za 1,5 hodiny? A to nemusi byt prave juzne slnko, vacsinou je tu jasno rano z vychodu. Aj teraz sa uz zatahuje.
Odpovedať
@pamatas digitalny s externym cidlom priamo na rame
Odpovedať
@peto99 kiez by si mal s tym slnkom pravdu... robim v BA v presklenej budove, takze to s tym "malo slnka" vidim inak. Neznasam klimu, ale kancel musime chladit a na moj vkus to je dost prilis casto.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 teoretizujes, aj v BA existuju pasivne domy , ktore by podla tvojej teorii vymrzly.
Odpovedať
@gashtaan hovorim o zime
Odpovedať
@peto99 ja samozrejme tiez.
Odpovedať
@gashtaan takze chladite kancel v zime?
Odpovedať
@peto99 hej, na 25 stupnov chladime... mame tu presklenie cca 5x2.5m, nemusi byt ani jasno aby slnko kurilo.
Odpovedať
@jan45 @slavoslav trochu som sa unahlil, 160 + 32 (garaz) som zabudol... a cca 2km (to bolo orientacne, mozno 1900, ale rozostupi su 10cm v celom dome, okrem spajze, satniku vane, tam nie je nic a v garazi 20cm, pri brane 15cm). Ako, co som videl natiahnute rurky, tak je to podla mna vporiadku. 3 izby - 3 okruhy, 2 kupelne - 2 okruhy, obyvacka s kuchynou a vstupna chodba, chodba v nocnej casti - 5 okruhov, garaz - 2 okruhy
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj pokial zo severu susedi budova od ktorej okien sa moze odrazat slnko tak nejake zisky tam budu :P
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?