Drevenné verzus plastové okná do rodinného domu

Profilova fotka
ahojte.ideme prerabat rodicovsky dom.potrebovala by som radu.ake okna dat .drevenne ci plastove.viete mi poradit prosim? ;-)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ahoj, takych tem je tu velmi vela ... kolko ludi tolko nazorov, niekto radsej take iny onake, niekt ma radsej modru farbu iny cervenu ... niekto radsej BMW iny Mercedes ... - rozhodnut musis aj tak len ty ... precitaj si .. je to na dlho ... http://www.modrastrecha.sk/forum/sear... moj nazor .. plastove ... Súčiniteľ prechodu tepla celého okna Uw = 0,8 W/m2K pri zasklení 4-16-4-16-4 Ug=0,6 W/m2K alebo plepsie :)
Odpovedať
Dajte si radšej plastové bez žiadných starostí máte, ako na drevenných oknách ktoré treba natierat každé 2 roky.
Odpovedať
tak toto je riadna dilema mnohych... nasi aj svokrovci maju drevene, 1.krat ich museli natierat po 10 rokoch (maju odlisne znacky), my mame na byte plastove 5 rokov a miestami su ramy uz dost doskriabane - s tym uz asi nic nenarobime.... znamy stavia dom a uz ma osadene drevohlinikove... dost pred stavbou skumal kazdy 1 material co bude pouzivat.. a toto sa mu zdalo naj..
Odpovedať
@ktore nie som odbornik, ale tiez riesime tuto otazku a aspon jeden vysledok je ze zvonku dame urcite hlinnikovu cast a zvnutra ... o drevo sa treba starat, ale je to prirodny material, plast po 10-15 r aj tak treba menit.
Odpovedať
Profilova fotka
Z praktického hľadiska gazdiny som za plastové. Svokra má na dome eurookná a tie treba pravidelne brúsiť a natierať. Aj vchodové dvere má drevené, samozrejme s okienkami a vzormi, dva mesiace pri nich zabila, kým ich prebrúsila a natrela.
Odpovedať
Profilova fotka
@katka888 @barracuda32 ved to ze aj suseda moja dala euro okna a moc sa jej nelubia.
Odpovedať
To su dobre mylne predstavy, ze drevene treba natierat kazde dva roky hehe.. to tak mozno tie, co sa kedysi robili.. Kvalitne drevene okno treba akurat raz za rok pretriet olejom - je to jednoducha udrzba, ja to robim obycajne po jarnom umyti, pretriem handrou namocenou v specialnom oleji, ale vsak to trva par sekund to prebehnut.. Znama ma na panelakovom byte drevene okna uz takmer 10 rokov, vyzeraju stale ako nove. Vzdy som ich u nej okukavala a na dom sme dali drevene..
Odpovedať
FURT TIE ISTE KRAVINY, VRRRRRRRRRRR ]-( @ktore je tu takych tem asi miliarda, daj si, ake chces! To len ludia, co nemaju na drevo, vyratuvaju chore argumenty, preco je plast lepsi. Nikdy nebol ani nebude!
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado no a kto ma drevo si musi tu investiciu nejak ospravedlnit a nalezite okoliu ukazat, ze na to ma :lol:
Odpovedať
@ktore Je to jedno, aké chcete. Biele plastové sú najlacnejšie. Hlavne si stanovte podmienky: Ug, rozmery, spôsob montáže, teplý rámček v skle a podobne. Dajte si naceniť aj plast aj drevo, prípadne drevohliník (najdrahšie) a potom uvidíte. Porovnávať, či je lepšie drevo alebo plast, je zbytočné. Existujú plastové dobré a zlé, a tiež drevené dobré a zlé. Teda kvalita / nekvalita.
Odpovedať
@matorado jasné ty máš istotne i zubnú kefku drevenú, na farebných oknách veľmi ťažko zistíš na prvý pohľad s akého materiálu je rám,len ten plastový, má oproti drevenému lepší tep. odpor ,výplň je u každých rovnaká
Odpovedať
@majkoj Mame do ulice asi 1/10 plochy okien a je mi u prdele, co si kto mysli.. Drevo sme proste chceli, tak sme si ho dali a niektore okna nam v plaste ani nevedeli spravit, resp. bez zaruky! ;-) @blacksr Dobre drevene boli od dobrych plastovych drahsie o max. 20%. Uz to neni ako pred 10 rokmi, ked boli eurohranolove neviem aky luxus.. @duzu "Na prvy pohlad.." - spravne! Ale ja sa pytam, preco si niekto da plastove okno s akoze drevenou foliou??? Lebo by chcel drevene.. ;-) Inak by si dal biele, ci nejaku peknu RALku, NIE???? Neznasam fejky! A pri dnesnych oknach plati viac, ako pri comkolvek inom na novostavbe, ze DAJ SI CO CHCES... Ani jedno riesenie nie je vyslovene zle..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matorado Nooo, my keď sme kupovali pred 5 rokmi, tak drevené stáli o 80% viac... Priznám sa, že ceny drevených už nesledujem, skôr sa zameriavam na plastové.
Odpovedať
@blacksr Ja ked som si stanovil parametre a pochodil firmy, tak som sa vazne nevedel prestat cudovat, ze si pri tych cenach niekto este kupi plastove.. A cudujem sa doteraz..
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado no tak moj priklad, moje plastove geneo s EPS v profile, trojsklo stali 6k. Ponuka na naozaj kvalitne makrowin bola na 14k. Za ten rozdiel mam TC.
Odpovedať
@majkoj Nebudem pisat presne cifry, len som to spocital na % zo starych ponuk: Oproti najnizsej plastovej ponuke boli drevene drahsie o 28%, oproti najdrahsej iba o 12%. Pamatal som si len ten priemer, cize zhruba o 20% drahsie boli drevene... Oslovil som Fenestru, Slovaktual, Salamander, Noves, Incon, rozne profily znamych mien ako Gealan, Geneo, Salamander atd atd.. Nepamatam si to vsetko.. Vsetko boli co najlepsie 3 skla a co najhrubsim ramom, parametrami uplne porovnatelne. Mam Drevar Ecomax Uw=0,79, lokalna rodinna firma, vyborny pristup, chodil som tam jak na klavir, vsade ma vzdy pustili, vzdy vitany! Servis na jednotku!
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado no uvidime o 10 rokov :). Videl som katastrofalne drevene ale aj plastove po 10 rokoch. O makrowine som mal referencie a videl ich robotu tu na okoli. Pre mna je to tiez lokalna firma, maju sidlo 10km odomna :)
Odpovedať
@majkoj Ja som uz o 10 rokov uvidel.. Pochodil som si ich referencie starsich zakaziek.. ;-)
Odpovedať
Nedá mi reagovať na túto tému : ja som tri roky pracoval v nemecku ako montér okien , osadzoval som prevažne hliníkové okná z profilu Schuco , samozrejme s trojskom .Pri výbere skla je samozrejme rozdiel či chcete mať K 0.5 alebo vám stačí 0.7 ,ak sa rozhodnete pre 0.5 , čo je samozrejme výborná kvalita , ale cca o 30 % ťahšie sklo ako spomínané 0.7 .V tom je podstatný rozdiel .Podľa toho čo som videl a montoval , by som do plastových okien s trojskom určite nešiel , je to jednoducho váha v tenkom plaste ...../ podotýkam nech je to akákoľvek značka profilu Salamander...atď / .samozrejme ako najschodnejšia cesta pri výbere kvalitného okna je hliník , ale tu nás takmer všetkých zarazí na slovensku ich cena ...Osobne staviam tiež dom a po prieskume slovenských ponúk , si idem ja dať euro drevené okná s trojsklom .Väčšina slovákov si vyberie kvalitné okná a osadí ich len do pur peny , čo nie je dobré / bolo to zbytočné vyhodenie peňazí / , je potrebné použiť okolo okien aj tzv. izolačné pásky , vnútorné a vonkajšie nehovorím o možnosti použitia samorozpínacích pások / náhrada pur peny / .Nadobúdacia cena je samozrejme vyššia , ale v nemecku sa okno už bez toho ani nemontuje.....Viem nie sme v nemecku , ale ceny energií máme ako v nemecku a bohužiaľ sa musíme prispôsobiť..... Ešte teda v skratke , plastové okno pod váhou trojskla sa časom deformuje , čo sa u dreveného ani hliníkového rámu nestane .Ošetrovať treba všetky typy okien......Pekný deň všetkým strecháčom....
Odpovedať
@bdalibor Asi preto mi serioznejsi predajcovia niektore okna ani nechceli robit v plaste.. A komu nieco hovori slovo dilatacia, je fajn si aj tento parameter pri plastovych pozret. Ako dilatuje plastove (s ocelovym ramom!!!) a ako dilatuje drevo.. Budete mat husiu kozu..
Odpovedať
@matorado len trosku doplnim...ja napr.chcem plastove hnede ale nie kvoli tomu aby som nieco fakeoval al.dokazoval susedom ze mam drevene ale preto ze sa mi pacia hnede al.imitacia dreva ale nepotrebujem ich nejako extra udrziavat lebo su plastove ;-)
Odpovedať
@rasto7764 , ty nebudeš extra ani drevené udržiavať / prečítaj si príspevok od akvi / , a presne to isté budeš robiť aj s plastom , pretože má tendenciu zosychať od slnka...
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado doma ti dilatuje tolko inych veci co ti nevadia :D. Na druhej strane som videl ako vyzeraju drevene okna po par nechcenych stretnutiach z roznymi predmetami. Mal som pocit, ze jeden skaredy pohlad a uz je tam sram :). Vsetko ma svoje vyhody a nevyhody. @bdalibor ano ideal je zaplatit za drahe 0,5ku okno a strcit ho do este drahsieho hlinikoveho ramu :) @bdalibor plast zosycha zo slnka ? to su mi veci :)
Odpovedať
@majkoj ideálne to je , ale urobí to iba taký čo nevie čo s peniazmi :-)
Odpovedať
@majkoj Tak jedna vec by doma urcite dilatovat mala.. Hlavne cim castejsie :-D Ale okno to nebude.. Plast o 4mm na meter, drevo 10x menej. Urobit 4m francuzske okno s 1,33m otvaravou castou v plaste je cista samovrazda...
Odpovedať
@majkoj , asi chodíš po ceste so zatvorenými očami , ak si si nevšimol že plast zosychá....mrkni sa 20 ročné plastové okno a mrkni sa 10 ročný čierny nestriekaný nárazník na aute ... :-D
Odpovedať
@matorado si zabil... :-D :-D :-D
Odpovedať
@rasto7764 ajjajaaaaj takych plastovych, co ich nebolo treba udrzovat, mas plne sidliska.. jedno je zasedivenejsie ako druhe. porovity hnusny povrch, rozpadnuty od slnka. Dokrutene ramy a popraskane ramiky sklenych vyplni. Ludia, chodte sa pozret na tie sidliska, to je vystavna skrina kvality plastu! Najdete 10-15 rocne PVC okna a urobte si nazor :-D
Odpovedať
@matorado len dnes sa už nerobia také ako pred 10-15r, ani trabanty neboli mercedesy ale tie plasty vydržali 3x viac ako plechy s mercedesu
Odpovedať
temy podobneho charakteru vyvolavaju len hadky, kazdy preferuje nieco ine a kazdy ma ine financne moznosti...casy ked sa robili kvalitne okna ci uz masivu alebo plastu su davno prec, zijeme v dobe kedy tovar NESMIE vydrzat aby bol neustaly pohyb penazi a tovaru...v lete som si bol pozriet spickove eurookna za nekrestatnske peniaze, spickovo nastriekana farba aj lak, ale ked ma zaujimal material z akeho masivu su, tak boli zo smreku... to uz vravi za vsetko...dnes kazdy potrebuje mat maximalny zisk s minimalnou investiciou, zial aj obal predava, co je vo vnutri je vec druha, dolezite je predat kvantitu a nie kvalitu...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?