Exteriérové žalúzie + klimatizácia?

Ahojte, riešim výber štandardu do nového bytu. Rieši sa predpríprava/inštalácia vonkajších žaluzií (Z90) a osadenie klimatizácie. Jedná sa o novostavbu, okná sú trojsklo, orientácia bytu JZ. Otázka: Čo by ste zvolili? Oboje, len klímu alebo len žalúzie?
Odpovedať
1
2
@stahovac123 bytovka je zateplena alebo nie? na kolkom poschodi je byt? lokalita? ako mate rieseny ohrev, individualne alebo nie?
Odpovedať
@stahovac123 klima bude omnoho lacnejsia a budes ju potrebovat aj so zaluziami. Ja by som vonkajsie predbezne vynechal, tienit sa da aj zvutra za zlomok ceny. Byt sa nahreje cez steny. Zaluzie nie su alternativa klimy, to je iba marektingovy trik, aby predali predrazeny a casto zbytocny tieniaci prvok.
Odpovedať
Profilova fotka
@stahovac123 máme oboje - klíma a vonkajšie žalúzie Z90. Hoc sú vnútorné lacnejšie, ale teplo zvonka nezastavia.
Odpovedať
pri slnecnom byte jednodnacne vonkajsie zaluzie, klima casom ked na to budu peniaze. Klimatizovat byt v lete bez vonkajsieho tienenia je ako kurit v zime pri otvorenom okne, nula bodov.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak niekto radí tieniť v interiéri a vonkajšie tienenie pokladá za zbytočné, tak asi chýbal na hodinách fyziky a nič mu teda nehovorí pojem "skleníkový efekt". Alebo je predajcom klimatizácií. ;-) Opak je pravdou. Ak je dom dostatočne zaizolovaný k najväčším tepelným ziskom dochádza práve cez sklené plochy a je jedno, či má okno dve, alebo tri sklá. To má vplyv iba na udržanie tepla vnútri. Akákoľvek tieniaca technika použitá pred oknom, bude vždy zdravšia a z dlhodobého hľadiska aj ekonomickejšia ako klimatizácia. Samozrejme, ak má niekto predstavu, že bude mať v interiéri stabilnú teplotu ako v jaskyni aj keď je vonku 35°C, tak potom sa asi použitiu nejakého chladiaceho zariadenia nevyhne. Osobne by som skôr ako klimatizáciu volil napr. chladený strop.
Odpovedať
@stahovac123 pride mi divne ak stavia developer bytovy dom ze niekde da a niekde neda zaluzie, to bude vyzerat asi trochu divne. Zaluzie ti nepomozu ked bude vonku mesiac 30°C. Daj klimu a ak mas peniaze nazvys aj zaluzie.
Odpovedať
Dakujem vsetkym za odpovede! Na zaklade viacerych odpovedi zatial tomu teda rozumiem tak, ze 1. zaluzie aj ked vonkajsie, ma pred teplom neochrania uplne. 2. Na druhej strane klíma bez žalúzií nie je taká účinná (musela by počas horúčav bežať non-stop). Takze kombinacia klima a vonkajsie zaluzie je idealna.?? Mam este otazky, co sa tykaju estetiky. Ak necham vonkajsie zaluzie spustene a otvorene - posobi to nejako rusivo? Povedali by ste, ze to nie je pekne, prekaza vam to niekedy? Pripadne nemate nejake fotky z interieru na pohlad na zaluzie (vonkajsie)? Zaluzie na dialkove ovladanie povazujete za komfortne / alebo naopak s tym mate zle skusenosti? (pomale, nefunguje pri vypadku el. prudu, zle ovladanie a pod.) ?
Odpovedať
@stahovac123 vsetko zalezi od tvojej penazenky... Ked mas love, daj aj exterierove zaluzie aj klimu. Ja napr nemam predpripravu na exterierove, tak som dal len klimu. Exterierove su aj drahe a je s tym starost podla mna. Takto zapnem klimu na autorezim a nech si odfukuje cely den...
Odpovedať
@stahovac123 my máme exteriérové na ovládanie a podľa mňa je to super.ideme dávať aj na predné okná a určite zas na ovládanie.Osobne nenavidim tie vnútorné klasické -hlavne z pohľadu údržby ble - to síce bude asi starosť manželky takže za ňu ti hovorím chod do exteriérových, tie sa udržiavajú oveľa ľahšie .aj ja vnútorné idem vyhodiť .😉my klímu nemáme ,keď je moc teplo nechám ich stiahnuté, niečo to pomôže keďže odrážajú slnko...ale asi aj klíma bude, v podkroví teda na 100-% Takže ak máš euriky tak určite oboje.
Odpovedať
A ešte k tomu - ja cez deň nechávam vytiahnute hore,máme tam záhradu tak chcem mať výhľad na zelené 😉(okrem tých horúcich dní, to tienim samozrejme)
Odpovedať
@stahovac123 - My mame vonkajsie zaluzie na velkych oknach a mozem povedat, ze v lete je to na nezaplatenie. Na mensich oknach mame interierove a tam pri velkych horucavach z nich horko len sala. Pri tych exterierovych je to dost rozdiel. Casom sme dali aj klimu z toho dovodu, ze ked trvaju tropicke horucavy viac dni, tak cez den mame zapnutu klimu, aby sa nam v noci dobre spalo. To ale zapiname tak 1-2 tyzdne v roku. Exterierove mame cez den na tienenie pricom ked sme doma, tak v obyvacke ich mame vytiahnute. Vyzera to podla mna v pohode. Nieco podobne ako ked mas interierove, len je to praktickejsie, netreba z toho stierat prach, staci vyvapkovat. Ak mate okna vacsie, tak urcite odporucam pohon na motor - ci uz na dialkove alebo ovladac. Vyhoda ovladaca je, ze nim vies ovladat viacero okien. Pytal si sa, co sa stane, ked vypadne prud. No, samozrejme s nimi nepohnes. Ako casto sa ale stava, ze prud vypadne?
Odpovedať
@evikg no veru....A keď vypadne tak určite nie na deň a noc. 😊toto by som vobec neriešila .my tiež máme jeden ovládač na okná ,dvere aj na terasové
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stahovac123 - teraz som si uvedomila, ze na byte to asi wapkou neumyjes. :-D
Odpovedať
to by si videl ze neochrania, kebyze vytiahnem ked svieti slnko hlinikove vonkajsie zaluzky mam v lete aj o 10st viac vnutri . urcite oboje aj klimu aj ext. zaluzky. zapadajuce slnko je des ked svieti do oci.
Odpovedať
@stahovac123 moja reálna vlastná skúsenosť s exteriérovými žalúziami: u mňa doma (rodinný dom) - exter. žalúzie iba na J strane (kvôli cene) - kebyže staviam nový dom, tak ich dám znovu, pri letných horúčavách dokážu vnútri udržať vnúti normálnu teplotu, klimatizácia nám vôbec nechýbala až do minulého roku, keď boli tie šialené teploty v práci (JZ strana) - po 3 rokoch sa firma rozhodla pre montáž exter. žalúzií, lebo aj napriek tomu, že máme inter. žalúzie (ktoré v lete skôr vyhrievajú) a klimatizácia bola zapnutá nonstop, tak sa nedalo reálne fungovať - neskutočne sa to prehrievalo a ani klíma to nedokázala riešiť moja rada: daj minimálne predprípravu na exter. žalúzie, časom si ich pri týchto teplotách určite namontuješ. My sme si vybrali exter. žalúzie pred klímou a neľutujeme (aj klimatizáciu treba udržiavať a čistiť, nie iba žalúzie). Ako tu niekto vyššie písal: klíma bez exter. žalúzií (ak sa jedná o J, JZ stranu) nemá absolútne zmysel - viď. skúsenosť z práce. Čo sa týka Tvojich "estetických" otázok - podľa mňa to vyzerá normálne,resp. povedala by som, že lepšie ako interiérové žalúzie. Ak máš rád moderné interiéry, tak určite to na výzore skôr pridá ako uberie. Nemáme ďiaľkové ovládanie ale ovládanie na vypínač (ako je na svetlo,napr. Legrand má také). Pri veľkých oknách (2m výška) je to určite dobrá voľba. Manuálne ovládanie som ešte neskúšala ale pri menších oknách by to mohla byť významná úspora na motoroch, tak je to na zváženie. Výpadok elekriky, pri ktorých boli stiahnuté žalúzie, sa mi stal raz za posledné 4 roky.
Odpovedať
my mame sklenene steny zaluzie uplne vytiahnute niesu nikdy, ked su otvorene je prechod do zahrady vizualny uplne super. zvykli sme si hned. a klimu nemame tiez.
Odpovedať
Ďakujem za odpovede a názory, veľmi ste pomohli ;)
Odpovedať
@mury najlepšia, komplexná odpoveď. Všetko čo som potreboval vedieť. Vďaka! :)
Odpovedať
@mury preco by klima nestihala bez exterierovych zaluzii? Klimatizacia ma rozne vykony....
Odpovedať
@mury Boze to su zas nazory, klima nestiha bez zaluzii, ani isto, umrem, v robote som mal klimu v kancli jujna strana na celej juznej strane a za radovo desiatky sekund spravila v kancelarii 3,5x6x3,3mm zimu. Zaluzie su ok ale ked je vonku dlhodobo teplo a v noci cez 20 stupnov ako ti pomozu?
Odpovedať
@sysell odrazaju slnecne luce, cez 28 st nejde teplota ak su zatiahnute a to su cele steny sklo ziaden mur. tych 28 ratam ked je vonku tyzden 35+
Odpovedať
@atlaska no, ja som mal bez exterierovych zaluzii po 2 mesiacoch 38čiek max 29 stupnov. Tak su hodne?? Sama si odpovedala v prispevku. Na zaciatku horucav pomahaju, neskor nikolif....
Odpovedať
nasa skusenost z minuleho roka: bungalov 25 eps,3-skla,45 vata v strope, rekuperacia,ext.zaluzie,Nitra.Pri grafe vnutornej teploty bolo vnutri realne asi o stupen menej,kedze cidlo je hore pri strope...zaluzie pomozu,ak je cez 35st. 2-3dni tak je to v pohode,ak viac,tak uz je problem aj v tom ze varite a sami si vytvarate teplo...tento rok ideme dat aj klimu
Odpovedať
@lubomird pisala som o stenach na JZ . ani kusom omietky. nejake tienenie treba, neda sa tak vydrzat lebo slnko svieti do oci a je to inak sklenik. my klimu nemame bez nich by sme ju potrebovali.
Odpovedať
@atlaska ved aj ja som pisal o stene presklenenej orientovanej na J- JZ ... Teda ty so zaluziami, ktore vyjdu cca 2 000e usetris stupen celzia oproti mne... Je to hodne? Navyse ich treba zatiahnut a tym padom si v lete v dome ako v nore... Bonus: v lete je velmi vlhko, klima s nou pomoze, ale zaluzie nie...
Odpovedať
Odpoved na otazku potrebnosti klimy da najblizsia vlna horucav v lete. Zaluzie na bungalov stoja od 5000 hore, klima od 1000. Ak ma bungalov dostatocny previs strechy, okna nie je treba tienit proti slnku vobec, moje okna juzne slnko ani nelizne. Zapadne tienim zavesmi. V bytovke bude treba oboje, ale lepsia kombinacia je klima a lacne vnutorne zaluzie. Nikto neopisal mozne problemy s buchanim vo vetre, a ciste vonkajsie som este nevidel. @stahovac123
Odpovedať
@peto99 nám nič teda nebucha ....to by musel byť uragan čo strechy berie 😊
Odpovedať
@peto99 u nas su zaluzie tiez slusne ticho ;-) aj vo vetre
Odpovedať
A ešte sa aj čisto tvaria😁
Odpovedať
@sakura77 ale ozaj len tvaria... :-p
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?